Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Daniel Dostrašil nabízí kvalitní kombuchu v regionu.

Kombucha z regionální výroby. Mladík z Turnova vyměnil fabriku za plnění snu

Zdraví prospěšný fermentovaný nápoj kombucha se zařadil v poslední době mezi velmi populární záležitosti na poli zdravé výživy. Obsahuje probiotika, antioxidanty a další prospěšné látky, záleží ale na její kvalitě. Nejlepší je čerstvá, ideálně z domácí výroby, říká mladík z Turnova, který se rozhodl začít výrobou kombuchy živit a nabízí její blahodárné účinky jako regionální produkt. Zakládá si na kvalitě a v rozhovoru pro Deník vysvětlil, proč jsou z jeho pohledu některé produkty dostupné ve velkých řetězcích spíš jen předražený čaj.

Občerstvení na korzu Lipno

U Lipna jdou na dračku burgery. Cizinci překvapují tím, jakou chtějí zmrzlinu

Červenec létu příliš nepřál, ale s nástupem srpna se teplé počasí do Čech vrátilo. Protože dětem nadále pokračují prázdniny a lidé si užívají dovolené, jihočeské Lipno se stává oblíbenou destinací nejen tuzemských, ale i zahraničních turistů. A příval návštěvníků přináší otázku, co si na Lipně nejraději objednávají.

Nový food truck LU PA PI v parku Boženy Němcové v Karviné, 7. 8. 2025.

Nové pojízdné bistro LU PA PI v Karviné servíruje atmosféru i chutě Itálie

Na okraji parku Boženy Němcové v Karviné se o prázdninách otevřel nový podnik, který jako by sem zabloudil rovnou ze Středomoří. Hořké italské drinky, vůně čerstvé kávy a gastronomické speciality přenášejí návštěvníky o tisíc kilometrů jižněji. Mladý Karviňák Lukáš Drozd investoval své úspory do pojízdného bistra a vsadil na poctivost.

Ceny ve stáncích na slavnostech v Tachově.

Klobása XXXL, langoše, drinky. Podívejte se na ceny na slavnostech v Tachově

Od pátku 1. srpna až do neděle 3. srpna ožívá Tachov tradičními městskými slavnostmi. Připraven je bohatý program pro všechny věkové skupiny a také celá řada stánků, která je rozmístěna nejen po náměstí, ale i v přilehlém okolí. Nabízí nejrůznější zboží, ale především lákají návštěvníky na občerstvení. Novinkou je zavedení vratných kelímků. Deník vám přináší krátký přehled cen, které za občerstvení na slavnostech zaplatíte.

Stock Plzeň – Božkov spustil vlastní RTD linku. Ta má kapacitu výroby až 1 800 000 kusů plechovek s míchanými nápoji měsíčně.

Sex on the Beach nebo Cuba Libre z Božkova. Obliba míchaných nápojů roste

Na míchané nápoje není potřeba chodit jen do baru. Pořídit je lze už i v obchodech hotové v plechovce, a to v alkoholické i nealkoholické verzi, na zvýšenou poptávku reagovala novou výrobní linkou na tyto drinky plzeňská likérka Stock. Složitá však není ani jejich výroba v domácím prostředí.

Ve vedrech může dojít k dehydrataci velmi brzy. O dvou litrech denně nemůže být podle anesteziologa  Pavla Vychodila (na snímku) ani řeč.

Dva litry denně ve vedru? Nesmysl. Anesteziolog řekl, kolik se má správně pít

Když teploty přesahují třicítku a roste i vlhkost vzduchu, většina z nás ví, že by měla víc pít, držet se ve stínu a vyhýbat se přímému slunci. Ale co přesně znamená „víc pít“? Jsou dva litry vody opravdu dost? A je úpal nebo úžeh to nejhorší, co nás v horku může potkat? Odpovědi na tyto a další otázky přináší anesteziolog Pavel Vychodil.

