Kreativ

ŠTÍTEK: náměstí

Ilustrační foto.

Tržnice na náměstí končí

Jihlava – Tržnice na Masarykově náměstí po více než půl roce ukončí provoz. Stane se tak v pondělí 4. listopadu.

Halloweenský průvod má v Rakovníku letitou tradici.

Tradiční Halloweenský průvod přilákal stovky dětí i dospělých

/FOTOGALERIE/ Husovo náměstí v Rakovníku se opět po roce zaplnilo malými i většími strašidýlky s lampiony. Právě zde totiž začal již tradiční Halloweenský průvod, který i přes nízké teploty přilákal stovky dětí i dospělých v maskách kostlivců, smrtek, duchů, čertíků, dýní nebo čarodějnic.

Náměstí Míru v J. Hradci.

Tip na pátek 1. listopadu: Jindřichohradecký festival svobody

V letošním roce si připomínáme výročí třiceti let od sametové revoluce. V souvislosti s ním připravil jindřichohradecký spolek Rozmanitě pod taktovkou Martiny a Daniela Fišerových Jindřichohradecký festival svobody, jehož program potrvá od 1. až do 17. listopadu.

V Den vzniku samostatného Československa převzali dlouholetí příslušníci HZS Královéhradeckého kraje medaile „Za věrnost“.

U pomníku T. G. Masaryka byli oceněni hasiči z Jičína

/FOTOGALERIE/ Při příležitosti státního svátku v Den vzniku samostatného Československa převzali dlouholetí příslušníci HZS Královéhradeckého kraje medaile Za věrnost. U slavnostního aktu na Masarykově náměstí v Hradci Králové u pomníku prezidenta T. G. Masaryka nechyběli ani hasiči z Jičína.

Ilustrační foto.

Zrušit či nezrušit novoroční ohňostroj, řeší Broďané

ANKETA/ Uherský Brod je jediné město v okrese Uherské Hradiště, kde mají místní možnost se na náměstí sejít a přivítat Nový rok ohňostrojem, který jim připravila radnice. O toto unikum by však mohlo Komenského město už letos přijít. 

Výstava Giganti doby ledové v Opavě v roce 2014.

Tip od pátku 1. listopadu: Giganti doby ledové

Každý, kdo by chtěl stát tváří v tvář pětimetrovému mamutovi nebo si na vlastní oči prohlédnout obřího pozemního lenochoda, má možnost navštívit výstavu „Giganti doby ledové“ v prostoru zastřešeného Náměstí ostravského Trojhalí Karolina.

Muzeum čokolády & čokoládovna v Kutné Hoře.

Tip Deníku: Při večerní prohlídce ochutnají čokoládu

Muzeum čokolády a čokoládovna na Komenského náměstí v Kutné Hoře uspořádá v sobotu 2. listopadu od 20 hodin speciální setkání. Večerní prohlídka expozice s povídáním o sladké historii Kutné Hory a příjemným přibližně 1,5 hodiny dlouhým čokoládovým mlsáním. Návštěvníci se dozví o historii čokolády, jak se čokolády vyrábí či jak poznat kvalitní čokoládu.

Z Halloweenského lampionového průvodu 2018.

Tip Deníku: Strašidýlka budou opět procházet Benešovem

/FOTOGALERIE/ Strašidla, strašidýlka a další pohádkové bytosti vyrazí v sobotu 2. listopadu od 16.30 hodin na šestnáctý ročník halloweenského lampionového průvodu. Účastníci se sejdou na Masarykově náměstí u Piaristické koleje a po registraci masek se vydají přes centrum Benešova pod kopec Na Klášterce.

Výstava Než přišla svoboda v Pardubickém kraji.

Výročí sametu na putovní akci

Putovní výstava Než přišla svoboda dorazí v pátek 1. listopadu do Litomyšle. Vernisáž na Toulovcově náměstí se uskuteční hned dvakrát.

