Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Majka obecná a majka fialová patří mezi nejznámější druhy majek u nás. Vyznačují se výrazně velkým zadečkem zčásti překrytým zkrácenými krovkami. Dospělá majka dosahuje velikosti 10-40 mm. Samičky bývají větší než samečci a zadeček mají buclatější.

Česko děsí jedovatý brouk. Pozor by si měli dávat především alergici

Pozor, máme tu jedovatého brouka, který může dětem způsobit smrt! Sociální sítě se plní příspěvky, kde lidé upozorňují teď na jaře na hojnější výskyt brouka majky fialové (Meloe violaceus). Ačkoli je na jejich sdělení přece jen něco pravdy, riziko toxicity se zbytečně přehání. Podle odborníků není třeba panikařit. Aby se člověk otrávil, musel by vyvinout opravdu velké úsilí. Jed, který majka obsahuje, se v minulosti používal pro výrobu nápojů na povzbuzení sexuální vášně a s dávkováním to milovníci leckdy přeháněli.

Výroba colového nápoje Pepsi v závodě v Praze 9.

Jak se vyrábí colová limonáda? Vlastně stačí ochutit vodu z vodovodu

Více než jindy je nyní v hlavním městě na očích logo Pepsi. Nová prezentace značky s posílením působivosti modro-černé kombinace je k vidění v ulicích, ale třeba i v metru – zde nejen na polepu v přestupním koridoru mezi linkami A a C ve stanici Muzeum, ale také jako světelná reklama přímo v tunelu trasy A mezi stanicemi Dejvická a Bořislavka.

Ve Starém Plzenci se šumivá vína vyrábí dvěma způsoby, Charmatovou metodou a klasickou metodou zráním v lahvi. Procesy výroby nám popsal hlavní sklepmistr společnosti Bohemia Sekt Josef Švéda.

V království bublinek. Jejich výroba je složitá alchymie

Více než polovina sektů vypitých v České republice se vyrobí ve Starém Plzenci na Plzeňsku. Podnik patří také k nejvýznamnějším pěstitelům vinné révy u nás. Jak se oblíbený nápoj v kraji zaslíbeném spíš pivu vyrábí, zjišťoval reportér Deníku.

Mluvčí Iniciativy pro zálohování Kristýna Havligerová

Vratné PET? Bude to stejné jako u piva, jen o korunu dražší, říká Havligerová

Povinné zálohování plastových lahví a plechovek je po vypořádání připomínek o krok blíže spuštění. Iniciativu pro zálohování podporují velcí nápojáři. Podle nich je návrh kompromisem. Někomu se ale plánovaná novinka naopak nelíbí. „Rozumíme snaze ministerstva životního prostředí vstřícně řešit obavy všech stran, které zavedení zálohového systému může nepřímo ovlivnit,“ říká v rozhovoru pro Deník mluvčí iniciativy Kristýna Havligerová.

Jednoduchý nápoj je složen z potravin, které by měly játrům a střevům prospívat a podpořit i zdraví trávicího traktu.

Jednoduchý nápoj na čištění jater a střev pomáhá tělu. Užívaly ho i naše babičky

Smažené nebo průmyslově zpracované potraviny, alkohol a nezdravý životní styl mohou negativně ovlivnit naše tělo. Mezi důležité orgány, které zbavují naše tělo toxinů, patří játra a tlusté střevo. Všechny emulgátory, barviva a dochucovadla z potravin, ale také plísně a další škodliviny je zatěžují. Proto je dobré jejich činnost čas od času podpořit. Řada lidí věří na účinné nápoje z ovoce, zeleniny a koření, které pomohou jejich zdraví a vitalitě. Jak pročistit játra a střeva? A jaké potraviny podpoří činnost jater a střev?

Láhev s vodou patří mezi nejšpinavější předměty, které běžně nosíme u sebe.

