Milovníci kávy, kteří mají k tomuto nápoji velmi blízký vztah, založili před čtyřmi lety v Rumburku na Děčínsku kavárnu Bohemian Coffee House. Jejich cíl byl jasný – nabídnout svým zákazníkům tu nejlepší výběrovou kávu z tradičních kávových regionů celého světa.
Čerpací stanice nejsou již dávno jen místem k doplnění pohonných hmot. Stále více se ukazuje, že jsou vyhledávaným místem k odpočinku, občerstvení a také nákupu potravin. Síť čerpacích stanic Benzina ORLEN tak dlouhodobě rozšiřuje nabídku svých privátních produktů.
Zfetovaný rocker po proflámované noci cestou přes celé Státy na legendární festival Woodstock prchá před policií, která si pro něj přijde až do jeho hotelového pokoje na předměstí nějakého texaského zapadákova. Jediná cesta ven vede skrz zavřené okno. Trávou a houbičkami nasáklé tělo prolétává okenní tabulí a spolu s hromadou střepů přistává na parkovišti před motelem…
Rodiče se od narození snaží pro své potomky udělat to nejlepší. Začíná to vlastně už během těhotenství. Nejdřív to je výběr porodníka, postupně se přidávají věci materiální. Pokojíček, postýlka, oblečení. Je pravda, že v prvních dnech a dokonce letech spočívá tíha péče převážně na maminkách, i když moderní tatínkové téměř ve všem pomáhají.
Dlouhé měsíce příprav, najímání lidí, jejich práce či nákupy materiálů přišly vniveč kvůli zrušeným vánočním trhům. Trvaly jen pár hodin. Skončily v pátek v šest hodin odpoledne. Milovníci turbomoštu, ale nemusí zoufat. Legendární nápoj bude i nadále k dostání na třech místech v Brně.
18.00 a hotovo. Pravděpodobně poslední svařené víno v letošním roce se prodalo na vánočních trzích v Praze. Podle nových vládních nařízení se trhy zavírají a navíc platí zákaz konzumace jídla a nápojů na veřejnosti. Jeden ze symbolů předvánočního času si tak mohou lidé uvařit akorát doma nebo vypít v restauraci do 22.00.
Když začátkem devadesátých let minulého století otevřel nejznámější americký fast food svoji první restauraci v Praze na Václavském náměstí, byla to velká sláva. Mezi návštěvníky převažovali cizinci a domácí tam chodili ojediněle na „svátečný oběd“. Jednak to nebyl obvyklý druh stravování, druhým aspektem byla na tu dobu poměrně vysoká cena.
Pomocí vinařských kvasinek vzniká nealkoholické pivo Slušné číslo, které v pondělí 15. listopadu v Praze představila Univerzita Karlova. Technologii výroby navrhli odborníci z Matematicko-fyzikální fakulty UK a z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Nejlepší mladí baristé se ve v druhé polovině října sešli na SOU a SOŠ Přímětická, aby se utkali v přípravě kávy. Prvního ročníku této netradiční soutěže se zúčastnili studenti oboru hotelnictví ze čtyř středních škol z celé České republiky. Připravované kávové nápoje účastníci prezentovali odborné porotě, která je hodnotila na základě několika kritérií. Soutěž byla pro všechny účastníky neobyčejným zážitkem a pro vítěze byly připraveny věcné ceny, pohár a diplom.
Děkujeme Ivetě Šafratové za zajímavý příspěvek.
Nejcennější krnovskou surovinou je voda z krnovského prameniště. Krnované z ní vyrábí řemeslné pivo Nachmelená opice i limonádu Kofola. Oba nápoje, které proslavily Krnov, chystají zdražení.
Nejcennější krnovskou surovinou je voda z krnovského prameniště. Krnované z ní vyrábí řemeslné pivo Nachmelená opice i limonádu Kofola. Oba nápoje, které proslavily Krnov, chystají zdražení.
Už není synonymem pro hrnek s lógrem na dně. Takzvaný turek z našich končin sice nevymizel, ale zároveň si dopřáváme espresso, cappuccino, caffè latte a další úpravy. Stále však přetrvává všeobecné přesvědčení, že káva zdraví příliš neprospívá. Přitom opak je pravdou.
