Kreativ

ŠTÍTEK: mučení

Vladimir Putin

Putin nechá vyšetřit pronásledování gayů v Čečensku

Ruský prezident Vladimir Putin podpořil vyšetřování údajného zásahu proti homosexuálům v Čečensku. Řekl, že osobně požádá generálního prokurátora a ministra vnitra o kontrolu. Německá kancléřka Angela Merkelová tento týden vyzvala ruské úřady, aby pomohly chránit práva homosexuálů.

Ilustrační foto.

OSN se bude podrobněji zabývat porušováním práv v Jižním Súdánu

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva rozšířil pravomoci Vyšetřovací komise OSN pro Jižní Súdán. Komise se tak bude moci podrobněji zabývat případy porušování lidských práv v zemi, včetně mučení a hromadného znásilňování, během občanské války, která trvá již tři roky. Informovala o tom dnes agentura AP.

Ilustrační foto

Norsko udělilo azyl pěti tureckým vojákům, doma by je věznili

Čtyři turečtí armádní důstojníci a vojenský přidělenec na tureckém velvyslanectví dostali v Norsku politický azyl. Vojáci se obávali, že by po návratu do vlasti skončili ve vězení kvůli čistkám v turecké armádě po loňském zmařeném puči. S odvoláním na jejich právního zástupce to dnes uvedla agentura DPA.

Protesty proti porušování lidských práv

Čína obviňuje USA z korupce, pokrytectví a násilí

Čína vydala výroční zprávu o porušování lidských práv ve Spojených státech. USA obviňuje z korupce, pokrytectví a násilí. Od roku 2000 Čína tímto způsobem reaguje na výroční zprávy USA o Číně. Washington minulý týden Peking nařkl mimo jiné z mučení, poprav bez řádného soudního procesu, potlačování politických práv a pronásledování etnických menšin. Uvedl to dnes zpravodajský server BBC.

Vizuál festivalu Jeden svět.

V Praze začal festival dokumentů o lidských právech Jeden svět

Praha - Umění spolupráce chce letos divákům přiblížit festival dokumentů o lidských právech Jeden svět, který začal v pondělí v Praze. Nabízí nejen filmový pohled do sedmi desítek zemí světa, ale i virtuální realitu. Právě ta ještě před večerním slavnostním promítáním odstartovala devatenáctý ročník přehlídky, který v metropoli potrvá do 15. března. Součástí slavnostního zahájení je i udílení ceny Homo Homini za prosazování lidských práv. Ocenění za loňský rok připadlo ruské nevládní organizaci Výbor na obranu proti mučení.

Festival Jeden svět.

V Praze začíná festival dokumentů Jeden svět, promítne 121 snímků

Celkem 121 dokumentů ze sedmi desítek zemí světa představí letošní festival dokumentárních snímků o lidských právech Jeden svět, který dnes začíná v Praze. Hlavním tématem 19. ročníku přehlídky je Umění spolupráce. Součástí slavnostního zahájení bude i udílení ceny Homo Homini za prosazování lidských práv. Ocenění za loňský rok dnes získá ruská nevládní organizace Výbor na obranu proti mučení.

Josef Toufar

Smutná výročí: Vítězný únor a umučení Toufara

Česko si během února připomíná několik výročí spjatých s komunismem. Před 69 lety komunisté nastolili vládu jedné strany, která se udržela u moci dlouhých čtyřicet let. Na 25. února ovšem připadá jestě jedno smutné výročí: úmrtí kněze Josefa Toufara, který v roce 1950 zemřel na následky brutálního mučení.

Donald Trump.

Trump neobnoví mučení vězňů, ustoupil ministru Mattisovi

Spojené státy neobnoví tvrdé výslechové praktiky při vyšetřování osob podezřelých z terorismu. Americký prezident Donald Trump, který znovuzavedení drsných metod včetně mučení zvažoval, prohlásil, že ustupuje ministru obrany Jamesi Mattisovi, jenž je proti. Sám Trump je ovšem nadále o užitečnosti mučících postupů přesvědčen.

Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier je zděšen. Doufá, že Trump přehodnotí úvahy o mučení

Pravděpodobný příští německý prezident Frank-Walter Steinmeier je znepokojen vývojem ve Spojených státech a doufá, že se Donald Trump v úřadu amerického prezidenta změní. Steinmeier, který dnes skončil ve funkci německého ministra zahraničí, to řekl v rozhovoru s deníkem Süddeutsche Zeitung.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto.

