Kreativ

ŠTÍTEK: náměstí

Iniciátor demonstrací v Domažlicích Hynek Faschingbauer. Foto: Zdeněk Hartl

Hynek Faschingbauer: Chtěl jsem žít ve svobodné zemi

Listopadové demonstrace v roce 1989 se nevyhnuly ani Domažlicím. Jejich iniciátorem a hlavní osobností byl Hynek Faschingbauer, bývalý lékař oddělení ARO v domažlické nemocnici a současný provozovatel lékáren v Domažlicích a na Folmavě.

Ilustrační fotografie.

Hradec pokřtí Havlovo náměstí

Sobotní slavnostní program v Hradci Králové začíná v 16.30 hodin v univerzitním kampusu, kde bude pokřtěno nově pojmenované Náměstí Václava Havla.

Ilustrační foto.

Města zazáří do tmy

Přes sto tisíc korun investovali Vimperští v letošním roce do vánoční výzdoby. Letos totiž oblečou vánoční strom na náměstí do nových světýlek. Prachatičtí investovali do rozšíření výzdoby zhruba sto tisíc korun, ale zatím si nechávají jako překvapení pro obyvatele, o jakou výzdobu se jedná.

Pochod za svobodu se v rámci oslav třiceti let od událostí 17. listopadu 1989 uskuteční v Příbrami. Dojde tak ke spojení vzpomínek na historii a volnočasové či sportovní aktivity. Foto: Naučná stezka – Po stopách politických vězňů, Josef Hovorka

Uskuteční se pochod za svobodu

/FOTOGALERIE/ Připomeňte si události roku 1989 a další příběhy politických vězňů. Vydejte se 17. listopadu na pochod z náměstí T. G. Masaryka v Příbrami k památníku Vojna, kde bude po celý den probíhat doprovodný program k oslavám třiceti let od pádu železné opony.

Hořice oslavily výročí revoluce koncertem a také videomappingem na budově radnice.

Radnice se proměnila v promítací plátno

/FOTOGALERIE/ Hořice oslavily 30. výročí listopadových událostí již ve čtvrtek. Program, který zahájilo v biografu Na Špici promítání studenty vytvořeného dokumentu a vernisáž výstavy v muzeu, vyvrcholil večer na náměstí.

Markéta Čekanová

Strach, ale i radost a pospolitost

Tři Plzeňané vzpomínají na to, co zažívali v prvních dnech sametové revoluce. Určitě se s nimi budou moci lidé setkat v neděli při oslavách 30. výročí.

Statisíce lidí se sešly na pražské Letné na protest proti Andreji Babišovi a Marii Benešové.

V sobotu na Letnou, v neděli oslavy demokracie po celém kraji

Z Trutnova, Rychnova nad Kněžnou i Semil vypraví v sobotu autobusy na pražskou Letnou. Akce, kterou organizuje Milion chvilek pro demokracii, začíná v Praze ve 14 hodin. Navazuje na červnovou demonstraci na Letné, která byla největší od roku 1989 a dorazilo na ní čtvrt milionu lidí.

Statisíce lidí se sešly na pražské Letné na protest proti Andreji Babišovi a Marii Benešové.

V sobotu na Letnou, v neděli oslavy demokracie po celém kraji

Z Trutnova, Rychnova nad Kněžnou i Semil vypraví v sobotu autobusy na pražskou Letnou. Akce, kterou organizuje Milion chvilek pro demokracii, začíná v Praze ve 14 hodin. Navazuje na červnovou demonstraci na Letné, která byla největší od roku 1989 a dorazilo na ní čtvrt milionu lidí.

Ze vzpomínkového večera s názvem Mělník 30 let ve svobodě.

Sametové vzpomínání proběhlo na mělnickém náměstí

/FOTOGALERIE/ Na náměstí Míru v Mělníku se ve čtvrtek 14. listopadu uskutečnil vzpomínkový večer s názvem Mělník 30 let ve svobodě. Na pódiu před radnicí se vystřídala řada řečníků, kteří promlouvali o významu listopadových událostí v kontextu dnešního stavu naší společnosti.

Vladimír Župan a Ema Hubáčková u klavíru.

Koncert Ave Maria zazní v Hradci

Slavnostní koncert Ave Maria - Vánoce 2019 se uskuteční v neděli 24. listopadu v hradecké Katedrále svatého Ducha na Velkém náměstí.

Trutnovský písničkář Pepa Lábus.