Láhve na vodu jsou 40 000krát špinavější než toaleta. Množí se v nich bakterie

Opakovaně použitelné láhve na nápoje jsou dobrou volbou, jak minimalizovat odpad a mít u sebe neustále něco k pití. Z vědecké studie ale nedávno vyplynulo, že mohou obsahovat až 40 tisíckrát více bakterií než vaše toaleta. Kromě bakterie E. Coli, která způsobuje řadu závažných infekcí, nalezli vědci v láhvích i bakterie vedoucí k nevolnostem včetně zvracení a průjmů. Jak láhev na nápoje správně čistit? Dočtete se i, kterých dalších bakterií se v láhvi obávat.

Dítěti především nesmíte podávaný lék znechutit, ale naopak jej přesvědčit o tom, že se mu po něm uleví.

Jak dát dítěti lék, který odmítá? Zabere sladký čaj, odměny i komunikace

Malé děti mají velmi často odpor k lékům, sirupům a léčivům, které neznají a které jim nechutnají. Jak ale do dítěte dostat lék, který nechce? Existuje řada tipů, které vám mohou práci s vysvětlováním prospěšnosti léků velmi ulehčit. Například dětem nakreslete pohádku nebo lék přimíchejte k chutnější stravě.

Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi šlechtou.

Sklenička vaječného likéru vždy potěší: Jak si připravit skvělý „ajrkoňak“

I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?

Z čerstvé i sušené kurkumy lze připravit nápoj, který nakopne imunitu.

Vyrobte si nápoj, který nastartuje imunitu: Stačí lžička obyčejného koření

Nemůžete se zbavit pocitu, že je vaše tělo po zimě unavené a bez energie? Důvodem pociťované slabosti i častější nemocnosti může být nedostatek slunečního svitu, vitaminů či pohybu. Imunitní systém můžete posílit přírodní cestou. Oslabenou imunitu nastartuje například zlatavé koření s nezaměnitelnou orientální vůní - kurkuma. Přečtěte si, na co je dobrá kurkuma, co kurkuma dokáže a jak si z ní připravit nápoj, který posílí imunitu. Dozvíte se také, kdo by kurkumu používat neměl. 

Kombucha je na jaře tím správným povzbuzovačem pro náš organismus.

Recept na podporu imunity a trávení. Zkuste nápoj z houby: stojí jen pár korun

Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

Pití kávy může být zdravotně přínosné. Pokud si ji dopřejete v nevhodnou denní dobu, může vám ale i uškodit.

Nejhorší doba, kdy si dát šálek kávy. Kromě únavy může hrozit i anémie

Rádi si dopřejete šálek kávy? Kofein obsažený v kávě má obvykle schopnost zvýšit mozkovou a srdeční činnost a uvede vás celkově do bdělejšího stavu. Když si však kávu dáte v nesprávný okamžik, může s vaším tělem udělat pravý opak toho, co byste čekali. Útlum ale není jediná nevýhoda, kterou pití kávy bezprostředně po jídle přináší.

Milovníci kávy, pozor. Starbucks v Českých Budějovicích otevírá.

Milovníci kávy, pozor. Starbucks v Českých Budějovicích otevírá

Je to tady. Ti, kteří milují kávu amerického řetězce Starbucks, mají pondělek 11. 3. napsaný ve svých diářích. Konečně se dočkali. Právě v pondělí se v českobudějovickém Dopravně obchodním centru Mercury otevírá první kavárna této světoznámé značky.

Nový bar s provozem „all you can drink“ v centru Olomouce

Vypij, co můžeš. Nový bar v centru Olomouce láká na netradiční koncept

S netradičním konceptem přichází nový olomoucký podnik ClubKO, který nedávno otevřel. Hostům nabízí konzumaci výhradně formou all you can drink. Po zaplacení vstupu si mohou dát neomezené množství míchaných nápojů, tvrdého alkoholu, piva, vína či nealka. Podobně jako jsou zvyklí ze zahraničních dovolených s programem all inclusive.

Nový bar s provozem "All you can drink" v centru Olomouce.

