Kreativ

ŠTÍTEK: náměstí

Díry na královéhradeckém náměstí.

Parkoviště pod náměstím může narazit

Už více než tři roky leží spis s nápisem Velké náměstí v Hradci Králové na stavebním úřadě v Hořicích. Územní řízení tam bylo přesunuto po námitkách Spolku pro kvalitu života, kterému vadilo zejména plánované snížení počtu parkovacích míst na náměstí.

Palackého náměstí v Ivanovicích na Hané.

Rozhodovali o proměně náměstí

Ivanovice na Hané – Veřejného projednání studie o proměně Palackého náměstí v Ivanovicích na Hané se zúčastnilo přes čtyřicet lidí.

Ilustrační foto.

Kamerový systém v Milevsku se osvědčil

Milevští radní schválili nákup nové kamery za 67 450 korun bez DPH. „Jedná se o náhradu za kameru, která je umístěná na náměstí Na Růžku. Začala vynechávat, proto ji nahradí nová, která bude od stejného dodavatele, aby šla zapojit do stávajícího kamerového systému,“ vysvětlil starosta Ivan Radosta.

Rekonstrukce budovy radnice v Českém Brodě.

Budova radnice v Českém Brodě dostane jinou barvu

Práce na rekonstrukci budovy radnice na Husově náměstí v Českém Brodě jsou téměř u konce, opravuje se fasáda a vyměňují okna. Při odborném průzkumu se zjistilo, že objekt, který byl původně postavený jako občanská záložna, měl fasádu v barvě narůžovělého okru, který měl patrně napodobovat pískovec.

Milovníci vína zaplnili náměstí v Benešově.

OBRAZEM: Milovníci vína zaplnili náměstí v Benešově

Celkem šestnáct vinařství nabídlo k ochutnání svá vína v sobotu 19. října na Vinném koštu, který se konal v Benešově. Návštěvníci si samozřejmě mohli své favority zakoupit a odnést domu. Nabídku vín doplnil prodej burčáku a mnoho stánků s občerstvením. Cela akce byla provázena živou muzikou.

Ilustrační foto.

Blansko: Kdo je vidět, vyhrává

Blansko – Význam reflexních prvků. Zvyšovaní viditelnosti chodců a také cyklistů v silničním provozu. To je cílem preventivní bezpečnostní akce Kdo je vidět, vyhrává, která se koná ve středu na blanenském náměstí Republiky. Od čtyř hodin odpoledne.

Novoměstští mají nejraději trhy farmářské a řemeslné.

Tip na sobotu 19. října: Farmářský trh

Na pestrou nabídku zeleniny a ovoce, sýrů, masa, medu a dalších produktů pocházejících především z Novoměstska, se mohou těšit zájemci při dalším oblíbeném farmářském trhu na novoměstském Vratislavově náměstí.

Havířovská soutěž Útěk v řetězech.

Tip na sobotu 19. října: Útěk v řetězech nabídne adrenalin i zajímavé kapely

Nejen adrenalinový „útěk z pout závislostí“ všeho druhu, ale i spoustu zábavy pro diváky letos nabídne už 11. ročník soutěže Útěk v řetězech. Tuto sobotu bude na náměstí Republiky v Havířově znít hudba, k vidění budou vystoupení tanečních a sportovních oddílů. To vše od 9 do 18 hodin a bez vstupného.

Slavnostní předávání medailí na Masarykově náměstí v Hradci Králové.

Hradec ve svátek ocení osobnosti medailemi

Během slavnostního večera při příležitosti státního svátku 28. října ocení radnice medailemi města významné osobnosti. Následovat bude koncert filharmonie. Ve sváteční den budou rovněž předány medaile městským a státním policistům a hasičům na Masarykově náměstí.

Ilustrační fotografie.

