Zdraví prospěšný fermentovaný nápoj kombucha se zařadil v poslední době mezi velmi populární záležitosti na poli zdravé výživy. Obsahuje probiotika, antioxidanty a další prospěšné látky, záleží ale na její kvalitě. Nejlepší je čerstvá, ideálně z domácí výroby, říká mladík z Turnova, který se rozhodl začít výrobou kombuchy živit a nabízí její blahodárné účinky jako regionální produkt. Zakládá si na kvalitě a v rozhovoru pro Deník vysvětlil, proč jsou z jeho pohledu některé produkty dostupné ve velkých řetězcích spíš jen předražený čaj.
Cílem podcastů deníku ze západu je přinášet rozhovory se zajímavými lidmi. S Milanem Kittnerem, majitelem vinotéky WinePoint v Plzni jsme tentokrát hovořili o burčáku.
Červenec létu příliš nepřál, ale s nástupem srpna se teplé počasí do Čech vrátilo. Protože dětem nadále pokračují prázdniny a lidé si užívají dovolené, jihočeské Lipno se stává oblíbenou destinací nejen tuzemských, ale i zahraničních turistů. A příval návštěvníků přináší otázku, co si na Lipně nejraději objednávají.
Na okraji parku Boženy Němcové v Karviné se o prázdninách otevřel nový podnik, který jako by sem zabloudil rovnou ze Středomoří. Hořké italské drinky, vůně čerstvé kávy a gastronomické speciality přenášejí návštěvníky o tisíc kilometrů jižněji. Mladý Karviňák Lukáš Drozd investoval své úspory do pojízdného bistra a vsadil na poctivost.
Od pátku 1. srpna až do neděle 3. srpna ožívá Tachov tradičními městskými slavnostmi. Připraven je bohatý program pro všechny věkové skupiny a také celá řada stánků, která je rozmístěna nejen po náměstí, ale i v přilehlém okolí. Nabízí nejrůznější zboží, ale především lákají návštěvníky na občerstvení. Novinkou je zavedení vratných kelímků. Deník vám přináší krátký přehled cen, které za občerstvení na slavnostech zaplatíte.
Na míchané nápoje není potřeba chodit jen do baru. Pořídit je lze už i v obchodech hotové v plechovce, a to v alkoholické i nealkoholické verzi, na zvýšenou poptávku reagovala novou výrobní linkou na tyto drinky plzeňská likérka Stock. Složitá však není ani jejich výroba v domácím prostředí.
/MAPKA, FOTO/ Sezonní samoobslužné bary se v přírodě objevují na Žďársku čím dál častěji. Turistům nabízejí možnost občerstvit se i mimo dosah restaurací nebo v časech, kdy je jinak všude zavřeno. Stačí přitom pár drobných, QR kód a důvěra v poctivost.
Bolestivá menstruace nemusí být jen výsledkem hormonálních výkyvů nebo nemoci. Někdy si ženy menstruační bolest zhoršují nevědomky drobnými každodenními návyky. Vliv na menstruační bolesti může mít pití kávy, vynechávání snídaně i příliš těsné oblečení.
Borůvky jsou úžasné ovoce. Výborně chutnají čerstvé, v ovocných koktejlech, zmrzlinách i koláčích. Navíc obsahují spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Někteří lidé by však s jejich konzumací měli být opatrní, protože by si mohli přivodit zdravotní potíže.
Když teploty přesahují třicítku a roste i vlhkost vzduchu, většina z nás ví, že by měla víc pít, držet se ve stínu a vyhýbat se přímému slunci. Ale co přesně znamená „víc pít“? Jsou dva litry vody opravdu dost? A je úpal nebo úžeh to nejhorší, co nás v horku může potkat? Odpovědi na tyto a další otázky přináší anesteziolog Pavel Vychodil.
Hosté v restauracích přistupují ke konzumaci alkoholu stále zodpovědněji. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje v současnosti téměř dvě třetiny návštěvníků hospod a barů kombinují alko a nealko nápoje, objednají si k drinku malé občerstvení nebo pijí méně. Prazdroj jakožto lídr tuzemského pivovarnictví odpovědný přístup ke konzumaci alkoholu dlouhodobě podporuje. I proto přichází s osvětovou kampaní CIRKUS zaměřenou na mladší generaci dospělých a ukazuje přednosti umírněného přístupu k alkoholu.
Dvoudenní Hloučela Fest 2025 přitáhl v sobotu a neděli do biokoridoru Hloučela v Prostějově stovky lidí. Lákaly je delikatesní burgery, míchané drinky nebo dobrá hudba. V občerstvení U Matesa se hodovalo a pivo teklo proudem.
