Kreativ

ŠTÍTEK: mučení

Ilustrační foto

Před čínskými soudy bylo loni usvědčeno 99,93 procenta obviněných

Peking – Čínské soudy loni vynesly téměř 1,16 milionu verdiktů, přičemž zprostily viny pouhých 825 lidí. Usvědčeno tak bylo 99,93 procenta obviněných. Ve své dnešní zprávě vydané u příležitosti zasedání čínského parlamentu to podle agentury AFP uvedl čínský nejvyšší soud.

EUGÉNIOVÉ. Festival nabídne i český film Pavla Štingla, který se ohlíží za pochybným vědeckým experimentem, jenž měl spasit lidstvo a jeho geny.

Festival Jeden svět: Stav vyhoření, uprchlíci i stopařka seniorka

Praha – Práce. Zní to banálně, ale možná díky právě začínající přehlídce Jeden svět zjistíte, jak různé úhly pohledu na dané téma lze najít. Dokládá to celá kolekce filmů, kterou letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech k tomuto ústřednímu tématu připravil. Může to být třeba fenomén vyhoření, alternativní podoby zaměstnávání či práce jako zdroj našeho štěstí či náhražky.

Koncert.

Benefice pro kostel v Číhošti

Číhošť - Součástí nedělního programu národní poutě k uctění památky číhošťského faráře Josefa Toufara, který před 64 lety zemřel na následky brutálního mučení ve vězení tehdejší StB, byl i benefiční koncert ve prospěch kostela Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti.

Poutníci. Po krátké modlitbě v parku Josefa Toufara v Ledči nad Sázavou se věřící vydali na zhruba sedmikilometrový pochod do Číhoště.

Památku otce Josefa Toufara uctily v Číhošti stovky lidí

Číhošť –  V úterý uplyne 64 let od mučednické smrti číhošťského kněze Josefa Toufara. Ten zemřel 25. února 1950 v průběhu rekonstrukce takzvaného Číhošťského zázraku po brutálním mučení, kterému byl předtím vystaven v žaláři tehdejší komunistické Státní bezpečnosti.

Poutníci. Po krátké modlitbě v parku Josefa Toufara v Ledči nad Sázavou se věřící vydali na zhruba sedmikilometrový pochod do Číhoště.

Památku otce Josefa Toufara uctily v Číhošti stovky lidí

Číhošť –  V úterý uplyne 64 let od mučednické smrti číhošťského kněze Josefa Toufara. Ten zemřel 25. února 1950 v průběhu rekonstrukce takzvaného Číhošťského zázraku po brutálním mučení, kterému byl předtím vystaven v žaláři tehdejší komunistické Státní bezpečnosti.

Mnozí poutníci dorazili do Číhošti pěšky.

Poutníci si připomněli 64. výročí smrti kněze Josefa Toufara

Číhošť se v neděli stala cílem mnoha poutníků z celé České republiky. Ti si v průběhu druhé celonárodní pouti připomněli 64. výročí úmrtí kněze Josefa Toufara, který 25. února 1950 zemřel na následky krutého mučení v žalářích někdejší komunistické StB.

Norský extrémista Anders Breivik

Breivik hrozí hladovkou, prý za mřížemi trpí

Oslo – Norský extremista Anders Behring Breivik hrozí hladovkou. Podle agentury AFP si chce vymoci zlepšení podmínek ve vězení, které se podle něj podobají mučení. Vězeň, jenž má na svědomí 77 životů, si vězeňské správě postěžoval například na nedostatečnou herní konzoli.

Prezident Miloš Zeman

Disident píše Zemanovi: Zval jste muže, co uzákonil mučení

Taškent - Do Prahy měl přijet člověk, který "vydal příkaz střílet do vlastních lidí a uzákonil mučení a vraždy oponentů svého režimu". V otevřeném dopisu českému prezidentovi Miloši Zemanovi to napsal uzbecký disident Muhammad Solich.

Ilustrační foto

Sadistická videa posuzuje soud

Praha - Pálení kůže odkapávajícím voskem, trýznění elektrickými školy, dupání na tělo, mlácení rákoskou. A to vše na těch nejcitlivějších a nejintimnějších místech. Nebo třeba ponižování spoutaných osob. To bylo jednání, které se v úterý stalo předmětem zájmu Obvodního soudu pro Prahu 4.