Vypij, co můžeš. Nový bar v centru Olomouce láká na netradiční koncept

S netradičním konceptem přichází nový olomoucký podnik ClubKO, který nedávno otevřel v centru města. Hostům nabízí konzumaci výhradně formou all you can drink. Po zaplacení vstupu si mohou dát neomezené množství míchaných nápojů, tvrdého alkoholu, piva, vína či nealka. Podobně jako jsou zvyklí ze zahraničních dovolených s programem all inclusive.

Hostem podcastu Ostravské ozvěny byla dietoložka Šárka Andělová, moderuje Kateřina Součková, 6. března 2024, Ostrava.

Dietoložka Šárka Andělová: Obezita u dětí je z velké části vina rodičů

Vítejte u dalšího dílu podcastu redakce Moravskoslezského deníku Ostravské ozvěny. Jeho záměrem je přinášet rozhovory se zajímavými hosty, jejichž životy, práce a osudy jsou spojeny s Ostravou a regionem. Naším dalším hostem byla dietoložka a odbornice na poruchy příjmu potravy Šárka Andělová. Hlavním tématem byla obezita, která se každoročně připomíná Světovým dnem obezity, jenž připadá na 4. března. Lékařka se v podcastu rozpovídala o příčinách obezity a důvodech, proč procento zasažených touto chorobou stále narůstá. Podcast moderuje redaktorka Kateřina Součková.

Heřmánkový čaj

Špatně spíte? Nápoje, které vám pomohou spát jako dudek a ráno být jako rybička

Problémy s usínáním nebo častým probouzením během noci má mnoho lidí. Než ale začnete uvažovat o lécích na spaní, zkuste dát šanci přírodě a nápojům, které vám pomohou. Popíjení heřmánkového čaje při čtení pěkné knihy nebo koupel s vůní levandule vám pomohou uvolnit se a připravit se na spánek. Co tedy večer pít, abyste spali dostatečně dlouhou dobu bez přerušení? Kdy pít naposledy, abyste v noci nemuseli běhat na záchod a jakým nápojům se určitě vyhnout?

Jednou z bylin, které můžete pěstovat na balkoně a které pomáhají v boji se zdravotními problémy, ale i s  přebytečnými kilogramy, je bazalka.

Roste za oknem, má antioxidační účinky a čaji z jejích listů se říká tekutá jóga

V Indii ji uctívali jako posvátnou rostlinu, ve starém Římě bazalku považovali za koření lásky. I když ji možná berete jen jako aromatickou bylinku používanou běžně v kuchyni, dokáže si poradit s řadou zdravotních problémů. Bazalka je silný antioxidant a patří mezi nejlepší protizánětlivé byliny. Chrání cévní buňky před poškozením volnými radikály. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a brání i hromadění špatného cholesterolu.

Suchej únor může ukázat, zda máte problém s alkoholem či nikoliv

S tímto nápojem bude Suchej únor hračka. Zažene chuť na alkohol a nakopne vás

Snažíte se dokázat ostatním nebo sobě, že se vás závislost na alkoholu netýká, a proto jste se rozhodli držet Suchej únor? Tedy měsíc, kdy vaším hrdlem neproteče ani kapička alkoholu? Ať už máte pro únorovou abstinenci jakýkoliv důvod, s největší pravděpodobností přijde den, kdy budete mít problém svou chuť udržet na uzdě. Když si ale naplníte lednici čerstvým drinkem ze zázvoru, vaše chutě to utne hned v počátku.

Popíjení alkoholu může snadno zničit jakékoliv snahy o hubnutí.

Hubnutí s alkoholem. Co pít, když chce být někdo štíhlejší

Jestli něco nejde moc dohromady, tak je to redukční dieta a popíjení alkoholických nápojů. Ty nám totiž zvedají nejen náladu, ale bohužel i tělesnou hmotnost. Pro hubnutí je proto zásadní zamyslet se jak nad jídelníčkem, tak nad tím, co pijeme. Jaký je ten nejlepší alkohol při dietě? Je lepší pít pivo nebo víno? A kolik kalorií ušetříme, když budeme abstinovat? Máme pro vás užitečné tipy na změny ve vašem pitném režimu.

