Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Kontrola odhalila v burčáku vodu

PRAHA - Státní zemědělská a potravinářská inspekce jako každý rok kontroluje kvalitu burčáku. „Dosud jsou známé výsledky analýz jedenácti odebraných vzorků, z nichž jeden nevyhověl požadavkům stanoveným právními předpisy na tento nápoj, protože obsahoval přidanou vodu,“ uvedl mluvčí inspekce Ivo Klemeš.

Jaký je letos burčák? Neředěný

OLOMOUC - Na voňavém a chutném a především vodou neředěném burčáku si nyní pochutnávají lidé na Olomoucku. Vyplývá to alespoň z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která zatím nezjistila, že by prodejci nabízeli problematické „bouřlivé víno“.

Gastro láká na soutěže a ochutnávky

PARDUBICE - Ochutnávky sýrů, moučníků, omáček, ale i piva, vína a medoviny budou pro veřejnost přichystány v pardubické ČEZ Areně ještě v sobotu. Na výstavě Moderní gastronomie se představí 87 firem, které kromě potravin a nápojů prezentují také vybavení do hotelů a domácností.

Gastro láká na soutěže a ochutnávky

PARDUBICE - Ochutnávky sýrů, moučníků, omáček, ale i piva, vína a medoviny budou pro veřejnost přichystány v pardubické ČEZ Areně ještě v sobotu. Na výstavě Moderní gastronomie se představí 87 firem, které kromě potravin a nápojů prezentují také vybavení do hotelů a domácností.

Policisté dají řidičům energii

JIHOMORAVSKÝ KRAJ - Málokdy se stane, aby policisté odměňovali řidiče. Spíše naopak. Proto tolik údivu u šoférů, které v úterý v poledne zastavila hlídka dopravní policie na dálnici D2 necelých pět kilometrů před Brnem.

Zálohovat PET láhve výrobci ani prodejci nechtějí

ZLÍNSKO - Důrazný nesouhlas s novelou zákona o obalech vyjádřili včera na mezinárodním kongresu o odpadech v Luhačovicích odborníci i výrobci a prodejci nápojů. Nelíbí se jim navrhovaný systém zálohování PET lahví a plechovek. Kromě několikamiliardových investic se obávají i toho, že by zboží podražilo a hůř se prodávalo.

O zálohování PET lahví není zájem

LUHAČOVICE - Důrazný nesouhlas s novelou zákona o obalech vyjádřili včera na mezinárodním kongresu o odpadech v Luhačovicích odborníci i výrobci a prodejci nápojů.

Krajští hygienici si posvítili na led

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Kvalitu ledu, který se používá do nápojů, kontrolovali po celé léto jihočeští hygienici. Jak se ledové kostky vyrábějí, skladují a podávají sledovali v celkem devadesáti čtyřech stravovacích zařízeních. Nedostatky našli jen ve dvou případech.

Na energy drink nespoléhejte

BRNO - Málokdy se stane, aby policisté odměňovali řidiče. Spíše naopak. Proto tolik údivu u šoférů, které včera v poledne zastavila hlídka dopravní policie na dálnici D2 necelých pět kilometrů před Brnem.

Hosty zlákala prohlídka pivovaru!

HLINSKO - Devadesát tisíc hektolitrů lahodného hořkého nápoje vyrobí každým rokem hlinečtí zaměstnanci zdejšího Pivovaru Rychtář

Nápoj může obsahovat plíseň

PRAHA - Na trhu se objevila další závadná potravina. Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje spotřebitele, že se na trhu vyskytl nealkoholický nápoj, který může obsahovat plíseň.

Inspektoři vyrážejí na burčák

LITOMĚŘICKO - Vinaři z Litoměřicka jsou v plné práci. Začínají s výrobou burčáku. S jeho hlavním odbytem se počítá během slavností sklizně vína – vinobraní.

Hospody ve Zlínském kraji nalévaly pod míru

ZLÍNSKÝ KRAJ - Řada hospod, restaurací i stánků šidí hosty. Zjistila to Česká obchodní inspekce, která v letních měsících zkontrolovala dvaapadesát provozoven ve Zlínském kraji. Na pochybení narazila u více než poloviny kontrolovaných. Nejčastěji se hospodští provinili naléváním nápojů pod míru.

Hospody nalévaly pod míru

ZLÍNSKÝ KRAJ - Řada hospod a restaurací šidí hosty. Zjistila to Česká obchodní inspekce, která v letních měsících zkontrolovala dvaapadesát provozoven ve Zlínském kraji. Necelou polovinu pokutovala, nejčastěji se hospodští provinili naléváním nápojů pod míru.

Je důležité hlídat, kolik a co děti pijí

STŘEDNÍ ČECHY - Lékaři doporučují rodičům, aby hlídali pitný režim svých dětí. Denně by měly vypít alespoň dva litry tekutin. Nedostatek vody se u dítěte může projevit poměrně výrazně. Dítě je neklidné, někdy až nadmíru zlobivé, může trpět i bolestmi hlavy, uvádějí lékaři.

