Kreativ

ŠTÍTEK: náměstí

Ilustrační foto.

Tip na pátek 25. října: Jarmark nabídne také dušičkové zboží

Podzimní dekorace, svíčky, věnce a jiné dušičkové zboží, masné a uzenářské výrobky, sýry a mléčné výrobky, koření, bylinky, perníčky, trdelník, med a oříšky i suvenýry z keramiky a dřeva, to vše nabízí oblíbený Novojičínský jarmark podzimní, který se uskuteční na Masarykově náměstí v pátek 25. října od 8 do 17 hodin.

Pro pračku. Tuzex na na křižovatce Lidových milicí (dnes Legerova) a Vinohradské.

Tuzex v Praze. Pro džíny se chodilo do Vodičkovy, pro whisky na Tylovo náměstí

Veksláci postávající před obchody se zbožím ze Západu, patřili ke koloritu šedivých pražských ulic. Když polohlasem cedili mezi zuby „bony, chceš bony?“, rozzářily se mnoha kolemjdoucím oči. Vysněné džíny, elektronika nebo whisky, vše bylo na dosah. Někteří rodiče se pouštěli do směny s veksláky i kvůli tomu, aby dětem pořídili panenku Barbie nebo plyšového mončičáka.

Mirovický halloweenský průvod.

Mirovický halloweenský průvod s lampióny přilákal děti v převlecích

Středeční večer, 23. října, byl na mirovickém náměstí trochu strašidelný. Děti v pestrých strašidelných převlecích si přišly užít lampiónový průvod. Spolek rodičů a Žákovský parlament pořádaly ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů tradiční halloweenské setkání. Po společném putování ulicemi města bylo pro malé i větší účastníky připraveno občerstvení s posezením.

Mýval severní.

Z koruny stromu v centru Krásné Lípy vykoukl mýval

Neobvyklého zvířete si všimli v neděli lidé v koruně stromu uprostřed Křinického náměstí v Krásné Lípě. Pravděpodobně šlo o mývala severního, který už byl ve větším počtu pozorován i ve Varnsdorfské ulici.

Sopranistka Magda Špaková (na snímku) žila sice v České Skalici pouze do svých šesti let, ale v průběhu svého života ho často navštěvovala a měla k němu vřelý vztah.

Dekly slávy poprvé ozdobila fotografie ženy

Ke slavnostní události došlo před hospodou U Konvalinků na Husově náměstí v České Skalici. KKUV, tedy Klub Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů, zde totiž na Deklech slávy odhalil fotografii a cedulku osobnosti, která je zdejší rodačkou, něčím výjimečným se proslavila a už není mezi námi - operní pěvkyni Magdě Špakové.

Lidé ve výloze prodejny Zverimex v dnešní Panské ulici, tehdejší Palackého, sledují videozáznam z událostí 17. listopadu v Praze.

Jindřichohradecký festival svobody začne 1. listopadu

V letošním roce si připomínáme výročí třiceti let od sametové revoluce. V souvislosti s ním připravil jindřichohradecký spolek Rozmanitě pod taktovkou Martiny a Daniela Fišerových Jindřichohradecký festival svobody, jehož program potrvá od 1. až do 17. listopadu.

Husovo náměstí v Berouně.

Řada lidí neví, jak se v centru Berouna pohybovat, ukázala nehoda

Lidé nevědí, jak se v centru Berouna pohybovat; především na Husově náměstí. Vedení města se vyjádřilo k okolnostem nedávné nehody, kdy popelářské auto přejelo seniorce nohu, až utrpěla její ztrátu pod kotníkem. Někteří svědci nehody totiž neváhali jít co nejblíže nehodě, aby si pořídili fotografie a videa. Případ vzbudil značný rozruch na sociálních sítích.

Pod sousoším na centrálním náměstí bude podle jednoho z návrhů soustava schodů a zídek.

Plánují nový komunitní dům i další parkovací místa

Ivanovice na Hané – S přestavbou Palackého náměstí v Ivanovicích by mohli začít už za tři roky. „Chceme využít prázdné místo utvořené po loňské demolici starých domů stejně jako prostor před kostelem svatého Ondřeje a hotelem Ivanka,“ vysvětlil starosta města Vlastislav Drobílek.  