Lidský mozek je stále velkou záhadou. Lidský mozek. Víte, které potraviny mu nejvíc škodí?

Pozor na mozkové zabijáky. Patří k nim i potraviny, které vypadají nevinně

Řešíme diety a zaměřujeme se na to, jaké potraviny ohrožují naši postavu. Ale co mozek? Jeden z nejdůležitějších a nejsložitějších orgánů ohrožujeme, aniž bychom to často tušili. Víte, které potraviny mozku nejvíc škodí? Co z našeho jídelníčku negativně ovlivňuje naši koncentraci, paměť, náladu a zvyšuje riziko demence? Jaké potraviny omezit nebo úplně vyřadit, aby náš mozek správně fungoval?

Superpotravina červená řepa je skvělá i jako přírodní čistič jater.

Přírodní čistička jater: léčí a pomáhá zhubnout. Navíc je levná a chutná

Játra patří k našim nejdůležitějším orgánům. Hrají důležitou roli v metabolismu a ukládání živin, čistí krev, zbavují tělo toxinů i cizorodých látek a produkují žluč. Aby ale játra správně fungovala, musíme jim věnovat pozornost. Přejídání, alkohol, stres a málo pohybu játrům neprospívá. K jejich očistě a zbavení nadměrného tuku může pomoci obyčejná červená řepa. Tahle nenápadná a cenově dostupná zelenina je totiž na detoxikaci ideální. Červená řepa je ale nejen vynikající čistič jater. Dodá tělu vitamíny a minerály, které ho chrání před nemocemi. A je i pomocníkem při hubnutí.

Ocenění za produkt Vin Tonique Mariani à la Coca de Perou

Šokující Vin Tonique Mariani à la Coca de Perou: Nápoj plný drog pil i papež

Vin Tonique Mariani à la Coca de Perou. To je jeden z nejzajímavějších nápojů, který byl v minulosti prodáván zcela legálně, přestože prakticky šlo o koktejl plný drog. Uvádí se, že ho pili a veřejně podporovali i tak význačné osobnosti jako byli spisovatel Jules Verne, vynálezce Thomas Alva Edison či papež Lev XIII.

Automaty s produkty z HHC, CBD a kratomem.

Přehledně o látce HHC: Co může způsobit, kdy zmizí z obchodů, co chystá vláda

Přibližně do měsíce zmizí z automatů či pultů obchodů želatinoví medvídci a další laskominy s nebezpečnou látkou HHC. Desítky dětí a mladých lidí se jimi totiž přiotrávily a skončily v nemocnicích. Vláda se rozhodla dát látku a jí podobné dočasně mezi zakázané. Deník přináší k současné situaci přehled nejdůležitějších otázek a odpovědí na ně.

Přípravky s HHC nabízené v automatech. Ilustrační foto

Medvídci s HHC? Výrobci jsou vždy krok před námi. Musíme jednat, říká poslankyně

Šest dětí nedávno skončilo v Karlovarské krajské nemocnici poté, co se předávkovaly želatinovými medvídky s HHC. V minulosti byly dětským šlágrem zase jiné nebezpečné látky. Skupina poslanců se proto snaží prosadit, aby se dětem oficiálně vůbec nedostaly do rukou. „Naším návrhem přesouváme zodpovědnost na vládu, která – když se objeví nová nebezpečná látka – bude moci rychle reagovat,“ říká v rozhovoru pro Deník poslankyně Martina Ochodnická (TOP 09).

Do kafe mlíko, na rakev víko. Lidové rčení úplně zbytečně straší.

Káva s mlékem: Kdy ji raději nepít, a kdy naopak může pomáhat v léčbě

Málokterý nápoj je opředen tolika mýty jako káva s mlékem. Tato kombinace je přeci škodlivá, šíří se mezi lidmi. A co že nám má udělat? Šušká se něco o rakovině, o poškození dvanáctníku, čili části tenkého střeva navazující na žaludek. A dokonce prý káva s mlékem ničí slinivku a žlučník. Oslovili jsme dva lékaře, vystudovaného odborníka na lidskou výživu a také uznávanou kávovou baristku, aby nám řekli, jak to s tím mlékem do kávy vlastně je. Možná pro vás bude překvapením, že kombinace kávy a mléka dokonce pomáhá při některých zdravotních potížích.

