Od sousedů: Na silnicích Rakouska za půl roku 191 mrtvých
Obětí dopravních nehod - usmrcených nebo zraněných - v Rakousku bylo za půl roku 20 181 osob. Oproti loňsku je to o 13,8 % víc.
Obětí dopravních nehod - usmrcených nebo zraněných - v Rakousku bylo za půl roku 20 181 osob. Oproti loňsku je to o 13,8 % víc.
Ve věku 78 let zemřel spoluzakladatel a spolumajitel společnosti vyrábějící energetické nápoje Red Bull Dietrich Mateschitz. Jako první o tom v sobotu pozdě večer informoval motoristický magazín Speedweek, který je součástí skupiny Red Bull. Úmrtí svého dlouholetého společníka později potvrdil během Velké ceny USA formule 1 poradce Red Bullu Helmut Marko.
Ve všech větších obchodech s potravinami a na benzinkách. Iniciativa pro zálohování chce vytvořit hustou síť sběrných míst pro prosazovaný systém vracení PET lahví a plechovek. Téměř jedenáct tisíc pointů. Česko však povinnému zálohování zatím nedalo zelenou. Deník zjišťoval, jak funguje od letoška v sousedním Slovensku.
Manželé Jaroslaw a Karolina K. z Polska, kteří v Moravskoslezském kraji pořádali šamanské seance, stráví ve vězení shodně osm let. Ve středu o tom v rámci odvolacího řízení rozhodl Vrchní soud v Olomouci, který změnil lednový verdikt Krajského soudu v Ostravě.
Za nelegální obchody s psychotropním nápojem podle starého receptu peruánských šamanů ve středu Vrchní soud v Olomouci uložil polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolíně K. osm let vězení. Výrazně tak zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil.
/FOTO, VIDEA/ Brněnské science centrum patřilo v úterý od sedmi hodin večer dospělým. VIDA! After Dark měla tentokrát název Light it up! a tématem byly lasery, světla a záření. Stovky zvědavých návštěvníků přišly vyzkoušet, jak chutná svítící drink, co se děje v laserovém bludišti a k čemu se dá laser využít.
Studenti ze znojemské Přímky tradičně přispěli k vydařené oslavě státního svátku na české ambasádě ve Vídni. Jako obvykle se zapojili učni oboru kuchař číšník a studenti oboru hotelnictví.
Případ nepravomocně odsouzeného manželského páru z Polska, který v Moravskoslezském kraji pořádal šamanské seance, otevřel diskusi o užívání rituálního nápoje ayahuasca obsahujícího u nás zakázanou látku DMT.
V Liberci byli vyhlášeni vítězové krajského kola Firma roku 2022 a Živnostník roku 2022. Zabodovala jablonecká společnost Kitl a Marie Mrňávková tvořící textilní panenky v Kamenickém Šenově.
Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.
Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.
/VIDEO/ Restaurační zahrádky otevřené i přes zimu. Na to se i letos mohou těšit návštěvníci gastronomických podniků v centru Brna. Radnice Brno-střed je tentokrát povolí bez ohledu na to, zda čísla nakažených koronavirem porostou, nebo nikoli. Čas na odeslání žádosti je do konce října.
Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let. Inspekce to uvedla v tiskové zprávě. Upozornila na to, že výsledky nevypovídají o situaci na celém trhu, protože se kontrolují hlavně problematické provozovny.
Čím hostili Keltové své návštěvy? To se mohli dozvědět návštěvníci víkendového Medokvasu, festivalu medových nápojů a výrobků z medu, který se konal v Nasavrkách.
Oblíbený nealkoholický nápoj Coca-Cola bude mít novou experimentální příchuť. Výrobci slibují, že díky jahodě a melounu bude chutnat jako sen. Novinku představil server CNN.
V sobotu a v neděli se koná Medokvas – festival medových nápojů a výrobků z medu. Během Medokvasu si vyslechnete povídání o včelách, projdete si stezku Včely v pravěku, ochutnáte různé druhy medovin a medů i dalších medových specialit a budete si moci vyrobit svíčku ze včelího vosku.
Nový nejlepší pivní sommeliér světa bude nalezen 11. září v Mnichově při veletrhu „drinktec“. O titul bude bojovat 81 znalců z 18 zemí, kteří svou kvalitu prokázali v národních soutěžích. Elita o něj soupeří každé dva roky. V letošním finále nastoupí osm nejlepších z předkol, v nichž prezentovali jury a publiku jim předem neznámé pivo.