Vztah Čechů k alkoholu se mění. Pijí méně a prokládají ho nealkem

Vztah Čechů k alkoholu se mění. Pijí méně a prokládají ho nealkem

Hosté v restauracích přistupují ke konzumaci alkoholu stále zodpovědněji. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje v současnosti téměř dvě třetiny návštěvníků hospod a barů kombinují alko a nealko nápoje, objednají si k drinku malé občerstvení nebo pijí méně. Prazdroj jakožto lídr tuzemského pivovarnictví odpovědný přístup ke konzumaci alkoholu dlouhodobě podporuje. I proto přichází s osvětovou kampaní CIRKUS zaměřenou na mladší generaci dospělých a ukazuje přednosti umírněného přístupu k alkoholu.

Teplo v Praze. Mlžítko na Staroměstském náměstí. Ilustrační obrázek

Rady z hygieny do horka: je hloupost napodobovat pivaře, ale i beduíny

Začít den sklenicí vody doporučuje Petra Batók z pražské hygienické stanice s tím, že obzvlášť v horkých letních dnech je správný pitný režim klíčem k udržení zdraví a pohody. Voda, minerálky a neslazené čaje jsou ideální volbou, zatímco alkohol nebo slazené nápoje právě naopak. Káva, když se pije s mírou, nevadí.

Školní jídelna. Ilustrační foto

Hygiena testovala školní jídelny. Všechny polévky byly přesolené

Do kontrol školních jídelen napříč celým krajem a i na Prostějovsku se pustili pracovníci Krajské hygienické stanice v Olomouci. Zjistili, že téměř všechny „testované“ polévky obsahovaly zvýšené množství soli. Mnohem lépe dopadly kontroly slazených nápojů.

Jedním z nejlepších nápojů k zahnání žízně je voda s nakrájenou salátovou okurkou.

Žádné sladké limonády. Ve vedru vám pomůže lahodný osvěžující nápoj

Ve vedru se lidé více potí a mohou trpět dehydratací, proto je důležité nezanedbávat pitný režim. Jedním z nejlepších nápojů k zahnání žízně je voda s nakrájenou salátovou okurkou. Její příprava je jednoduchá a ten, kdo ji pije pravidelně, navíc podpoří své zdraví – a to hned několika způsoby.

Orientační měření teploty při cestování městskou hromadnou dopravou v Praze.

Řidiči pražské MHD dostávají v horku vodu, iontové nápoje a lehké letní uniformy

Pražský dopravní podnik (DPP) poskytuje v horkých dnech svým řidičům vodu, iontové nápoje a nosit mohou i letní stejnokroje. Kabiny řidičů tramvají i autobusů jsou ve většině případů klimatizované, prostory pro cestující jsou vybaveny klimatizací ve většině autobusů a části tramvají. ČTK to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková.

Patrik Škamla.

Patrik Škamla z karlovarského Becher’s Baru zvítězil s drinkem Essence

Byl první ze třinácti účastníků soutěže Czech Bartenders League. Držitel titulu Barman roku v kategorii Classic reprezentovat českou barovou scénu na letošním koktejlovém mistrovství světa World Cocktail Championship pořádaném mezinárodní barmanskou asociací IBA v kolumbijském městě Cartagena.  

Na světový “kávový” šampionát do Ženevy vyrazí hned dva baristé z Českých Budějovic. Zbyněk Vojtěšek a Ondřej Cihlář.

Kávoví šampioni z Českých Budějovic jedou na svěťák do Ženevy

Na světový “kávový” šampionát do Ženevy vyrazí hned dva baristé z Českých Budějovic. Zbyněk Vojtěšek a Ondřej Cihlář zvítězili v národním kole Czech Cup Tasters Championship respektive Czech Coffee in Good Spirits, nyní se utkají o tituly mistrů světa. Konkurence je obrovská, už samotná účast je pro budějovickou kávovou scénu prestižní záležitost.