Spor o zeď: Trump vyzýval mexického prezidenta ke zrušení cesty. Ten poslechl

Plán nového amerického prezidenta Donalda Trumpa postavit zeď na hranici s Mexikem vyostřil vztahy obou zemí. Jeho mexický protějšek Enrique Peňa Nieto dnes sáhl k výjimečnému kroku a zrušil svou schůzku s šéfem Bílého domu plánovanou na úterý. Trump, který chce po Mexičanech zaplatit hraniční zeď, prohlásil, že by toto setkání nemělo smysl a že se na jeho zrušení oba dohodli. Bílý dům poté oznámil, že Mexiko zaplatí za stavbu zdi prostřednictvím dvacetiprocentního cla, které chce Trump uvalit na dovoz ze sousední země.

Ilustrační foto.

V Indii prý zemřely v policejní vazbě za šest let stovky lidí

Dillí - Téměř 600 lidí zemřelo mezi roky 2009 a 2015 v policejní vazbě v Indii. Uvedla to ve své nové zprávě mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW). Současně upozornila, že v daném období nebyl žádný policista shledán vinným ze smrti některého z podezřelých.

Ilustrační foto

Ústavní soud ve středu rozhodne o stížnosti vyhoštěného Iráčana

Brno - Ústavní soud (ÚS) ve středu vyhlásí nález s přímou vazbou na uprchlickou krizi a právní úpravu azylu v Česku. Rozhodne o stížnosti Iráčana zajištěného loni v listopadu a brzy poté vyhoštěného do vlasti. České orgány se podle stížnosti vůbec nezabývaly jeho obavami z mučení a násilí. Policie údajně také nezohlednila jeho úmysl požádat o mezinárodní ochranu.

Vzpomínky na totalitní dobu si ve středu 16. listopadu vyslechli žáci devátých tříd Základní školy Oskol v Kroměříži.

Příběhy bezpráví. Pomohl zachránit život 53 lidem, stát tím přesto neobměkčil

Kroměříž – Útrapy a hrůzu, kterou by nechtěl ve svém životě zažít asi nikdo: to všechno obsahovalo vyprávění, které si ve středu vyslechli žáci devátých tříd Základní školy Oskol v Kroměříži. Jeho hlavním aktérem byl Jaroslav Řihák, člen Konfederace politických vězňů v Kroměříži, který strávil po roce 1950 několik let v komunistických věznicích.

Radovan Krejčíř

Termín dalšího procesu s Krejčířem v JAR má být známý v prosinci

Johannesburg - Před jihoafrickým soudem dnes stanul Čech Radovan Krejčíř a dalších sedm lidí. Čelí obvinění z pokusu pomoci Krejčířovi k útěku z vězení. Soud dnes měl rozhodovat o termínu procesu. V případě dvou z Krejčířových spoluobžalovaných ale získal v úterý novou informaci, takže soudce dnes stanovil nový termín jednání na 5. prosince.

Ilustrační foto.

Amnesty obviňuje Itálii z násilností na migrantech z Afriky

Řím - Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) obvinila Itálii z porušování lidských práv migrantů přijíždějících do země z Afriky přes Středozemní moře. V některých jednotlivých případech prý došlo k případům mučení, uvedla agentura Reuters. Řím v první reakci obvinění popřel.

Ilustrační foto

Britský bankéř natáčel mučení dívky, kterou pak zabil

Hongkong - Porotci soudu s britským bankéřem, kterému v Hongkongu hrozí doživotní trest za vraždu dvou Indonésanek, dnes zhlédli video, na němž muž jednu z obětí surově bije. Nahrávka pokračuje monologem obžalovaného, v němž říká, že ženu právě zabil. Soud s jednatřicetiletým Rurikem Juttingem začal v pondělí a patří k velmi sledovaným případům, píše AP.

Ilustrační fotografie.

Brazilská soudkyně nechala tři týdny v cele dívku s 30 muži

Brasília - Brazilská rada pro soudnictví zakázala na dva roky činnost soudkyni, která ponechala v cele na policejní stanici nezletilou patnáctiletou dívku se 30 muži, kteří ji znásilňovali a mučili. Soudkyně nebude moci dva roky vykonávat své povolání, plat jí ale zůstane. Informoval o tom ve čtvrtek brazilský deník Globo.

Radovan Krejčíř.

Krejčíř stáhl žádost o azyl, může žádat zrušení rozsudků

Praha - Čech Radovan Krejčíř stáhl v Jihoafrické republice žádost o azyl, a jeho právníci proto žádají Městský soud v Praze, aby nebyl souzen jako uprchlý. Krejčíř by tak mohl dosáhnout zrušení rozsudků vydaných v Česku, uvedla v pondělí Česká televize (ČT). Azylové řízení ale také komplikovalo žádost Česka o vydání Krejčíře. V JAR si Krejčíř odpykává 35 let vězení za únos a mučení a čelí dalším obviněním.

Svatováclavské slavnosti na hradě Svojanov

Hradem se nesla střelba, ale také hudba a zpěv

Svojanov – Šermíři, kat, kejklíř, sokolnice, ale i tanečnice a pěvec. Svatováclavské slavnosti na královském hradě byly v sobotu zárukou dobré zábavy. Nenechaly si je ujít stovky návštěvníků.

