Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti a vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma. V těchto dnech nám nejlépe prospěje v podobě zázvorového čaje, při jehož přípravě je však potřeba dát si dobrý pozor, abyste mu nevědomky neubrali na síle. Jaký má zázvor vliv na zdraví, jak připravit zázvorový čaj, proč zázvor neloupat a jaké množství zázvoru vám může uškodit?
Obchodníci se zvolna tak jako každý rok připravují na své obvyklé slevové akce. V předvánočním období je předznamená tradiční Black Friday, který letos připadá na pátek 24. listopadu. „Očekáváme, že se opět bude jednat o průřez zboží, zvýhodněnou nabídku sezonních kategorií zboží či starších modelů,“ uvedl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.
V neděli 1. října oslavili Mezinárodní den kávy všichni milovníci tohoto hořkého nápoje. Co je nejdůležitější při pražení kávy? Proč se při její přípravě používají také směsi více druhů? I to v rozhovoru s Deníkem prozradil Michal Král z nové plzeňské pražírny.
V neděli ráno si celý svět přiťukne oblíbeným životabudičem. Na 1. října totiž připadá Mezinárodní den kávy. Právě tento aromatický nápoj je v Česku fenomén, podle průzkumu si 85 procent Čechů dá denně alespoň jeden šálek. Svátek si i proto užije řada lidí napříč republikou a po více dní. Na mnoha místech pro ně totiž mají připravený bohatý kávový program.
V Řezně skončí 3. října po pěti měsících bavorsko-česká zemská výstava "Barock!", věnovaná také třicetileté válce. Muzeum bavorských dějin uvádí, že ji vidělo kolem 50 000 návštěvníků.
Nejen v Československu se v plánovaném hospodářství snažili tehdejší mocipáni nahradit imperialistické nealkoholické nápoje jejich vlastní verzí. U nás vedla jejich snaha na konci 50. let minulého století ke vzniku Kofoly, coby ekvivalentu Coca-Coly, v tehdejší Jugoslávii vnukl nedostatek západního nealkoholického artiklu život limonádám Cockta a Pipi.
Nadešel poslední zářijový víkend, který nabídne opět spoustu akcí na Brněnsku. V Židenicích si lidé užijí hody. O tradice ani zábavu tak nouze nebude. Akce u Galerie Vaňkovka potěší všechny milovníky lahodných burgerů. Chystaný festival nabídne od pátku delikatesy právě v podobě tohoto pokrmu. U těch to ale nekončí, lidé si budou moci pochutnat na nápojích, bublinkových vaflích i makronkách.
Semínka kmínu jsou běžnou součástí naší kuchyně. Kromě ochucení pokrmů však nabízejí daleko více. Pokud chcete zhubnout pár kilogramů, může vám značně pomoci nápoj z obyčejného kmínu. Kmínový čaj vás zbaví břišního tuku a pomůže i s nadýmáním. Má příznivý vliv na zdraví střev a zrychluje metabolismus. Stačí pár týdnů a kila půjdou dolů. Kmínový čaj je bezpečný, ale pozor - neměly by ho pít těhotné ženy.
Netradiční food festival můžete navštívit v sobotu na nádvoří pardubického zámku. Nebude chybět ochutnávka Sluneční bárky, pivního nápoje vyrobeného podle 3000 let staré receptury.
Hodový víkend v Prostějově nabízí zajímavý program v centru města, ale pozadu nezůstávají ani oblíbené letní zahrádky. Nabídka hudebních akcí v Prostějově je opět pestrá. Zvláště páteční večer nabízí lahůdku v podobě revivalové kapely Waťák či Kokena Na Splávku.Kdo, kde a kdy vystoupí o prvním zářijovém víkendu, najdete v přehledu tipů na víkend Prostějovského deníku.
Milovníci burčáků dostanou v současnosti v Benešově svůj oblíbený nápoj na obvyklých místech v cenové relaci od pětadevadesáti do devětadevadesáti korun.
„Voda není ta správná tekutina, která nás dokáže nejlépe hydratovat, čili zavodnit,“ opakovalo se nedávno v různých textech, které lidé mohli číst na internetu. Je to pravda? Záleží na tom, kdy nebo jak pijeme vodu? A co pomůže, aby nás třeba káva méně odvodňovala?
