Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Obžalovaná Karolina K. (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci, který se 19. října 2022 zabýval případem nelegálních obchodů s psychotropním nápojem připraveným podle starého receptu peruánských šamanů

Manželé dostali v Olomouci 8 let vězení kvůli seancím s ayahuascou

Za nelegální obchody s psychotropním nápojem podle starého receptu peruánských šamanů ve středu Vrchní soud v Olomouci uložil polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolíně K. osm let vězení. Výrazně tak zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil. 

Rozsviťte to večer v science centru

Pitva oka i svítící drink: podívejte se, jak vypadá brněnská VIDA pro dospělé

/FOTO, VIDEA/ Brněnské science centrum patřilo v úterý od sedmi hodin večer dospělým. VIDA! After Dark měla tentokrát název Light it up! a tématem byly lasery, světla a záření. Stovky zvědavých návštěvníků přišly vyzkoušet, jak chutná svítící drink, co se děje v laserovém bludišti a k čemu se dá laser využít.

 I jídlo prochází módními vlnami – a ty poslední sázejí právě na posílení zdraví.

Plíživým zlodějem peněz je nadbytek. Jíst levněji může znamenat i zdravěji

Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.

Je sója zdravější než mléko a maso?

Je sója zdravější než maso či mléko? Odbornice popsala největší mýty

Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.

Zmrzlina - ilustrační foto.

Kornoutky plné bakterií. Výsledky kontrol zmrzlin jsou nejhorší za šest let

Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let. Inspekce to uvedla v tiskové zprávě. Upozornila na to, že výsledky nevypovídají o situaci na celém trhu, protože se kontrolují hlavně problematické provozovny.

Ilustrační foto.

Od sousedů: Mnichov chystá šampionát pivních sommeliérů

Nový nejlepší pivní sommeliér světa bude nalezen 11. září v Mnichově při veletrhu „drinktec“. O titul bude bojovat 81 znalců z 18 zemí, kteří svou kvalitu prokázali v národních soutěžích. Elita o něj soupeří každé dva roky. V letošním finále nastoupí osm nejlepších z předkol, v nichž prezentovali jury a publiku jim předem neznámé pivo.

Olomoucké tvarůžky se vyznačují jedinečným aroma a také velmi nízkou energetickou hodnotou. Spořádat jich na posezení talíř ovšem zvládne málokdo.

Stojí za to ochutnat. Speciality, kterými se Češi mohou pochlubit

Každá země má své tradiční speciality, co se týče jídel a nápojů. A naše země se má čím pochlubit. Asi nejznámějším je ve světě české pivo, které je doslova národním nápojem. České pivo a pivovarnictví má dlouhou tradici. Vždyť první pivovar byl založený už roku 993 v Břevnovském klášteře. Za ta léta se už stalo jakousi součástí našeho kulturního dědictví.

Vedro zahnalo snad všechny, kdo museli ve středu 20. července vyjít na ulici, do stínu a k studenému pití.

Zatracené vedro! Podívejte se, jak Ústečané hledali úkryt před sluncem

Blaze tomu, kdo ve středu 20. července nemusel pracovně vyjít z klimatizované kanceláře nebo výrobního provozu. Zmožení chodci se schovávali ve stínu městských stromořadí a nejlépe bylo tomu, kdo se mohl schovat do stínu u proudící vody jako třeba na Lidickém náměstí vedle vodotrysků u javorového stromořadí. Ostatně, jen do oběda vyjížděla záchranná služba na Ústecku ke dvěma desítkám kolapsů a nevolností spojených s vysokými teplotami. Podobně tomu bylo i v úterý.

Bar První Dolní na Dolním náměstí.

Nová opavská gastroscéna? Od drinků, Indie až po dobrou „lidovou" klasiku

Gastronomie byla jedním z odvětví, kterému dala pandemie covidu lidově řečeno zabrat. Některé podniky zkrachovaly, jiné se udržely a další se naopak nově otevřely, případně prošly rekonstrukcí. I ve slezské metropoli několik takových najdeme a některé z nich Vám představíme v následujícím článku.

Koupaliště na Chebsku. Ilustrační foto.

Deník zjišťoval ceny vstupů a občerstvení na koupalištích Chebska

K letním prázdninám a vysokým teplotám neodmyslitelně patří vodní radovánky, a proto Deník vyrazil na obhlídku nejznámějších chebských koupališť, aby se podíval na to, jak jsou na tom nejen bazény s cenami za vstupné, ale také jak vzrostla cena za některé potraviny a nápoje.