Ze severu Moravy pochází známé a oceňované výrobky. Pojďme si přiblížit některé z těch nejvýznamnějších a nejznámějších.
Červená okurka a ledová levandule. Vlastní receptury drinků, s nimiž žákyně znojemské Přímky měřily své síly v silné barmanské konkurenci. A opět dokázaly, že naše škola má v tomto oboru svá želízka v ohni.
Whisky, historické centrum a turistický ruch se rozhodly spojit v Olomouci spřátelené bary. Připravily proto takzvanou Whisky Trail, tedy trasu centrem hanácké metropole spojenou s vyhlášeným alkoholem. Považují to za možnost, jak po dlouhé koronavirové odmlce dostat více hostů do barů a restaurací.
Každá země má své tradiční speciality, co se týče jídel a nápojů. A naše země se má čím pochlubit. Asi nejznámějším je ve světě české pivo, které je doslova národním nápojem. České pivo a pivovarnictví má dlouhou tradici. Vždyť první pivovar byl založený už roku 993 v Břevnovském klášteře. Za ta léta se už stalo jakousi součástí našeho kulturního dědictví.
Tropické teploty, které v posledních dnech zažíváme, jsou podle odborníků velkou zátěží pro lidský organismus, dokonce i pro ten nejzdravější.
Středa 34 stupňů, čtvrtek 36, úterý a pátek 33. Ostrava se rozpálila a maximální denní teploty atakují snesitelnou mez. Jak s tím ve městě bojují?
Blaze tomu, kdo ve středu 20. července nemusel pracovně vyjít z klimatizované kanceláře nebo výrobního provozu. Zmožení chodci se schovávali ve stínu městských stromořadí a nejlépe bylo tomu, kdo se mohl schovat do stínu u proudící vody jako třeba na Lidickém náměstí vedle vodotrysků u javorového stromořadí. Ostatně, jen do oběda vyjížděla záchranná služba na Ústecku ke dvěma desítkám kolapsů a nevolností spojených s vysokými teplotami. Podobně tomu bylo i v úterý.
Na střešní terasu opavského Obchodního centra Breda&Weinstein se vrací oblíbená akce s názvem Touch The Sky Sunset Party, která je zajímavou kombinací skvělých letních drinků, taneční muziky v podání DJ Lowy a DJ Srpa a to vše při západu slunce. S Deníkem nyní můžete na tuto letní akci vyhrát vstupenky.
Gastronomie byla jedním z odvětví, kterému dala pandemie covidu lidově řečeno zabrat. Některé podniky zkrachovaly, jiné se udržely a další se naopak nově otevřely, případně prošly rekonstrukcí. I ve slezské metropoli několik takových najdeme a některé z nich Vám představíme v následujícím článku.
Marně přemýšlíte, co vás osvěží v sluncem prodchnutých letních dnech? Vyrobte si doma limonádu nebo ledový čaj. Podívejte se na tipy, které doporučuje časopis Gurmet.
K letním prázdninám a vysokým teplotám neodmyslitelně patří vodní radovánky, a proto Deník vyrazil na obhlídku nejznámějších chebských koupališť, aby se podíval na to, jak jsou na tom nejen bazény s cenami za vstupné, ale také jak vzrostla cena za některé potraviny a nápoje.
/FOTOGALERIE/ Kolik po zdražení stojí na Colours of Ostrava nejobvyklejší nápoje, lihoviny a občerstvení? A proč pořadatelé zrušili vratné kelímky, které pro mnohé byly i sběratelským artiklem?
Vyrazit si v sedle skútru na letní piknik? Právě takový recept na zábavu přináší italská Vespa a její speciální pikniková edice modelu Primavera.
/FOTOGALERIE/ Kolik po zdražení stojí na Colours of Ostrava nejobvyklejší nápoje, lihoviny a občerstvení? A proč pořadatelé zrušili vratné kelímky, které pro mnohé byly i sběratelským artiklem?
Těhotné ženy, řidiči či lidé, kteří jen neholdují alkoholu, nemusí při letních slavnostech sedět jen s vodou či džusem. Mohou si dopřát takzvané mocktaily. Za trochu exotickým názvem se skrývají lahodné nápoje bez kapky alkoholu. Stejně jako alkoholické drinky se podávají nazdobené v hezkých sklenicích a chutí rozhodně nezaostávají. Naopak. Dokonce i když se alkoholu nebráníte, dejte mocktailům šanci. Možná vám zachutnají ještě víc.
Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.
Spřátelené bary v Olomouci se rozhodly propojit whisky, historické centrum a turistický ruch. Připravily proto takzvanou Whisky Trail, tedy trasu centrem hanácké metropole spojenou s vyhlášeným alkoholem. Považují to za možnost, jak po dlouhé covidové odmlce dostat do barů a restaurací více hostů.
Whisky, historické centrum a turistický ruch se rozhodly spojit v Olomouci spřátelené bary. Připravily proto takzvanou Whisky Trail, tedy trasu centrem hanácké metropole spojenou s vyhlášeným alkoholem. Považují to za možnost, jak po dlouhé koronavirové odmlce dostat více hostů do barů a restaurací.
Ředitel České obchodní inspekce považuje počet případů takzvaného předražení na 56. ročníku filmového festivalu za alarmující.
Někdo to rád sladké. Veletržní dort. Na pana mistra. V tomto duchu se v pátek nese narozeninová oslava legendárního brněnského cukráře Adolfa Zemana. Mistrovi devětaosmdesáté narozeniny se konají přímo v jeho noblesní cukrárně a kavárně v centru Brna na Josefské ulici. Hosté si smlsnou na jeho tradičních zákuscích či se osvěží speciálním nápojem.
Několik střípků z příběhu této tekutiny u příležitosti výstavy věnované Pivovaru v Nové Pace, který si připomíná 150 let od svého založení, ve výstavní síni Suchardova domu pořádanou Městským muzeem Nová Paka.
Obliba toniku ve světě i České republice v posledních letech silně roste. Vedoucí postavení v tuzemsku si drží značka Kinley. Barman Tomáš Kubíček si na nedostatek práce nemůže stěžovat. V okénku zážitkového autobusu brázdícího v těchto dnech ČR a SR pod názvem Kinley Bus míchá jeden koktejl za druhým.
Ze severu Moravy pochází známé a oceňované výrobky. Pojďme si přiblížit některé z těch nejvýznamnějších a nejznámějších.
Kavárny a bistra na Vysočině lákají. Jednotlivé podniky se snaží vyjímat. Například nápoji bez laktózy nebo zmrzlinou z kozího mléka.
Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
Také milujete tu opojnou a jedinečnou vůni, která je cítit široko daleko, když zrovna kvete černý bez? U lesa, v parku nebo přímo za plotem u domu? Drobné bílé kvítky jsou však výjimečné nejen svou libou vůní, ale také širokou škálou zdravotních benefitů, které nám jeho konzumace nabízí.
Patříte-li do starší generace, možná si na tu slávu ještě vzpomenete. Houba zvaná kombucha se totiž v 90. letech těšila velké popularitě jako jedna z těžkých zbraní lidového léčitelství. Tehdy, ještě jako dítě, se s ní setkal i Marek Siwy, dnes jedenatřicetiletý mladý muž, který s kombuchou spojil později své podnikatelské štěstí.
Pátráte po místu, kam si v našem kraji zajít na dobrou kávu, jídlo, pivo či drink? Máme pro vás několik tipů na podniky, v nichž zaručeně najdete to, co hledáte.
Může toto vše mít něco společného? Může! Jde o názvy drinků, které vytvořili barmani zlínského Baru 1931 na počest letošních oslav 700. výročí od první písemné zmínky o městu Zlín. Drinky připomínají slavné zlínské osobnosti či dominanty. Barmani si pohráli jak s recepturami, tak i se servisem, který je plné hravých a vtipných detailů.
Krásné letní počasí přímo vybízí k posezení na zahrádce s oblíbeným drinkem. A co takhle nechat si ho namíchat od nejlepšího barmanského nováčka v republice? Miroslav Navrátil ze zlínského Baru 1931 zvítězil v prvním ročníku klání „Nová éra?“.
Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.
Po dlouhých dvou letech, kdy chod naší školy, znojemské Přímky ovlivnil Covid-19, se první dva dubnové týdny konaly barmanské kurzy. Díky velkému zájmu žáků napříč obory se nakonec uskutečnily kurzy dva, jeden pro žáky oboru Hotelnictví a turismus a druhý pak pro žáky oboru Kuchař-číšník.
Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.