Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Vedro zahnalo snad všechny, kdo museli ve středu 20. července vyjít na ulici, do stínu a k studenému pití.

Zatracené vedro! Podívejte se, jak Ústečané hledali úkryt před sluncem

Blaze tomu, kdo ve středu 20. července nemusel pracovně vyjít z klimatizované kanceláře nebo výrobního provozu. Zmožení chodci se schovávali ve stínu městských stromořadí a nejlépe bylo tomu, kdo se mohl schovat do stínu u proudící vody jako třeba na Lidickém náměstí vedle vodotrysků u javorového stromořadí. Ostatně, jen do oběda vyjížděla záchranná služba na Ústecku ke dvěma desítkám kolapsů a nevolností spojených s vysokými teplotami. Podobně tomu bylo i v úterý.

Bar První Dolní na Dolním náměstí.

Nová opavská gastroscéna? Od drinků, Indie až po dobrou „lidovou" klasiku

Gastronomie byla jedním z odvětví, kterému dala pandemie covidu lidově řečeno zabrat. Některé podniky zkrachovaly, jiné se udržely a další se naopak nově otevřely, případně prošly rekonstrukcí. I ve slezské metropoli několik takových najdeme a některé z nich Vám představíme v následujícím článku.

Koupaliště na Chebsku. Ilustrační foto.

Deník zjišťoval ceny vstupů a občerstvení na koupalištích Chebska

K letním prázdninám a vysokým teplotám neodmyslitelně patří vodní radovánky, a proto Deník vyrazil na obhlídku nejznámějších chebských koupališť, aby se podíval na to, jak jsou na tom nejen bazény s cenami za vstupné, ale také jak vzrostla cena za některé potraviny a nápoje.

Jahodové mojito

Skvělý drink nemusí být alkoholický. Dejte šanci lahodným mocktailům

Těhotné ženy, řidiči či lidé, kteří jen neholdují alkoholu, nemusí při letních slavnostech sedět jen s vodou či džusem. Mohou si dopřát takzvané mocktaily. Za trochu exotickým názvem se skrývají lahodné nápoje bez kapky alkoholu. Stejně jako alkoholické drinky se podávají nazdobené v hezkých sklenicích a chutí rozhodně nezaostávají. Naopak. Dokonce i když se alkoholu nebráníte, dejte mocktailům šanci. Možná vám zachutnají ještě víc.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100

Brno je jeden velký mejdan, myslí si herec a food bloger Lukáš Hejlík

Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.

Zážitková Whisky Trail v Olomouci pořádaná v létě roku 2022

Olomoucké bary loví hosty skrze zážitkovou whisky trail

Whisky, historické centrum a turistický ruch se rozhodly spojit v Olomouci spřátelené bary. Připravily proto takzvanou Whisky Trail, tedy trasu centrem hanácké metropole spojenou s vyhlášeným alkoholem. Považují to za možnost, jak po dlouhé koronavirové odmlce dostat více hostů do barů a restaurací.

Brněnský cukrář Adolf Zeman slaví 89 let.

Někdo to rád sladké: legendární brněnský cukrář Zeman slaví 89 let, podívejte

Někdo to rád sladké. Veletržní dort. Na pana mistra. V tomto duchu se v pátek nese narozeninová oslava legendárního brněnského cukráře Adolfa Zemana. Mistrovi devětaosmdesáté narozeniny se konají přímo v jeho noblesní cukrárně a kavárně v centru Brna na Josefské ulici. Hosté si smlsnou na jeho tradičních zákuscích či se osvěží speciálním nápojem.

Podnik Lékárna.

Bistra v centru Karlových Varů sází na originalitu

Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

Marek Siwy v hale, kde nápoj dozrává

Slavný návrat kombuchy. Mladý podnikatel dělá z houby nápoj, který jde na dračku

Patříte-li do starší generace, možná si na tu slávu ještě vzpomenete. Houba zvaná kombucha se totiž v 90. letech těšila velké popularitě jako jedna z těžkých zbraní lidového léčitelství. Tehdy, ještě jako dítě, se s ní setkal i Marek Siwy, dnes jedenatřicetiletý mladý muž, který s kombuchou spojil později své podnikatelské štěstí.

Páternoster, Jižňáky i Dřevák: Bar 1931 připravil speciální drinky k 700 letům Zlína

Páternoster, Jižňáky i Dřevák: Bar 1931 připravil speciální drinky k výročí

Může toto vše mít něco společného? Může! Jde o názvy drinků, které vytvořili barmani zlínského Baru 1931 na počest letošních oslav 700. výročí od první písemné zmínky o městu Zlín. Drinky připomínají slavné zlínské osobnosti či dominanty. Barmani si pohráli jak s recepturami, tak i se servisem, který je plné hravých a vtipných detailů.

Nealkoholické pivo Birgo v plechovkách zabalených do papírového obalu

Pivovary končí s igelitem. Plechovky zavěsí do papíru

Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.

Studenti na Přímce si vyzkoušeli barmanské dovednosti.

Na Přímce rachotily šejkry. Studenti už umí namíchat lahodné drinky

Po dlouhých dvou letech, kdy chod naší školy, znojemské Přímky ovlivnil Covid-19, se první dva dubnové týdny konaly barmanské kurzy. Díky velkému zájmu žáků napříč obory se nakonec uskutečnily kurzy dva, jeden pro žáky oboru Hotelnictví a turismus a druhý pak pro žáky oboru Kuchař-číšník.