Plnící linka na lihoviny v LINEA Nivnice

Výrobci ovocných nápojů Linea Nivnice meziročně klesly zisk i tržby

Společnosti Linea Nivnice, která vyrábí ovocné nápoje, loni meziročně klesl čistý zisk o 29,5 milionu korun na 45,4 milionu korun. Z prodeje výrobků, služeb a zboží utržila firma z Uherskohradišťska téměř 1,162 miliardy korun, v roce 2023 to bylo přibližně 1,189 miliardy korun. ČTK to dnes zjistila z účetní závěrky, která je součástí výroční zprávy založené ve Sbírce listin.

Zakladatel Liberecké pražírny Ondřej Čermák.

Liberecká pražírna slaví deset let. Kávový hazard s kostkami přináší překvapení

Deset let objevování, pokusů a fascinace kávovým světem má za sebou Ondřej Čermák, který se do podvědomí obyvatel města pod Ještědem zapsal jako zakladatel Liberecké pražírny. Káva pro něj znamená více než nápoj, vnímá ji i jako rituál, který dokáže rozzářit i ten nejvšednější den. A právě před deseti lety se rozhodl, že ho osobně zprostředkuje ostatním.

Brněnské Žabovřesky v pátek ovládla street party Minská Open. Dorazily na ni davy lidí.

Minská Open stopla v části Brna dopravu. Na obří party teklo pivo proudem

/FOTO, VIDEO/ Stopka pro auta. Později neprojedou ani tramvaje. Z rušné dopravní tepny Minská a Horova v brněnské části Žabovřesky je v pátek obří pěší zóna. Street party Minská Open tepe na plné obrátky. Davy lidí korzují mezi kolejemi a chodníky kolem záplavy stánků s pivem, míchaným drinky, gastronomickými specialitami nebo různým zbožím. Místní podnikatelé jsou v jednom kole. Uvolněná letní atmosféra se sluncem v zádech slibuje parádní večer. Koncerty kapel, dobré jídlo, pití a náladu, setkání s přáteli. Tančit a pít se bude až do rána!

Ořechový likér není jen specialitou českých a moravských  domácností. V Itálii jej znají pod názvem nocino.

Blíží se svatý Jan: Je čas naložit ořechy na excelentní domácí ořechovku

Víte, že se z nezralých ořechů vyrábí skvělá ořechovka? Ořechový likér podávaný v malých dávkách působí dobře na srdce a také léčí průjem. Vhodná doba na přípravu ořechovky je právě nyní, v polovině června. Jak tedy vyrobit lahodnou a léčivou ořechovku? Výroba není složitá, ale chce trochu trpělivosti. Ořechy se musí pořádně vyluhovat.

Před 50 lety vzniklo v Samsonu první Pito (vpravo). Logo, které si s sebou nese vytvořil českobudějovický grafik Radomír Postl.

Pito slaví 50 let: Příběh nealka pro řidiče, které chutná skoro jako desítka

V roce 1975 se na československém trhu poprvé objevilo nealkoholické pivo s názvem Pito, vyvinuté speciálně pro řidiče. Jeho jméno vzniklo spojením slov „pivo“ a „auto“ a nápoj si rychle získal oblibu jako bezpečná varianta pro ty, kdo chtěli vychutnat chuť piva bez alkoholu. Pito se stalo průkopníkem nealko piv a jeho tradice přetrvává i dnes, kdy tento segment zažívá dynamický rozvoj.

Pokud nejste milovníky kávy, denní dávku kofeinu vám zajistí zelený čaj nebo matcha.

Ranní nápoje, které nahradí kávu a nastartují mozek

Ačkoliv je káva skvělou cestou, jak ráno probudit tělo i mysl, jsou lidé, kterým nevyhovuje, nebo jim z nějakých důvodů vyhovovat přestala. Naštěstí existuje několik nápojů, které nám ráno pomohou nastartovat mozek a nakopnout organismus podobně jako káva. Patří mezi ně například zelený nebo ženšenový čaj i kurkumové laté.

