Kreativ

ŠTÍTEK: náměstí

Ilustrační foto

Neměl v čem běhat? Zloděj ukradl ze sklepa patnáct párů sportovních bot

Znojmo – Sklepní kóje zaujala zatím neznámého zloděje, který se vloupal do bytového domu na Žižkově náměstí ve Znojmě. „Podle majitele tam někdo neoprávněně úřadoval asi během uplynulého týdne. Poslední říjnový pátek bylo ještě vše v pořádku, ale první listopadovou neděli tomu tak již nebylo,“ ohraničila časově dobu krádeže znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Výstava fotografií osobností v Křížové chodbě brněnské radnice

Tip na výstavu: Ballon ukazuje Osobnosti

Znojmo - Ještě do konce týdne je v mázhausu Domu umění na Masarykově náměstí k vidění další série fotografických portértů regionálních osobností pohledem Otty Ballona Mierného.

Projekt instalace laviček u letního divadla skončil v hlasování v rámci participativního rozpočtu na prvním místě.

U amfiteátru v Jeseníku přibudou lavičky, na náměstí fontána

Lavičky do letního divadla ve Smetanových sadech, obnovení fontány plus výměna laviček na náměstí Svobody a zvelebení okrasného rybníku v ulici Jaroslava Ježka. To jsou akce, které má v příštím roce zrealizovat město Jeseník. Jedná se o vítězné záměry v rámci participativního rozpočtu.

Brno 22.10.2019 - Rozhovor na konci týdne s Václavem Myslivcem z HZS JMK Brno - Líšeň

Kamarád po výbuchu hledal svou rodinu, holčička nepřežila, vzpomíná hasič

Brno /ROZHOVOR/ – Prohrabával se sutinami k zavalenému poté, co se v roce 1997 zřítil obchodní dům na brněnském náměstí Svobody. Hasič Václav Myslivec zasahoval i u řady dalších vážných událostí. „Muž měl na hlavě vysypaný cement, nemohl dýchat. Podařilo se mi k němu prohrabat a cement jsem mu vytahoval z pusy, aby se neudusil,“ vzpomíná dlouholetý člen brněnského profesionálního sboru, který letos slaví 155 let od svého vzniku.  

Ilustrační foto

Pozor na další omezení dopravy v Litomyšli

Oprava silnice z Litomyšle na Českou Třebovou ještě nekončí. Od vjezdu na Braunerovo náměstí po Lidickou ulici bude od pondělí až do 25. listopadu pokládat stavební firma nový asfalt a dodělávat další nutné práce.

Odchod účastníků ze slavnosti u příležitosti sázení Lípy svobody 28. října 1968 na Východním náměstí v Příbrami.

Pohlednice z minulosti: Zasazení Lípy svobody v roce 1968 v Příbrami

/FOTOGALERIE/ Junáci z 2. skautského oddílu Dvojky Příbram zasadili 28. října 1968 na Východním náměstí v Příbrami Lípu svobody. Ta byla vysazena při příležitosti 50. výročí vzniku Československa a měla zároveň symbolizovat odpor proti okupaci Československa a vyjádřit odvahu junáků nesklonit se před okupanty. Slavnosti se zúčastnily i další organizace.

Výstava 30 let svobody.

Výstava: 30 let svobody

Velkoformátová venkovní výstava fotografií z roku 1989 z Jindřichova Hradce, Českých Budějovic a Prahy je k vidění na náměstí Míru v Jindřichově Hradci. 

Ilustrační foto

Za seriály zdarma. Lidé budou kvůli zrušení webů stávkovat na náměstí Svobody

 Brno - Statisíce lidí přišly na konci týdne o možnost sledovat seriály, které jsou jinak i dispozici pouze po zaplacení. Část velkých streamovacích serverů ukončila provoz po tlaku a soudních sporech ze strany nadnárodních společností produkujících snímky a seriály. Ve čtvrtek z toho důvodu skončil web topserialy.to, který pirátsky nabízel nejrůznější tvorbu. Filmoví fanoušci kvůli tomu nyní na Facebooku vyhlásili stávku.

Školáci z Komendy si užili strašidláckou výuku.

OBRAZEM: Školáci z Komendy si užili strašidláckou výuku

Závěr školního týdne patřil ve druhé třídě Základní školy na Komenského náměstí ve Slaném strašidláckému dění. Kluci a holčičky přišli oblečeni v kostýmech, aby si Halloween užili. Současně se dozvěděli od paní učitelky Dagmar Machálkové historii a tradici Památky zesnulých, která připadá na 2. listopadu.

Ilustrační foto.

Do Berouna míří Lenka Dusilová

Beroun – Sólové vystoupení Lenky Dusilové si užijí návštěvníci sálu České pojištovny na Wagnerově náměstí v Berouně.

Ilustrační snímek.

Na Dominikánském náměstí Brňany osvěží voda. Podobu prvků určí soutěž

Fontána, nádrž či kaskáda? Příjemnější může být pro Brňany už příští léto v centru města. Na Dominikánské náměstí totiž přibude dvojice vodních prvků. Jak přesně budou plánované vodní prvky vypadat, určí architektonicko-výtvarná soutěž. Její vyhlášení schválili městští radní v pátek.

Lampionový průvod v Českých Budějovicích uspořádalo město České Budějovice a herec Víťa Marčík, který chtěl, aby lidé zavzpomínali na zesnulé.