Nealkoholické pivo Birgo v plechovkách zabalených do papírového obalu

Pivovary končí s igelitem, plechovky zavěsí do papíru

Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.

Studenti na Přímce absolvovali barmanský kurs.

Margarita, Pina Colada, Mojito... studenti z Přímky procvičili barmanský um

V naší škole se pořád něco děje. "První dny měsíce dubna byly tentokrát ve znamení šejkrů, drinků, koktejlů. Prváci a druháci oboru Hotelnictví a turismus zvyšovali svoji kvalifikaci, absolvovali barmanský kurz,“ informoval Renata Balíková, vedoucí oboru hotelnictví a turismus na znojemké střední škole v Přímětické, v naší Přímce. Děkujeme Ludmile Karpíškové a Renatě Balíkové za zajímavý příspěvek.

Red Bull ve všem, Mateschitz...

Od sousedů: Bavorský premiér denně rozesílá přes 1600 gratulací

Asi nejpilnějším gratulantem SRN je Markus Söder, bavorský předseda vlády, napsal Donaukurier. Denně rozesílá přes 1700 blahopřání k narozeninám a k výročím svateb, což je třikrát víc než 15 ostatních zemských premiérů Německa dohromady. Ročně odchází s jeho podpisem 635 000 gratulací.

Kulinářská akce Ukrajinská kuchyně.

OBRAZEM: Boršč i holubky. Studenti vařili pro Ukrajinu, zkuste jejich recepty

Studenti i pedagogové Vysoké školy hotelové a ekonomické v Praze 8 se ve čtvrtek pustili do vaření ukrajinských jídel. Na kulinářské akci, která se uskutečnila v 1. patře budovy školy, byla tradiční jídla a nápoje ukrajinské gastronomie. Tradiční ukrajinská jídla si můžete zkusit uvařit i sami doma. Zkuste to podle receptů.

Masopustní rej masek ve Vraném.

OBRAZEM: Řezník Krkovička nebo pohádkoví rádci. Vranští slavili masopust

Masopustní průvod se ve Vraném na konci února a organizovala jej ZŠ Vraný, spolek DUHA Vraný a SDH Vraný. Zahájení bylo ve 14 hodin, kdy průvod vyrazil od školy. V čele jel povoz s hudebníky, tažený koňmi za doprovodu dvou jezdců na koních (Novákovi z Horní Kamenice), následovali hasiči s basou a za nimi již šel průvod rozmanitých masek i občanů bez nich. V průvodu nechyběli ani nepostradatelní medvědi a smrtka.

Suchej únor v lokálech, ilustrační foto

Suchej únor na Znojemsku je další hřebíček do rakve, obávají se podnikatelé

Věra Příkaská ze Znojemska s nadsázkou uvedla: „Odteď je ze mě stoprocentní sušička.“ Komentovala tím své zapojení do akce Suchej únor. Přidala se k dalším asi dvěma milionům dobrovolných abstinentů z celé republiky. Výrobcům alkoholických nápojů ale dělá novodobý zvyk vrásky. Přichází o desítky milionů korun. Naopak roste zájem o nealkoholické náhražky.

Suchej únor v lokálech. Ilustrační snímek

Suchej únor? Jen další hřebíček do naší rakve, obávají se podnikatelé

„Odteď je ze mě stoprocentní sušička,“ uvedla s nadsázkou Věra Příkaská ze Znojemska. Okomentovala tak své zapojení do akce Suchej únor, které se účastní asi dva miliony lidí z celé republiky. Novodobý zvyk dělá vrásky výrobcům alkoholických nápojů. Přicházejí totiž o desítky milionů korun. 

Dvojice studentů spustila první kombuchovar v republice

Loklok dobývá kavárny i firmy. Brněnští studenti zprovoznili první kombuchovar

Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Michal Ďuriník z brněnské Masarykovy univerzity - spolu s kolegou Františkem Špásem - fermentovanému drinku obětoval téměř celý svůj profesní život. Společně zprovoznili první kombuchovar v České republice a jejich kombucha zvaná Loklok dobývá brněnské kavárny, restaurace, ale i firmy.

Dvojice studentů spustila první kombuchovar v republice

Loklok dobývá kavárny i firmy: brněnští studenti zprovoznili první kombuchovar

Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Který chutná tak dobře, jak špatně na první pohled vypadá. Alespoň podle Michala Ďuriníka z brněnské Masarykovy univerzity, který fermentovanému drinku obětoval spolu s kolegou Františkem Špásem téměř celý svůj profesní život.

David Kryemadhi přímo v kavárnách kreslí obrázky a portréty z kávy

Lidé byli smutní. Tak je umělec začal kreslit nahé pomocí oblíbeného nápoje

David Kryemadhi je člověk, z něhož čiší ryzí optimismus. Trápilo ho, že lidé v době pandemie bývají často smutní a tak se je rozhodl rozveselit. Přímo v kavárnách jim kreslí obrázky a portréty – jak jinak než z kávy. „Umění a káva pomáhají mnoha lidem. Jde to zkrátka k sobě," říká umělec z albánského města Drač.