Mocným pomocníkem při nachlazení může být horký nápoj, kterých v lékárně najdete spoustu

Dejte pozor na léčivé horké nápoje. Hrozí i předávkování, varuje holka z lékárny

Doba nachlazení a chřipek je v plném proudu. Jedním z poměrně spolehlivých úlevných léčivých přípravků jsou horké nápoje. Ty pomohou snížit horečku a podle další přidané účinné látky třeba i přispějí k uvolnění rýmou ucpaného nosu. Farmaceutická asistentka Martina Lachnittová vysvětluje, že mají i stinnou stránku. Při špatném užívání totiž mohou ohrozit zdraví.

Liberecký kávový festival se uskutečnil v Paláci Liebieg.

VIDEO: Pražení kávy, ochutnávky či latte art. Kávomilci se sjeli pod Ještěd

Vůně nápoje intelektuálů, jak se v minulosti přezdívalo kávě, se nesla poslední lednový víkend Palácem Liebieg, který hostil druhý ročník Libereckého kávového festivalu. Představoval jedinečnou příležitost pro všechny milovníky tohoto nápoje s příběhem a nabídl jim možnost sdílet svou vášeň a znalosti. Zatímco loni se konal první ročník v Malém divadle v Liberci, kvůli rostoucímu zájmu se musel přesunout do větších prostor.

V brněnském Baru, který neexistuje nabízí Suché menu od 19. ledna. Na snímku Blue Indigo.

Jak přežít měsíc bez pití. Poručte si na tyhle nealko drinky pro Suchej únor

/ANKETA/ Suchej únor se blíží. Výzva nabádá k měsíčnímu vynechání alkoholu. Zdrženlivost ale neznamená, že se musí vzdát společenského života. Některé bary připravují nealkoholické drinky a v nabídce mají také nealkoholická vína, sekty či pivo. Následující receptury máme z Brna, můžete se je ale naučit míchat doma nebo je předejte barmanům ve svých oblíbených hospůdkách. A čím nahrazujete v hospodách alkohol o Suchém únoru vy, pokud jej držíte? Hlasujte v naší anketě na konci článku.

Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí.

Provoněná silná dvojka pomůže s detoxem i s hubnutím. A navíc si pochutnáte

Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?

Myslíte, že jíst zdravě a hubnout je drahé? Spočítejte si, kolik vás stálo ztloustnutí, budete se divit

Jak zhubnout levně? Odbornice dává 10 tipů. Vyzkoušejte je a proměňte se

Co opravdu funguje na hubnutí a po čem se nejvíc zhubne? Po Vánocích, které jsou u nás tradičně svátky dobrého jídla, je tato otázka pro mnohé aktuální. Navíc peněženka dostala zabrat a moc v ní nezbývá, takže ideální hubnoucí plán je ten levný. Vytvořit ho je překvapivě snadnější, než byste si mysleli. Odbornice vyvrací mýtus, že zdravé jídlo je drahé a dává deset jednoduchých tipů, díky kterým dokáže zdravě zhubnout každý.

Silvestr bez chlebíčků? Pro mnohé nepředstavitelné.

VIDEO: Nejlepší chlebíčky na stole. Jak správně ozdobit silvestrovskou klasiku

Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?

Džus je pro zuby podobně nezdravý jako kola. Ilustrační foto

Džus je pro zuby podobně nezdravý jako kola. Děti by měly pít vodu, varuje zubař

Spolu s manželkou, dentální hygienistkou, založil v Trutnově stomatologické centrum. Kromě toho spustil projekt Škola bez cukru a snaží se ve městě vymýtit ze škol a školek sladká pití. Zubař Martin Košťál také nedávno vystoupil v Poslanecké sněmovně na kulatém stolu věnovaném energetickým nápojům, kde upozornil na jejich ničivé účinky na zuby.

