Kreativ

ŠTÍTEK: náměstí

Dvoudenní okupační stávka studentů na Filozofické fakultě UK za ochranu klimatu.

Jako před 30 lety. Na UK stávkují studenti, teď za ochranu klimatu

Budova Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí žije dvoudenní okupační stávkou za důslednější ochranu klimatu. Akce studentské iniciativy Univerzity za klima vybízí politiky i vedení vysokých škol k většímu zájmu o globální problém růstu emisí v důsledku lidské činnosti.

Štědrodenní koncert Pavla Nováka před Obchodní galerií Přerov

Koncerty na Štědrý den budou v Přerově i letos dva

Zatímco v jiných městech jsou na Štědrý den dopoledne ulice liduprázdné, v Přerově je každý rok zaplní tisíce lidí. Tradici společného setkávání a svátečních koncertů, kterou založil přesně před dvaceti lety zpěvák Pavel Novák, totiž pokračuje až do dnešních dní.

Vrátného v budově OV KSČ dělali i ředitelé podniků.

Vrátného v budově OV KSČ dělali i ředitelé podniků

Bývalá budovy OV KSČ Teplice byla dokončena v první polovině 80. let (asi 1983-84). Stranický aparát OV KSČ se sem přestěhoval ze starší budovy, která stojí na rohu ulic Masarykově a Vrchlického. Dnes starší bývalá budova OV KSČ slouží jako Úřad práce České republiky.

Ilustrační foto.

Stromek bude z Dílů

Tradiční vánoční strom, který se bude 30. listopadu v 16:00 na náměstí rozsvěcet, pochází z Dílů a bude to smrk.

Stavba divadelního areálu Bouda pokračuje.

Bouda: Den šestý

Divadelní areál Bouda na Mariánském náměstí, jak se zdá, už stojí. Ve středu 13. listopadu se tam bude konat první program, a to DVTV: Sametový speciál. První premiéra zahájí provoz v Boudě ve čtvrtek 21. listopadu.

Svatomartinské hody a průvod ve Zlíně. Otevírání  svatomartinských vín.

Vyhráli jste balíček se skleničkou a nabitým čipem

SOUTĚŽ UKONČENA/ Zlínské náměstí se stane v sobotu 16. listopadu dějištěm Svatomartinských hodů. Po celý den se na náměstí budou prezentovat vinaři, kteří nabídnou milovníkům vína ochutnávku více než 50 vzorků letošních mladých vín. Nebudou opět chybět ani tradiční svatomartinské pokrmy a degustační menu v čele s husou na různé způsoby a také produkty regionálních výrobců.    

Na chebském náměstí Krále Jiřího už je v plném proudu příprava letošních vánočních trhů.

Příprava trhů vrcholí

Na chebském náměstí Krále Jiřího už je v plném proudu příprava letošních vánočních trhů.

Martin a pramínek štěstí

OBRAZEM: Martin a pramínek štěstí

Do Trutnova v pondělí večer dorazil Martin na bílém koni a se svým průvodem. Tentokrát se spolu s Martinem na Krakonošově náměstí rozzářil také plamínek štěstí.

11.listopad -  "Den válečných veteránů" -  u pamětní desky pilotů RAF na Husově náměstí v Rakovníku  se sešli členové Klubu vojenské historie, aby uctili památku padlých obou světových válek i ve válečných konfliktech novodobé historie.

V Rakovníku na náměstí uctili památku válečných hrdinů

11. listopad - "Den válečných veteránů" - u pamětní desky pilotů RAF na Husově náměstí v Rakovníku se sešli členové Klubu vojenské historie, aby uctili památku padlých obou světových válek i ve válečných konfliktech novodobé historie.

Rychnovské náměstí v roce 1989

Lidé zavzpomínají na listopad 1989

Připomínkou 30. výročí listopadových událostí a znovu nabyté svobody ožije v neděli 17. listopadu od 18 hodin Staré náměstí v Rychnově nad Kněžnou.

