Kreativ

ŠTÍTEK: mučení

Ilustrační foto.

Bývalý chorvatský činitel byl odsouzen za zločiny nad Srby

Záhřeb - Záhřebský soud dnes potrestal pěti roky a šesti měsíci vězení bývalého vysokého činitele chorvatského ministerstva vnitra Tomislava Merčepa. Uznal ho zodpovědným za válečné zločiny, zahrnujícími vraždy a mučení, spáchané během války v letech 1991-1995 nad 52 srbskými civilisty žijícími v Chorvatsku. Prvoinstanční rozsudek není pravomocný, je proti němu možné odvolání.

Syrský prezident Bašár Asad

Pro stíhání syrského prezidenta Asada prý existují pádné důkazy

New York - Mezinárodní vyšetřovatelé a právníci získali z dokumentů, které ze Sýrie vyvezl bývalý spolupracovník tamního režimu Abdalmadžíd Barakát, důkazy o tom, že syrský prezident Bašár Asad spáchal válečné zločiny. O obsahu rozsáhlého materiálu, o němž se první informace objevily v roce 2012, informoval server Middle East Eye (MEE).

Ilustrační foto.

Libanonská policie osvobodila 75 sexuálně zneužívaných žen

Bejrút – Libanonská policie odhalila gang, který se zabýval sexuálním zotročováním, a osvobodila 75 žen, z nichž většina byly Syřanky. Podle policejních zdrojů, které dnes citovala agentura AFP, jde od začátku syrské války o největší zátah proti kruhům zabývajícím se tímto druhem kriminality.

 V Norsku dnes končí soudní jednání v případu, v němž terorista Anders Behring Breivik kvůli podmínkám svého věznění žaluje stát za porušování lidských práv.

V Norsku končí soudní jednání s Breivikem, verdikt padne až v dubnu

Oslo – V Norsku dnes končí soudní jednání v případu, v němž terorista Anders Behring Breivik kvůli podmínkám svého věznění žaluje stát za porušování lidských práv. Verdikt se očekává během příštích tří až čtyř týdnů. Pravicový extremista, který si odpykává jednadvacetiletý trest vězení za zabití 77 lidí při útocích z roku 2011, ve středu před soudem prohlásil, že je ve vězení vystaven mučení a že se ho norský stát snaží dohnat k sebevraždě.

Anders Behring Breivik

Jsem ve vězení vystaven mučení, tvrdí Breivik a podává žalobu na stát

Oslo – Norský terorista Anders Behring Breivik dnes před soudem prohlásil, že je ve vězení vystaven mučení a že by bylo humánnější ho zastřelit. Pravicový extremista, který si odpykává jednadvacetiletý trest vězení za zabití 77 lidí při útocích z roku 2011, kvůli podmínkám svého zadržování žaluje stát za porušování lidských práv.

Soud v Norsku dnes začal projednávat stížnost teroristy Anderse Behringa Breivika, který kvůli podmínkám svého věznění zažaloval stát za porušování lidských práv.

Breivik se vrátil před soud s nacistickým pozdravem

Oslo – Soud v Norsku dnes začal projednávat stížnost teroristy Anderse Behringa Breivika, který kvůli podmínkám svého věznění zažaloval stát za porušování lidských práv. Pravicový extremista, který si odpykává jednadvacetiletý trest vězení za zabití 77 lidí při útocích z roku 2011, si stěžuje mimo jiné na používání pout, omezování korespondence, pravidelné prohlídky cely či izolaci od ostatních trestanců. Breivik se hned při příchodu před soud uvedl nacistickým pozdravem.

Ilustrační foto.

Na severu Kavkazu byli napadeni členové Výboru proti mučení

Moskva - Skupina neznámých útočníků dnes na hranicích Čečenska a Ingušska na severu Kavkazu napadla automobil ruské odbočky mezinárodní organizace Výbor proti mučení. Podle ruské agentury TASS aktivisté mířili do Čečenska. Útočníci posádku mikrobusu zbili a okradli a auto zapálili. Krátce nato byla dalšímu útoku vystavena kancelář výboru v Ingušsku.

Dramatický příběh číhošťského faráře připomene v premiéře ČT art.

Šestašedesát let od umučení. Osud kněze Toufara připomene dokumentární opera

Praha - Farář Josef Toufar zemřel před šestašedesáti lety na následky mnohatýdenního mučení komunistickou Státní bezpečností. Dramatický příběh číhošťského faráře připomene v premiéře ČT art. Dokumentární operu skladatele Aleše Březiny, se Soňou Červenou, Vladimírem Javorským či Janem Mikuškem, odvysílá v sobotu 27. února od 20:20 hodin.