Opravené parkoviště opět slouží řidičům.

Opravené parkoviště opět slouží řidičům

Sokolovské technické služby dokončily velkou opravu parkoviště u kláštera vedle sokolovského Starého náměstí. To bylo zcela uzavřené a mnoha řidičům to komplikovalo život. V současné době opět slouží řidičům.

Pauza v natáčení.

V ulicích města můžete potkat i medvěda

/FOTOGALERIE/ Od náměstí u opočenského zámku je slyšet virbl, který záhy doprovází jásot. O několik minut později prochází centrem Opočna medvěd - bez hlavy a s mobilem v „tlapě“, má přestávku.

Za parkování v centru Náchoda si řidiči trochu připlatí.

Parkování v centru Náchoda od pátku podraží

/FOTO/ S příchodem nového měsíce se v centru Náchoda zvedne poplatek, který budou muset řidiči uhradit za parkování. Například na Masarykově náměstí či za radnicí už symbolických pět korun na hodinu stačit nebude.

Rozsvěcení vánočního stromu v Hranicích

Na hranickém náměstí se bude bruslit. Kdy rozsvítí strom a jaký bude program?

Masarykovo náměstí v Hranicích se v prosinci promění ve vánoční krajinu. Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu, které je naplánováno na úterý 3. prosince, odstartuje rozsáhlý předvánoční progam z dílny Městských kulturních zařízení, který potrvá až do 21. prosince. Hraničtí obyvatelé se mohou těšit také na velkou novinku v podobě veřejného kluziště.

Foto a dokumenty z listopadu 1989.

Rakovničtí si připomenou třicet let svobody

Husovo náměstí v Rakovníku zažije ve čtvrtek 31. října komponovaný pořad 30 let svobody! Cílem komponovaného pořadu je připomenout atmosféru podzimních meetingů na náměstích v roce 1989. 

Nová digitální úřední deska před radnicí v Uherském Hradišti

Uherské Hradiště má nový digitální panel

Obyvatelé Uherské Hradiště najdou nově nedaleko tamní radnice na Masarykově náměstí digitální úřední desku. Smyslem její instalace je přinést lidem efektivní a moderní způsob nepřetržité komunikace mezi občany a úřadem.

Papírová zeď.

V Hradci vyroste opět zeď z krabic

Studenti Univerzity Hradec Králové, Muzeum východních Čech v Hradci Králové a Centrum uměleckých aktivit Hradec Králové spojili síly, aby u příležitosti 30. výročí od listopadových událostí v roce 1989 zrekonstruovali stavbu zdi z papírových krabic. Ta vyrostla na tehdejším Gottwaldově náměstí před 30 lety.

Vizualizace relaxační a gastronomické zóny na „novém“ Masarykově náměstí v Ostravě tvořená z modulárních gastrokontejnerů.

Masarykovo náměstí v Ostravě z kontejnerů? Takto by vypadalo

/FOTOGALERIE/ Na „novém“ Masarykově náměstí v Ostravě se na přechodnou dobu počítá s relaxační a gastronomickou zónou tvořenou z modulárních gastrokontejnerů. Jak je od její realizace Ostrava daleko a co na ni říkají okolní živnostníci?  

Ilustrační foto

Nové sídlo knihovny se již začíná budovat

K dlouho očekávanému přestěhování městské knihovny z vily Karoly do nových prostor v Domu služeb na náměstí Karla IV. v Mělníku dojde v průběhu léta příštího roku.

Dopravní nehoda na náměstí ve Zbraslavicích.

Řidič skončil s autem na cizím dvoře, dechovou zkoušku na alkohol odmítl

Drama jak z akčního filmu se odehrálo v úterý 29. října večer v centru Zbraslavic. Řidič tam doslova prosvištěl a v dolní části náměstí to 'narval' do vrat domu a skončil na cizím dvoře. Řidič byl pravděpodobně pod vlivem alkoholu. Tomu nasvědčuje i fakt, že se po nehodě odmítl podrobit dechové zkoušce. V autě s ním jeli další dva spolujezdci.

