Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

V Chrámu chmele a piva soutěžili studenti ze Znojma. Opilá Nela je sedmnáctá

V Chrámu chmele a piva soutěžili žáci ze Znojma. Opilá Nela je sedmnáctá

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD v Žatci každoročně v měsíci květnu pořádá soutěžní disciplíny pod vedením České barmanská asociace. Letos, dne 10. května, se uskutečnil již 13. ročník soutěže ŽATECKÝ CUP 2023 v restauraci U Orloje, nacházející se v Chrámu chmele a piva.

Petr Holub (vpravo), útočník FC Viktoria Mariánské Lázně.

Zatím tam mám dvě basy iontových nápojů z Plzně, prozradil Holub

/KANONÝR DENÍKU/ Během jarní části pendluje mezi A-týmem a rezervou mariánskolázeňské Viktorie. Ostřílený útočný hrot Petr Holub, pomáhá áčku v záchraně v divizní soutěži, naopak béčku pak k postupu. Naposledy vytáhlý čahoun napomohl čtyři zásahy k důležité výhře béčka v derby s FC Cheb, nad kterým Mariánské Lázně slavily výhru 8:2.

Food festival s kulturním programem UKA Ukrajinu měl loni v tržnici v pražských Holešovicích premiéru.

UKA Ukrajinu. Food festival v Holešovické tržnici představí ukrajinské pochoutky

/FOTOGALERIE/ Odhadnete, jak asi chutná produkce pivovaru Pravda? Rozmanitým chutím a vůním Kyjeva i dalších koutů Ukrajiny bude ve čtvrtek 18. května patřit Holešovická tržnice. Uskuteční se tam již druhý ročník festivalu UKA Ukrajinu umožňujícího poznávat jak ukrajinské pochoutky a nápoje, tak také tamní kulturu. Po celý den - od 11 do 22 hodin.

Zaseklá ruka v sedačce v kině si vyžádala v neděli odpoledne zásah královéhradeckých hasičů.

Chlapci se zasekla ruka v držáku nápojů v sedačce v hradeckém CineStaru

/VĚŘTE, NEVĚŘTE/ Zaseklá ruka v sedačce v kině si vyžádala v neděli odpoledne zásah královéhradeckých hasičů. Do obchodního centra Futurum přijeli s hlášením, že dítěti uvízla ruka v nápojovém automatu. Nakonec se ukázalo, že chlapec má zaseklou ruku v držáku nápojů v sedačce v kině. 

Káva má i mnoho pozitivních účinků. Ve velkém množství ale může být nebezpečná.

Jaké množství kávy už může být smrtelné? Většina lidí zůstane v šoku

Celosvětově je káva po vodě dalším nejčastěji přijímaným a oblíbeným nápojem. Poslední dobou se však jeví jako velice kontroverzní téma, se kterým si někteří neví rady. Zatímco jedna strana tvrdí, že je káva pomalu nejhorším nápojem lidstva, jejímž popíjením zatloukáte pomyslné hřebíky do rakve, jiní tvrdí, že je zdraví prospěšná. Jak to tedy doopravdy je?

Klíště přenáší vážně nemoci

Klíšťata opět útočí, hrozí i borelióza. Pomoci může také nečekaný nápoj

Klíštata jsou celosvětově rozšíření paraziti, kteří se živí krví obratlovců. Jejich revírem je tráva, jejich tempo je vražedné. A jsou opravdu krvelační. Pro každé vývojové stadium a rozmnožování potřebují prostě klíšťata jistou dávku krve. Její ztráta obvykle není problémem pro hostitele. Horší je to, že klíště je přenášečem patogenů na lidi i zvířata.

Perlivý nápoj podobný pivu, cideru nebo proseccu. Tak lze popsat fermentované pití s názvem Loklok, jehož účinky na lidské tělo nyní testují odborníci z bohunické fakultní nemocnice.

Problémy se zažíváním vyřeší nápoj podobný pivu. Testují ho lékaři z Brna

Zlehka perlivý fermentovaný nápoj s blahodárnými účinky na lidský organismus se v Brně stává realitou. Specifické pití chuťově připomínající cider, víno nebo prosecco aktuálně testují odborníci z bohunické fakultní nemocnice. Česká kombucha Loklok totiž získala grant Evropské unie na klinickou studii týkající se takzvaného kolorektálního projektu, výzkum ve Fakultní nemocnici Brno odstartoval již začátkem letošního roku.

