Kreativ

ŠTÍTEK: mučení

Josef Toufar

V úsilí o blahořečení kněze Toufara mohou pomoci pamětníci

Vysočina, Hradec Králové – Proces, jehož cílem je blahořečení kněze Josefa Toufara, umučeného v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem, vstoupil do další fáze. Postulátor Tomáš Petráček, který má záležitost na starosti, podal žádost o zahájení kanonizačního řízení. Potvrdil to královéhradecký biskup Jan Vokál.

Josef Toufar

V úsilí o blahořečení kněze Toufara mohou pomoci pamětníci

Hradec Králové – Proces, jehož cílem je blahořečení kněze Josefa Toufara, umučeného v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem, vstoupil do další fáze. Postulátor Tomáš Petráček, který má záležitost na starosti, podal žádost o zahájení kanonizačního řízení. Potvrdil to královéhradecký biskup Jan Vokál.

Josef Toufar

Blahořečení umučeného kněze Toufara? Pomoci mohou svědectví pamětníků

Proces, jehož cílem je blahořečení kněze Josefa Toufara, umučeného v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem, vstoupil do další fáze. Postulátor Tomáš Petráček, který má záležitost na starosti, podal žádost o zahájení kanonizačního řízení. Potvrdil to královéhradecký biskup Jan Vokál.

Ilustrační foto.

USA zavedly sankce proti třem vysokým činitelům KLDR

Spojené státy dnes zavedly sankce proti třem vysoce postaveným severokorejským činitelům včetně poradce diktátora Kim Čong-una. Podle informace ministerstva financí je krok trestem za "pokračující cenzuru a vážné porušování lidských práv". Je rovněž reakcí na mučení Američana Otto Warmbiera, který loni v létě zemřel po mnohaměsíčním věznění v KLDR.

Nástup vojáků v Afghánistánu před vojenským speciálem.

České a americké vojáky vyšetřují. Kvůli smrti zbitého Afghánce

Čeští a američtí vojáci jsou vyšetřováni kvůli smrti zbitého afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který byl ve vazbě kvůli obvinění ze zabití českého vojáka z minulého měsíce. Informoval o tom list New York Times. České ministerstvo obrany ve svém prohlášení uvedlo, že odmítá jakýkoliv podíl českých vojáků na mužově smrti.

Džamál Chášukdží

Hádka, boj a mučení. Turecká média získala nahrávky vraždy saúdského novináře

Turecké zpravodajské servery získaly přístup k obsahu nahrávek, které zachycují vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Ze záznamů, na nichž je podle deníku Hürriyet Daily News (HDN) slyšet hlasy žurnalisty i jeho vrahů, získali vyšetřovatelé jasný obraz průběhu událostí z 2. října letošního roku.

Miroslav Lehký byl v letech 2008 až 2010 náměstkem Ústavu pro studium totalitních režimů.

Poznal oběti i zločince komunistického režimu

Proč za zločiny komunistického režimu nebyl téměř nikdo odsouzený? Jak přemýšleli ti, kdo týrali politické vězně, stříleli na hranicích a dělali lidem s odlišnými názory ze života peklo?

Ilustrační foto

I česání mění artritida v mučení. Jihomoravany čím dál víc trápí bolesti kloubů

Jižní Morava – I z obyčejného česání se stávají chvíle mučení. Ztuhlé, nateklé klouby a úporné bolesti kvůli artritidě dobře zná osmadvacetiletá Narmin Friáková. „Nejhůře mi je po ránu. To si někdy nemůžu ani natáhnout kalhoty nebo upravit vlasy,“ řekla. S revmatoidní artritidou se stejně jako ona v kraji léčí čím dál více lidí.

Petra Dočkalová.

Svět se vyvíjí. Učení a vzdělávání rozhodně nemusí být mučení

Náchodsko – „Za několik dní začne nový školní rok a i přesto, že je doba prázdnin, dnes a denně řešíme učení, vzdělávání. Především prvňáčkům začíná úplně nová životní etapa. Svět se vyvíjí, děti, které nyní chodí do škol, budou mít podle odhadů sebeřízené zaměstnání a budou potřebovat pochopit samy sebe. Pracovat na sobě celý svůj život. K tomu budou potřebovat umět se prezentovat, komunikovat, plánovat, chápat své emoce a další, především takzvané měkké dovednosti,“ říká Petra Dočkalová z Náchoda, učitelka a lektorka metod Instrumentálního obohacení a Zkušenosti zprostředkovaného učení Reuvena Feuersteina.

Slavkovský zámek v pondělí otevírá novou stálou expozici. Zaměřená bude na právo útrpné a vychází z příběhů skutečných Slavkovanů.

Přiblíží hrůzy mučení. Lidé si vyzkouší potupné masky nebo popravčí meč

Slavkov u Brna – Odsouzením na smrt pro ni teprve vše začalo. Utrpení a neuvěřitelná bolest. Pak ji popravili a probodli srdce kůlem. Za to, že se zbavila svého dítěte. Příběh ženy, která přišla o život na popravčím vrchu mezi Křenovicemi a Slavkovem u Brna na Vyškovsku, není ojedinělý. Za pět set let tam zemřela i řada nevinných. S některými osudy odsouzených a mučených Slavkovanů se lidé seznámí v nové stálé expozici v podzemí slavkovského zámku. Nese název Právo útrpné.