Máte starosti s dluhy? Přijíždí mobilní poradna

Nevýhodné smlouvy,dluhy, exekuce, bydlení - otázky spojené s těmito tématy zodpoví zájemcům mobilní poradna v úterý 22. října v Dobrušce. Otevře se mezi 10. a 17. hodinou v Centru pro všechny generace nad restaurací Jelen na náměstí F. L. Věka.

Druhý letošní farmářský trh v Benešově.

Pořádají Bystřické farmářské trhy

Výrobky řezníků a uzenářů, pečivo vytvořené mistry pekaři, úlovky rybářů ale také krásu, kterou s sebou přivezou květináři a řemeslníci si už dnes, v sobotu 19. října mezi osmou hodinou a polednem mohou nakoupit ti, kteří dorazí na bystřické Náměstí II. odboje.

Městská knihovna v Přerově slaví sto let - její historii i současnost připomíná výstava v Galerii města na Horním náměstí.

Přerovská knihovna slaví sto let. Výstavou v galerii

FOTOGALERIE / Stoletou historii přerovské knihovny mapuje výstava, která začala ve čtvrtek vernisáží v Galerii města na Horním náměstí. Retro kousky jako záložky do knih, které čtenářům připomínají jejich dětství, ale i zajímavosti obsáhlého fondu mohou lidé obdivovat až do 17. listopadu.

Zvukař Jaroslav Hensl

Zvukař Hensl se soudí: Policie věděla, že Modlitbu pustím

Zvukař Jaroslav Hensl se stal takřka přes noc „slavným“. Před dvěma lety ho na mítinku prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou zadrželi policisté, protože pouštěl z pootevřeného okna nad restaurací na náměstí píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu. Hensl chce nyní u soudu dokázat, že byl zákrok proti němu nezákonný.

Zvukař Jaroslav Hensl

Zvukař Hensl se soudí: Policie věděla, že Modlitbu pustím

Zvukař Jaroslav Hensl se stal takřka přes noc „slavným“. Před dvěma lety ho na mítinku prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou zadrželi policisté, protože pouštěl z pootevřeného okna nad restaurací na náměstí píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu. Hensl chce nyní u soudu dokázat, že byl zákrok proti němu nezákonný.

Soustředění Hranického dětského pěveckého sboru v Beskydech

Soustředění Hranického dětského pěveckého sboru

Ve dnech 11. - 13. října se i díky podpoře města Hranice konalo tradiční soustředění Hranického dětského pěveckého sboru. Vše započalo výjezdem autobusu v 8:10 ze Šromotova náměstí směrem na Hotel Petr Bezruč.

Hasiči. Ilustrační snímek.

K zásahům hasiče poveze nové auto

/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ Novopačtí profesionální hasiči přivítají nového člena. V pátek v 17 hodin bude na Masarykově náměstí slavnostně uvedeno do provozu zásahové vozidlo CAS 30 Tatra. Přijďte si prohlédnout tohoto krasavce. K vidění bude i historický zásahový žebřík Ford vyrobený před osmdesáti lety.

Ilustrační foto

Ženu srazilo popelářské auto. Přišla o nohu pod kotníkem

Amputaci nohy pod kotníkem utrpěla pětašedesátiletá žena v České ulici poblíž Husova náměstí v Berouně. Ve čtvrtek 17. října se tam odehrála dopravní nehoda, kdy ženu srazil popelářský vůz. Informaci potvrdila Marcela Pučelíková, mluvčí berounských policistů. Na místě musel přistát záchranářský vrtulník.

Kapela Roofers

Roofers zahrají v Jedničce

Prvním koncertem v příbramském klubu No.1 bude vystoupení kapely Roofers, složené z bývalých i současných studentů a učitelů ze základní umělecké školy na náměstí TGM.

Zapojte se s námi do soutěže a vyhrajte jednu z pěti rodinných vstupenek do cirkusu.

Vyhrajte s Deníkem lístky do cirkusu Jo-Joo

První český Národní cirkus Jo-Joo  zavítá do Žďáru nad Sázavou, kde rozloží své šapitó na žďárském Doležalově náměstí, vedle TJ Sokol od 17. 10. do 20. 10. 2019.

