
Ostrava vyráží do boje proti úmorným vedrům, ochlazení nabídnou i mlžné vozy
Středa 34 stupňů, čtvrtek 36, úterý a pátek 33. Ostrava se rozpálila a maximální denní teploty atakují snesitelnou mez. Jak s tím ve městě bojují?
Středa 34 stupňů, čtvrtek 36, úterý a pátek 33. Ostrava se rozpálila a maximální denní teploty atakují snesitelnou mez. Jak s tím ve městě bojují?
Blaze tomu, kdo ve středu 20. července nemusel pracovně vyjít z klimatizované kanceláře nebo výrobního provozu. Zmožení chodci se schovávali ve stínu městských stromořadí a nejlépe bylo tomu, kdo se mohl schovat do stínu u proudící vody jako třeba na Lidickém náměstí vedle vodotrysků u javorového stromořadí. Ostatně, jen do oběda vyjížděla záchranná služba na Ústecku ke dvěma desítkám kolapsů a nevolností spojených s vysokými teplotami. Podobně tomu bylo i v úterý.
Na střešní terasu opavského Obchodního centra Breda&Weinstein se vrací oblíbená akce s názvem Touch The Sky Sunset Party, která je zajímavou kombinací skvělých letních drinků, taneční muziky v podání DJ Lowy a DJ Srpa a to vše při západu slunce. S Deníkem nyní můžete na tuto letní akci vyhrát vstupenky.
Gastronomie byla jedním z odvětví, kterému dala pandemie covidu lidově řečeno zabrat. Některé podniky zkrachovaly, jiné se udržely a další se naopak nově otevřely, případně prošly rekonstrukcí. I ve slezské metropoli několik takových najdeme a některé z nich Vám představíme v následujícím článku.
Marně přemýšlíte, co vás osvěží v sluncem prodchnutých letních dnech? Vyrobte si doma limonádu nebo ledový čaj. Podívejte se na tipy, které doporučuje časopis Gurmet.
K letním prázdninám a vysokým teplotám neodmyslitelně patří vodní radovánky, a proto Deník vyrazil na obhlídku nejznámějších chebských koupališť, aby se podíval na to, jak jsou na tom nejen bazény s cenami za vstupné, ale také jak vzrostla cena za některé potraviny a nápoje.
/FOTOGALERIE/ Kolik po zdražení stojí na Colours of Ostrava nejobvyklejší nápoje, lihoviny a občerstvení? A proč pořadatelé zrušili vratné kelímky, které pro mnohé byly i sběratelským artiklem?
Vyrazit si v sedle skútru na letní piknik? Právě takový recept na zábavu přináší italská Vespa a její speciální pikniková edice modelu Primavera.
/FOTOGALERIE/ Kolik po zdražení stojí na Colours of Ostrava nejobvyklejší nápoje, lihoviny a občerstvení? A proč pořadatelé zrušili vratné kelímky, které pro mnohé byly i sběratelským artiklem?
Těhotné ženy, řidiči či lidé, kteří jen neholdují alkoholu, nemusí při letních slavnostech sedět jen s vodou či džusem. Mohou si dopřát takzvané mocktaily. Za trochu exotickým názvem se skrývají lahodné nápoje bez kapky alkoholu. Stejně jako alkoholické drinky se podávají nazdobené v hezkých sklenicích a chutí rozhodně nezaostávají. Naopak. Dokonce i když se alkoholu nebráníte, dejte mocktailům šanci. Možná vám zachutnají ještě víc.
Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.
Spřátelené bary v Olomouci se rozhodly propojit whisky, historické centrum a turistický ruch. Připravily proto takzvanou Whisky Trail, tedy trasu centrem hanácké metropole spojenou s vyhlášeným alkoholem. Považují to za možnost, jak po dlouhé covidové odmlce dostat do barů a restaurací více hostů.
Whisky, historické centrum a turistický ruch se rozhodly spojit v Olomouci spřátelené bary. Připravily proto takzvanou Whisky Trail, tedy trasu centrem hanácké metropole spojenou s vyhlášeným alkoholem. Považují to za možnost, jak po dlouhé koronavirové odmlce dostat více hostů do barů a restaurací.
Ředitel České obchodní inspekce považuje počet případů takzvaného předražení na 56. ročníku filmového festivalu za alarmující.
Někdo to rád sladké. Veletržní dort. Na pana mistra. V tomto duchu se v pátek nese narozeninová oslava legendárního brněnského cukráře Adolfa Zemana. Mistrovi devětaosmdesáté narozeniny se konají přímo v jeho noblesní cukrárně a kavárně v centru Brna na Josefské ulici. Hosté si smlsnou na jeho tradičních zákuscích či se osvěží speciálním nápojem.
