Od sousedů: Cestujícímu z Konga na letišti zabavili svačinku, pečenou řekomyš
Hotel Klosterhof (cena za noc kolem 9000 korun) v třítisícovém městečku Bayerisch Gmain je hrdý na svého Igora Koristoviče.
Hotel Klosterhof (cena za noc kolem 9000 korun) v třítisícovém městečku Bayerisch Gmain je hrdý na svého Igora Koristoviče.
Předposlední dubnovou sobotu zaplní louku u Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě přes 30 stánků a food trucků s dobrým jídlem a pitím.
V naší škole se pořád něco děje. "První dny měsíce dubna byly tentokrát ve znamení šejkrů, drinků, koktejlů. Prváci a druháci oboru Hotelnictví a turismus zvyšovali svoji kvalifikaci, absolvovali barmanský kurz,“ informoval Renata Balíková, vedoucí oboru hotelnictví a turismus na znojemké střední škole v Přímětické, v naší Přímce. Děkujeme Ludmile Karpíškové a Renatě Balíkové za zajímavý příspěvek.
Také nezačnete den jinak než kávou? Má neodolatelnou vůni a dodá porci energie na úspěšný start. Kde se káva vlastně vzala a jaké má účinky na naše zdraví?
Akciová společnost Pivovary CZ Group, která od 1. října 2021 slučuje pivovary Holba, Litovel a Zubr, prodala vloni 727 tisíc hektolitrů nápojů, což je o deset procent více než v předchozím roce. Tržby dosáhly 1,2 miliardy Kč bez DPH. Export meziročně posílil o více než 22 procent.
Asi nejpilnějším gratulantem SRN je Markus Söder, bavorský předseda vlády, napsal Donaukurier. Denně rozesílá přes 1700 blahopřání k narozeninám a k výročím svateb, což je třikrát víc než 15 ostatních zemských premiérů Německa dohromady. Ročně odchází s jeho podpisem 635 000 gratulací.
Akciová společnost Pivovary CZ Group, která od 1. října 2021 slučuje pivovary Holba, Litovel a Zubr, prodala vloni 727 000 hektolitrů nápojů, což je o deset procent více než v předchozím roce. Tržby dosáhly 1,2 miliardy Kč bez DPH. Export meziročně posílil o více než 22 procent.
Studenti i pedagogové Vysoké školy hotelové a ekonomické v Praze 8 se ve čtvrtek pustili do vaření ukrajinských jídel. Na kulinářské akci, která se uskutečnila v 1. patře budovy školy, byla tradiční jídla a nápoje ukrajinské gastronomie. Tradiční ukrajinská jídla si můžete zkusit uvařit i sami doma. Zkuste to podle receptů.
Masopustní průvod se ve Vraném na konci února a organizovala jej ZŠ Vraný, spolek DUHA Vraný a SDH Vraný. Zahájení bylo ve 14 hodin, kdy průvod vyrazil od školy. V čele jel povoz s hudebníky, tažený koňmi za doprovodu dvou jezdců na koních (Novákovi z Horní Kamenice), následovali hasiči s basou a za nimi již šel průvod rozmanitých masek i občanů bez nich. V průvodu nechyběli ani nepostradatelní medvědi a smrtka.
Charita vyhlašuje potravinovou sbírku na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prosí o darování především potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě pro děti i dospělé, kteří přijíždějí a čekají v pardubickém krajském asistenčním centru pro uprchlíky.
Charita vyhlašuje potravinovou sbírku na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prosí o darování především potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě pro děti i dospělé v krajském asistenčním centru pro uprchlíky v Pardubicích.
Oblastní charita Pardubice vyhlašuje potravinovou sbírku na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prosí o darování především potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě pro děti i dospělé, kteří přijíždějí a čekají v pardubickém Krajském asistenčním centru pro uprchlíky.