Barman Tomáš Kubíček při své práci.

Barman Tomáš Kubíček doporučuje šumivé koktejly, obsluhoval i Gotta a Kellnera

Ke konci roku neodmyslitelně patří vánoční večírky a oslavy silvestra a jejich nedílnou součástí jsou koktejly a drinky. O tom, co nyní frčí a jaké jsou trendy, jsme si povídali během rozhovoru se známým barmanem Tomášem Kubíčkem žijícím na Sušicku. Má za sebou bohaté zkušenosti, obsluhoval i Karla Gotta či Petra Kellnera. Přidal i pár tipů, jaké drinky si udělat doma a čím se probrat z kocovinky.

Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Daň z cukru jako klíč k boji s obezitou? Sdružení sportovních svazů ji navrhuje

Zdanění cukru jako jedna z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států. „U nás je důležité, abychom o tom konečně začali vážně diskutovat. Zároveň v České republice chybí celkový komplexní přístup k problematice zdravého života,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Pozor na přejídání. Průměrně až o dvě kila těžší bývají Češi po vánočních svátcích

Kdo o Vánocích přibere, kila se ho budou držet. Jen dietou zhubne málokdo

Průměrně až o dvě kila těžší bývají Češi po vánočních svátcích. A netýká se to hmotnosti dárků od Ježíška. Odpočinek, málo pohybu a hody v podobě cukroví, majonézového salátu a smažených řízků se opřou do ručičky na váze. Podle odborníků jsou vánoční kila obzvlášť nepříjemná, zbavit se jich dokáže jen hrstka dietářů.

Ilustrační foto.

Polská nápojářská firma Maspex kupuje karlovarskou Becherovku

Polská skupina Maspex kupuje od francouzské společnosti Pernod Ricard českou likérku Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Firmy o tom ČTK informovaly v tiskových zprávách. Výši transakce neuvedly. Smlouvu o prodeji firmy podepsaly dnes. Dokončení obchodu se očekává do konce června 2024. Skupina Maspex se stane vlastníkem značky Becherovka spolu s výrobním závodem a skladem v Karlových Varech.

Zimní trend horkých čokolád. Deník navštívil 5 míst v Ostravě, kde ji ochutnáte

V zimním mrazivém počasí jsou oblíbené horké nápoje. A stále více populární se stává horká čokoláda. Kavárny a čokoládovny se specializují na chuť horké čokolády, kdy při výrobě je důležité procento obsahu kakaa a další přísady, které se k vytvoření nápoje z kakaových bobů využívají. V Ostravě lze horkou čokoládu ochutnat na třech největších vánočních trzích a také v kavárnách. Deník pár míst navštívil a testoval nabídku horkých čokolád.

Asi nikdo dnes už netuší, že tolik oblíbené kolové nápoje jsou objevem lékárníků

Nejslavnější limonádu světa vymyslel lékárník. Hledal lék na tlumení bolesti

Celosvětově nejprodávanější limonádou je v současnosti Coca-Cola. Na tom, že se dnes a denně po světě vypijí obrovské objemy kolových limonád, mají potom zásluhu lékárníci. Jak vznikla Coca-Cola, kdo ji vymyslel a proč? Jakou roli při její přípravě sehrál kokain? K tomu všemu se váže opravdu zajímavý příběh.

Energetické nápoje - Ilustrační foto

Energetické nápoje po palbou: Ničí dětem i zuby. Politici chtějí jasná pravidla

Energetické nápoje jsou pro mladé lidi rizikové a mají na ně negativní zdravotní dopad. Ve sněmovně na to upozornili lékaři, kteří podporují regulaci jejich prodeje. Podle výrobců naopak hrozí, že děti pak za ně budou hledat náhradu, třeba drogy. Setkání odborníků se odehrálo hlavně kvůli současné oblibě energetického nápoje Prime.