Jako lapiduch zažil listopadový Václavák, v Trutnově zpíval na náměstí

Za splněný sen považuje trutnovský písničkář Pepa Lábus konec totality v roce 1989. „Můžeme si říkat, co chceme, hrát, co chceme. Nejsou tady zakázané kapely, literatura. Nejsou zavíraní básníci, muzikanti. Může se cestovat, nestřílí se na hranicích do Čechů, kteří chtějí vycestovat ven a tak. Nic jiného není důležité. Do roku 1989 to tady bylo jedno velké depresivní vězení,“ říká muzikant, textař, zprávař pražského Rádia Beat, který loni v prosinci oslavil padesátiny. Během revoluce zpíval i na trutnovském náměstí.

Vrcholem převratu byla návštěva prezidenta Václava Havla v Trutnově 27. ledna 1990. Z balkónu radnice promluvil k 25 tisícům lidí.

Lidský řetěz obtočil náměstí. Vrcholem revoluce byl příjezd Václava Havla

Listopadové události roku 1989 intenzivně prožívali lidé i v Trutnově. Revoluční nálada z pádu komunismu vyvrcholila v lednu 1990, kdy do města dorazil Václav Havel. Disident, který pracoval v místním pivovaru, už přijel v roli prezidenta. Přišlo ho uvítat 25 tisíc lidí na narvané náměstí. Tehdy ještě Gottwaldovo…

Ondřej Benešík

Papež František požehnal gymnazistům i dvouměsíční Editě Anežce ze Slovácka

Jubileum 30 let od svatořečení Anežky České si v uplynulých dnech připomněli věřící ze Slovácka při poutním výjezdu do Říma. Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu byli mnozí z nich přítomni generální audienci u papeže Františka. Ten ve své promluvě ocenil výkon pěveckého sboru z velehradského gymnázia. Dokonce mu věnoval kompliment před celým náměstím.

Marta Jandová.

Tipy: Kam vyrazit o víkendu 16. a 17. listopadu?

Rozsvícení vánočního stromu v Pivovaru, zpívání na Masarykově náměstí v Děčíně nebo 30 let od revoluce v Rumburku. Podívejte se na přehled tipů na víkendové akce na Děčínsku.

Táborskou radnici zdobí prapory v barvách trikolory.

Táborem zakorzují

Táborské Korzo Národní je oficiální název akce, která vypukne v neděli od 13 do 20 hodin.

Ilustrační foto.

Lumpa měli policisté za dvě hodiny

Pouhé dvě hodiny stačily na to, aby byl dopadený pachatel úterní krádeže. Z neuzamčeného nákladního vozu, zaparkovaného na Masarykově náměstí, zmizely věci.

Zaplavené náměstí svatého Marka v italských Benátkách na snímku z 12. listopadu 2019

Kritická situace v Benátkách. Kvůli záplavám je uzavřeno náměstí sv. Marka

Starosta italských Benátek Luigi Brugnaro dnes dopoledne nařídil kvůli záplavám z bezpečnostních důvodů uzavřít náměstí svatého Marka. Očekávalo se totiž, že před polednem dosáhne voda ve městě až do výšky 1,6 metru nad běžnou úroveň moře. Voda vystoupala na 1,54 metru, poté začala opět klesat. Zastavena byla dopoledne i veřejná doprava na Velkém kanálu (Canal Grande), hlavní dopravní tepně města, informovala agentura ANSA.

Centrem města Brna prošel historický průvod vojska s císařem Napoleonem. Brňané si tak připomněli slavkovskou bitvu.

Tip Deníku na víkend 16. a 17. listopadu: Brnem projede průvod císaře Napoleona

Brno - Potemnělými ulicemi brněnského centra se rozléhá dupot koní sladěný do rytmu s pochodem vysokých naleštěných bot. Městem prochází vojenský průvod, ve kterém vyniká drobná postava oděná v jednoduše střižený šedý plášť. Brňané se v sobotu šestnáctého listopadu v podvečer přenesou do roku 1805. Historická akce lidem připomene, jak před 214 lety do města vstoupil císař Napoleon. 

Svatomartinský průvod rozzářil Frýdlant.

FOTO: Svatomartinský průvod rozzářil Frýdlant

V pátek 8. listopadu 2019 přijel do Frýdlantu svatý Martin na bílém koni. Pochodňový a světelný průvod, který vedl od hradu a zámku Frýdlant, rozzářil cestu od zámku do centra města, na náměstí T. G. Masaryka.