Kreativ

ŠTÍTEK: náměstí

Vánoční trhy. Ilustrační foto.

Advent nabídne betlémy, dopisy Ježíškovi i trhy

Advent v Písku zahájí tradičně rozsvícení vánočního stromu na Velkém náměstí. Uskuteční se v neděli 1. prosince a program, který začne v 16 hodin, doplní Nebeská pošta, tedy posílání přáníček Ježíškovi.

Na staveništi se opět nic neděje.

Staveniště na náměstí v Ústí zamrzlo. Chuligáni si ho pletou se smetištěm

Dělníci u letitého staveniště na Mírovém náměstí. Takový obrázek se naskytl Ústečanům koncem minulého týdne. Kdo si však myslel, že stavba bude konečně pokračovat, doufal marně. Ačkoli to ještě začátkem roku vypadalo, že v březnu se stavebníci na nejlukrativnější stavební parcelu vrátí, nestalo se tak. Za dalším zdržením stojí zvýšení cen ve stavebnictví i pokles zájmu o obchodní prostory v Ústí.    

Jiří Hejnic.

Jirka Hejnic band zahraje v knihovně

V sále hlavní budovy Knihovny Jana Drdy na náměstí TGM příbramský Jirka Hejnic Band. Na programu budou autorské písničky a novinky z maxisinglu „Písničky“ a CD „Nesmrtelná“.

Záložna při rekonstrukci v roce 2012.

Záložna dostala slib rekonstrukce

Příslib zahájení rekonstrukce historické budovy bývalé Záložny na Jiřího náměstí v Poděbradech zazněl na páteční oslavě Sametové revoluce z úst zástupkyně majitelů objektu, paní Thien Vu.

Instalace vánočního stromu ze Svatého Mikuláše na Palackého náměstí v Kutné Hoře.

Kutná Hora má vánoční strom, je z Mikuláše

/FOTOGALERIE/ Do Kutné Hory přivezli v úterý 19. listopadu vánoční strom, který bude o Vánocích zdobit Palackého náměstí. Jedenáctimetrový smrk pochází ze Svatého Mikuláše. „Vybírali jsme ze dvou stromů. Jeden byl ze Svatého Mikuláše, druhý ze Štipoklas. Ten měl ale část větví ořezanou, protože místem vedly kabely, volba tedy byla jasná,“ prozradil šéf Technických služeb Kutná Hora Jan Jäger.

Festival svobody na benešovském Masarykově náměstí 18. listopadu 2019.

V Benešově zpívali a mluvili při Festivalu svobody

/FOTOGALERIE/ Až den po samotném 30. výročí sametové revoluce, v pondělí 18. listopadu, se na Masarykově náměstí v Benešově konal koncert s názvem Festival svobody. I přes chladné počasí se před pódiem sešlo možná až pět stovek lidí.

Pietní akt u památníku obětem totalitních režimů v Panské zahradě ve Vsetíně u příležitosti oslav 30. výročí sametové revoluce; neděle 17. listopadu 2019

Vsetíňané si sametovou revoluci připomněli na náměstí Svobody

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jaroslav Koráb, Jaromír Kudlík, Miroslav Mírný, Karel Myška, Ctirad Novák a Radomír Žárský. Jména mužů, kteří se v prvních dnech po začátku sametové revoluce v roce 1989 velkou měrou podíleli na vzniku a práci Občanského fóra ve Vsetíně a letošního 30. výročí pádu totality se bohužel nedožili.

Adventní program na náměstí Přemysla Otakara II. začne za 29. listopadu. Přípravy se zahájily už v pondělí 18. listopadu.

Už staví adventní městečko

Přípravy na Budějovický advent započaly v pondělí 18. listopadu. Na náměstí se začalo stavět. Do 29. listopadu, kdy začíná vánoční program, na náměstí Přemysla Otakara II. vyroste ledové kluziště, pódium, stánky adventního městečka a zvonička.

OSLAVY 30 let svobody se konaly napříč celým svitavským okresem. Ve Svitavách se lidé sešli v neděli na náměstí, kde zahrály svitavské kapely. Ve Fabrice byla ke zhlédnutí výstava Svitavské osmy a proběhl také křest stejnojmenné knihy Radoslava Fikejze. P

FOTO: Na oslavy do Svitav přijel v neděli Hutka i „Plastici“

Ve Fabrice byla ke zhlédnutí výstava Svitavské osmy a proběhl také křest stejnojmenné knihy Radoslava Fikejze. Publikaci pokřtili všichni tři polistopadoví starostové a na koncertu vystoupili Jaroslav Hutka a skupina The Plastic People of the Universe/New Generation. Na náměstí Míru se navíc promítaly záznamy z událostí před třiceti lety.

Ilustrační foto.

Šofér na žďárském náměstí nadýchal 1,83 promile

Žďár nad Sázavou – Muže, který za volant auta usedl pod vlivem alkoholu, v neděli 17. listopadu kolem půl jedenácté večer zastavili policisté na žďárském náměstí Republiky. Šoférem automobilu značky Volkswagen byl jednačtyřicetiletý muž.

Ilustrační foto

Ve středu se kvůli "Sametu" uzavře náměstí

Oslavy třicátého výročí sametové revoluce v Mladé Boleslavi ještě neskončily. Ve středu 20. listopadu se chystá koncert, kvůli kterému se ale omezí provoz na náměstí Republiky.

V univerzitním kampusu v Hradci Králové bylo pojemnované náměstí Václava Havla, následně svíčkový průvod vyrazil na Pivovarské náměstí. Po cestě účastníci položili svíčky k obrazu Václava Havla.

FOTO: Výročí v duchu Havla. V Hradci má náměstí

Uplynulo třicet let od chvíle, kdy se lidé semkli a vzepřeli totalitnímu režimu. Sametová revoluce změnila život každého z nás, avšak cestu ke svobodě a demokracii je třeba si neustále připomínat. Právě takový cíl měly nedělní vzpomínkové akce, které se konaly i napříč krajem.

Lidé si připomněli na pardubickém náměstí repuliky před budovou Východočeského divadla 30 let od Sametové revoluce.

FOTO: Třicet let svobody. Listopad neskončil

Na schodech Východočeského divadla v Pardubicích v neděli večer opět zavlála stejná vlajka jako před třiceti lety. Lidé si na náměstí Republiky připomněli, jak v listopadu 1989 zvonili klíči a volali po svobodě.

Vzpomínkové setkání u příležitosti 17. listopadu na prachatickém Velkém náměstí.

OBRAZEM: Prachatice si připomněly 17. listopad

Na prachatickém Velkém náměstí si lidé zhruba dvě hodiny připomínali 17. listopad 1989. U kašny se sešlo na 120 Prachatičáků zapálili svíčky u kašny, připomněli si vzpomínky na to, jak si oni strávili listopad před třiceti lety a shodli se, že křehkou svobodu a demokracii musejí chránit a společně se spolkem Milion chvilek musejí být pro ni být hlídacím psem.

Stovky lidí přišly v Přerově zavzpomínat na výročí Sametové revoluce

Přerov revoluci slavil svíčkami, Modlitbou pro Martu i kvízem

FOTOGALERIE/ K třicetiletému výročí Sametové revoluce se po celé zemi v neděli 17. listopadu konala řada vzpomínkových shromáždění, koncertů, eventů, ale i manifestací. Ani Přerov nebyl výjimkou. Události z roku 1989 si přišli na náměstí T. G. Masaryka a na náměstí Přerovského povstání připomenout v neděli v podvečer i místní občané.