Pivo je bezesporu českým národním nápojem a v jeho konzumaci patříme ke světové špičce. Otestujte si své znalosti o zlatavém moku.
Věra Příkaská ze Znojemska s nadsázkou uvedla: „Odteď je ze mě stoprocentní sušička.“ Komentovala tím své zapojení do akce Suchej únor. Přidala se k dalším asi dvěma milionům dobrovolných abstinentů z celé republiky. Výrobcům alkoholických nápojů ale dělá novodobý zvyk vrásky. Přichází o desítky milionů korun. Naopak roste zájem o nealkoholické náhražky.
„Odteď je ze mě stoprocentní sušička,“ uvedla s nadsázkou Věra Příkaská ze Znojemska. Okomentovala tak své zapojení do akce Suchej únor, které se účastní asi dva miliony lidí z celé republiky. Novodobý zvyk dělá vrásky výrobcům alkoholických nápojů. Přicházejí totiž o desítky milionů korun.
Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Michal Ďuriník z brněnské Masarykovy univerzity - spolu s kolegou Františkem Špásem - fermentovanému drinku obětoval téměř celý svůj profesní život. Společně zprovoznili první kombuchovar v České republice a jejich kombucha zvaná Loklok dobývá brněnské kavárny, restaurace, ale i firmy.
Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Který chutná tak dobře, jak špatně na první pohled vypadá. Alespoň podle Michala Ďuriníka z brněnské Masarykovy univerzity, který fermentovanému drinku obětoval spolu s kolegou Františkem Špásem téměř celý svůj profesní život.
David Kryemadhi je člověk, z něhož čiší ryzí optimismus. Trápilo ho, že lidé v době pandemie bývají často smutní a tak se je rozhodl rozveselit. Přímo v kavárnách jim kreslí obrázky a portréty – jak jinak než z kávy. „Umění a káva pomáhají mnoha lidem. Jde to zkrátka k sobě," říká umělec z albánského města Drač.
Slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj není ani přes svoji proslulost muže sametové revoluce 1989 příliš viditelným politikem. V neustále rozhádané slovenské vládní koalici je to dnes ale spíše výhoda, díky které se mu daří prosazovat své návrhy.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
Vánoční, nyní povánoční, trh na českokrumlovském náměstí je znovu otevřen. Ovšem ne v takové síle, jako by tomu bylo před Vánoci. Z 22 stánků je návštěvníkům Krumlova k dispozici zhruba sedm stánků, vesměs nabízejících teplé nápoje a rychlé občerstvení.
Milovníci kávy, kteří mají k tomuto nápoji velmi blízký vztah, založili před čtyřmi lety v Rumburku na Děčínsku kavárnu Bohemian Coffee House. Jejich cíl byl jasný – nabídnout svým zákazníkům tu nejlepší výběrovou kávu z tradičních kávových regionů celého světa.
Čerpací stanice nejsou již dávno jen místem k doplnění pohonných hmot. Stále více se ukazuje, že jsou vyhledávaným místem k odpočinku, občerstvení a také nákupu potravin. Síť čerpacích stanic Benzina ORLEN tak dlouhodobě rozšiřuje nabídku svých privátních produktů.
Zfetovaný rocker po proflámované noci cestou přes celé Státy na legendární festival Woodstock prchá před policií, která si pro něj přijde až do jeho hotelového pokoje na předměstí nějakého texaského zapadákova. Jediná cesta ven vede skrz zavřené okno. Trávou a houbičkami nasáklé tělo prolétává okenní tabulí a spolu s hromadou střepů přistává na parkovišti před motelem…
Z dřevěných stánků do světa kryptoměn se vydal tradiční vánoční nápoj z Brna s názvem Turbomošt.
Rodiče se od narození snaží pro své potomky udělat to nejlepší. Začíná to vlastně už během těhotenství. Nejdřív to je výběr porodníka, postupně se přidávají věci materiální. Pokojíček, postýlka, oblečení. Je pravda, že v prvních dnech a dokonce letech spočívá tíha péče převážně na maminkách, i když moderní tatínkové téměř ve všem pomáhají.