Voda je pro nás životně důležitá. Od doby, kdy se pravěké druhy zvířat vydaly z oceánů, aby žily na souši, byla hlavním klíčem k přežití prevence dehydratace. Bez vody mohou lidé přežít jen několik dní. Voda tvoří od 75 procent tělesné hmotnosti u kojenců do 55 procent u starších osob a je nezbytná pro stabilní vnitřní prostředí a život.
/FOTOGALERIE/ Zajímavé skutečnosti vycházejí najevo v případě tří Poláků, kteří v Moravskoslezském kraji několik let pořádali peruánské šamanské seance. Jejich součástí měla být konzumace rituálního nápoje Ayahuasca, vyráběného jihoamerickými šamany k obřadním účelům a obsahujícího u nás zakázanou psychotropní látku DMT. Po vypití se lidé dostávají do transu a prý jsou schopni vstoupit do jiných dimenzí i mluvit s duchy.
/FOTOGALERIE/ Pálenka ze švestek se tradičně pije čirá tak, jak ji vydestilovali v palírně. Umíchat z ní koktejl je proto úkol hodný zkušeného barmana. Dvacítka těch nejlepších se do toho pustila na barmanské soutěži International Rudolf Jelínek Cup v pražském Muzeu slivovice.
/FOTOGALERIE/ Pálenka ze švestek se tradičně pije čirá tak, jak ji vydestilovali v palírně. Umíchat z ní koktejl je proto úkol hodný zkušeného barmana. Dvacítka těch nejlepších se do toho pustila na barmanské soutěži International Rudolf Jelínek Cup v pražském Muzeu slivovice.
/FOTOGALERIE/ Pálenka ze švestek se tradičně pije čirá tak, jak ji vydestilovali v palírně. Umíchat z ní koktejl je proto úkol hodný zkušeného barmana. Dvacítka těch nejlepších se do toho pustila na barmanské soutěži International Rudolf Jelínek Cup v pražském Muzeu slivovice.
Sobotní večer si můžete užít na netradiční party Late night v liberecké iQLandii bez dětí! Těšit se můžete na exkluzivní kouřící drinky, molekulární bar či noční science show, na které vám umíchají drinky s tekutým dusíkem.
Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Chcete vstoupit do jiných světů, mluvit se zemřelými a duchy, poznávat různé dimenze, prostě zažít něco, co je běžně naprosto nemyslitelné? My vám to umožníme. Asi tak nějak zřejmě lákala trojice Poláků zájemce o šamanské seance, které se několik let konaly v Heřmanicích u Oder na Novojičínsku.
Nesnídají a trpí sociálním jetlagem, celkově si ale české děti v mezinárodním srovnání nevedou špatně. Jedí dostatek ovoce a zeleniny, sportují a sociální sítě užívají sobě ku prospěchu. „Občas zíráme, jaké má veřejnost o českých dětech představy,“ říká Michal Kalman, který vede českou část mezinárodní studie srovnávající životní styl dětí z padesáti zemí.
Archeologové objevili v jihočínském Čchiao-tchou jedny z nejstarších artefaktů spojených s pitím piva, pocházejících z doby až před 9000 lety. Podle jejich poznatků se však zdá, že pravěcí lidé na území dnešní Číny pili pivo za jiným účelem než my dnes. Nebyl to nápoj k navození dobré nálady při přátelském posezení, ale spíše základní prvek pradávných pohřebních rituálů.
Pití až tří šálků kávy denně může ochránit srdce – a to díky zmírnění pravděpodobnosti propuknutí srdečních onemocnění. To vyplývá z nové studie představené na kongresu Evropské kardiologické společnosti.
„Johnny, Johnny, Johnny!“ Davy před Thermalem se dnes odpoledne neslo jediné jméno - Johnnyho Deppa. Americký herec a hudebník naplnil představu o hvězdě, která rozsvítí festival, vrchovatě. Rozdával úsměvy, odpovídal na krátké otázky a podepisoval všechno – fotky Střihorukého Edwarda, Karlíka z továrny na čokoládu, boxy DVD se svými filmy, knihy, plakáty, ba i rukávy dětských bundiček. Speciální pozornost věnoval dětem, sem tam přimaloval na nataženou dlaň srdíčko či smajlíka.