Bára Kulhánková v semifinále.

Patří mezi nejlepší v Česku. Bára a Tomáš z Mělníka uspěli v barmanské soutěži

/FOTOGALERIE/ Báře Kulhánkové a Tomášovi Hornovi z mělnického baru Brloh, který se nachází v druhém patře stejnojmenné barbecue restaurace, se povedlo zařadit mezi nejúspěšnější barmany v České republice. Na letošním ročníku národního kola nejprestižnější barmanské soutěže světa Diaego Reserve World Class, organizovaném společností Stock Plzeň – Božkov s.r.o., se jim skoro z pěti desítek soutěžících podařilo postoupit mezi 12 nejlepších barmanů až do celorepublikového finále, které se koná 24. a 25. května v Praze.

Pivovar Konrad v Liberci bude 21. dubna hostit jedinečnou hudební akci nazvanou Monkey Boom Hall: Lost In The Jungle.

Lost in The Jungle: V Liberci zazní lomené beaty, rozduní pivovar

/ROZHOVOR/ Džungle v pivovaru? No jistě! Pivovar Konrad v Liberci bude 21. dubna hostit jedinečnou hudební akci nazvanou Monkey Boom Hall: Lost In The Jungle. Ta nejprogresivnější jména drum and bass žánru vystoupí na unikátní stage, kde se propojí strohý industrial s divokou džunglí. „Všichni jsme na to natěšení. Jedná se o novou kapitolu, která čeká nás, ale i celý Liberec a sever Čech,” říká Tomáš Trojan, produkční libereckého klubu Spot, který akci organizuje. Autorka textu se s Tomášem dobře zná, proto si v rozhovoru tykají.

Ilustrační foto.

Krok k udržitelnosti. Lidé mohou začít vracet PET láhve zpět do obchodu

Vracení PET láhví od nápojů a nápojových plechovek k dalšímu využití v obchodech se od čtvrtka 23. února stává skutečností, i když zatím nejsou zálohované. Prozatím zkušebně k tomu poslouží navenek běžný automat, k němuž lidé obvykle chodí odevzdávat flašky od piva. Odměnou těm, kteří se zapojí, prozatím mají být poukázky na slevy.

Resuscitace pacienta zdravotníky ZZS Moravskoslezského kraje. Ilustrační foto.

Kolaps po energetickém nápoji a kratomu: Mladíka museli oživovat záchranáři

Týmy zdravotnícké záchranné služby Moravskoslezského kraje (ZZS) resuscitovaly na přelomu starého a nového roku i velmi mladé pacienty, u nichž došlo k selhání krevního oběhu. Nejmladším byl 18letý mladík, který náhle zkolaboval během sportování. V jeho případě kolapsu předcházelo požití rizikové kombinace energetického nápoje a psychoaktivní látky kratom.

Svařák začíná na vánočních trzích v Brně na padesáti korunách. Jídla jsou spíše dražší, což se odráží také na návštěvnosti jednotlivých stánků.

Ceny na trzích v Brně: občerstvení pro rodinu i sedm set, palačinka až 150 korun

/VIDEO/ Svařák, grilovaný oštěpek a bramboráky. V Brně navíc oblíbený turbomošt. To jsou stálice, bez kterých si už málokdo umí nasávání vánoční atmosféry mezi stánky s rukodělnými výrobky nebo třeba ovčími kožešinami představit. Letos jsou ale ceny u prodejců na brněnských vánočních trzích odlišné než před třemi lety, kdy se v plném rozsahu konaly naposled. 

Na snímku z 19. října 2022 je Karolína Kordysová u Vrchního soudu v Olomouci

Zeman udělil milost manželům, které soud potrestal za obchod s ayahuascou

Prezident Miloš Zeman udělil milosti třem odsouzeným za nelegální obchody s psychotropním nápojem ayahuasca. Vyplývá to ze sdělení Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Osmileté tresty vězení v případu dostali polští manželé Jaroslaw a Karolina Kordysovi, s podmínkou od soudu odešel Petr Kanawka, který se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián z Peru. Zeman tak dosud udělil 24 milostí, ve druhém funkčním období jich je 15.