Dlouhé měsíce příprav, najímání lidí, jejich práce či nákupy materiálů přišly vniveč kvůli zrušeným vánočním trhům. Trvaly jen pár hodin. Skončily v pátek v šest hodin odpoledne. Milovníci turbomoštu, ale nemusí zoufat. Legendární nápoj bude i nadále k dostání na třech místech v Brně.
18.00 a hotovo. Pravděpodobně poslední svařené víno v letošním roce se prodalo na vánočních trzích v Praze. Podle nových vládních nařízení se trhy zavírají a navíc platí zákaz konzumace jídla a nápojů na veřejnosti. Jeden ze symbolů předvánočního času si tak mohou lidé uvařit akorát doma nebo vypít v restauraci do 22.00.
Když začátkem devadesátých let minulého století otevřel nejznámější americký fast food svoji první restauraci v Praze na Václavském náměstí, byla to velká sláva. Mezi návštěvníky převažovali cizinci a domácí tam chodili ojediněle na „svátečný oběd“. Jednak to nebyl obvyklý druh stravování, druhým aspektem byla na tu dobu poměrně vysoká cena.
Pomocí vinařských kvasinek vzniká nealkoholické pivo Slušné číslo, které v pondělí 15. listopadu v Praze představila Univerzita Karlova. Technologii výroby navrhli odborníci z Matematicko-fyzikální fakulty UK a z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Nejlepší mladí baristé se ve v druhé polovině října sešli na SOU a SOŠ Přímětická, aby se utkali v přípravě kávy. Prvního ročníku této netradiční soutěže se zúčastnili studenti oboru hotelnictví ze čtyř středních škol z celé České republiky. Připravované kávové nápoje účastníci prezentovali odborné porotě, která je hodnotila na základě několika kritérií. Soutěž byla pro všechny účastníky neobyčejným zážitkem a pro vítěze byly připraveny věcné ceny, pohár a diplom. Děkujeme Ivetě Šafratové za zajímavý příspěvek.
Nejcennější krnovskou surovinou je voda z krnovského prameniště. Krnované z ní vyrábí řemeslné pivo Nachmelená opice i limonádu Kofola. Oba nápoje, které proslavily Krnov, chystají zdražení.
Nejcennější krnovskou surovinou je voda z krnovského prameniště. Krnované z ní vyrábí řemeslné pivo Nachmelená opice i limonádu Kofola. Oba nápoje, které proslavily Krnov, chystají zdražení.
Už není synonymem pro hrnek s lógrem na dně. Takzvaný turek z našich končin sice nevymizel, ale zároveň si dopřáváme espresso, cappuccino, caffè latte a další úpravy. Stále však přetrvává všeobecné přesvědčení, že káva zdraví příliš neprospívá. Přitom opak je pravdou.
Voda je pro nás životně důležitá. Od doby, kdy se pravěké druhy zvířat vydaly z oceánů, aby žily na souši, byla hlavním klíčem k přežití prevence dehydratace. Bez vody mohou lidé přežít jen několik dní. Voda tvoří od 75 procent tělesné hmotnosti u kojenců do 55 procent u starších osob a je nezbytná pro stabilní vnitřní prostředí a život.
/FOTOGALERIE/ Zajímavé skutečnosti vycházejí najevo v případě tří Poláků, kteří v Moravskoslezském kraji několik let pořádali peruánské šamanské seance. Jejich součástí měla být konzumace rituálního nápoje Ayahuasca, vyráběného jihoamerickými šamany k obřadním účelům a obsahujícího u nás zakázanou psychotropní látku DMT. Po vypití se lidé dostávají do transu a prý jsou schopni vstoupit do jiných dimenzí i mluvit s duchy.