Největší rodinné firmy, Kofola. Jannis Samaras.

Kofole se daří. Nápojářské skupině rostou tržby

Skupině Kofola, která vyrábí nealkoholické nápoje, stouply v letošním prvním čtvrtletí tržby o 41,7 milionu na 2,09 miliardy korun. Nárůst představoval dvě procenta. Provozní zisk EBITDA (zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací. Jedná se o hrubý provozní zisk, který se používá k posouzení provozní výkonnosti firmy, pozn. redakce). ale skupině klesl o 95,6 milionu, tedy 37 procent, na 162,7 milionu korun. Kofola o tom informovala v tiskové zprávě.

Nová plechovková linka v závodě Mattoni 1873. Ilustrační snímek.

Mattoni 1873 vrací výrobu Pepsi do Maďarska, kde investovala téměř miliardu

Společnost Mattoni 1873 po více než deseti letech obnoví výrobu nápojů Pepsi v Maďarsku, kterou tehdy přerušila společnost PepsiCo. Produkce pro maďarský trh se přesune do závodu v Szentkirály, který patří do skupiny firem Mattoni a do nějž Mattoni investovala v posledních letech 40 milionů eur, což je v aktuálním přepočtu asi 993 milionů korun. Projekt si klade za cíl posílit tamní výrobu, omezit závislost na dovozu a přispět k ekologicky odpovědnému podnikání. Ročně se díky přesunu výroby ušetří asi 1,5 milionu kilometrů kamionové dopravy. Informovala o tom společnost Mattoni 1873 v tiskové zprávě.

Řada lidí sahá ve snaze doplnit elektrolyty po sportovních nápojích. Ty však mívají vysoký obsah cukru. Lepší volbou jsou potraviny a neslazené nápoje s přirozeně vysokým obsahem elektrolytů.

Jak doplnit elektrolyty? Místo drahého nápoje si dejte tyto druhy ovoce

Elektrolyty jsou ve světě výživy a wellness výrazným tématem. Hrají totiž významnou roli v mnoha tělesných procesech, které jsou klíčové pro optimální fungování organismu. Spousta lidí je zná jen z nápisů na lahvičkách v regálech se zbožím pro sportovce. Ve skutečnosti se však elektrolyty přirozeně vyskytují v řadě potravin, takže speciální přípravky kupovat nemusíme.

Soutěž baristů a barmanů Carraro Barista Světlá Cup 2025 se konala na Gastro-technické střední škole ve Velkém Meziříčí.

Carraro Barista Světlá Cup 2025 . Přímka přivezla z Meziříčí zážitky i uznání

Vůně čerstvě namleté kávy, šumění shakerů a soustředěné tváře soutěžících – taková byla květnová soutěž baristů a barmanů Carraro Barista Světlá Cup 2025 na Gastro-technické střední škole ve Velkém Meziříčí. Mezi soutěžícími zazářili reprezentanti znojemské Přímky, studentka oboru Hotelový management Bára Kadlecová a studenti oboru Kuchař-číšník Monika Růžičková, Kateřina Zámečníková a Michael Remeš.

Cílem pokusu ve Strašicích bylo zjistit vliv biopole včel na kvalitu potravin a nápojů.

Medovina chutnala lépe. Včelaři zkoumali ve Strašicích vliv včel na potraviny

To, že biopole včel má pozitivní účinky na lidský organismus, potvrzuje většina včelařů. Mnozí popisují jeho kladný vliv také na potraviny a nápoje v blízkosti úlů. Včelaři ze spolku BerMed proto uskutečnili neobvyklý experiment, jehož cílem bylo ověřit toto tvrzení. V zahradě Výzkumného ústavu zahrádkářů rodových statků ve Strašicích na Rokycansku se sešlo několik desítek lidí, kteří ochutnávali vzorky potravin a nápojů.