Josef Toufar

Toufar do posledního dechu věřil v zázrak

Číhošť – Před šestašedesáti lety, 25. února 1950 (ironií osudu přesně v den druhého výročí komunistického puče), zemřel ve státním sanatoriu v Praze na zánět pobřišnice kněz Josef Toufar. Podlehl následkům mučení ve valdickém vězení.

Josef Toufar

Toufar do posledního dechu věřil v zázrak

Číhošť – Před šestašedesáti lety, 25. února 1950 (ironií osudu přesně v den druhého výročí komunistického puče), zemřel ve státním sanatoriu v Praze na zánět pobřišnice kněz Josef Toufar. Podlehl následkům mučení ve valdickém vězení.

Ilustrační foto.

Amnesty International zkritizovala poměry v Rusku i na Ukrajině

Moskva/Kyjev – Situace se základními právy v Rusku se v uplynulém roce opět zhoršila, ruské úřady dále posilovaly kontrolu nad sdělovacími prostředky a internetem. Uvádí se to ve výroční zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Ukrajinská média ze zprávy zdůraznila utlačování krymských Tatarů ruskými úřady, ruská si povšimla ohrožení proruských novinářů na Ukrajině.

Radovan Krejčíř u soudu.

Krejčíře v okovech poslali na 35 let za mříže

Johannesburg – Až na šestý pokus se podařilo jihoafrické justici odsoudit uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Trest je však přísnější, než se čekalo. Za únos, pokus o vraždu a pokus o držení drog dostal 35 let, zatímco státní zástupce Čechovi navrhoval souhrnný trest ve výši 28 let.Vinným shledal soud Čecha už loni v létě, nyní se rozhodovalo pouze o výši trestu. Případ se týkal mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu.

Radovan Krejčíř

Krejčířova žádost o odložení vynesení trestu byla zamítnuta

Johannesburg – Jihoafrický soudce odmítl žádost Radovana Krejčíře odložit výrok o trestu za jeho pokus o vraždu a únos. Vinu Čecha za tyto činy soud potvrdil již loni a výši trestu má oznámit dnes. Krejčíř tvrdí, že se nemohl dostatečně radit s advokáty, a argumentuje zaujatostí soudce.

Devětašedesátiletý Albert Woodfox byl propuštěn jako poslední z tria vězňů známých jako „angolská trojka", o jejichž osvobození dlouhodobě usilovali obhájci lidských práv.

Američan nejdéle vězněný na samotce byl po 43 letech propuštěn

New Orleans – Po 43 letech ve vězení se v pátek na svobodu dostal Američan, který byl vězněm nejdéle pykajícím na samotce. Devětašedesátiletý Albert Woodfox byl propuštěn jako poslední z tria vězňů známých jako „angolská trojka", o jejichž osvobození dlouhodobě usilovali obhájci lidských práv. Informovala o tom americká média. Federální soud rozhodl o jeho propuštění už v červnu, prokuratura se však proti verdiktu odvolala a pravomocně propuštěn byl až nyní.

Ilustrační foto.

Zapálení služebních aut dopravní policie prý byla odveta

Praha - Ke žhářskému útoku na dvě služební auta pražské dopravní policie zaparkovaná poblíž služebny na Hájích, která v neděli čtyři hodiny po půlnoci sice nezničily, ale poškodily plameny, se prostřednictvím internetu přihlásili extrémní anarchisté.

Jiří Homoláč.

Atlet Homoláč při keňské masáží málem bolestí rozkousal lehátko

Iten /POZDRAVY Z KENI/ – Jeden z nejlepších českých vytrvalostních běžců Jiří Homoláč stráví na soustředění v Keni dva a půl měsíce. V Africe se připravuje na atakování maratonského limitu na olympijské hry v Riu de Janeiro. O své přípravě a také zážitcích v daleké zemi každé úterý seznámí čtenáře Deníku Rovnost v pravidelném zápisníku.

Ilustrační foto

Europoslanci odsoudili ruskou anexi Krymu, zastali se Tatarů

Štrasburk – Poslanci Evropského parlamentu dnes v nebývale ostré rezoluci odsoudili ruskou anexi Krymu a údajné porušování práv krymských Tatarů. Tato menšina před ruskou invazí na Krym v roce 2014 tvořila asi deset procent obyvatelstva, po obsazení poloostrova uprchly tisíce krymských Tatarů většinou na Ukrajinu.