Ilustrační foto

Sadistická videa posuzuje soud

Praha - Pálení kůže odkapávajícím voskem, trýznění elektrickými školy, dupání na tělo, mlácení rákoskou. A to vše na těch nejcitlivějších a nejintimnějších místech. Nebo třeba ponižování spoutaných osob. To bylo jednání, které se v úterý stalo předmětem zájmu Obvodního soudu pro Prahu 4.

Ilustrační foto

Pět policistů čelí obvinění z mučení. Stěžuje si více lidí

Kladno - Pět kladenských policistů, kteří byli na konci minulého týdne zadrženi za údajné týrání lidí při výsleších, je vyšetřováno na svobodě. Přestože krajský státní zástupce Zbyněk Vondra dal návrh na vzetí do vazby nejméně u tří z nich, soudce mu nevyhověl.

Ilustrační foto

Pět policistů čelí obvinění z mučení. Stěžuje si více lidí

Kladno - Pět kladenských policistů, kteří byli na konci minulého týdne zadrženi za údajné týrání lidí při výsleších, je vyšetřováno na svobodě. Přestože krajský státní zástupce Zbyněk Vondra dal návrh na vzetí do vazby nejméně u tří z nich, soudce mu nevyhověl.Policisté jsou podezřelí, že nepostupovali při výkonu povolání standardním způsobem. Při výsleších údajně policisté používali násilí, jak lidi donutit k přiznání. Facky a pohlavky nevyjímaje, včetně psychického nátlaku.

Lubomír Zaorálek

Zaorálek: Represivní mašinerii na Ukrajině je třeba zastavit

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek považuje nynější situaci na Ukrajině za nepřijatelnou. Nelze souhlasit s mučením, zastrašováním a bitím lidí a je nutné tamní represivní mašinerii zastavit, prohlásil dnes na tiskové konferenci Zaorálek. Současně vyzval ukrajinské úřady, aby vyřešily situaci, propustily vězněné, vyšetřily, kde jsou zmizelí, a potrestaly pachatele násilí.

Bulatova v lednu unesli neznámí pachatelé, kteří jej prý mučili po celou dobu, kdy byl pohřešován.

Mučili ho krutě a dlouho. Ukrajinský aktivista se teď léčí v cizině

Vilnius - Tělo zraněného ukrajinského opozičního aktivisty Dmytra Bulatova nese známky dlouhodobého mučení a krutého zacházení. Oznámilo to v úterý ministerstvo zahraničí Litvy, kde se pětatřicetiletý Ukrajinec od pondělí léčí. Podle litevské diplomacie mohla Ukrajina porušit konvenci OSN zakazující mučení. Vilnius proto podle zahraničních agentur vyzval Evropskou unii, aby na Kyjev vyvinula tlak, aby případy Bulatova a dalších pohřešovaných opozičníků nezávisle vyšetřil.

Vitalij Kličko navštívil Dmitrije Bulatova v nemocnici.

Zraněný ukrajinský aktivista Bulatov odletěl z Ukrajiny na léčení

Kyjev – Ukrajinský opoziční aktivista Dmytro Bulatov, který se stal obětí únosu a mučení, dnes odletěl z Ukrajiny na léčení. Informovala o tom agentura Reuters. Dodala, že ukrajinské úřady stáhly obvinění související s jeho účastí na protivládních protestech.

Vitalij Kličko navštívil Dmitrije Bulatova v nemocnici.

Pořezaný aktivista byl zadržen, protože prý organizoval nepokoje

Kyjev – Ukrajinský opoziční aktivista Dmytro Bulatov, který byl po více než týdnu nalezen těžce zraněný, skončí v domácím vězení pro podezření z organizování masových nepokojů. Ukrajinské ministerstvo vnitra to v pátek zdůvodnilo tím, že byl od ledna na úředním seznamu hledaných osob. Normálně by byl uvržen do vyšetřovací vazby, ale vzhledem k jeho bědnému stavu požádal pro něho soudce o uložení do domácího vězení, uvedla agentura Interfax.

Ústečtí hokejisté (žlutí) doma v derby rozdrtili celek Mostu 8:2.