Několik střípků z příběhu této tekutiny u příležitosti výstavy věnované Pivovaru v Nové Pace, který si připomíná 150 let od svého založení, ve výstavní síni Suchardova domu pořádanou Městským muzeem Nová Paka.
Obliba toniku ve světě i České republice v posledních letech silně roste. Vedoucí postavení v tuzemsku si drží značka Kinley. Barman Tomáš Kubíček si na nedostatek práce nemůže stěžovat. V okénku zážitkového autobusu brázdícího v těchto dnech ČR a SR pod názvem Kinley Bus míchá jeden koktejl za druhým.
Ze severu Moravy pochází známé a oceňované výrobky. Pojďme si přiblížit některé z těch nejvýznamnějších a nejznámějších.
Kavárny a bistra na Vysočině lákají. Jednotlivé podniky se snaží vyjímat. Například nápoji bez laktózy nebo zmrzlinou z kozího mléka.
Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
Také milujete tu opojnou a jedinečnou vůni, která je cítit široko daleko, když zrovna kvete černý bez? U lesa, v parku nebo přímo za plotem u domu? Drobné bílé kvítky jsou však výjimečné nejen svou libou vůní, ale také širokou škálou zdravotních benefitů, které nám jeho konzumace nabízí.
Patříte-li do starší generace, možná si na tu slávu ještě vzpomenete. Houba zvaná kombucha se totiž v 90. letech těšila velké popularitě jako jedna z těžkých zbraní lidového léčitelství. Tehdy, ještě jako dítě, se s ní setkal i Marek Siwy, dnes jedenatřicetiletý mladý muž, který s kombuchou spojil později své podnikatelské štěstí.
Pátráte po místu, kam si v našem kraji zajít na dobrou kávu, jídlo, pivo či drink? Máme pro vás několik tipů na podniky, v nichž zaručeně najdete to, co hledáte.
Může toto vše mít něco společného? Může! Jde o názvy drinků, které vytvořili barmani zlínského Baru 1931 na počest letošních oslav 700. výročí od první písemné zmínky o městu Zlín. Drinky připomínají slavné zlínské osobnosti či dominanty. Barmani si pohráli jak s recepturami, tak i se servisem, který je plné hravých a vtipných detailů.
Krásné letní počasí přímo vybízí k posezení na zahrádce s oblíbeným drinkem. A co takhle nechat si ho namíchat od nejlepšího barmanského nováčka v republice? Miroslav Navrátil ze zlínského Baru 1931 zvítězil v prvním ročníku klání „Nová éra?“.
Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.
Po dlouhých dvou letech, kdy chod naší školy, znojemské Přímky ovlivnil Covid-19, se první dva dubnové týdny konaly barmanské kurzy. Díky velkému zájmu žáků napříč obory se nakonec uskutečnily kurzy dva, jeden pro žáky oboru Hotelnictví a turismus a druhý pak pro žáky oboru Kuchař-číšník.
Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.
Hotel Klosterhof (cena za noc kolem 9000 korun) v třítisícovém městečku Bayerisch Gmain je hrdý na svého Igora Koristoviče.
Předposlední dubnovou sobotu zaplní louku u Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě přes 30 stánků a food trucků s dobrým jídlem a pitím.
V naší škole se pořád něco děje. "První dny měsíce dubna byly tentokrát ve znamení šejkrů, drinků, koktejlů. Prváci a druháci oboru Hotelnictví a turismus zvyšovali svoji kvalifikaci, absolvovali barmanský kurz,“ informoval Renata Balíková, vedoucí oboru hotelnictví a turismus na znojemké střední škole v Přímětické, v naší Přímce. Děkujeme Ludmile Karpíškové a Renatě Balíkové za zajímavý příspěvek.
Také nezačnete den jinak než kávou? Má neodolatelnou vůni a dodá porci energie na úspěšný start. Kde se káva vlastně vzala a jaké má účinky na naše zdraví?
Akciová společnost Pivovary CZ Group, která od 1. října 2021 slučuje pivovary Holba, Litovel a Zubr, prodala vloni 727 tisíc hektolitrů nápojů, což je o deset procent více než v předchozím roce. Tržby dosáhly 1,2 miliardy Kč bez DPH. Export meziročně posílil o více než 22 procent.