Jahodové mojito

Skvělý drink nemusí být alkoholický. Dejte šanci lahodným mocktailům

Těhotné ženy, řidiči či lidé, kteří jen neholdují alkoholu, nemusí při letních slavnostech sedět jen s vodou či džusem. Mohou si dopřát takzvané mocktaily. Za trochu exotickým názvem se skrývají lahodné nápoje bez kapky alkoholu. Stejně jako alkoholické drinky se podávají nazdobené v hezkých sklenicích a chutí rozhodně nezaostávají. Naopak. Dokonce i když se alkoholu nebráníte, dejte mocktailům šanci. Možná vám zachutnají ještě víc.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100

Brno je jeden velký mejdan, myslí si herec a food bloger Lukáš Hejlík

Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.

Zážitková Whisky Trail v Olomouci pořádaná v létě roku 2022

Olomoucké bary loví hosty skrze zážitkovou whisky trail

Whisky, historické centrum a turistický ruch se rozhodly spojit v Olomouci spřátelené bary. Připravily proto takzvanou Whisky Trail, tedy trasu centrem hanácké metropole spojenou s vyhlášeným alkoholem. Považují to za možnost, jak po dlouhé koronavirové odmlce dostat více hostů do barů a restaurací.

Brněnský cukrář Adolf Zeman slaví 89 let.

Někdo to rád sladké: legendární brněnský cukrář Zeman slaví 89 let, podívejte

Někdo to rád sladké. Veletržní dort. Na pana mistra. V tomto duchu se v pátek nese narozeninová oslava legendárního brněnského cukráře Adolfa Zemana. Mistrovi devětaosmdesáté narozeniny se konají přímo v jeho noblesní cukrárně a kavárně v centru Brna na Josefské ulici. Hosté si smlsnou na jeho tradičních zákuscích či se osvěží speciálním nápojem.

Podnik Lékárna.

Bistra v centru Karlových Varů sází na originalitu

Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

Marek Siwy v hale, kde nápoj dozrává

Slavný návrat kombuchy. Mladý podnikatel dělá z houby nápoj, který jde na dračku

Patříte-li do starší generace, možná si na tu slávu ještě vzpomenete. Houba zvaná kombucha se totiž v 90. letech těšila velké popularitě jako jedna z těžkých zbraní lidového léčitelství. Tehdy, ještě jako dítě, se s ní setkal i Marek Siwy, dnes jedenatřicetiletý mladý muž, který s kombuchou spojil později své podnikatelské štěstí.

Páternoster, Jižňáky i Dřevák: Bar 1931 připravil speciální drinky k 700 letům Zlína

Páternoster, Jižňáky i Dřevák: Bar 1931 připravil speciální drinky k výročí

Může toto vše mít něco společného? Může! Jde o názvy drinků, které vytvořili barmani zlínského Baru 1931 na počest letošních oslav 700. výročí od první písemné zmínky o městu Zlín. Drinky připomínají slavné zlínské osobnosti či dominanty. Barmani si pohráli jak s recepturami, tak i se servisem, který je plné hravých a vtipných detailů.

Nealkoholické pivo Birgo v plechovkách zabalených do papírového obalu

Pivovary končí s igelitem. Plechovky zavěsí do papíru

Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.

Studenti na Přímce si vyzkoušeli barmanské dovednosti.

Na Přímce rachotily šejkry. Studenti už umí namíchat lahodné drinky

Po dlouhých dvou letech, kdy chod naší školy, znojemské Přímky ovlivnil Covid-19, se první dva dubnové týdny konaly barmanské kurzy. Díky velkému zájmu žáků napříč obory se nakonec uskutečnily kurzy dva, jeden pro žáky oboru Hotelnictví a turismus a druhý pak pro žáky oboru Kuchař-číšník.

Nealkoholické pivo Birgo v plechovkách zabalených do papírového obalu

Pivovary končí s igelitem, plechovky zavěsí do papíru

Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.

Studenti na Přímce absolvovali barmanský kurs.

Margarita, Pina Colada, Mojito... studenti z Přímky procvičili barmanský um

V naší škole se pořád něco děje. "První dny měsíce dubna byly tentokrát ve znamení šejkrů, drinků, koktejlů. Prváci a druháci oboru Hotelnictví a turismus zvyšovali svoji kvalifikaci, absolvovali barmanský kurz,“ informoval Renata Balíková, vedoucí oboru hotelnictví a turismus na znojemké střední škole v Přímětické, v naší Přímce. Děkujeme Ludmile Karpíškové a Renatě Balíkové za zajímavý příspěvek.