Na letošním létě mě překvapila jedna věc. Postrádám letní hit. Možná mě vyvedete z omylu, protože jste někde na nějaký narazili, ale já žádný nezaregistroval.
/VIDEO/ Exotické ovoce, káva z Ugandy nebo drinky z čerstvého kokosu. To vše nabídl nedělní šestý ročník festival Buď fér, který přenesl areál třebíčského zámku do Afriky. Organizátorům vyšlo i počasí, nebe bez mráčku perfektně dokreslovalo atmosféru Afriky.
/FOTOGALERIE/ Velká vedra komplikují lidem práci. Své o tom ví například zaměstnanci hutní společnosti Liberty Ostrava. Na jednom z nejteplejších míst areálu, u odlévací plošiny vysoké pece, pracují v těchto dnech při teplotách kolem 60 stupňů Celsia. S horkem se vypořádávají zvýšeným příjmem tekutin, kropením vodou i častějšími přestávkami v klimatizovaných místnostech.
/FOTOREPORTÁŽ/ "A ještě si kup zlaťáky, ať můžeš žrát a chlastat!" huláká drobná slečna u vstupu na příchozího, který právě pro svou čtyřčlennou rodinu koupil vstupné na středověký food festival v Dětenicích. Stejně jako stovky dalších měl tu smůlu, že na první den 6. ročníku festivalu dorazil v obědové době. Po dvaceti minutách hledání parkovacího místa a další půl hodině čekání u vstupu zamíří na horkém letním slunci přirozeně přímo ke stánku s nápoji. Do další fronty.
/FOTOREPORTÁŽ/ "A ještě si kup zlaťáky, ať můžeš žrát a chlastat!" huláká drobná slečna u vstupu na příchozího, který právě pro svou čtyřčlennou rodinu koupil vstupné na středověký food festival v Dětenicích. Stejně jako stovky dalších měl tu smůlu, že na první den 6. ročníku festivalu dorazil v obědové době. Po dvaceti minutách hledání parkovacího místa a další půl hodině čekání u vstupu zamíří na horkém letním slunci přirozeně přímo ke stánku s nápoji. Do další fronty.
Chci ten největší, nejsilnější a nejlevnější drink, poručil si v jednom z dílů legendárního seriálu Futurama robot Bender. „Máte to mít, pane!“ odpověděl mu číšník. Stejně jako Bender byl robot. Podobný, byť mnohem méně sofistikovaný stroj, vymysleli a vyrobili studenti Fakulty strojního inženýrství brněnské techniky.
Chci ten největší, nejsilnější a nejlevnější drink, poručil si v jednom z dílů legendárního seriálu Futurama robot Bender. „Máte to mít, pane!“ odpověděl mu číšník. Stejně jako Bender byl robot. Podobný, byť mnohem méně sofistikovaný stroj, vymysleli a vyrobili studenti Fakulty strojního inženýrství brněnské techniky.
Nesnídají a trpí sociálním jetlagem, celkově si ale české děti v mezinárodním srovnání nevedou špatně. Jedí dostatek ovoce a zeleniny, sportují a sociální sítě užívají sobě ku prospěchu. „Občas zíráme, jaké má veřejnost o českých dětech představy,“ říká Michal Kalman, který vede českou část mezinárodní studie srovnávající životní styl dětí z padesáti zemí.
Každé čtvrté dítě v České republice váží víc než by mělo a každé sedmé dítě trpí obezitou. Tak mluvila statistika před pandemií. Se 154 tisíci dětskými tlouštíky se tak Česká republika ocitá na předních místech v Evropě. Podle odborníků za to mohou špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu a také špatné vzory a návyky v rodinách. Pandemie negativní trend posílí.
Na první pohled vypadá jako minerálka. S novým typem vinného nápoje Zoda hard seltzer přichází Zahradní vinařství z Mikulova. „Inspiraci jsme získali v roce 2019 na cestě po USA. Po dlouhém testování jsme zvolili dvě příchutě: exotickou s mangem a druhou s bezovým květem,“ sdělil zakladatel vinařství Hynek Chaloupka.