Začít den sklenicí vody doporučuje Petra Batók z pražské hygienické stanice s tím, že obzvlášť v horkých letních dnech je správný pitný režim klíčem k udržení zdraví a pohody. Voda, minerálky a neslazené čaje jsou ideální volbou, zatímco alkohol nebo slazené nápoje právě naopak. Káva, když se pije s mírou, nevadí.
Receptura oblíbeného syceného nápoje Coca-Coly se ve Spojených státech amerických pravděpodobně změní. Americký prezident Donald Trump zástupcům společnosti navrhl používat jiný druh sladidla než dosud. Ti změnu údajně přijali.
Do kontrol školních jídelen napříč celým krajem a i na Prostějovsku se pustili pracovníci Krajské hygienické stanice v Olomouci. Zjistili, že téměř všechny „testované“ polévky obsahovaly zvýšené množství soli. Mnohem lépe dopadly kontroly slazených nápojů.
Do kontrol školních jídelen se pustili pracovníci Krajské hygienické stanice v Olomouci. Zjistili, že téměř všechny „testované“ polévky obsahovaly zvýšené množství soli. Mnohem lépe dopadly kontroly slazených nápojů.
Ve vedru se lidé více potí a mohou trpět dehydratací, proto je důležité nezanedbávat pitný režim. Jedním z nejlepších nápojů k zahnání žízně je voda s nakrájenou salátovou okurkou. Její příprava je jednoduchá a ten, kdo ji pije pravidelně, navíc podpoří své zdraví – a to hned několika způsoby.
Pražský dopravní podnik (DPP) poskytuje v horkých dnech svým řidičům vodu, iontové nápoje a nosit mohou i letní stejnokroje. Kabiny řidičů tramvají i autobusů jsou ve většině případů klimatizované, prostory pro cestující jsou vybaveny klimatizací ve většině autobusů a části tramvají. ČTK to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková.
Leona Nejedlá chtěla vždy tvořit a vymýšlet hororové příběhy. Svůj sen si částečně splnila s Prague Fear House. Strašidelný dům sídlí ve Vodičkově ulici v Praze. Nechybí mu znepokojivá atmosféra tvořená vybranými předměty a kulisami, drinky se záhadnými názvy a především děsivé prohlídky podzemí.
Byl první ze třinácti účastníků soutěže Czech Bartenders League. Držitel titulu Barman roku v kategorii Classic reprezentovat českou barovou scénu na letošním koktejlovém mistrovství světa World Cocktail Championship pořádaném mezinárodní barmanskou asociací IBA v kolumbijském městě Cartagena.
Plnou náruč parádních akcí nabízí nadcházející poslední červnový víkend nejen na Šumpersku a Jesenicku, ale i v krajské metropoli. Podívejte se, kam můžete vyrazit. Nabídka je opravdu pestrá.
Na světový “kávový” šampionát do Ženevy vyrazí hned dva baristé z Českých Budějovic. Zbyněk Vojtěšek a Ondřej Cihlář zvítězili v národním kole Czech Cup Tasters Championship respektive Czech Coffee in Good Spirits, nyní se utkají o tituly mistrů světa. Konkurence je obrovská, už samotná účast je pro budějovickou kávovou scénu prestižní záležitost.
Společnosti Linea Nivnice, která vyrábí ovocné nápoje, loni meziročně klesl čistý zisk o 29,5 milionu korun na 45,4 milionu korun. Z prodeje výrobků, služeb a zboží utržila firma z Uherskohradišťska téměř 1,162 miliardy korun, v roce 2023 to bylo přibližně 1,189 miliardy korun. ČTK to dnes zjistila z účetní závěrky, která je součástí výroční zprávy založené ve Sbírce listin.
Deset let objevování, pokusů a fascinace kávovým světem má za sebou Ondřej Čermák, který se do podvědomí obyvatel města pod Ještědem zapsal jako zakladatel Liberecké pražírny. Káva pro něj znamená více než nápoj, vnímá ji i jako rituál, který dokáže rozzářit i ten nejvšednější den. A právě před deseti lety se rozhodl, že ho osobně zprostředkuje ostatním.
Pirohy jsou tradiční pokrm spojovaný s kuchyní východní Evropy, který má mnoho vartiant. Vyzkoušejte skvělé kefírové pirohy, které si můžete připravit ve slané i sladké verzi. Těsto na pirohy je snadné na přípravu a výsledek vás příjemně překvapí.