Jindřich Schmied starší u soudu.

Soud potrestal partu kolotočářů za mučení a věznění muže

Plzeň, Karlovarsko – Na devět let za mříže poslali v úterý soudci Krajského soudu v Plzni Jindřicha Schmieda st., šéfa party kolotočářů z Karlovarska, kteří podle obžaloby zbili, mučili a několik dní věznili dnes čtyřiadvacetiletého Martina V.

Policisté z Brna u městského soudu. Jsou obžalovaní z mučení, hrozí jim až osm let vězení.

Kriminalista obžalovaný z mučení: Poškozený u soudu lže

Brno – Proč jsem skočil? Vnukl mi to kriminalista, tvrdil u brněnského městského soudu napadený. Sedmkrát trestaný muž totiž v září 2014 vyskočil z okna pátého patra policejní služebny. Tři policisté, Roman Leikeb, Petr Kölbl a Jiří Zemánek jsou obžalovaní z mučení, hrozí jim až osm let za mřížemi. Jednání pokračovalo ve středu.

Z válečných zločinů spáchaných za války v první polovině devadesátých let obžalovala dnes prokuratura ve Splitu bývalého velitele srbských polovojenských sil Dragana Vasiljkoviče, známého jako kapitán Dragan.

V Chorvatsku obžalovali kapitána Dragana z válečných zločinů

Split – Z válečných zločinů spáchaných za války v první polovině devadesátých let obžalovala dnes prokuratura ve Splitu bývalého velitele srbských polovojenských sil Dragana Vasiljkoviče, známého jako kapitán Dragan. Podle obžaloby má na svědomí zejména odpovědnost za mučení a zabíjení chorvatských vojáků a civilistů.

Ostatky kněze Josefa Toufara byly do hrobu v kostele uloženy letos 12. července.

Proces blahořečení umučeného kněze Toufara může začít

Hradec Králové - Vatikánská Kongregace pro svatořečení uvedla, že procesu blahořečení číhošťského faráře Josefa Toufara nestojí nic v cestě. Kněz byl v roce 1950 umučen, když se ho StB snažila přimět k přiznání, že zosnoval takzvaný číhošťský zázrak.

Zastavit mučení a osvobodit nespravedlivě odsouzené vězně se pokusili lidé na Maratonu psaní dopisů v Knihovně Jiřího Mahena v Brně.

Lidé podpořili neprávem odsouzené vězně

Brno - Zastavit mučení a osvobodit nespravedlivě odsouzené vězně se pokusili lidé na Maratonu psaní dopisů v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. „Snažíme se shromáždit co nejvíce lidí. Společnými silami chceme napsat co nejvíce dopisů, které pošleme vládám a státním institucím do zemí tolerujících porušování lidských práv," vysvětlila význam akce pořadatelka Jitka Bařinková. Každý rok vybere organizace Amnesty International dvanáct případů, které mohou lidé svými dopisy podpořit. „Pokud přijde k jednomu případu několik tisíc dopisů, vláda proces často znovu prošetří. Akce už zachránila několik vězňů po celém světě," doplnila Bařinková.

Mateřské centrum Rodinka, které provozuje Oblastní charita v Jilemnici, připravuje také akce pro širokou veřejnost. Třeba pohádky.

Na lepší život v regionech půjdou tři miliony. Můžete rozhodnout, kam

Semilsko – Tři miliony korun si díky úspěšnému programu „Era pomáhá regionům" rozdělí regionální veřejně prospěšné projekty z celé České republiky. Do programu se v tomto roce přihlásilo 270 neziskových organizací. Grantová komise vybrala v každém z 20 regionů tři nejzajímavější projekty, o čtvrtém rozhodla veřejnost.

Mateřské centrum Rodinka, které provozuje Oblastní charita v Jilemnici, připravuje také akce pro širokou veřejnost. Třeba pohádky.

Na lepší život v regionech půjdou tři miliony. Můžete rozhodnout, kam

Semilsko – Tři miliony korun si díky úspěšnému programu „Era pomáhá regionům" rozdělí regionální veřejně prospěšné projekty z celé České republiky. Do programu se v tomto roce přihlásilo 270 neziskových organizací. Grantová komise vybrala v každém z 20 regionů tři nejzajímavější projekty, o čtvrtém rozhodla veřejnost.

Ilustrační foto.