Gina Haspelová při slyšení v Senátu

CIA nebude nikoho mučit, slíbila kandidátka na ředitelku tajné služby Haspelová

Gina Haspelová, nástupnice Mika Pompea v čele Ústřední zpravodajské služby Spojených států (CIA), dnes slíbila před americkým Senátem, že CIA se pod jejím vedením nebude angažovat v žádném mučení. Právě fakt, že se coby zpravodajská důstojnice podílela na týrání vězňů ve věznicích v Thajsku, vytýkají Haspelové její kritici a oponenti.

Ilustrační foto

Boj proti pašerákům lidí: Libye vydala přes 200 zatykačů

Libyjské úřady vydaly 205 zatykačů na osoby, které jsou podezřelé ze zapojení do mezinárodní pašerácké sítě migrantů. Mezi obviněnými jsou příslušníci bezpečnostních složek, vedoucí detenčních táborů a úředníci ambasád afrických zemí v Libii.  

Gina Haspelová

Nová šéfka CIA má černou minulost. Podílela se na mučení vězňů v Thajsku

Gina Haspelová, nástupnice Mika Pompea v čele Ústřední zpravodajské služby Spojených států (CIA), se stane první ženou na tomto postu. Zároveň ji ale obestírá nechvalná minulost - podílela se totiž na mučení vězňů ve věznicích v Thajsku. Později měla dokonce rozhodnout o zničení nahrávek, na kterých byl průběh výslechů zaznamenán.

Kat Vopat zasvětil Slaňáky do práva útrpného.

Kat Vopat zasvětil Slaňáky do práva útrpného

Slaný - Velmi netradiční a zajímavou dvouhodinovou přednášku zažili ve středu odpoledne návštěvníci malé galerie Vlastivědného muzea ve Slaném, kterou zde společně s muzeem uspořádala Společnost patriotů Slaného. Miroslav Vopat alias Kat Vopat si pro příchozí připravil Vyprávění o právu útrpném.

Umučený farář Josef Toufar.

Lidé zavzpomínají na umučeného kněze Josefa Toufara

Havlíčkobrodsko – V neděli 25. února uplyne již 68 let od násilné smrti kněze Josefa Toufara. Ten zemřel v pražské nemocnici na následky mučení při výsleších Státní bezpečnosti. Osud oblíbeného duchovního, který si srdce lidí získal svou laskavostí, ochotou pomáhat a osobním přístupem, si připomenou v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti, a také v kostele svatého Víta v zaniklé obci Zahrádka u Ledče nad Sázavou.

Ilustrační fotografie.

Vládní novela zpřesní mezinárodní obchod s nebezpečným zbožím

Zpřesnění podle nařízení Evropské unie obsahuje vládní novela o zahraničním obchodu se zbožím, které by mohlo být použito pro výkon trestu smrti, mučení nebo jiné nelidské zacházení. Většinou jde o technické změny, například se změní a také zkrátí název zákona, stojí v důvodové zprávě. Předlohu projedná Sněmovna.

Náměstí na Lipnici má přesně danou podobu, stavět tady pomník není jen tak.

Umučený farář Havelka bude mít na Lipnici pomník

Lipnice nad Sázavou – Pomník faráři Janu Havelkovi, vlastenci, který zemřel v roce 1942 v nemocnici v tehdejším německém Brodě nyní Havlíčkově Brodě na následky mučení gestapem, by měl stát v jeho rodné obci Lipnice nad Sázavou. S návrhem na stavbu pomníku přišel místní spolek Lipničáci.

Protesty v Etiopii

Překvapení v Etiopii: premiér oznámil, že propustí všechny politické vězně

Omilostnění veškerých politických odpůrců bylo oznámeno na středeční tiskové konferenci. Předseda etiopské vlády Hailemariam Desalegn zároveň uvedl, že bude zavřeno nechvalně proslulé detenční zařízení, které sloužilo k mučení nepohodlných osob. Neřekl však, kdy k tomu dojde a koho přesně se rozhodnutí týká.

Po obvodu místnosti je patrná rozstříknutá krev, kterou vězni neumyli.Nález krve je rarita. V žádné věznici v České republice se nenašly stopy krve.

Unikátní nález. Ve věznici na Cejlu našli stopy krve, asi důkaz brutálních činů

Brno – Při natáčení dokumentu objevil v jedné z cel bývalé věznice Gestapa v brněnské ulici Cejl krvavé stopy. „Měli jsme tu kolegu z kriminálky, který udělal orientační zkoušku, která krev neprokázala. Tak jsem to vypustil z hlavy,“ řekl nálezce, historik Pavel Paleček. Na místě přesto odebrali vzorky omítky, které poslali na analýzu do pražského kriminalistického ústavu. Podle zprávy kriminalistů, kterou historik obdržel v noci, z úterý na středu, se jedná o lidskou krev. Nález krve ve věznici v České republice je rarita.