Svatomartinské oslavy ve Zlíně

Svatý Martin přijede na náměstí. Na co se můžete těšit?

PROGRAM/ Centrální zlínské náměstí se stane dějištěm Svatomartinských hodů. Tentokrát se na ochutnávku mladých vín i svatomartinských menu za doprovodu pestrého kulturního programu mohou návštěvníci těšit v sobotu 16. listopadu. Nově bude možné platit čipem.  

Ilustrační foto

Kněžmostská knihovna se stěhuje do většího

Kněžmostská knihovna je uzavřená, stěhuje se do větších a krásnějších prostor a to už počtvrté. Po deseti letech tak opustila bývalou budovu v Domově s pečovatelskou službou a putovala do nového prostoru Na Rynku.

Ilustrační foto.

V Mikulově opraví havárii kanalizace v blízkosti zámku

Mikulov – V pondělí odstartovala oprava havárie kanalizace na mikulovském Náměstí v blízkosti domu číslo 21. Pracovat začali dělníci přímo před vjezdem do zámku. Pokračovat pak budou až k šachtě, která se nachází v areálu zámku. Místní i návštěvníci města musejí počítat s tím, že opravy skončí nejdříve až příští pátek 1. listopadu.

Praha schválila novou studii revitalizace Václavského náměstí. Tramvaje nově pojedou po obou stranách a ne středem, jak se plánovalo dříve.

Projekt k „Václaváku“ se opět změnil. Tramvaje pojedou po obou stranách

/VIZUALIZACE/ Staronová tramvajová trať v horní části Václavského náměstí nepovede středem, ale po jeho obou stranách. Mezi jednosměrnými kolejemi vznikne souvislá promenáda. Koncepční studii, upravenou právě o polohu kolejí, schválili pražští radní a podle primátorova náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) je reálné zahájení stavebních prací po získání všech potřebných povolení začátkem roku 2022. Za další rok by měla být trať i všechny další novinky dokončené.

Brno si zapsalo český rekord. Překonal ho dav lidí zakusující se do chleba

Brno si zapsalo český rekord. Překonal ho dav lidí zakusujících se do chleba

Brno /FOTOGALERIE/ - Rekordních jednašedesát lidí se v pondělí odpoledne zakouslo do krajíců chleba na brněnském náměstí Svobody. Vznikl tak český rekord v počtu lidí, kteří jedli chléb na jednom místě ve stejnou chvíli. Na celou akci v centru Brna dohlédl komisař z Agentury Dobrý den, rekordní zápis se proto objeví v České knize rekordů.

Ilustrační foto

Rekonstrukce školy zdárně pokračuje

Od jara letošního roku probíhá rekonstrukce zadního traktu kralupské základní školy na Komenského náměstí. Tato budova je nejstarší školou ve městě. V současné době jsou práce zhruba v polovině. Součástí projektu je také přístavba nových technických učeben.

Pyšelští si užívali tradičního dýňodlabání

Na dlabání dýní vyhlásí nejlepšího dýňotvůrce

Již třetí Dýňodlab čeká na zájemce nejen z řad obyvatelů Pyšel ve středu 23. října od 17.30. Akce se koná v restauraci U Dobrotů. Účastníci budou dlabat do 18.45, pak zapálí dýňosvíčky, organizátoři vyhlásí Nejšikovnějšího dýňotvůrce a průvodem dojdou na náměstí.

Ze setkání s občany Zálabí ohledně architektonické soutěže na úpravu Jiráskova náměstí v Kolíně.

Jak bude vypadat Jiráskovo náměstí, můžete ovlivnit i vy

/FOTOGALERIE/ Obyvatelé Zálabí se nezřídka ptají, v jaké fázi jsou přípravy změn na Jiráskově náměstí. „V úplně prvotní,“ odpovídá starosta Michael Kašpar. To znamená, že stále je a ještě bude možnost ovlivnit, co by v centru Zálabí mělo či nemělo být.