Kocovina z burčáku, nebo po důkladném ochutnávání vína někdy bývá zničující. Existuje však cesta, jak si vinobraní užít bez bolehlavu a brutálních trávicích potíží. Oslovili jsme odborníky, aby nám poradili, jak pít víno co nejbezpečněji, ale také jak se za pomoci účinných vyprošťováků dostat z kocoviny.
Úředníci narazili na oblíbeném řeckém ostrově Korfu na šokující praktiky tamních barmanů. Některé restaurace v obci Kavos byly přistiženy při tom, jak sbírají zbytky nedopitých nápojů a prodávají je dalším turistům.
/FOTO, VIDEO/ Vinné sklepy Kutná Hora už nabízejí první letošní burčák. Milovníci tohoto lahodného nápoje typického pro období sklizně vinných hroznů si ho tak letos mohou vychutnat o něco dříve. Může za to teplé počasí, které panovalo v srpnu a zrání plodů na vinicích výrazně urychlilo.
Milovníci piva, kteří nedají dopustit na chmelový mok z Plzeňského Prazdroje, sáhnou od října opět hlouběji do kapsy. Plzeňský pivovar totiž oznámil zdražení. O změně cen informoval i pivovar Bernard. Podle Sdružení přátel piva bude jedna čepovaná plzeň stát o dvě koruny více. Ostatní velcí hráči na české scéně zatím se zdražením váhají a čekají na kroky vlády, která chce tradiční nápoj převést do zvýšené sazby DPH.
Deník se podíval do kin v Olomouci a přináší přehled, kolik tam stojí vstupné pro dospělé, pro děti a seniory. Vyberte si, zda je vašemu filmovému srdci (a peněžence) nejbližší Metropol, Premiere Cinemas, Cinestar a nebo Cinemax.
S rozšířením řad nealkoholických piv o ty ochucené se v rodinách objevil nový trend. Kupovat chutné ovocné nealkoholické pivo dětem. Často je rodiče dětem nabízejí sami v přesvědčení, že nedělají nic špatného. Ale pozor, přestože je na etiketě piva napsáno nealkoholické, často není úplně bez alkoholu. Co se stane, když dítě vypije alkohol a jaká jsou rizika spojená s pitím alkoholu u mladistvých?
První vlna letních veder přišla už v červnu a naši touhu po krásném letním počasí vrátila zpět do reality. Rozpálené ulice, domy a byty jsou nejen nepříjemné, ale pro starší a nemocné lidi i nebezpečné. Hlavním cílem se stalo co nejúčinnější ochlazení vlastního organismu i okolního prostředí. Jak s vedrem bojovat? Sázka na ledové nápoje a co největší chlad z klimatizace může skončit urputnou angínou. Proti vedru uspějí jen rozumná opatření.
Jsou často plné cukru a v alkoholických verzích umí zamotat hlavu s překvapivou rychlostí. Přesto lahodné drinky patří k létu stejně neodmyslitelně jako vůně opalovacího krému či rozpálený gril. Ať už dáváte přednost klidnému posezení s přáteli v zahradě nebo naopak roztančené zábavě na letní párty, s drinkem v ruce si budete připadat jako na dovolené v Karibiku. Inspirujte se recepty na notoricky známé klasiky i méně „profláknuté“ varianty letních koktejlů. Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.
Zdá se, že milovníky klasických koktejlů, jako je Piña Colada či Bloody Mary, už jejich chuť omrzela. Bary od New Yorku až po Hongkong začaly přidávat do svých menu zcela novou, slanou formu drinků.
Příběh značky s poetickým názvem Nápoje Lásky se začal psát v roce 2017. Právě tehdy si Ondřej Halama z jižních Čech pohrával s myšlenkou vytvořit přírodní nápoj, který povzbudí tělo a zároveň působí pozitivně na psychiku.
Zpoza barů a z kuchyní restaurací za poslední měsíce nejen kvůli covidu nenávratně zmizelo několik tisíc zaměstnanců. Provozní barů, hospod a restaurací tak hledají, jak díru zacelit. Velkého pomocníka získávají v polotovarech. Například v takzvaných RTD (ready to drink) nápojích, tedy v míchaných drincích v plechovkách, které mnohdy stojí zlomek ceny koktejlu namíchaného přímo barmanem.