Téměř dvě stovky let v ní pobývali vězni. Nově však má sloužit architektům a spisovatelům. Brněnští zastupitelé totiž plánují přeměnit bývalou káznici na Kreativní centrum.

Důkaz brutálních činů gestapa? Ve věznici na Cejlu našli stopy krve

Při natáčení dokumentu historik Pavel Paleček objevil v jedné z cel bývalé věznice gestapa v brněnské ulici Cejl krvavé stopy. První orientační orientační zkouška krev neprokázala. Přesto na místě odebrali vzorky omítky, které poslali na analýzu do pražského kriminalistického ústavu. Podle zprávy kriminalistů, kterou historik obdržel v noci z úterý na středu, se jedná o lidskou krev. Nález krve ve věznici v České republice je rarita.

Jaké neobvyklosti se dějí na hradě v pátek třináctého po setmění se dozví návštěvníci strakonického hradu právě v tento den.

Kam v pátek a třináctého? Na hrad

Strakonice - Na pátek 13. října připravilo Muzeum středního Pootaví v prostorech strakonického hradu Noční prohlídku aneb Co se může dít v pátek třináctého?

Ilustrační foto

Krátkozrakost jako epidemie? V roce 2050 má špatně vidět polovina lidstva

Krátkozrakost neboli myopie je onemocnění, které mezi očními vadami zaujímá první příčku. Odborníci odhadují, že v roce 2000 bylo na světě přes miliardu a půl krátkozrakých, tedy 23 procent tehdejší populace. Podle nové australsko-singapurské studie publikované v odborném časopise Ophtalmology však má počet myopů do roku 2050 vzrůst až na čtyři a tři čtvrtě miliardy, což bude odpovídat polovině lidstva.

Centrem Prahy prošel a zahrál 2. září pochodový orchestr Tian Guo Marching Band, který tak chtěl upozornit na bezpráví čínského režimu. Soubor je složený z různých etnik z deseti evropských zemí. Na snímku jsou tanečnice v průvodu.

Prahou prošel průvod na podporu hnutí Fa-lun-kung

Praha - Centrem Prahy od Václavského náměstí na Kampu prošel v sobotu odpoledne průvod na podporu stoupenců hnutí Fa-lun-kung (Falun Gong) pronásledovaných čínskými úřady. Vedl ho téměř stočlenný pochodový orchestr Tian Guo Marching Band tvořený lidmi různých etnik z deseti evropských zemí, které spojuje právě cvičení Fa-lun-kung. V průvodu nechyběly ani tanečnice, zlatý drak nebo ukázky cvičení.

Centrem Prahy prošel a zahrál 2. září pochodový orchestr Tian Guo Marching Band, který tak chtěl upozornit na bezpráví čínského režimu. Soubor je složený z různých etnik z deseti evropských zemí. Na snímku jsou tanečnice v průvodu.

Prahou prošel průvod na podporu čínského hnutí Fa-lun-kung

Centrem Prahy od Václavského náměstí na Kampu prošel dnes odpoledne průvod na podporu stoupenců hnutí Fa-lun-kung (Falun Gong) pronásledovaných čínskými úřady. Vedl ho téměř stočlenný pochodový orchestr Tian Guo Marching Band tvořený lidmi různých etnik z deseti evropských zemí, které spojuje právě cvičení Fa-lun-kung.

Středovéká mučírna na Svojanově.

Na hradě budou mučit

Svojanov – Návštěvníci se v někdejším středověkém sídle mohou přenést do dob, kdy soudcům pomáhali kati. Různé metody mučení byly totiž kdysi legálním způsobem, jak dostat z obviněných přiznání.

Středovéká mučírna na Svojanově.

Tipy na volný čas: Na hradě budou mučit

Pardubický kraj /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Návštěvníci se v někdejším středověkém sídle - na Svojanově - mohou přenést do dob, kdy soudcům pomáhali kati. Různé metody mučení byly totiž kdysi legálním způsobem, jak dostat z obviněných přiznání.

HOROLEZEC Honza "Tráva" Trávníček nabídne v červenokosteleckém Zahradnictví Trees besedu spojenou s unikátním venkovním promítáním 3D o expedicích na osmitisícovky.

Trávníček: Lezení zde je pro mě moc morálové

Červený Kostelec - Vynikající český horolezec, jehož vyprávění s neotřelým smyslem pro humor bavilo diváky v březnu při vyhlašování ankety „Sportovec Nového Města nad Metují", opět zavítá na Náchodsko.

Fotbalisté Brné se radují z branky.

Brná slaví rekordní výhru, Gibala dal devět branek!

Brná – Tak tomu se říká mučení jehňátek! Fotbalisté Brné si v posledním kole krajského přeboru s chutí zastříleli a soupeře z Litvínova vyprovodili ze hřiště s výpraskem 17:1. Pod rekordní výhru se podepsalo hned sedm různých střelců, nejvýraznější postavou byl však útočník Miloš Gibala, který se trefil devětkrát!