Na snímku z 19. října 2022 je Karolína Kordysová u Vrchního soudu v Olomouci

Zeman udělil milost manželům z Novojičínska potrestaným za obchod s ayahuascou

Prezident Miloš Zeman udělil milosti třem odsouzeným za nelegální obchody s psychotropním nápojem ayahuasca. Vyplývá to ze sdělení Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Osmileté tresty vězení v případu dostali polští manželé Jaroslaw a Karolina Kordysovi z Novojičínska, s podmínkou od soudu odešel Petr Kanawka, který se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián z Peru. Zeman tak dosud udělil 24 milostí, ve druhém funkčním období jich je 15.

Při vzniku některých druhů rakoviny hraje významnou roli také životní styl. Několik typů souvisí třeba s pitím alkoholu

Nádory a alkohol: Určité typy rakoviny souvisí s nadměrným pitím, tvrdí vědci

Na rakovinu sice zatím neexistuje lék, vědci jsou ale opět blíž k poznání, co nemoc způsobuje. Studie postupem času dospěly k závěru, že vznik rakoviny souvisí s řadou rizikových faktorů, jako je genetika, strava a pohyb. Při vzniku některých druhů rakoviny hraje významnou roli také životní styl. Několik typů souvisí třeba s pitím alkoholu.

Karolína Kordysová.

Kauza polského páru z Novojičínska: Prezident Zeman manželům udělí milost

Polskému manželskému páru žijícímu na Novojičínsku, Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým, kteří byli letos v lednu ostravským soudem odsouzeni za nelegální obchody s psychotropním nápojem (Vrchní soud v Olomouci pak trest následně zvedl), udělí prezident Miloš Zeman milost. Na twitteru to v pátek 18. listopadu uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). O milost pro manžele dříve Zemana požádal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Karolína Kordysová.

Kauza Ayahuasca: Zeman dá milost manželům odsouzeným kvůli rituálu s lektvarem

Prezident Miloš Zeman udělí milost polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým, kteří byli odsouzeni za nelegální obchody s psychotropním nápojem. Na twitteru to dnes uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). O milost pro manžele dříve Zemana požádal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Ve Slavkově u Brna se konal jubilejní 20. ročník juniorské barmanské soutěže Metelka Austerlitz Cup a současně 5. ročník soutěže v přípravě čaje a čajových nápojů.

Jubilejní Metelka Austerlitz Cup: Utkali se mladí barmani a teatendeři

Ve čtvrtek 10. listopadu 2022 organizovala Integrovaná střední škola Slavkov u Brna společně s likérkou Metelka a ve spolupráci s Českou barmanskou asociací jubilejní 20. ročník juniorské barmanské soutěže Metelka Austerlitz Cup a současně 5. ročník soutěže v přípravě čaje a čajových nápojů Metelka Tea Spirit Austerlitz Cup.

Spotřebitelská organizace dTest nechala prozkoumat 23 nápojů obsahujících ochucené nealkoholické pivo. Alespoň malý obsah alkoholu obsahovaly všechny testované vzorky. Ilustrační snímek

Piva bez alkoholu a s méně cukru? Je to jen mýtus, dětem škodí, varují znalci

Třináctiletý školák Prokop z Mělníka se při rodinných obědech a oslavách dožaduje, aby mohl pít „nealkoholické“ pivo. Tak jako to obvykle dovolují jeho kamarádům jejich rodiče. Ti jeho ale zůstávají neoblomní a zásadně mu takové pití nenalévají. Jim, ale i dalším lidem, kteří v rozporu s v tuzemsku běžným zvykem nalívat alespoň občas alkohol i menším dětem, nyní odborníci dávají novou „zbraň“ do dalších diskusí s neodbytnými potomky.

Ayahuasca je halucinogenní psychotropní nápoj připravovaný z jihoamerické liány Banisteriopsis caapi.

