Kreativ

ŠTÍTEK: náměstí

Ilustrační foto.

Zahájení adventu doprovodí sbírka pro psí nalezence

Zahájení adventu bude letos v Kouřimi provázet také sbírka na podporu záchranného depozita pro psy Beruška z Horních Chvatlin. Při společném setkání obyvatel a přátel na náměstí ve čtvrtek 28. listopadu od 17 hodin bude možné pomoci psím nalezencům nejen finančním příspěvkem. 

Připomínka třiceti let od sametové revoluce v přilehlých ulicích Masarykova náměstí v Jihlavě.

Lidé z Jihlavska slaví třicet let svobody

Jihlavsko - Noc divadel v retro stylu, Zeď svobody s performancí, Sametový lampionový průvod, studentský festival nebo slavnostní koncert v domě kultury. To jsou některé akce, na nichž si o nadcházejícím víkendu lidé z Jihlavska připomenou třicet let od Sametové revoluce.

Kolem 17. listopadu 1989 se po Hradci konaly demonstrace a setkání. Zvonilo se klíči a lidé se spojovali v lidský řetěz.

Cesta ke svobodě: 30 let svobody

Paměť národa v sobotu pořádá připomínku sametové revoluce. Program začne v 16.30 hodin pojmenováním části kampusu Univerzity Hradec Králové na náměstí Václava Havla.

Připomínka třiceti let od sametové revoluce v přilehlých ulicích Masarykova náměstí v Jihlavě.

V Jihlavě se vrátili v čase o třicet let zpátky

Jihlava - Studenti versus policisté. V centru krajského města Vysočiny se v těchto dnech lidé vracejí v čase o třicet let zpátky. Mohou si totiž naživo připomenout, jaká byla situace v listopadu roku 1989. Na náměstí mohou potkat kordon těžkooděnců i protestující studenty, zastavit se také mohou u symbolické Zdi svobody, u níž v neděli vyvrcholí oslavy třiceti let svoboty. 

Sametová linka MHD v Budějovicích.

Autobus vás poveze po dějištích listopadových událostí

O víkendu si v Českých Budějovicích lidé připomenou události Sametové revoluce i v autobuse. Už pár dní na náměstí stojí dobová Karosa, která lidi poveze po důležitých tehdejších místech listopadových událostí. O jejich průběhu se lidé za jízdy dozví od pamětníka, který jim sdělí zajímavé informace i příběhy z listopadu 1989.

V říjnu uspořádal novoborský DDM Smetanka ve spolupráci se ZŠ náměstí Míru okresní kolo ve stolním tenise.

Okresní kolo ve stolním tenise

V říjnu uspořádal novoborský DDM Smetanka ve spolupráci se ZŠ náměstí Míru okresní kolo ve stolním tenise, kterého se již po několikáté zúčastnili i reprezentanti Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy Nový Bor.

Znovuvysvěcení opravené kaple v trutnovském Oblanově.

Znovuvysvětí buštěhradskou kapličku

V rámci oslavy 30 let od sametové revoluce bude v Buštěhradu v neděli 17. listopadu slavnostně znovuvysvěcena nově opravená kaplička svaté Máří Magdalény na buštěhradském náměstí.

Místo parkování má v budoucnu sloužit parter Gayerových kasáren jako místo setkávání.

U kasáren v centru Hradce vzniknou nová náměstí

/FOTO/ Na revitalizaci budovy Gayerových kasáren v Hradci Králové by brzy měla navázat úprava ploch uvnitř kavalírů a před kasárnami. Rada města schválila podmínky soutěže na projektanta, který zpracuje dokumentaci pro stavební povolení a provedení stavby. Územní rozhodnutí již město má.

Komenského náměstí v Příbrami by se v brzké době mohlo dočkat celkové opravy.

Projekt opravy Komenského náměstí se prodraží

/FOTOGALERIE/ Navýšení finančních prostředků na projektovou dokumentaci k rekonstrukci Komenského náměstí v Příbrami schválili městští radní. K samotné opravě tohoto náměstí by mělo dojít v příštím roce. Komenského náměstí je v historickém centru města a těsné blízkosti hlavní obchodní tepny - Pražské ulice - či jeho dominanty v podobě Svaté Hory.

Rakovnická radnice.

Jednou z priorit je výstavba víceúčelového studijního centra

Jedním z klíčových bodů zasedání rakovnického zastupitelstva bude schvalování rozpočtu města pro následující rok. Kromě toho se bude jednat o schválení stomilionového úvěru na výstavbu víceúčelového studijního a společenského centra na Husově náměstí.

Papírová zeď z kartonových krabic se po 30 letech vrátila do Hradce Králové.

Vymyslel revoluční zeď z krabic. Každou noc jsme ji bránili, vzpomíná

Dnešní padesátník Jan Jeřábek nemusí moc přemýšlet, co dělal přesně před třiceti lety. V revolučních listopadových dnech roku 1989 byl jedním z členů vysokoškolského stávkového výboru v Hradci Králové. Nápad postavit zeď z papírových krabic se vzkazy komunistickým úřadům a StB, které na náměstí sídlily, byl jeho.

Jince si připomněly Den válečných veteránů.