Na podporu Kurdů na severu Sýrie se 16. října 2019 sešlo v Praze na Klárově asi 700 lidí, demonstrovali proti turecké ofenzivě

Proti vpádu Turků do syrského Kurdistánu se demonstruje i v Praze

Bezmála deset demonstrací proti „tureckému imperialismu“ už za poslední tři týdny uspořádala na různých místech Prahy zdejší kurdská komunita a její příznivci. Na největší z manifestací přišlo na Malostranské náměstí přes půldruhého tisíce lidí. 

Vídeň se rozzáří do adventu v půli listopadu

Tisíce světýlek, koledy a vůně vánočního cukroví. Advent ve Vídni láká

Když vídeňské ulice začnou problikávat světýlky, je to znamení, že se Vídeň připravuje na Vánoce. Od poloviny listopadu bude více jak dvacet adventních trhů nabízet ručně vyráběné výrobky, sladkosti, lahodné pokrmy a punč. Dobře známý a největší trh je Christkindlmarkt na náměstí před vídeňskou radnicí Rathausplatz. Tady se mimo jiné bude nacházet i tzv. Kleiner Eistraum, bruslařská ledová plocha o velikosti tří tisíc metrů čtverečních. Tu nahradí od 22. 1. do 1. 3. 2019 ráj pro bruslaře s rozlohou devět tisíc metrů čtverečních Wiener Eistraum.

Městská knihovna Holešov. Ilustrační foto.

Co bude s Holešovskou knihovnou? Návrhy posílají také děti

Holešovská knihovna nutně potřebuje rekonstrukci a nové skladové prostory, protože trpí přetížením. Zatím ale stále není jasné, zda vůbec zůstane ve stávající budově na náměstí Edvarda Beneše, nebo se přesune do druhého patra holešovského zámku.

Bourací stroje se tento měsíc zaryly do základů chátrajícího domu v jihovýchodním cípu Mendlova náměstí.

Chátrající dům na Mendlově náměstí bourají. Byl v havarijním stavu

Brno – Pohled na chátrající dům v jihovýchodním cípu Mendlova náměstí bude pro Brňany minulostí. Bourací stroje se tento měsíc zaryly do jeho základů a postupně ho demolují. „Dům nemá historickou hodnotu, náměstí ani nijak nezdobí, proto je dobře, že ho strhávají,“ řekla třeba Dagmar Krpcová.

Na třebíčské radnici na Karlově náměstí bude až do 15. listopadu vlát kurdská vlajka.

I Třebíč vyjadřuje podporu Kurdům, které decimuje turecká armáda

Třebíč - Vedení třebíčské radnice rozhodlo vyvěsit na budově městského úřadu na Karlově náměstí kurdskou vlajku na důkaz solidarity s Kurdy. Na severu Sýrie od 9. října turecká armáda útočí na kurdské milice, které jsou páteří odporu proti teroristům z Islámského státu.

Tlumačovem prošel průvod dětí s lampiony

Tlumačovem prošel průvod dětí s lampiony

Večer v den státního svátku 28. října se konal v Tlumačově lampionový průvod. Přibližně 30 dětí s rodiči nebo prarodiči rozsvítilo své lampiony a všichni prošli Tlumačovem. Průvod vyšel od Kulturního a informačního střediska na náměstí Komenského a skončil u sochy T. G. Masaryka.  

Ilustrační foto.

V Soběslavi úřadoval sprejer

Policisté pátrají po vandalovi či vandalech, kteří v době mezi páteční šestou hodinou večerní a půl osmou hodinou ranní následující soboty poškodili na náměstí Republiky v centru Soběslavi hned několik objektů, které posprejovali žlutou a zelenou barvou.