Ilustrační foto.

Mučení? Dvěma policistům soud potvrdil trest, třetímu snížil

Brno – V září roku 2014 měla trojice brněnských policistů mučit zadrženého muže a také jej přimět k sebevraždě. Krajský soud nyní dvěma z nich potvrdil květnový rozsudek městského soudu. „Petr Kölbel a Roman Leikeb dostali trest dva a půl roku vězení se čtyřletou podmínkou," uvedla soudkyně Halina Černá. Třetí policista Jiří Zemánek nakonec vyvázl s ročním trestem a dvouletou podmínkou. Původně měl jít podmíněčně do vězení na osmnáct měsíců.

Radovan Krejčíř.

Krejčíř se v JAR obrátil se stížností na ústavní soud

Johannesburg – Čech Radovan Krejčíř požádal jihoafrický ústavní soud, aby přezkoumal jeho odsouzení a pětatřicetiletý trest v případu únosu a mučení bratra drogového dealera. Informoval o tom dnes server SABC News. Ústavní soud podle něj ještě neoznámil, jak s žádostí naloží.

Umučený kněz Josef Toufar.

Výstava přiblíží osudy statečných mužů vzdorujících totalitě

Praha - Životní příběhy faráře Josefa Toufara a básníka Jana Zahradníčka představí výstava, která je ode dneška přístupná na Novoměstské radnici. Jmenuje se Vzdorovali zlu - příběhy českého 20. století. Osudy dvou mužů, kteří vzdorovali totalitnímu režimu, přiblíží fotografie, filmové dokumenty, osobní předměty, vzpomínky přátel a příbuzných.

Guillermo Farinas.

Kubánský disident drží hladovku, chce "dojít až do konce"

Havana – Přední kubánský disident Guillermo Fari?as zahájil druhý měsíc hladovky, kterou protestuje proti násilnostem kubánského režimu proti politickým oponentům. Napsala to agentura AFP. Fari?as, držitel evropské Sacharovovy ceny z roku 2010, novinářům vzkázal, že je odhodlán s hladověním „dojít až do konce".

Ilustrační foto.

Bití i znásilňování. V syrských věznicích zemřelo přes 17 tisíc lidí

Damašek - Více než 17.000 lidí zemřelo od vypuknutí války v Sýrii před více než pěti lety ve věznicích syrského režimu. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila organizace Amnesty International (AI). Syrský režim se podle ní v káznicích dopouští mučení, které zahrnuje na příklad bití, polévání vroucí vodou nebo znásilňování. Mezinárodní společenství by prý mělo Damašek tlačit k tomu, aby s mučením ve věznicích skončil. Syrská vláda obvinění tohoto typu opakovaně odmítá, napsal zpravodajský server BBC.

Redaktorka Brněnského deníku Rovnost Michalela Benešová si spolu s dalšími zájemci aspoň na chvíli vyzkoušela tvrdý život věžňů v kasematech brněnského hradu Špilberk.

Život vězňů v kasematech? Na spaní šikmá pryčna, na večeři jen zelí a chléb

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Ležím na dřevěné pryčně s dalšími deseti spoluvězni. Sklon postele dvacet stupňů, hlad a patnáct stupňů v místnosti nám nedá spát. K večeři bylo jen zelí a kousek chleba. Na noc jsem se stala dobrovolně vězněm. „Od teď jste číslo 2023," říká velitel věznice při svitu svíček a já se se spacákem v ruce zařazuji do dvojstupu ke svým spoluvězňům. Všech čtyřiadvacet nás při odbíjení desáté hodiny večer vstoupilo uplynulou sobotu do kasemat na hradě Špilberk, kde jsme si vyzkoušeli život tamních vězňů.

Budova jihlavské věznice a soudu na konci padesátých let.

Výslech Buly vedl nejsurovější vyšetřovatel

Babice - Provinění u zatčeného rokytnického kněze Jana Buly bylo příliš malé a nevyhovovalo cílům krajské bezpečnostní pětky. Nakonec se zrodil plán zatknout všechny jeho přátele a vytvořit z nich ilegální protistátní skupinu pod jeho vedením. Všechny tak čekaly kruté výslechy a mučení, kterým je příslušníci StB nutili doznat se k teroristické činnosti.

Soud dnes nařídil Habrému zaplatit asi 34.000 dolarů (823.000 Kč) každé z obětí sexuálního násilí, 25.000 dolarů (605.000 Kč) těm, kteří byli vězněni nebo mučeni a 17.000 dolarů (412.000 Kč) nepřímým obětem, včetně pozůstalých příbuzných.