Když se vloni otevřelo po dlouhých 40 letech koupaliště v Hlinsku, zájem lidí byl obrovský. Biotop, který nepoužívá chemii a je tudíž vyhovující pro alergiky, přinese novinky, mezi nimiž stojí na předním místě rozšíření sportovních aktivit. Milovníky drinků jistě potěší i plážový bar. Parkování, které bylo loni největším problémem, by se mělo také zlepšit.
Popíjení whisky není již dávno výsadou vyšší vrstvy, ale dopřát si tento ušlechtilý nápoj dnes můžeme všichni. Neexistuje asi žádný zaručeně dobrý nebo špatný způsob, jak whisky pít.
Konečně. Po několikaměsíční vynucené pauze, kterou si vyžádala opatření kvůli pandemii koronaviru, se ve čtvrtek 3. června otevře divákům přerovské kino Hvězda. Návštěvníky v sále přivítá oscarovým snímkem Duše a dramaturgové jej nevybrali náhodně.
Distanční výuka nemůže plně nahradit klasický odborný výcvik, ale snažíme se díky online výuce a konzultacím s žáky dělat výuku tak, jak je nám v této nelehké době umožněno.
Můžeme mít sebelepší dentální pomůcky, ale bez správné techniky čištění nikdy nedocílíme krásného a zdravého chrupu. Pravidelné odstraňování zubního plaku bychom si měli vštípit už od útlého dětství. „Naučit se správně čistit zuby je jednou z nejlepších investic do dítěte,“ říká Nikol Otruba Kotasová, dentální hygienistka z Brna.
Skupina Kofola vydala ve středu 14. dubna výroční zprávu, ve které potvrzuje předběžné výsledky roku 2020 zveřejněné počátkem února. Ty byly nad očekávání: hodnota ukazatele EBITDA za rok 2020 dosáhla 1,03 miliardy korun, přičemž celoroční tržby i přes značná omezení trhu z důvodu koronaviru klesly ve srovnání s předchozím rokem jen o 3,7%.
Cvrček domácí, potemník moučný a stájový. Pro západní civilizaci hnusné potvory se spoustou noh. Pro dvě miliardy lidí ve zbytku světa běžná součást stravy. Pro dvaadvacetiletého studenta brněnské techniky Martina Masára kvalitní a k životnímu prostředí šetrný zdroj bílkovin. Proto se z brouků rozhodl vyrobit proteinový nápoj.
Cvrček domácí, potemník moučný a stájový. Pro západní civilizaci hnusné potvory se spoustou noh. Pro dvě miliardy lidí ve zbytku světa běžná součást stravy. Pro dvaadvacetiletého studenta brněnské techniky Martina Masára kvalitní a k životnímu prostředí šetrný zdroj bílkovin. Proto se z brouků rozhodl vyrobit proteinový nápoj.
Po více než dvouletém vývoji vstupuje na trh Pěkný číslo. Pivo vznikléz originální myšlenky, která pochází z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. První nápad byla vlastně recese. Matfyzáci napsali slovo pivo jako π v kroužku (PívO). Nyní je ale z tohoto žertu hotový produkt.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?
Dvojitý relaxační účinek při umírněné konzumaci zaručen - tvrdí podle serveru 20minutes výrobce prvního francouzského vína s konopím. Prvních asi 500 lahví jeho "aromatizovaného nápoje na bázi vína" je díky kampani na crowdfundingové platformě nově k dostání na trhu pod názvem Burdi W.
V lázních Poděbrady si to poprvé vyzkoušeli už před dvěma lety. Na letošní zákaz jednorázových plastových obalů se začali připravovat při oslavách 17. listopadu, kdy jednoduše zrušili jednorázové plastové kelímky. Kdo si chtěl zakoupit občerstvení, dostal nápoj do vícekrát použitelného kelímku. Musel za něj přitom složit padesátikorunovou vratnou zálohu.
Problém s nadváhou mají čím dál častěji děti. Chlapců spadajících do této skupiny přibylo v porovnání s obdobím před čtyřiceti lety trojnásobně a aktuálně jich je už téměř třetina. Nadváhu má také každá pátá dívka. Obecně platí, že se na aktuálním nárůstu obezity podílí relativně levný, ale nekvalitní styl stravování, velký příjem slazených nápojů a snížení přirozené pohybové aktivity. A kdo je navině? Většinou rodiče.