FOTO: Lví naděje žije. Slovan doma sestřelil Most

Ústí n. L. – Mučení jehňátek, jinak se zápas Ústeckých Lvů s posledním Mostem snad ani nedá nazvat. Domácí hokejisté roztočili na ledě Zlatopramen Arény takový kolotoč, že se hráčům Mostu bude ještě pozítří pořádně točit hlava! Hokejisté Slovanu svého soupeře rozstříleli 8:2.

Ilustrační foto.

Ukrajinská opozice odmítla pozvání do vlády

Kyjev - Obětí nepokojů přibývá, nedělní masovou demonstraci odvolali kvůli pohřbu. Obě strany konfliktu se obviňují z únosů a mučení. Ani nabídka vládních postů nepřesvědčila ukrajinské opoziční lídry k dohodě 
s prezidentem Viktorem Janukovyčem.

Radovan Krejčíř

U soudů v JAR se objevili dva muži s údajnými vazbami na Krejčíře

Johannesburg – U dvou různých jihoafrických soudů se dnes objevili dva muži ze čtveřice zatčené v souvislosti s údajnou přípravou vražd dvou vyšetřovatelů kauz českého podnikatele Radovana Krejčíře v JAR. Informovaly o tom dnes bez podrobností o průběhu stání jihoafrické servery. Jeden z obžalovaných, Siboniso Miya, předstoupil před magistrátní soud v Palm Ridge na jižním předměstí Johannesburgu a 24. ledna se má znovu objevit před stejným soudem, už společně s Krejčířem a další trojicí osob spoluobviněných v případu únosu a pokusu o vraždu.

V areálu školy vyroste zastřešený altánek, který bude složit pro výuku  a také dvě hřiště.  Zatím je tu staveniště.

„Gympláci“ získají vědomosti pod širým nebem

Rychnov nad Kněžnou – Učení není mučení. A rozhodně pak, když se hodina odehrává v zahradním altánu a na čerstvém vzduchu.Takový luxus si budou za několik měsíců dopřávat studenti gymnázia F.M. Pelcla v okresním městě.

Ilustrační foto

V JAR umučili k smrti otce Krejčířova spolupracovníka

Johannesburg (JAR) – Otec údajného spolupracovníka českého podnikatele Radovana Krejčíře zemřel v Jihoafrické republice poté, co byl podroben brutálnímu mučení. Zavražděný Miso Mihaljevic je otcem Djordjeho Mihaljevice, který vlastní výkupnu zlata a diamantu v luxusní johannesburgské čtvrti Sandton. Informoval o tom jihoafrický deník The Citizen. I Krejčíř vlastní výkupnu zlata Money Point ve čtvrti Bedfordview.

Francisco Franco

Za éry Franka prý Španělé mučili zadržené. Argentina se chce soudit

Madrid - Argentinský soud požádal o vydání dvou španělských policejních důstojníků, kteří jsou obvinění z mučení zadržených v době diktatury generála Franka v letech 1939 až 1975. Oba dva muži dnes před soudem v Madridu uvedli, že se budou proti extradici bránit. Argentina se řídí takzvaným principem univerzální jurisdikce, podle něhož má právo soudit závažné zločiny kdekoli ve světě, pokud je již nevyšetřuje justice příslušné země, uvedla agentura AP.

Bývalý generál Paul Aussaresses (na archivním snímku z května 2001).

Ve Francii zemřel zastánce mučení vězňů v armádě Aussaresses

Paříž - Zemřel francouzský generál Paul Aussaresses, který v posledních letech šokoval tím, že otevřeně podporoval mučení vězňů v armádě a netajil se mučením svých vězňů za války v Alžírsku v 50. letech. Sdělilo to dnes podle agentury AFP sdružení bývalých parašutistů nazvané Kdo se odváží, vítězí. Této rozporuplné osobnosti bylo 95 let.

Redaktor Deníku Petr Krňávek v posilovně.

Posilovna je můj kostel, aneb redaktor Deníku poprvé v posilovně

Šumperk /VIDEO/ – Někdo má rád holky, jiný zase vdolky. Jinými slovy, každý jsme nějaký. Někdo miluje sport, pohyb, potřebuje zažívat pocit vyčerpání. Pro některé z nás je fyzická námaha peklem na zemi. Jako třeba pro redaktora Deníku Petra Krňávka.

Radovan Krejčíř.