Senegalský soud nařídil čadskému exprezidentovi zaplatit obětem

Dakar – Soud v Senegalu dnes nařídil bývalému čadskému prezidentovi Hissénovi Habrému zaplatit finanční odškodnění více než 4700 obětem násilí z doby jeho vlády v letech 1982 až 1990. Tentýž soud ho již v květnu shledal vinným a odsoudil ho na doživotí za zločiny proti lidskosti, válečné zločiny, mučení a sexuální zločiny. Informovala o tom agentura AP. Za Habrého vlády údajně zahynulo násilnou smrtí více než 40.000 lidí, z nichž mnozí byli mučeni.

Ilustrační foto

Egypt podle Amnesty International mučí odpůrce režimu

Londýn - Organizace Amnesty International (AI) kritizovala Egypt za nedodržování lidských práv. Množí se tam podle ní případy pohřešovaných občanů a také mučení oponentů režimu. AI ve zprávě nazvané Oficiálně neexistuješ vyzvala mezinárodní společenství, aby pomohlo Egypt přinutit s touto praxí skoncovat. Káhira podobné obvinění odmítá.

Soud se skupinou obžalovanou ze surového vydírání podnikatelů. Jeden z obžalovaných Pavel Flek.

Na genitálie s kleštěmi? Za únosy a mučení podnikatelů padly tresty

Olomouc – Několik podnikatelů měli před třemi lety přepadnout, ohrožovat je, došlo prý i na únosy a mučení. To vše proto, aby z nich dostali peníze. Za to čtveřici, která se podle všeho živila jako vymahači dluhů, potrestal olomoucký krajský soud 5,5 až 9,5 lety vězení. S nejvyšším trestem odešel ze soudní síně Pavel Flek, který v minulosti přepadl poštu v Olomouci.

Soud se skupinou obžalovanou ze surového vydírání podnikatelů. Jeden z obžalovaných Pavel Flek.

Kauza mučení podnikatelů nekončí. Příští čtvrtek bude mluvit Flek

Olomouc – Kauza údajného únosu a mučení podnikatelů, ke které mělo dojít před více než třemi lety, stále ještě nedospěla ke konci. Přestože už zazněla většina závěrečných řečí, může pětice obžalovaných žádat o nové důkazy, soud je v úterý upozornil na překvalifikování některých trestných činů, z nichž je vinní státní zástupkyně.

Ilustrační foto.

Uprchlíci: Islámský stát střílí po lidech, kteří utíkají z Fallúdže

Bagdád – Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) střílí na irácké civilisty, kteří se snaží utéct z města Fallúdža do bezpečí. Informovala o tom britská BBC s odvoláním na prohlášení Norské rady pro uprchlíky (NRC). Tato nevládní organizace pomáhá uprchlíkům v táboře jižně od Fallúdže. BBC rovněž uvedla, že irácká vláda čelí silnému tlaku, aby řádně vyšetřila podezření, že členové šíitských milicí bojujících na straně armády se při dobývání města dopouštěli mučení zadržených civilistů.

Ilustrační foto

Pět francouzských vojáků čelí obvinění z mučení Středoafričanů

Paříž - Francouzská armáda zahájila disciplinární řízení s pěti vojáky, kteří jsou obviněni z fyzického trýznění dvou Středoafričanů. Oznámilo to dnes francouzské ministerstvo obrany. Podle agentury AFP se nejedná o aféru se sexuálním podtextem, jak tomu bylo u jiných francouzských příslušníků mise ve Středoafrické republice.

Ilustrační foto.

Elektrické šoky, topení, bití. Na Ukrajině se podle OSN používá mučení

Kyjev/Londýn - Kyjev dovoluje ukrajinské tajné službě SBU mučit lidi podezřelé ze sympatií k proruským separatistům a na Ukrajině také existují tajná vězení. Uvedl to britský list The Times s odvoláním na zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivana Šimonoviče. Zpráva OSN podle deníku zaznamenává stovky případů nezákonného věznění, mučení a špatného zacházení s vězni - a to jak ze strany proruských separatistů, tak vládních sil. SBU obvinění odmítla a nevpuštění inspektorů OSN do svých zařízení vysvětlila tím, že v nich žádní vězni nejsou.

Rozsudky jsou považovány za milník, protože je to poprvé, co soud prokázal, že zločinné spolčení nazývané Operace Cóndor provedli diktátoři šesti jihoamerických ze­mí.

Argentinský soud poslal do vězení důstojníky z Operace Cóndor

Buenos Aires – Argentinský soud poslal za účast na takzvané Operaci Cóndor, při které v 70. a 80. letech vlády několika jihoamerických zemí likvidovaly politické odpůrce, do vězení 14 bývalých důstojníků na osm až 25 let. Další dva osvobodil. Bývalý argentinský generál a diktátor Reynaldo Bignone byl odsouzen na 20 let. Uvedla to agentura AP. Bignone si už nyní odpykává doživotní trest za podíl na únosech a mučení.