Oslavy 17. listopadu v centru Přerova. Ilustrační foto

Oslavy 17. listopadu v Přerově budí rozpaky

Svoboda projevu byla hlavním výdobytkem občanů po pádu komunismu v listopadu roku 1989. Jenže oslavy třicátého výročí sametové revoluce, které se uskuteční 17. listopadu na Masarykově náměstí v Přerově, budí spíše rozpaky.

Velký sál hornického domu.

Z Hornického domu mizí socialistická zvěrstva

Velký sál Hornického domu, který je dominantou náměstí Budovatelů v Sokolově, dostává zpět důstojnou původní podobu. Mizí necitlivé zásahy z dob socialismu včetně gigantických lustrů.

Ilustrační foto.

Cyklisté zažalují Brno za rušení obousměrek

Brno – Rumiště, Radnická ulice, Mendlovo náměstí. Třemi brněnskými cykloobousměrkami už milovníci jízdních kol pravděpodobně neprojedou. Kvůli jejich zrušení hodlá spolek Brno na kole žalovat město.

Demonstrace v Brně

Lidé v Brně demonstrovali na podporu Rojavy v Sýrii

Brno – Více jak sto lidí se sešlo ve středu na Dominikánském náměstí v Brně, aby vyjádřili svůj nesouhlas se situací v Rojavě v Sýrii. „Akci jsem se rozhodla uspořádat proto, že jsem nedokázala nečinně přihlížet tomu, co se v severní Sýrii děje. Chtěla jsem lidem v Brně dát možnost vyjádřit své ne,“ popsala jedna z organizátorek Eva Jašková.

Na podporu Kurdů na severu Sýrie se 16. října 2019 sešlo v Praze na Klárově asi 700 lidí, demonstrovali proti turecké ofenzivě

Stop násilí. Kvůli turecké invazi demonstrovaly v Praze a Brně stovky lidí

Na podporu Kurdů na severu Sýrie se dnes vpodvečer sešlo v Praze na Klárově asi 700 lidí, demonstrovali proti turecké ofenzivě. Chtěli podpořit zákaz vývozu zbraní do Turecka a vyzývali k uvalení ekonomických sankcí na Turecko s cílem zastavit vojenskou agresi na severu Sýrie. Průvod demonstrantů se kolem 18:45 vydal za doprovodu policistů na Malostranské náměstí. Akci pořádal Výbor na obranu revoluce v Rojavě. V Brně na Dominikánském náměstí se na podporu Kurdů sešlo podle odhadu strážníků kolem 400 lidí. Turecko zahájilo vojenskou operaci v severovýchodní Sýrii před týdnem.  

Velké překvapení čekalo badatele, kteří odkryli v pátek dopoledne část betonového záklopu studny na Horním náměstí v Přerově. V hloubce čtrnácti metrů se totiž nacházela voda. Původní studna byla vybudována na přelomu 15. a 16. století.

Historickou studnu na Horním náměstí radnice obnoví

Studna na prostranství mezi lípami na Horním náměstí v Přerově, která byla součástí historického jádra města už na přelomu 15. a 16. století, se vrátí na své místo. Rozhodli o tom na svém jednání přerovští zastupitelé.

Kapela Spolektiv zahraje v pátek 18. října v Prachaticích.

Vyřiďte doma, že Spolektiv vydává třetí album, zahraje v Prachaticích

Jihočeská multižánrová kapela Spolektiv přichází po třech letech s novým autorským albem Vyřiďte doma. V pestré směsi šestnácti nových písní nabízí Spolektiv prolínání žánrů, promyšlené instrumentální party i originální autorské texty. Nové album představí na koncertním turné po celé ČR. V pátek 18. října vystoupí kapela také v Prachaticích. Koncert ve Sklepích Staré radnice na Velkém náměstí začíná v 19 hodin.