Krejčířovi po údajném mučení prý hrozí infarkt. Úřady mu nevěří

Johannesburg – Českému podnikateli Radovanu Krejčířovi, jehož v pátek zatkla jihoafrická policie a pak jej údajně mučila, následkem toho nyní hrozí selhání ledvin a dokonce infarkt. Tvrdí to lékař, jehož si najali Krejčířovi právníci. Krejčíř by podle něj měl být okamžitě hospitalizován. Jihoafrické úřady ale mají o těchto tvrzeních pochybnosti a domnívají se, že Krejčíř jen hledá způsob, jak se vyhnout téměř jisté vazbě. Napsal to dnes tamní zpravodajský server eNews Channel Africa (eNCA).

Radovan Krejčíř

Policie Krejčíře podle jeho právníků mučila, má zranění

Johannesburg - Jihoafrická policie se pokoušela dostat doznání ze zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře mučením. Tvrdí to podle serveru enca.com jeho právníci. Vyšetřovatelé ho prý několikrát dusili a použili elektrický paralyzér. Také ho údajně surově bili. Dvojice lékařů prý potvrdila, že Krejčíř utrpěl zranění.

Vraždy jsou v Mexiku na denním pořádku - ilustrační foto.

Mexická policie vykopala další 18 obětí drogové války

Mexiko - Mexická policie vykopala 18 těl v západní části země po výslechu téměř dvou desítek policistů, kteří se přiznali ke spolupráci s jedním z tamních drogových kartelů. Úřady podle agentury AP v pátek oznámily, že policisté dovedli vyšetřovatele k několika masovým hrobům.

Mezinárodní trestní soud v Haagu

Haagský tribunál propustil dva bosenské Srby odsouzené za vraždy

Sarajevo - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) předčasně propustil z vězení dva bosenské Srby odsouzené za vraždy a mučení během války v Bosně v letech 1992 až 1995. Darko Mrdja i Dragan Nikolić si odpykali dvě třetiny ze svých trestů. Tribunál oznámil jejich propuštění teprve nyní, nicméně oba muži se ocitli na svobodě již v říjnu, respektive v srpnu, uvedl dnes server BalkanInsight.

Ve Vsetíně se 6. listopadu slavnostně otevře centrum pro děti BASIC.

Ve Vsetíně otevřou nové centrum pro děti

Vsetín – Ředitelka vsetínské pobočky studijního centra BASIC Pavla Gášková vždy ráda pracovala s dětmi a snažila se jim pomáhat. Teď je její snaha korunována úspěchem. Dnes v 17 hodin slavnostně otevře nové studijní centrum Basic zaměřené na doučování dětí s poruchami čtení a soustředění.

Ilustrační foto

Podezřelé z terorismu v USA prý mučí i lékaři, CIA to popírá

Londýn - Lékaři a sestry pracující pro americkou armádu se podílejí na mučení osob zadržovaných pro podezření z terorismu. Podle serveru BBC se to uvádí v nové zprávě vytvořené nezávislým panelem vojenských, zdravotnických i právních expertů. To ale odmítají jak americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), tak ministerstvo obrany.

 Nuon Chea a Khieu Samphan jsou obvinění z genocidy a zločinů proti lidskosti včetně mučení, zotročování a vražd.

Vysocí představitelé Rudých Khmerů na závěr procesu popřeli vinu

Kambodža - Jednání kambodžského soudního tribunálu, před nímž stáli dva poslední žijící vůdci Rudých Khmerů, ve čtvrtek skončilo závěrečnými prohlášeními obou obviněných. Jak sedmaosmdesátiletý Nuon Chea, tak o pět let mladší Khieu Samphan ve zdlouhavých závěrečných řečech popřeli vinu, napsal zpravodajský server BBC News. Rozsudek by měl soud vynést začátkem příštího roku, dva roky po svém zahájení.

ŘEDITEL REGIONÁLNÍHO MUZEA Petr Landr u mučícího nástroje, kterému se říká osel. Mučeného tlačil do rozkroku.

Petr Landr: 'Náchod v 18. století zná případ proticikánské perzekuce'

Náchod - „Navedl mne, abych ženu svou zamordoval". Za poněkud brutální výpovědí se skrývá výstava věnovaná hrdelnímu právu města Náchoda. Představuje i řadu mučících nástrojů. Nyní je poslední možnost ji navštívit. Končí totiž 3. listopadu. Na to, jak to vlastně bylo s náchodským katem, jaké tresty se vykonávaly a za co byli odsouzenci trestáni, jsme se zeptali ředitele náchodského regionálního muzea Petra Landra.