Pastýř, světlonoš a koně vedli průvod městem

Desítky lidí vyšly se zapálenými svíčkami a lampiony v sobotu večer z Piaristického náměstí směrem do centra krajského města, aby uctily památku zesnulých. Průvod vedený koňmi doprovázel pastýř hrou na fujaru a světlonoš.

Památka zesnulých Víta Marčík

Pohřební kočár s dvěma koňmi projíždí centrem města. Vozil i oběti války

Slavnost památky všech zesnulých si v sobotu připomínají lidé v Českých Budějovicích. Divadlo Víti Marčíka tu uspořádalo společně s městem jedinečnou vzpomínku na zesnulé. V poledne z Piaristického náměstí vyjel pohřební kočár s dvěma koňmi, který projíždí centrem města a utváří tak atmosféru dušiček.

V pátek si děti užily tradiční soutěž Nymburk plný strašidel.

Děti chodily v Nymburce po strašidelných stanovištích

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V tradičním halloweenském čase se opět vydaly děti po městě plnit strašidelné úkoly. Na náměstí v podloubí radnice u registrace se za počínající tmy tvořily fronty zájemců, kteří plnili úkoly na jednotlivých stanovištích, a na konci trasy je pochopitelně čekala sladká odměna.

Ilustrační foto.

Na náměstí budou strašidla

Kdo se nebojíte poznat děsivé historky kolínských strašidel, můžete přijít na setkání Kolínská strašidla. To se odehraje na Karlově náměstí v Kolíně 8. listopadu od 17 hodin.

Bystřický divadelní spolek Banda.

Banda sehraje „business comedy“

Na komedii z pera bystřického ochotníka a režiséra Pavla Němce označovanou anglickým souslovím „business comedy“ s mezinárodně srozumitelným názvem Homeless, se diváci mohou dojít podívat v pondělí 4. listopadu do divadelního sálu U jelena na bystřickém Ješutově náměstí čp. 14. 

Ilustrační foto.

Po odpolední pohádce následuje komedie

Beroun - Čenkovský soubor Divadla za vodou zahraje berounským dětem v sále České pojišťovny na Wagnerově náměstí od 16:00 hodin pohádku Sněhurka a trpaslíci.

Martinské trhy v Polici nad Metují.

Svatomartinský trh nabídne rukodělné výrobky i řemesla

/NA CO KAM/ Tradiční svatomartinský trh s nabídkou rukodělných výrobků a pochutinami se uskuteční v sobotu na Masarykově náměstí v Polici nad Metují. Od 9 do 16 hodin bude také otevřena Stará škola Dřevěnka s ukázkami tradičních řemesel. Můžete si zde také prohlédnout rekonstruovanou dobovou školní třídu s učitelem a žáky a expozici dějin textilní výroby na Policku. Od 9 do 15 bude otevřeno také Informační centrum.

Kurdská vlajka.

KRÁTCE: Na benešovské radnici vyvěsí kurdskou vlajku

Podporu Kurdům vyjádřili svým usnesením radní Benešova. V souvislosti s ním v sobotu 2. listopadu na objektu radnice na Masarykově náměstí město vyvěsí kurdskou vlajku. Rada v odůvodnění symbolického gesta poukazuje na tragédii, při které Turecko zaútočilo na autonomní oblasti v severní Sýrii, spravované převážně Kurdy. Invaze připravila o život mnoho lidí a další vyhnala z jejich domovů.

Brno 22.10.2019 - Rozhovor na konci týdne s Václavem Myslivcem z HZS JMK Brno - Líšeň

Potřebujete také anděla strážného, říká dlouholetý profesionální hasič

Brno /ROZHOVOR/ – Prohrabával se sutinami k zavalenému poté, co se v roce 1997 zřítil obchodní dům na brněnském náměstí Svobody. Hasič Václav Myslivec zasahoval i u řady dalších vážných událostí. „Muž měl na hlavě vysypaný cement, nemohl dýchat. Podařilo se mi k němu prohrabat a cement jsem mu vytahoval z pusy, aby se neudusil,“ vzpomíná dlouholetý člen brněnského profesionálního sboru, který letos slaví 155 let od svého vzniku.  

Loutkové divadlo Neposlušná kůzlátka Buchty a loutky

V Bystřici si užijí příznivci loutek

Dny loutkového divadla 2019 startují dnes, v pondělí 4. listopadu v sále U jelena na Ješutově náměstí. Každý den až do pátku 8. listopadu se diváci mohou těšit na dvě stejná představení a to kvůli omezené kapacitě hlediště. Pohádky pro děti začínají každý den 8.30 a 10.30. Dny loutkového divadla 2019 se konají už celkově po sedmadvacáté. Dnes Loutkový soubor Bystřice představí Plaváčka. V úterý Divadlo SemTamFór zahraje O Honzovi, ve středu Bářino toulavé divadlo dá Nebojsu. Čtvrtek bude patřit Divadlu Matěje Kopeckého Praha a Malostranské zimní pohádce a pátek souboru Toy Machine a jeho Cirkusáriu.

Ilustrační foto.

Restauraci ve Strání vykradl neznámý zloděj

Škodu pohybující se v řádech desetitisíců korun napáchal nezvaný host, který po zavírací době zavítal do restaurace ve Strání. K události došlo v noci z pondělí na úterý 29. října v ulici náměstí U Zámečku. Informovala o tom mluvčí policistů v Uherském Hradišti Milena Šabatová.