Nový míchaný nápoj z nealkoholického piva Nykola začal vyrábět nymburský pivovar.

Bomba na léto? Nykola. Míchaný nápoj z nymburského pivovaru bez alkoholu

/FOTO, VIDEO/ Osvěžující letní nápoje bez alkoholu se stávají hitem. S novinkou, která by se mohla stát miláčkem nadcházející letní sezóny, přichází nymburský pivovar ve spolupráci s kolínským výrobcem limonád. Míchaný nápoj z nealkoholického piva dostal název Nykola a podle prvních ohlasů by se skutečně mohl stát žhavou a velmi vyhledávanou bombou letošního léta.

Známý prostor na Alšově náměstí v Ostravě-Porubě je domovem pro nový bar TABU.

Nový bar na Alšově náměstí v Ostravě vrací život bývalé Centrumce

Prostory, které Porubanům dlouhá léta sloužily jako oblíbená restaurace známá pod jménem Centrumka, opět ožívají. Od dubna v nich funguje nový bar, který navazuje na bohatou historii místa, ale přináší svěží koncept. Ochutnáte v něm tapas, řemeslné pivo i originální „porubské“ drinky.

Opakované používání PET lahví odborníci rozhodně nedoporučují. Může to být pro zdraví nebezpečné.

Opakované používání PET lahví: Lékaři upozorňují na skrytá zdravotní rizika

Hydratace je pro organismus velmi důležitá, a tak se lidé snaží během dne pravidelně doplňovat tekutiny, ideálně vodu. Odborníci však stále častěji poukazují na to, že je podstatné nejen to, co pijeme, ale také z čeho pijeme. Lahev s vodou, kterou máme stále po ruce, je fajn. Pokud však pijeme z opakovaně používáných PET lahví, může to přinášet zdravotní rizika. Ohroženy mohou být zejména děti a starší lidé.

Opakované používání PET lahví odborníci rozhodně nedoporučují. Může to být pro zdraví nebezpečné.

Opakované používání PET lahví: Lékaři upozorňují na skrytá zdravotní rizika

Hydratace je pro organismus velmi důležitá, a tak se lidé snaží během dne pravidelně doplňovat tekutiny, ideálně vodu. Odborníci však stále častěji poukazují na to, že je podstatné nejen to, co pijeme, ale také z čeho pijeme. Lahev s vodou, kterou máme stále po ruce, je fajn. Pokud však pijeme z opakovaně používáných PET lahví, může to přinášet zdravotní rizika. Ohroženy mohou být zejména děti a starší lidé.

Lidem, kteří pijí více než dva litry coly denně, může hrozit nepravidelná činnost srdce a následný infarkt.

Kardiolog upozornil na 4 nápoje, které mohou vážně poškodit srdce

O zdraví srdce se zpravidla hovoří v souvislosti s jídlem. Stejně nebezpečné jako nezdravé potraviny však mohou být také nezdravé nápoje. Americký kardiolog Evan Levin nedávno upozornil, že pitím zdánlivě neškodných nápojů můžeme svému srdci vážně uškodit. Čtyři z nich dokonce označil za velmi nebezpečné a přiznal, že jeden z nich patřil k jeho nejoblíbenějším.

Zatímco ájurvéda má o prospěšnosti zlatého mléka jasno, seriózní vědecký výzkum jeho skutečných účinků je teprve v začátcích.

Zlaté mléko umí spalovat tuk a pomáhá při zažívání

Zlaté mléko je už několik let velkým hitem vyznavačů zdravé výživy. Nápoj připravený z mléka, kurkumy a několika druhů voňavého koření považují jeho příznivci za spolehlivý prostředek proti nespavosti, nachlazení, zánětům či problémům se zažíváním. Některé výzkumy však upozornily, že zlaté mléko může být i důležitým pomocníkem při hubnutí.