Rituál s ayahuascou je to nejlepší, co jsem udělal, svěřil se mladík Deníku

Liána duše, Ayahuasca či zkráceně Aya. To jsou některé z názvů pro halucinogenní psychotropní nápoj připravovaný z jihoamerické liány Banisteriopsis caapi. Zatímco v kruzích lidí, kteří se zabývají duchovním rozvojem, je tento nápoj známý už nějaký ten pátek, do povědomí široké veřejnosti se nyní dostal s případem manželů Kordysových. Těm byl za pořádání ceremonií s „nápojem šamanů“ udělen trest odnětí svobody ve výši osmi let.

V centru Olomouce už voní punč. Od soboty 5. listopadu i ten z vinotéky v Lafayettově ulici, který dlouhodobě patří mezi nejlepší, 5. listopadu 2022.

V centru Olomouce už voní horký punč. Chutí spousta, cena vyšší

V centru Olomouce po roce zavoněl punč a chuťové zážitky spojené s konzumací tohoto horkého nápoje si zde lidé dopřávají plnými doušky. To hlavní punčové veselí se ale teprve chystá. Propukne spolu se začátkem Vánočních trhů Olomouc, na které míří lidé z celé republiky.

V centru Olomouce už voní punč. Od soboty 5. listopadu i ten z vinotéky v Lafayettově ulici, který dlouhodobě patří mezi nejlepší, 5. listopadu 2022.

V centru Olomouce už voní horký punč. Cena je oproti loňsku vyšší

V centru Olomouce po roce zavoněl punč a chuťové zážitky spojené s konzumací tohoto horkého nápoje si zde lidé dopřávají plnými doušky. To hlavní punčové veselí se ale teprve chystá. Propukne spolu se začátkem Vánočních trhů Olomouc, na které míří lidé z celé republiky.

Studenti z České Lípy pomáhali při státní recepci na Pražském hradě z 28. na 29. října 2022

Zeman, Vémola, Slováček. Studenti z Lípy roznášeli dobroty mezi celebritami

Zkušenost i zážitek k nezaplacení získaly desítky studentů českolipské Euroškoly, oboru hotelnictví a cestovní ruch, když pomáhaly s rautem a obsluhou během oslavy státního svátku na Pražském hradě. Středoškoláci z České Lípy se prestižních akcí v prostorách prezidentského sídla účastní od roku 2016. 

Při samoléčbě virózy je nutné dávat velký pozor na kombinace léků. Mohou obsahovat stejnou účinnou látku a lze se tak předávkovat.

Předávkování paracetamolem? Hrozí i selhání jater, v krajním případě smrt

Bolesti kloubů, hlavy nebo horečky, které provázejí virózy, covid i angíny, můžete dobře tlumit i volně prodejnými léky. Jedna z nejčastěji užívaných účinných látek paracetamol, kterou obsahují tabletky či horké nápoje, ale může být i při nevelkém předávkování hodně nebezpečná. Při samoléčbě virózy proto pozorně čtěte příbalové letáky a vždy se raďte s lékárníkem.

Ve věku 78 let zemřel spoluzakladatel a spolumajitel společnosti vyrábějící energetické nápoje Red Bull Dietrich Mateschitz (na snímku z 13. června 2022)

Red Bull zaplavil smutek. Zemřel zakladatel společnosti Dietrich Mateschitz

Ve věku 78 let zemřel spoluzakladatel a spolumajitel společnosti vyrábějící energetické nápoje Red Bull Dietrich Mateschitz. Jako první o tom v sobotu pozdě večer informoval motoristický magazín Speedweek, který je součástí skupiny Red Bull. Úmrtí svého dlouholetého společníka později potvrdil během Velké ceny USA formule 1 poradce Red Bullu Helmut Marko.

Zálohomaty na plastové lahve a plechovky na Slovensku. Východní sousedé v novém systému nasbírali od začátku roku přes 615 milionů obalů. Povinné zálohování PET lahví a plechovek zvažuje i Česko.

Zálohomaty v praxi: Slováci profoukávají PET lahve, vybrali 615 milionů obalů

Ve všech větších obchodech s potravinami a na benzinkách. Iniciativa pro zálohování chce vytvořit hustou síť sběrných míst pro prosazovaný systém vracení PET lahví a plechovek. Téměř jedenáct tisíc pointů. Česko však povinnému zálohování zatím nedalo zelenou. Deník zjišťoval, jak funguje od letoška v sousedním Slovensku.