Kreativ

ŠTÍTEK: náměstí

Pokus o překonání rekordu v nepřetržité resuscitaci u pražského magistrátu.

Přilož ruce! Pražská záchranka se pokusí o nový rekord v nepřetržité resuscitaci

Při příležitosti Světového dne záchrany života se pražská záchranka ve středu 16. října pokusí společně s veřejností vytvořit nový český rekord v nepřetržité resuscitaci. Hlavním cílem akce „Přilož ruce“ je motivovat občany, aby se nebáli resuscitaci poskytnout. Událost se uskuteční na Mariánském náměstí před hlavním vchodem do budovy magistrátu, oficiální zahájení je v 8.00 hodin.

Telč. Ilustrační foto.

V Telči se můžete vydat na speciální archeologickou procházku

Telč - Lannerův dům, náměstí, areál bývalého dvorce. S tím vším se lidé seznámí na archeologické procházce, kterou telčští památkáři připravili při příležitosti Mezinárodního dne archeologie (MDA). Uskuteční se v sobotu 19. října od 14 hodin, sraz je na nádvoří před Lannerovým domem. Zájemce provede Stanislav Vohryzek. Akce je zdarma

Z vernisáže výstavy 'V hledáčku fotografů ke sto letům Fotoklubu Čáslav' ve výstavní síni na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi.

Čáslavský fotoklub opět vystavuje

/FOTOGALERIE/ Vernisáž letos již třetí a poslední výstavy prací členů místního fotoklubu se uskutečnila v pondělí 14. října ve výstavní síni na čáslavském Žižkově náměstí. Mezi vystavujícími nechybí předseda klubu Igor Sloboda, ani další členové, konkrétně Oldřich Linhart, Veronika Šenková, Dana Fofoňková, Jan Zdichynec, Jiří Possl, Miroslav Semerád nebo Jiří Freund.

Špičková plzeňská lékařka Milena Králíčková.

Cenu města Plzně obdrží Králíčková

Za vedení projektů, které napomáhají zvýšení úspěšnosti léčby neplodnosti, získá špičková plzeňská lékařka Milena Králíčková Cenu města Plzně. Předána ji bude 28. října v Obřadní síni radnice na náměstí Republiky v Plzni v rámci slavnostního shromáždění k 101. výročí vzniku samostatného Československa.

Květiny ilustrační foto

Tip na úterý 15. října: Bachovy květové esence

Přednáška o navrácení harmonie našim emocím v podání Petry Tomšíkové s názvem Bachovy květové esence se uskuteční v úterý 15. října od 16.30 hodin v bítešském Klubu kultury na Masarykově náměstí.

Brno 14.10.2019 - TOTALITA na náměstí Svobody v Brně

Totalitní režim se po 30 letech vrací do Brna

Brno - Na náměstí Svobody v Brně mohou lidé od včerejška zažít znovu totalitu. Multimediální představení v projekčním domě je na dvacet minut a návštěvníky přesouvá do období socialismu v letech 1948 až 1989. „Našim cílem je, aby byli návštěvníci překvapeni, zaskočeni. Chceme, aby přišli domů a zeptali se ohromeně rodičů, jestli to tak opravdu bylo,“ popsal Lukáš Nádvorník z firmy Media Park, která projekt vytvořila.

Muzeum Náchodska na Masarykově náměstí v Náchodě.

Muzeum představí „zlatý poklad“

Muzeum Náchodska se i letos připojí k Mezinárodnímu dni archeologie, který se uskuteční 19. října od 10 do 17 hodin v Broučkově domě na Masarykově náměstí a ve Staré radnici.

Ilustrační foto.

Odborník přiblíží fascinující Tróju

Ve Veigertovském domě na Karlově náměstí v Kolíně se 15. října od 17 hodin chystá přednáška Petera Pavúka z Ústavu pro klasickou archeologii Univerzity Karlovy s názvem Troja: Mýtus věčně živý. 

Vzpomínkový pochod, který se 11. října konal v Telči.

Stovka lidí se zapojila do vzpomínkového pochodu

Telč – Stovka lidí dorazila v pátek 11. října před polikliniku v Telči, aby se zúčastnila vzpomínkového pochodu. Ten pořádala organizace Sdílení ve spolupráci s místní základní uměleckou školou (ZUŠ). Při svitu svíček lidé prošli kolem Štěpnického rybníka až na náměstí ke kostelu Jména Ježíš, kde se konal benefiční koncert.  

Připomenutí sametové revoluce v Kolíně.

Město Kolín chystá připomínku výročí sametové revoluce

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Rozšířené oslavy výročí sametové revoluce chystá město Kolín. Tentokrát nebude jen program v neděli 17. listopadu na náměstí, ale budou i další akce prakticky během celého měsíce. Už ve čtvrtek 7. listopadu se chystá beseda s pamětníky pro studenty, přijedou novinářka a diplomatka Janina Hřebíčková a spisovatel Petr Pazdera Payne.

Mládežnický orchestr Základní umělecké školy (Lidové školy umění) v Kolíně při vystoupení.

Pohlednice z minulosti: Z historie kolínského mládežnického orchestru

/FOTOGALERIE/ Mládežnický dechový orchestr Základní umělecké školy v Kolíně měl své první veřejné vystoupení v roce 1963. Koncert, na kterém podle pamětníků zaznělo několik pochodů, se odehrál na náměstí u kašny. Nadšení posluchači odměnili muzikanty potleskem. Úspěch byl tak strhující, že museli celý tehdejší repertoár několikrát opakovat.