/FOTO, VIDEO/ Stopka pro auta. Později neprojedou ani tramvaje. Z rušné dopravní tepny Minská a Horova v brněnské části Žabovřesky je v pátek obří pěší zóna. Street party Minská Open tepe na plné obrátky. Davy lidí korzují mezi kolejemi a chodníky kolem záplavy stánků s pivem, míchaným drinky, gastronomickými specialitami nebo různým zbožím. Místní podnikatelé jsou v jednom kole. Uvolněná letní atmosféra se sluncem v zádech slibuje parádní večer. Koncerty kapel, dobré jídlo, pití a náladu, setkání s přáteli. Tančit a pít se bude až do rána!
Turistická sezóna je v plném proudu. Návštěvníky Jindřichohradecka potěší samoobslužné stánky, kde si mohou odpočinout a doplnit tekutiny nebo si dát něco dobrého na zub. Na Třeboňsku mají výletníci k dispozici samoobslužný bar i výčep a kousek od Jindřichova Hradce dokonce pivomat.
Víte, že se z nezralých ořechů vyrábí skvělá ořechovka? Ořechový likér podávaný v malých dávkách působí dobře na srdce a také léčí průjem. Vhodná doba na přípravu ořechovky je právě nyní, v polovině června. Jak tedy vyrobit lahodnou a léčivou ořechovku? Výroba není složitá, ale chce trochu trpělivosti. Ořechy se musí pořádně vyluhovat.
V roce 1975 se na československém trhu poprvé objevilo nealkoholické pivo s názvem Pito, vyvinuté speciálně pro řidiče. Jeho jméno vzniklo spojením slov „pivo“ a „auto“ a nápoj si rychle získal oblibu jako bezpečná varianta pro ty, kdo chtěli vychutnat chuť piva bez alkoholu. Pito se stalo průkopníkem nealko piv a jeho tradice přetrvává i dnes, kdy tento segment zažívá dynamický rozvoj.
Ačkoliv je káva skvělou cestou, jak ráno probudit tělo i mysl, jsou lidé, kterým nevyhovuje, nebo jim z nějakých důvodů vyhovovat přestala. Naštěstí existuje několik nápojů, které nám ráno pomohou nastartovat mozek a nakopnout organismus podobně jako káva. Patří mezi ně například zelený nebo ženšenový čaj i kurkumové laté.
Mnoho lidí si svůj den bez kávy neumí představit. To však může být problém, pokud ji kombinují s léky. Některé medikamenty a doplňky stravy totiž ve spojení s kávou mohou působit odlišně – jejich účinky se mohou snižovat, nebo naopak zvyšovat. Podle odborníků takových léků není vůbec málo.
Skupině Kofola, která vyrábí nealkoholické nápoje, stouply v letošním prvním čtvrtletí tržby o 41,7 milionu na 2,09 miliardy korun. Nárůst představoval dvě procenta. Provozní zisk EBITDA (zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací. Jedná se o hrubý provozní zisk, který se používá k posouzení provozní výkonnosti firmy, pozn. redakce). ale skupině klesl o 95,6 milionu, tedy 37 procent, na 162,7 milionu korun. Kofola o tom informovala v tiskové zprávě.
Pijete rádi kakao? Podle vědců složky obsažené v kakau zvyšují mozkovou kapacitu, pomáhají udržovat zdraví mozku, zlepšují náladu i celkový duševní stav. Je ale důležité vybírat opravdu kvalitní kakao.
Společnost Mattoni 1873 po více než deseti letech obnoví výrobu nápojů Pepsi v Maďarsku, kterou tehdy přerušila společnost PepsiCo. Produkce pro maďarský trh se přesune do závodu v Szentkirály, který patří do skupiny firem Mattoni a do nějž Mattoni investovala v posledních letech 40 milionů eur, což je v aktuálním přepočtu asi 993 milionů korun. Projekt si klade za cíl posílit tamní výrobu, omezit závislost na dovozu a přispět k ekologicky odpovědnému podnikání. Ročně se díky přesunu výroby ušetří asi 1,5 milionu kilometrů kamionové dopravy. Informovala o tom společnost Mattoni 1873 v tiskové zprávě.
Ikonický nápoj Kuby a základ pro slavné koktejly jako mojito nebo daiquiri, které miloval i Ernest Hemingway, je v ohrožení. Ostrov čelí vážné krizi v produkci cukru, základní suroviny pro výrobu rumu. Místní producenti se obávají, že už na konci letošního roku ho nebudou mít z čeho dělat.