/FOTOGALERIE/ Pálenka ze švestek se tradičně pije čirá tak, jak ji vydestilovali v palírně. Umíchat z ní koktejl je proto úkol hodný zkušeného barmana. Dvacítka těch nejlepších se do toho pustila na barmanské soutěži International Rudolf Jelínek Cup v pražském Muzeu slivovice.
/FOTOGALERIE/ Pálenka ze švestek se tradičně pije čirá tak, jak ji vydestilovali v palírně. Umíchat z ní koktejl je proto úkol hodný zkušeného barmana. Dvacítka těch nejlepších se do toho pustila na barmanské soutěži International Rudolf Jelínek Cup v pražském Muzeu slivovice.
/FOTOGALERIE/ Pálenka ze švestek se tradičně pije čirá tak, jak ji vydestilovali v palírně. Umíchat z ní koktejl je proto úkol hodný zkušeného barmana. Dvacítka těch nejlepších se do toho pustila na barmanské soutěži International Rudolf Jelínek Cup v pražském Muzeu slivovice.
Sobotní večer si můžete užít na netradiční party Late night v liberecké iQLandii bez dětí! Těšit se můžete na exkluzivní kouřící drinky, molekulární bar či noční science show, na které vám umíchají drinky s tekutým dusíkem.
Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Chcete vstoupit do jiných světů, mluvit se zemřelými a duchy, poznávat různé dimenze, prostě zažít něco, co je běžně naprosto nemyslitelné? My vám to umožníme. Asi tak nějak zřejmě lákala trojice Poláků zájemce o šamanské seance, které se několik let konaly v Heřmanicích u Oder na Novojičínsku.
Nesnídají a trpí sociálním jetlagem, celkově si ale české děti v mezinárodním srovnání nevedou špatně. Jedí dostatek ovoce a zeleniny, sportují a sociální sítě užívají sobě ku prospěchu. „Občas zíráme, jaké má veřejnost o českých dětech představy,“ říká Michal Kalman, který vede českou část mezinárodní studie srovnávající životní styl dětí z padesáti zemí.
Archeologové objevili v jihočínském Čchiao-tchou jedny z nejstarších artefaktů spojených s pitím piva, pocházejících z doby až před 9000 lety. Podle jejich poznatků se však zdá, že pravěcí lidé na území dnešní Číny pili pivo za jiným účelem než my dnes. Nebyl to nápoj k navození dobré nálady při přátelském posezení, ale spíše základní prvek pradávných pohřebních rituálů.
Pití až tří šálků kávy denně může ochránit srdce – a to díky zmírnění pravděpodobnosti propuknutí srdečních onemocnění. To vyplývá z nové studie představené na kongresu Evropské kardiologické společnosti.
„Johnny, Johnny, Johnny!“ Davy před Thermalem se dnes odpoledne neslo jediné jméno - Johnnyho Deppa. Americký herec a hudebník naplnil představu o hvězdě, která rozsvítí festival, vrchovatě. Rozdával úsměvy, odpovídal na krátké otázky a podepisoval všechno – fotky Střihorukého Edwarda, Karlíka z továrny na čokoládu, boxy DVD se svými filmy, knihy, plakáty, ba i rukávy dětských bundiček. Speciální pozornost věnoval dětem, sem tam přimaloval na nataženou dlaň srdíčko či smajlíka.
Na letošním létě mě překvapila jedna věc. Postrádám letní hit. Možná mě vyvedete z omylu, protože jste někde na nějaký narazili, ale já žádný nezaregistroval.
Známý Becher ´s bar je nyní pod taktovkou špičkových českých barmanů, kteří sestavili originální koktejlové menu namíchané i z barev a emocí.
/VIDEO/ Exotické ovoce, káva z Ugandy nebo drinky z čerstvého kokosu. To vše nabídl nedělní šestý ročník festival Buď fér, který přenesl areál třebíčského zámku do Afriky. Organizátorům vyšlo i počasí, nebe bez mráčku perfektně dokreslovalo atmosféru Afriky.