Ze Street Food festivalu Kolín 2019.

Pouliční festival jídla slavil o slunečné sobotě úspěch

/FOTOGALERIE/ Po nedávném vinném koštu se na kolínském Karlově náměstí v sobotu 12. října rozprostřela další příjemná akce spojená s konzumací - pod názvem Street Food festival Kolín. Po celý den se tu nabízely rozličné pochutiny, především pak hamburgery na mnoho způsobů. Nechyběla ale ani nabídka malých pivovarů, kávy, hranolek či sladkého i slaného pečiva.

Novinkou letošního adventu v Bruntále bude betlém v životní velikosti na náměstí Míru. Pro město jej vyřezává bruntálský řezbář František Nedomlel.

Náměstí v Bruntále o adventu ozdobí nový betlém

Novinkou letošního adventu v Bruntále bude betlém v životní velikosti na náměstí Míru v Bruntále. Pro město jej vyřezává bruntálský řezbář František Nedomlel. Betlém by měl být umístěn u vánočního stromu.  

Farmářský trh na žďárském náměstí Republiky.

Na trh si musí člověk přivstat, tvrdili ve Žďáře stálí zákazníci

Žďár nad Sázavou /FOTOGALERIE, VIDEO/ – „Čím dřív, tím líp. Už moje prababička říkala, že na trh si člověk musí přivstat, a ta na ně chodila ještě za první republiky. Jinak se totiž musí člověk spokojit s tím, co na něj zbude,“ smála se v sobotu ráno na farmářském trhu na žďárském náměstí Republiky Jana Zítková ze Žďáru nad Sázavou.  

Muzeum Jindřichohradecka představilo novou výstavu zaměřenou na drátenictví.

Tip na neděli 13. října: Drátenický workshop pro dospělé

V Muzeu Jindřichohradecka na Balbínově náměstí proběhne v neděli od 9 hodin drátenický workshop pro dospělé. Účastníci se na workshopu seznámí s historií drátenictví a pod vedením mistra Ladislava Fapšo si vyrobí zdobený domácí věšák.

Tábor uctil památku Jana Žižky.

Tábor uctil památku Jana Žižky

U pomníku na Žižkově náměstí v Táboře se už ve čtvrtek v podvečer odehrála působivá pietní vzpomínka s položením květin, proslovy, husitským chorálem Ktož jsú boží bojovníci a čestnou salvou ze zbraní skupiny Táborští kupci.  

Z Řemeslného jarmarku v Lysé.

Na Řemeslném jarmarku se děti bavily i u divadla

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Stovky lidí si za slunečného počasí našly cestu na Řemeslný jarmark konaný v sobotu 12. října na náměstí Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem. Lemovala jej řada stánků s rukodělnými výrobky, ale i třeba stánek se psem určeným pro canisterapii, kterého si mohli zájemci pohladit. 

Karel Gott

Květiny pro Gotta uloží ve vyškovském hřbitově

Vyškov – Nekonečná byla fronta lidí, kteří se včera v Praze naposledy loučili se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Pietní místo ale vzniklo i ve Vyškově, kde se lidé sešli na Masarykově náměstí u Morového sloupu. Nosili k němu květiny a svíčky.  

Vánoční trh na českobudějovickém náměstí. Ilustrační foto.

Advent nabídne kluziště i betlém

Čerti, dopisy Ježíškovi, živý betlém, ale i nespočet kulturních akcí. To slibují adventní programy, jejichž podoba v jednotlivých městech regionu dostává čím dál tím jasnější obrysy.

Irmgard a Peter Gstettner z Rakouska zavzpomínali u českobudějovické radnice na zesnulého Karla Gotta.

Cestu na rozloučení s Mistrem vzdal kvůli davům

Irmgard a Peter Gstettner, manželé z rakouského Klagenfurtu, v pátek na českobudějovickém náměstí zapálili svíčku za Karla Gotta. O zesnulém zpěvákovi se dozvěděli z tamních médií. „Známe ho z televize, měl nádherný hlas. Vybaví se nám melodie jeho písně Včelka Mája,“ sdělili manželé. „Zastavili jsme se tady, abychom si prohlédli tohle krásné město, pokračujeme do Prahy,“ dodali.

Bučovické bude ve tmě vidět

Bučovické bude vidět ve tmě

Bučovice – Je nás vidět. Tak se jmenovala preventivní akce, která se konala na bučovickém náměstí Svobody. Už popáté. Cílem bylo zdůraznit význam užívání reflexivních prvků v dopravě.

Změnová studie nové podoby náměstí Míru ve Veselí nad Moravou.

Nové domy uzavřou náměstí Míru

Veselí nad Moravou – Veselané vyhlásili veřejnou soutěž o nejvhodnější nabídku na řešení výstavby polyfunkčních domů na náměstí Míru. Základními cíli je oživení a zatraktivnění prostoru.  

Komunikace vedoucí středem náměstí v Železnici je nově vydlážděná.

Díry a výmoly na náměstí už jsou minulostí

Ještě nedávno museli řidiči projíždějící přes náměstí v Železnici opatrně kličkovat mezi dírami. Původní dlažební kostičky menších rozměrů současnému provozu nevyhovovaly. Z dlažby vypadávaly a někdy dokonce i odlétávaly z pod automobilů mimo komunikaci.