Guláš pana revizora či zákusek Jízdenka. Těšín chce nabízet jídla na téma tramvaje. Město připravuje novou turisticko-gastronomickou atrakci. Radnice české i polské části Těšína chce oslovit podnikatele v gastronomii, aby se zapojili do projektu Kulinární stezky po stopách těšínské tramvaje.
Blíží se teplé dny, které vybízejí k nejrůznějším venkovním aktivitám (cyklistické výlety, turistika, amatérský sport, práce na zahrádce), zkrátka činnostem, u kterých je potřeba doplnit tekutiny a zahnat žízeň.
Blíží se teplé dny, které vybízejí k nejrůznějším venkovním aktivitám (cyklistické výlety, turistika, amatérský sport, práce na zahrádce), zkrátka činnostem, u kterých je potřeba doplnit tekutiny a zahnat žízeň.
Od června bude systém třídění odpadů v Hradci Králové znovu o něco přívětivější a jednodušší. Obyvatelé města budou moci kovové obaly od nápojů, které se dají velmi dobře recyklovat, vhazovat také do žlutých kontejnerů spolu s plastovým odpadem.
/FOTOGALERIE/ Litry šumivého alkoholického nápoje tekly proudem během prvním ročníku malého festivalu Prosecco fest v Brick House v Dolní oblasti Vítkovice (DOV). Pořadatelem byl prodejce tohoto nápoje Prosecco a ty.
Sladkosti, sladké pečivo, buchty, slazené nápoje, ovoce. Takto nejčastěji vypadá dopolední svačina dětí v Moravskoslezském kraji. Navíc každý třetí rodič chystá školní svačinky nepravidelně nebo je dokonce nedělá vůbec. To se však negativně podepisuje na zdraví dětí, které jsou častěji obézní.
Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD v Žatci každoročně v měsíci květnu pořádá soutěžní disciplíny pod vedením České barmanská asociace. Letos, dne 10. května, se uskutečnil již 13. ročník soutěže ŽATECKÝ CUP 2023 v restauraci U Orloje, nacházející se v Chrámu chmele a piva.
/KANONÝR DENÍKU/ Během jarní části pendluje mezi A-týmem a rezervou mariánskolázeňské Viktorie. Ostřílený útočný hrot Petr Holub, pomáhá áčku v záchraně v divizní soutěži, naopak béčku pak k postupu. Naposledy vytáhlý čahoun napomohl čtyři zásahy k důležité výhře béčka v derby s FC Cheb, nad kterým Mariánské Lázně slavily výhru 8:2.
/FOTOGALERIE/ Odhadnete, jak asi chutná produkce pivovaru Pravda? Rozmanitým chutím a vůním Kyjeva i dalších koutů Ukrajiny bude ve čtvrtek 18. května patřit Holešovická tržnice. Uskuteční se tam již druhý ročník festivalu UKA Ukrajinu umožňujícího poznávat jak ukrajinské pochoutky a nápoje, tak také tamní kulturu. Po celý den - od 11 do 22 hodin.
Zaseklá ruka v sedačce v kině si vyžádala v neděli odpoledne zásah královéhradeckých hasičů. Do obchodního centra Futurum přijeli s hlášením, že dítěti uvízla ruka v nápojovém automatu. Nakonec se ukázalo, že chlapec má zaseklou ruku v držáku nápojů v sedačce v kině.
/VĚŘTE, NEVĚŘTE/ Zaseklá ruka v sedačce v kině si vyžádala v neděli odpoledne zásah královéhradeckých hasičů. Do obchodního centra Futurum přijeli s hlášením, že dítěti uvízla ruka v nápojovém automatu. Nakonec se ukázalo, že chlapec má zaseklou ruku v držáku nápojů v sedačce v kině.
V nejmenované obci, nejspíše v jižní části Svitavska, se dnes dopoledne opařilo dítě horkým nápojem. Letěli sem i jihomoravští zdravotničtí záchranáři, vedle nich dvě sanitky našich krajských záchranářů. Malý pacient byl letecky transportován do Brna.
Zajímavé zpestření výuky zažili žáci oboru Kuchař-číšník ve dnech 17. až 21. dubna, kdy pro ně Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany pořádala základní barmanský kurz.