Maraton psaní dopisů na Gymnáziu Teplice

Teplice - Stovky tisíc příznivců a aktivistů lidskoprávní organizace Amnesty International z celého světa se v období kolem Dne lidských práv (10. prosinec) zapojí do akce Maraton psaní dopisů. Letos se do Maratonu zapojili i žáci z teplického gymnázia a ve čtvrtek 10. prosince pro své spolužáky připravili celodenní program v prostorách auly gymnázia.

Útrapy totalitního režimu líčil uplynulý pátek 13.11. žákům devátých tříd základní školy Oskol v Kroměříži Jaroslav Řihák.

Deváťáci z Oskola vyslechli Příběhy bezpráví

Kroměříž – Útrapy a hrůzy, které by asi nikdo nechtěl zažít, líčil uplynulý pátek žákům devátých tříd základní školy Oskol v Kroměříži Jaroslav Řihák. Člen Konfederace politických vězňů v Kroměříži, který strávil po roce 1950 několik let v komunistických věznicích, vystoupil v rámci projektu Příběhy bezpráví.

Radovan Krejčíř.

Soud v JAR rozhoduje o trestu pro Krejčíře za únos a mučení

Johannesburg – Soud v Jihoafrické republice začal dnes rozhodovat o výši trestu pro Čecha Radovana Krejčíře za pokus o vraždu a únos a za pokus o přechovávání narkotik. Soud ho shledal vinným z těchto činů už na konci srpna. Trest má být znám do 19. listopadu.

Policisté z Brna jsou obžalovaní z mučení. Ilustrační foto.

Tři policisté z Brna jsou obžalovaní z mučení. Muž před nimi skočil z okna

Brno – Jedenačtyřice­tiletého muže, kterého podezíral z krádeží, brněnský policista Jiří Zemánek připoutal k zábradlí. „Okrádáš slušné lidi. Buď se ke všemu přiznáš, nebo bude lepší, když se zabiješ," řekl mu a poté odešel. Muž se z pout vymanil, vyskočil z okna a při dopadu o tři patra níž si zlomil nohu. Další dva policisté ho poté ještě začali mučit. Tak se podle obžaloby odehrál večer loni v září na policejní služebně u výstaviště. Případ začal ve středu projednávat Městský soud v Brně.

Andrea Petkovicová.

Petkovicová překvapila, uvažuje o konci kariéry: Z tenisu už nemám radost

Ču-chaj - Tenistka Andrea Petkovicová bojuje po nevydařeném závěru sezony na turnaji Elite Trophy v Ču-chaj s velkým zklamáním a dokonce prý uvažuje o konci kariéry. Osmadvacetiletá Němka prohrála své druhé utkání ve skupině se Španělkou Carlou Suárezovou dvakrát 0:6 a přišla o šance na postup do semifinále.

Radovan Krejčíř u soudu.

Vynesení trestu nad Krejčířem v JAR odročili na listopad

Johannesburg – Soud v Johannesburgu dnes odročil na listopad vynesení trestu v procesu, v němž je souzen také Čech Radovan Krejčíř. Spolu s dalšími pěti osobami byl srpnu uznán vinným z únosu, pokusu o vraždu a pokusu o přechovávání drog.

Balík obsahoval cosi, co vypadalo jako useknutá lidská ruka v gumové rukavici, podložená a překrytá dvěma kusy zeminy s mechem.

Ze Zlína přišel do Prahy balíček s ufiklou rukou

Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Vypadá to jako varování z podsvětí: nestrhej ruce do věcí, do kterých ti není, a nesahej to, co není tvým hájemstvím. Jinak by mohla téct krev - a zřejmě by pak došlo i na práci s hlínou… Tak se alespoň jeví případ hraničící s mafiánskými praktikami, který již druhý měsíc šetří kriminalisté I. obvodu pražské policie.

TERRY BOZZIO zahraje v Jablonci jediný koncert v České republice. Posluchači mají tedy jedinou možnost vidět tuhle ikonu.

35 let se Zappou aneb mučení nikdy nekončí

Jablonec nad Nisou /ROZHOVOR/ - Rozhovor s Terry Bozziem, který je známý svou spoluprací s Missing Persons a Frankem Zappou. Legendární bubeník vystoupí v pátek v jabloneckém Eurocentru.

TERRY BOZZIO zahraje v Jablonci jediný koncert v České republice. Posluchači mají tedy jedinou možnost vidět tuhle ikonu.

35 let se Zappou aneb mučení nikdy nekončí

Jablonec nad Nisou - /ROZHOVOR, SOUTĚŽ/ Rozhovor s Terry Bozziem, který je známý svou spoluprací s Missing Persons a Frankem Zappou. Legendární bubeník vystoupí v pátek v jabloneckém Eurocentru.