Asi nejpilnějším gratulantem SRN je Markus Söder, bavorský předseda vlády, napsal Donaukurier. Denně rozesílá přes 1700 blahopřání k narozeninám a k výročím svateb, což je třikrát víc než 15 ostatních zemských premiérů Německa dohromady. Ročně odchází s jeho podpisem 635 000 gratulací.
Akciová společnost Pivovary CZ Group, která od 1. října 2021 slučuje pivovary Holba, Litovel a Zubr, prodala vloni 727 000 hektolitrů nápojů, což je o deset procent více než v předchozím roce. Tržby dosáhly 1,2 miliardy Kč bez DPH. Export meziročně posílil o více než 22 procent.
Studenti i pedagogové Vysoké školy hotelové a ekonomické v Praze 8 se ve čtvrtek pustili do vaření ukrajinských jídel. Na kulinářské akci, která se uskutečnila v 1. patře budovy školy, byla tradiční jídla a nápoje ukrajinské gastronomie. Tradiční ukrajinská jídla si můžete zkusit uvařit i sami doma. Zkuste to podle receptů.
Masopustní průvod se ve Vraném na konci února a organizovala jej ZŠ Vraný, spolek DUHA Vraný a SDH Vraný. Zahájení bylo ve 14 hodin, kdy průvod vyrazil od školy. V čele jel povoz s hudebníky, tažený koňmi za doprovodu dvou jezdců na koních (Novákovi z Horní Kamenice), následovali hasiči s basou a za nimi již šel průvod rozmanitých masek i občanů bez nich. V průvodu nechyběli ani nepostradatelní medvědi a smrtka.
Charita vyhlašuje potravinovou sbírku na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prosí o darování především potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě pro děti i dospělé, kteří přijíždějí a čekají v pardubickém krajském asistenčním centru pro uprchlíky.
Charita vyhlašuje potravinovou sbírku na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prosí o darování především potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě pro děti i dospělé v krajském asistenčním centru pro uprchlíky v Pardubicích.
Oblastní charita Pardubice vyhlašuje potravinovou sbírku na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prosí o darování především potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě pro děti i dospělé, kteří přijíždějí a čekají v pardubickém Krajském asistenčním centru pro uprchlíky.
Pivo je bezesporu českým národním nápojem a v jeho konzumaci patříme ke světové špičce. Otestujte si své znalosti o zlatavém moku.
Věra Příkaská ze Znojemska s nadsázkou uvedla: „Odteď je ze mě stoprocentní sušička.“ Komentovala tím své zapojení do akce Suchej únor. Přidala se k dalším asi dvěma milionům dobrovolných abstinentů z celé republiky. Výrobcům alkoholických nápojů ale dělá novodobý zvyk vrásky. Přichází o desítky milionů korun. Naopak roste zájem o nealkoholické náhražky.
„Odteď je ze mě stoprocentní sušička,“ uvedla s nadsázkou Věra Příkaská ze Znojemska. Okomentovala tak své zapojení do akce Suchej únor, které se účastní asi dva miliony lidí z celé republiky. Novodobý zvyk dělá vrásky výrobcům alkoholických nápojů. Přicházejí totiž o desítky milionů korun.
Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Michal Ďuriník z brněnské Masarykovy univerzity - spolu s kolegou Františkem Špásem - fermentovanému drinku obětoval téměř celý svůj profesní život. Společně zprovoznili první kombuchovar v České republice a jejich kombucha zvaná Loklok dobývá brněnské kavárny, restaurace, ale i firmy.
Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Který chutná tak dobře, jak špatně na první pohled vypadá. Alespoň podle Michala Ďuriníka z brněnské Masarykovy univerzity, který fermentovanému drinku obětoval spolu s kolegou Františkem Špásem téměř celý svůj profesní život.
David Kryemadhi je člověk, z něhož čiší ryzí optimismus. Trápilo ho, že lidé v době pandemie bývají často smutní a tak se je rozhodl rozveselit. Přímo v kavárnách jim kreslí obrázky a portréty – jak jinak než z kávy. „Umění a káva pomáhají mnoha lidem. Jde to zkrátka k sobě," říká umělec z albánského města Drač.
Slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj není ani přes svoji proslulost muže sametové revoluce 1989 příliš viditelným politikem. V neustále rozhádané slovenské vládní koalici je to dnes ale spíše výhoda, díky které se mu daří prosazovat své návrhy.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
Vánoční, nyní povánoční, trh na českokrumlovském náměstí je znovu otevřen. Ovšem ne v takové síle, jako by tomu bylo před Vánoci. Z 22 stánků je návštěvníkům Krumlova k dispozici zhruba sedm stánků, vesměs nabízejících teplé nápoje a rychlé občerstvení.