Celosvětově je káva po vodě dalším nejčastěji přijímaným a oblíbeným nápojem. Poslední dobou se však jeví jako velice kontroverzní téma, se kterým si někteří neví rady. Zatímco jedna strana tvrdí, že je káva pomalu nejhorším nápojem lidstva, jejímž popíjením zatloukáte pomyslné hřebíky do rakve, jiní tvrdí, že je zdraví prospěšná. Jak to tedy doopravdy je?
Klíštata jsou celosvětově rozšíření paraziti, kteří se živí krví obratlovců. Jejich revírem je tráva, jejich tempo je vražedné. A jsou opravdu krvelační. Pro každé vývojové stadium a rozmnožování potřebují prostě klíšťata jistou dávku krve. Její ztráta obvykle není problémem pro hostitele. Horší je to, že klíště je přenášečem patogenů na lidi i zvířata.
Zlehka perlivý fermentovaný nápoj s blahodárnými účinky na lidský organismus se v Brně stává realitou. Specifické pití chuťově připomínající cider, víno nebo prosecco aktuálně testují odborníci z bohunické fakultní nemocnice. Česká kombucha Loklok totiž získala grant Evropské unie na klinickou studii týkající se takzvaného kolorektálního projektu, výzkum ve Fakultní nemocnici Brno odstartoval již začátkem letošního roku.
/FOTOGALERIE/ Sedm nejlepších barmanů se utkalo ve finálovém kole soutěže Manifest Contest. Ta má za cíl podpořit talentované české barmany napříč celou republikou. Finále soutěže se uskutečnilo ve středu večer v Cabaret des Péchés v Brně.
/FOTOGALERIE/ Sedm nejlepších barmanů se utkalo ve finálovém kole soutěže Manifest Contest. Ta má za cíl podpořit talentované české barmany napříč celou republikou. Finále soutěže se uskutečnilo ve středu večer v Cabaret des Péchés v Brně.
/FOTOGALERIE/ Báře Kulhánkové a Tomášovi Hornovi z mělnického baru Brloh, který se nachází v druhém patře stejnojmenné barbecue restaurace, se povedlo zařadit mezi nejúspěšnější barmany v České republice. Na letošním ročníku národního kola nejprestižnější barmanské soutěže světa Diaego Reserve World Class, organizovaném společností Stock Plzeň – Božkov s.r.o., se jim skoro z pěti desítek soutěžících podařilo postoupit mezi 12 nejlepších barmanů až do celorepublikového finále, které se koná 24. a 25. května v Praze.
/ROZHOVOR/ Džungle v pivovaru? No jistě! Pivovar Konrad v Liberci bude 21. dubna hostit jedinečnou hudební akci nazvanou Monkey Boom Hall: Lost In The Jungle. Ta nejprogresivnější jména drum and bass žánru vystoupí na unikátní stage, kde se propojí strohý industrial s divokou džunglí. „Všichni jsme na to natěšení. Jedná se o novou kapitolu, která čeká nás, ale i celý Liberec a sever Čech,” říká Tomáš Trojan, produkční libereckého klubu Spot, který akci organizuje. Autorka textu se s Tomášem dobře zná, proto si v rozhovoru tykají.
Vědci zveřejnili překvapující závěr studie zkoumající vliv sladkých kolových nápojů, konkrétně Coca-Coly a Pepsi, na mužskou plodnost. Vysoké dávky sladkých limonád tohoto typu mají dle vědců zvětšovat varlata a zvyšovat produkci testosteronu.
Vlnu kritiky vyvolal rozhovor prince Harryho s odborníkem na trauma Gaborem Maté. Vévoda ze Sussexu o víkendu v živém vysílání otevřeně hovořil o tématech jako jeho užívání kokainu, psychedelik a alkoholu.
Vracení PET láhví od nápojů a nápojových plechovek k dalšímu využití v obchodech se od čtvrtka 23. února stává skutečností, i když zatím nejsou zálohované. Prozatím zkušebně k tomu poslouží navenek běžný automat, k němuž lidé obvykle chodí odevzdávat flašky od piva. Odměnou těm, kteří se zapojí, prozatím mají být poukázky na slevy.
Kombucha je zdraví prospěšný a čím dál populárnější nápoj. Když Lucie Pelcová hledala ten správný podnikatelský nápad, vzpomněla si právě na tento nápoj a začala doma s jeho kvašením. Dnes kombuchu pod značkou Scoby prodává ve svém e-shopu, na farmářských trzích i ve vybraných obchodech.