Elektrolyty jsou ve světě výživy a wellness výrazným tématem. Hrají totiž významnou roli v mnoha tělesných procesech, které jsou klíčové pro optimální fungování organismu. Spousta lidí je zná jen z nápisů na lahvičkách v regálech se zbožím pro sportovce. Ve skutečnosti se však elektrolyty přirozeně vyskytují v řadě potravin, takže speciální přípravky kupovat nemusíme.
Už jste při putování Orlickými horami natrefili na některý z lesních samoobslužných kiosků? Je to pravděpodobné. Jejich obliba totiž roste a v horách jich přibývá. K těm nejznámějším patří Kačenčin šenk.
Šestý a podle organizátorů zatím největší ročník Lážo Plážo Festu chystají 13. a 14. června na otrokovickém Štěrkáči. Hudební festival s koupačkou letos ozdobí Kryštof, Rybičky 48, Jelen, Tři sestry, Mig 21, Harlej nebo Sofian Medjmedj. V plánu je také street food, drinky a hned několik novinek.
Vůně čerstvě namleté kávy, šumění shakerů a soustředěné tváře soutěžících – taková byla květnová soutěž baristů a barmanů Carraro Barista Světlá Cup 2025 na Gastro-technické střední škole ve Velkém Meziříčí. Mezi soutěžícími zazářili reprezentanti znojemské Přímky, studentka oboru Hotelový management Bára Kadlecová a studenti oboru Kuchař-číšník Monika Růžičková, Kateřina Zámečníková a Michael Remeš.
To, že biopole včel má pozitivní účinky na lidský organismus, potvrzuje většina včelařů. Mnozí popisují jeho kladný vliv také na potraviny a nápoje v blízkosti úlů. Včelaři ze spolku BerMed proto uskutečnili neobvyklý experiment, jehož cílem bylo ověřit toto tvrzení. V zahradě Výzkumného ústavu zahrádkářů rodových statků ve Strašicích na Rokycansku se sešlo několik desítek lidí, kteří ochutnávali vzorky potravin a nápojů.
/FOTO, VIDEO/ Osvěžující letní nápoje bez alkoholu se stávají hitem. S novinkou, která by se mohla stát miláčkem nadcházející letní sezóny, přichází nymburský pivovar ve spolupráci s kolínským výrobcem limonád. Míchaný nápoj z nealkoholického piva dostal název Nykola a podle prvních ohlasů by se skutečně mohl stát žhavou a velmi vyhledávanou bombou letošního léta.
Prostory, které Porubanům dlouhá léta sloužily jako oblíbená restaurace známá pod jménem Centrumka, opět ožívají. Od dubna v nich funguje nový bar, který navazuje na bohatou historii místa, ale přináší svěží koncept. Ochutnáte v něm tapas, řemeslné pivo i originální „porubské“ drinky.
Hydratace je pro organismus velmi důležitá, a tak se lidé snaží během dne pravidelně doplňovat tekutiny, ideálně vodu. Odborníci však stále častěji poukazují na to, že je podstatné nejen to, co pijeme, ale také z čeho pijeme. Lahev s vodou, kterou máme stále po ruce, je fajn. Pokud však pijeme z opakovaně používáných PET lahví, může to přinášet zdravotní rizika. Ohroženy mohou být zejména děti a starší lidé.
Hydratace je pro organismus velmi důležitá, a tak se lidé snaží během dne pravidelně doplňovat tekutiny, ideálně vodu. Odborníci však stále častěji poukazují na to, že je podstatné nejen to, co pijeme, ale také z čeho pijeme. Lahev s vodou, kterou máme stále po ruce, je fajn. Pokud však pijeme z opakovaně používáných PET lahví, může to přinášet zdravotní rizika. Ohroženy mohou být zejména děti a starší lidé.
O zdraví srdce se zpravidla hovoří v souvislosti s jídlem. Stejně nebezpečné jako nezdravé potraviny však mohou být také nezdravé nápoje. Americký kardiolog Evan Levin nedávno upozornil, že pitím zdánlivě neškodných nápojů můžeme svému srdci vážně uškodit. Čtyři z nich dokonce označil za velmi nebezpečné a přiznal, že jeden z nich patřil k jeho nejoblíbenějším.
Zlaté mléko je už několik let velkým hitem vyznavačů zdravé výživy. Nápoj připravený z mléka, kurkumy a několika druhů voňavého koření považují jeho příznivci za spolehlivý prostředek proti nespavosti, nachlazení, zánětům či problémům se zažíváním. Některé výzkumy však upozornily, že zlaté mléko může být i důležitým pomocníkem při hubnutí.