Ludmila Rakušanová

Sobotník Lídy Rakušanové Pavlu Wonkovi

tam, kde jste teď, už sice světská spravedlnost nedolehne, ale podle toho, co o Vás vím, tak by Vás určitě zajímalo, jak to tady vedeme. Tak například včera liberecký soud opět zkoumal, zda bývalý Minkovický bachař, jehož pověstný obušek jste v tom kriminále, nechvalně proslulém brutalitou tamních dozorců, nejspíš zakusil i Vy, opravdu surově mlátil jednoho z Vašich spoluvězňů. A zase rozhodl, že ne! Ten proces se přitom táhne už léta. Až se zdá, že soudci snad čekají, až za Vámi odejde na věčnost i poslední oběť tamního mučení a bude klid.

Spolek historického šermu a dobových tanců Beřkovští ze Šebířova uspořádal na nádvoří hradu Lichnice Husitský den.

FOTO: Husité ukázali šarvátky, ale i mučení

Třemošnice - Kdo v sobotu zavítal na zříceninu hradu Lichnice, mohl se tam potkat s muži a ženami oděnými do historických kostýmů. Spolek historického šermu a dobových tanců Beřkovští ze Šebířova uspořádal na nádvoří Husitský den.

Úvodní foto webových stránek cz.falunart.org k výstavě Umění Pravdivosti, Soucitu a Snášenlivosti

Světová výstava bude k vidění na Staré poště

Nový Jičín - Expozice s názvem Umění Pravdivosti, Soucitu, Snášenlivosti obsadí během měsíce října výstavní síň novojičínské Staré pošty. Jde o díla několika umělců z celého světa, kteří chtějí informovat a vzdělávat, inspirovat a transformovat, měnit a přetvářet.

Ilustrační fotografie.

Ženu lupiči mučili dvě hodiny, když kradli v bytě. Pomohl manžel s baseballkou

Brno – Ukaž nám trezor a dej nám cennosti, nebo tě zabijeme. Jestli budeš řvát nebo dělat problémy, podřízneme tě. Dvouhodinové mučení zažila minulý týden žena z brněnského Komárova. Dva muži se dostali k ní do domu a chtěli ji oloupit. Utekli poté, co přišel její manžel. Policisté už jednoho z nich chytili.

Ilustrační fotografie.

Ženu lupiči mučili dvě hodiny. Zpacifikoval je její manžel

Brno – Ukaž nám trezor a dej nám cennosti, nebo tě zabijeme. Jestli budeš řvát nebo dělat problémy, podřízneme tě. Dvouhodinové mučení zažila minulý týden žena z brněnského Komárova. Dva muži se dostali k ní do domu a chtěli ji oloupit. Utekli poté, co přišel její manžel. Policisté už jednoho z nich chytili.

Ilustrační foto.

Nejbrutálnější vrah dvou desetiletí přišel k soudu plačtivý a roztřesený

Praha – V zimě pražští policisté hovořili o dvojnásobné vraždě mladého páru s rysy mučení, která byla činem natolik brutálním, že za posledních 20 let nemá tento mord v metropoli obdoby. Když se ale v úterý objevil před soudem 25letý Zbyněk Prokop, který se k tomuto skutku přiznává, přivedla eskorta z vazební cely na Pankráci třesoucího se muže, často upadajícího v pláč, který ani nezvládl vypovídat vestoje, jak je u soudu zvykem hovořit, a musel se posadit.

Ilustrační fotografie.

Třináct miřetických žáků se sešlo v nově zateplené škole

Miřetice - „Léto uletělo někam s vlaštovkami, zůstali jsme tady bez vlašťovek sami. Léto uletělo, jde se do školy, nebojme se, děti, moc to nebolí. Nebojme se, děti, toho mučení, nechceme být hloupí, ale učení!" Na úvod školního roku zazněly v pondělí v ZŠ Miřetice verše básnířky Zuzany Novákové. Dětem je přednesla ředitelka zdejší ZŠ Marcela Kubíčková. Hlavně proto, aby rozptýlila případný strach dvou nových prvňáčků.