Z vernisáže panelové výstavy 'Tenkrát před 30 lety' na Masarykově náměstí v Benešově.

V Benešově otevřeli dvě výstavy k výročí sametové revoluce

/FOTOGALERIE/ K oslavám 17. listopadu zahájilo Muzeum umění a designu Benešov hned dvě výstavy. Tenkrát před 30 lety je panelová výstava na Masarykově náměstí v Benešově, která přibližuje listopadové události roku 1989 v celostátním dění, ale i v Benešově, prostřednictvím přetisků autentických dokumentů, fotografií a dobových novinových článků.

Bouda už dostává svou podobu. Roste na Mariánském náměstí.

Bouda: Den pátý

Že se něco staví na Mariánském náměstí v Českých Budějovicích, už si musel všimnout každý. Jedná se o divadelní areál Bouda, kde Jihočeské divadlo odehraje od 21. listopadu do konce roku čtyři premiéry.

Sedmnáct let stará pískovcová kašna na náměstí T.G. Masaryka se brzy dočká potřebné obnovy

Kašnu na Masarykově náměstí čeká oprava

Pískovcová kašna se zlatým prstencem na vrcholu, která už sedmnáct let tvoří dominantu náměstí T.G. Masaryka se dočká renovace. Radní rozhodli, že za 193 tisíc korun bude upraven nejen povrch kašny, ale také pískovcová kruhová dlažba pod ní, která je vlivem prosakování poničená.

Putování za světýlky.

Svatý Martin na bílém koni v Příbrami

Tradiční Putování se světýlky za svatým Martinem připravil na druhé listopadové pondělí Spolek Prokop. Slavnostní lampionový průvod vyjde v 17 hodin za doprovodu havířských světlonošů z areálu dolu Marie na Březových Horách, pokračuje na náměstí 17. listopadu, kam dorazí přibližně deset minut po páté hodině odpoledne. Průvod končí na náměstí T.G.M., kam v 18 hodin přijede i svatý Martin na bílém koni. Přijďte se přesvědčit,  zda i tento rok s sebou přiveze bílou nadílku.

Miroslava Šebestová, Chomutovský deník

Komentář Miroslavy Šebestové: Lepší pomalu než nikdy

Celé roky se Kadaň snaží dopracovat k takové podobě centrálního náměstí, aby lidi lákalo. Potíž je, že tam v létě chybí stín a dlouhodobým problémem je špatně položená dlažba. Právě na povrchu se město s památkáři nemohlo dohodnout. Nakonec radní bouchli do stolu a zvolili přístup, kde jejich souhlas nepotřebují.

Pohled na Jakubské náměstí v Brně. Přes léto jee zde živo dlouho do noci, což vadí tamním obyvatelům.

Obyvatelům Jakubského náměstí vadí hluk popíjejících lidí. Chtějí zrušit výjimku

Brno – Davy lidí, které se s pivem v ruce baví před podniky na brněnském Jakubském náměstí. Obrázek, který je v této části centra během teplých večerů k vidění až do půlnoci. Obyvatelům Jakubského náměstí se ale nezamlouvá. „Kvůli množství lidí popíjejících večer na náměstí nemůžeme mít otevřená okna do ulice, ani být v těchto místnostech,“ uvedl Michal Bortel, který v místě žije.

Historický nákres původní budovy dobříšské radnice, jak vypadala v roce 1666.

Pohlednice z minulosti: Proměny radnice v Dobříši

Budova původní dobříšské radnice postavené roku 1666 byla čtvercová a dřevěná, v průčelí měla podloubí a kolem prvního patra dřevěnou pavlač. V přízemí se nacházela obecní hospoda, v patře pak městský úřad a "sednice radní". Tato stavba byla v roce 1820 zbourána kvůli stavbě pražsko-vimperské silnice, která procházela přes náměstí, a o rok později na jejím místě byla postavena nová, zděná empírová radnice.