Jince si připomněly Den válečných veteránů

/FOTOGALERIE/ Velitel 13. dělostřeleckého pluku Ivan Mráz a starosta městyse Jince Josef Hála pozvali občany regionu na pietní vzpomínku u příležitosti Dne veteránů. Setkání se uskutečnilo v pondělí 11. listopadu na Náměstí 1. máje v Jincích.

Přípravy na pouť v Klenčí jsou v plném proudu

Výbor pro kulturu, sport a osady Zastupitelstva (VKSO) městyse Klenčí pod Čerchovem zve na tradiční Martinskou pouť v Klenčí pod Čerchovem, která se koná o víkendu 16. a 17. listopadu 2019.

Ilustrační foto.

Oslavte SametOVOU retro krasojízdou

Do Retro krasojízdy se v neděli 17. listopadu mohou zapojit všichni nadšení cyklisté nejen na skládačkách, ukrajinách, favoritkách i dalších. Sraz bude na Masarykově náměstí v 15 hodin a skupina projede centrem Ostravy. 

Papež František při generální audienci - Papež František během generální audience na náměstí sv. Petra ve Vatikánu. Vlevo vpředu socha sv. Anežky, dar českých věřících papeži(snímek z 13. listopadu 2019). <body xmlns="http://newsml.ctk.cz/ns/

Čeští věřící se zúčastnili audience u papeže. Předali mu sochu svaté Anežky

Představitelé české katolické církve, doprovázeni stovkami českých poutníků, dnes předali papeži Františkovi sochu sv. Anežky. Papež jim při generální audienci na náměstí sv. Petra za sochu poděkoval, děkoval i za zpěv, kterým ceremonii doprovázely čtyři české sbory, a bronzovou sochu, na níž po třech dnech dešťů ve Vatikánu konečně zasvítilo slunce, si prohlédl. Papež František dostal také 1,2 milionu korun pro chudé a potřebné, které mezi sebou čeští a moravští věřící vybrali.

V úterý 12. listopadu došlo v Kralupech nad Vltavou k slavnostnímu otevření nově zrekonstruovaného Palackého náměstí.

Kralupané se dočkali nového náměstí

/FOTOGALERIE/ V úterý 12. listopadu došlo v Kralupech nad Vltavou k slavnostnímu otevření nově zrekonstruovaného Palackého náměstí, jehož prostřednictvím získává centrum města zcela novou tvář.

Ilustrační foto

Stínící a nezdravé stromy udělají ještě velkou parádu

Vysočina – Už zanedlouho se nejen na náměstích velkých měst na Vysočině rozsvítí vánoční stromy, které si zástupci tamních radnic již s předstihem vytipovali. Ve většině případů se jedná o stromy stínící, které rostou v těsné blízkosti domů nebo jsou ve špatném zdravotním stavu.  

Společné koledování na náměstí Masarykovo náměstí v Hranicích.

V prosinci oživí náměstí kluziště, na jaře pak spousta úprav

Masarykovo náměstí v Hranicích se příští rok dočká několika úprav. Vedení města hodlá z náměstí udělat příjemnější místo k setkávání či relaxaci. Rozpálené klima letních měsíců by měly zmírnit stromy, stínící prvky či mlžná brána.

Ilustrační foto.

V muzeu chystají nové výstavy

/POZVÁNKY/ Město Náchod a Muzeum Náchodska zvou na výstavy Občanské fórum Náchodsko 1989 - 1990 a Z deníku středoškoláka z roku 1989. Vernisáž se uskuteční 14. listopadu v 17 hodin v Broučkově domě na Masarykově náměstí. Výstavy potrvají do 12. ledna.

Kvůli silným dešťům jsou ulice Benátek pod vodou. Turisté se brodí ve vodě po kolena.

Nejhorší záplavy od roku 1966. V Benátkách jsou pod vodou ulice i památky

/FOTOGALERIE/ Italské Benátky postihly nejhorší záplavy za půlstoletí, na náměstí svatého Marka dosahovala voda v úterý do výšky až jednoho metru a dostala se i do nejslavnější památky města, baziliky svatého Marka. Informovala o tom agentura Reuters. Starosta města Luigi Brugnaro vyhlásil stav nouze a požádal o pomoc italskou vládu.

Ruské kolo. Ilustrační foto.

Vánoce v Olomouci? Jedenáctimetrový smrk i obří ruské kolo

Jedenáctimetrový smrk bude během letošních vánočních trhů zdobit Horní náměstí. Vyrostl na sídlišti v ulici V Křovinách, kde už stínil a kořeny zasahovaly do základů domu. Kácet se bude v sobotu 16. listopadu, k radnici má dorazit kolem poledne.

1. B třída ze Základní školy ve Vlachově Březí.

Přestavujeme prvňáčky ze Základní školy ve Vlachově Březí

Historie školství ve Vlachově Březí sahá až do 17. století. První školní budova s hliněnou podlahou stála přímo na náměstí. Ta však i přes pozdější přístavbu nedostačovala potřebám, proto bylo započato v roce 1897 se stavbou nové budovy.

Mě neoklameš, šmejde!

Tip na středu 13. listopadu: Mě neoklameš, šmejde!

Mě neoklameš, šmejde! Tak zní název preventivního divadelního představení pro seniory, které se odehraje ve středu 13. listopadu od 15.30 hodin v divadle J. K. Tyla na Masarykově náměstí v Třeboni.