Burčák zatím potíže nedělá, ale i tak bude kontrolován

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Na všech větších výpadovkách vedoucích z Českých Budějovic mohou nejen řidiči spatřovat prodejce burčáků. Velice oblíbený nápoj má ale svá pravidla, která kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se sídlem v Brně.

Věčný boj s napodobovateli nápoje

PRAHA - Obliba a všeobecná známost limonády Kofola, kterou vyrábí stejnojmenná firma, svedla u nás i na Slovensku řadu konkurenčních výrobců k napodobování tohoto názvu i výtvarného řešení obalu.

Historie firmy je spojena s Krnovem

KRNOV - Prehistorie společnosti Kofola se začala odvíjet v roce 1993, kdy rodina řeckého rodáka Kostase Samarase zprivatizovala v Krnově sodovkárnu státního podniku Nealko Olomouc. Začala s výrobou běžných nealkoholických nápojů pod názvem SP Vrachos.

Češi pijí o 80 procent víc nealko nápojů

PRAHA - Češi pijí v posledních letech stále víc nealkoholických nápojů. Jejich spotřeba loni činila 270 litrů na osobu, což je o 80 procent víc než v roce 1995. Česko se v konzumaci nealkoholického pití na hlavu řadí na přední místa v Evropě.

Policisté byli na řidiče hodní

CHOTĚŠOV - Energetickým nápojem odměňovali včera 16. srpna dopoledne v Chotěšově policisté řidiče, jejichž dechová zkouška byla negativní. Konala se zde totiž preventivní akce na kontrolu požití alkoholu před jízdou.

Burčák už ve vinárnách teče proudem

KROMĚŘÍŽSKO -Desítky litrů bílého a červeného burčáku už stihli během prvních pár dnů natočit zájemcům pracovníci kroměřížských vináren. Podle nich je sezóna tohoto nápoje v plném proudu. Na kvalitě však dostává vinný mok teprve s přibývajícími dny.

Inspekce: Restaurace své zákazníky šidí

OLOMOUCKÝ KRAJ - Skoro každá druhá restaurace v Olomouckém kraji své zákazníky šidí na množství podávaného jídla a nápojů. Vyplývá to z výsledků kontrol, které prováděla Česká obchodní inspekce (ČOI) v prvním pololetí letošního roku.

Olomoučané už mohou ochutnávat první burčák

OLOMOUC - První letošní burčák si už Olomoučané mohou vychutnávat v některých vinotékách. Díky teplému počasí jej vinaři letos nabízejí s téměř měsíčním předstihem. Na kontroly prodeje se už také chystají pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Dioxiny: čokoládový nápoj zmizí z trhu

FRÝDEK-MÍSTEK/PRAHA - Z českého trhu se stahuje první výrobek, který je zřejmě kontaminován jedovatými dioxiny. Jde o sójový čokoládový nápoj Natumi od německého výrobce, který na český trh dováží firma VEGA Provita z Frýdku-Místku.

Ve Zlíně už se prodává burčák

ZLÍN - První burčák neboli částečně zkvašený hroznový mošt mohou už v těchto dnech ochutnat lidé ve Zlíně. Nápoj se začal prodávat o dva až tři týdny dříve než v minulých letech. Nejranější odrůdy vinné révy totiž díky mírné zimě a nadprůměrně teplému začátku prázdnin dozrály rychleji.

Aféra s dioxiny: Česko stahuje první potraviny z trhu

PRAHA - Z českého trhu se stahují první výrobky, které jsou zřejmě kontaminovány jedovatými dioxiny. Jde o sójový čokoládový nápoj Natumia jogurt označený názvem Bodensee Fruchtjogurt Erdbeerod, obojí od německých výrobců.

V Ostravě už začali prodávat burčák

OSTRAVA - Ostravští milovníci burčáku mohli v pondělí v Ostravě vychutnat svůj oblíbený nápoj. Od pondělka burčák prodávají například ve Vinném sklepě U Kusaly, stejný den jej začali nabízet i ve Vinotéce Tramín na Nádražní ulici. Litr burčáku se včera prodával v Ostravě v cenách mezi pětačtyřiceti až osmačtyřiceti korunami za litr.

Semtamáci se stali pány letošních Mixů

SVITAVY -Antukové kurty za Národním domem přivítaly 8. ročník volejbalového turnaje neregistrovaných hráčů Mixy 2007. Přihlásilo se třináct týmů, které byly nalosovány do tří základních skupin. Celkem osm nejlepších postoupilo do čtvrtfinálové fáze, následovaly semifinálové a finálové boje. Tři základní skupiny vcelku jasně rozřadily účastníky podle jejich kvalit. Pouze dvě z dvaadvaceti utkání se odehrála na plný počet tří setů.

Pro barmanství je potřeba určitého talentu

PŘEROV - Pokud si z širokého výběru míchaných nápojů v restauraci nebo v baru nedokážete vybrat, stačí požádat barmana, aby vám chuť, barvu, ale i výrobní suroviny vytipovaného nápoje přiblížil.

Pro barmanství je potřeba určitého talentu

PŘEROV - Pokud si z širokého výběru míchaných nápojů v restauraci nebo v baru nedokážete vybrat, stačí požádat barmana, aby vám chuť, barvu, ale i výrobní suroviny vytipovaného nápoje přiblížil.