Kolik toho denně vypijete? Většina Čechů méně, než by měla. Dodržovat pitný režim je přitom důležité nejen v létě. Nejvhodnější je obyčejná voda, pokud vás však nudí, vyzkoušejte netradiční nealko drinky.
Máte rádi hamburgery? Pak zamiřte do Lužkovic na HamBurger Fest. Dopřát si tam budete moci i pivní speciály, míchané nápoje či cukrářské výrobky. Chybět nebude ani kvalitní hudba a zábava pro děti. O víkendu vás ale také čeká letní kino, výstava drobného zvířectva či třeba festival ANDĚLSKÁ BYSTŘIČKA 2020.
Pavel Cicvárek a Lukáš Kaločaj převzali před dvěma lety oblíbený podnik v centru Písku. Revolution bar se zaměřuje na nejrůznější koktejly a jiné kvalitní pití.
Kvašená zelenina, kombucha nebo jogurt – všude tam to žije. Fermentované potraviny jsou plné prospěšných bakterií a nejen jich. Zařadíte-li je do jídelníčku, uděláte hodně pro svá střeva a imunitu. A vyrobit si je můžete i doma! Poradíme vám, jak na to.
Žízeň je projevem nedostatku tekutin v těle. Pokud tedy pijeme až v případě pocitu žízně, je už pozdě. Nedostatek tekutin může vést k únavě, bolestem hlavy, v těžkých případech ke zmatenosti, křečím, ke kolapsu organismu, nebo dokonce i k úmrtí. Proč je pro nás pitný režim tak důležitý?
Žízeň je projevem nedostatku tekutin v těle. Pokud tedy pijeme až v případě pocitu žízně, je už pozdě. Nedostatek tekutin může vést k únavě, bolestem hlavy, v těžkých případech ke zmatenosti, křečím, ke kolapsu organismu, nebo dokonce i k úmrtí. Proč je pro nás pitný režim tak důležitý?
Žízeň je projevem nedostatku tekutin v těle. Pokud tedy pijeme až v případě pocitu žízně, je už pozdě. Nedostatek tekutin může vést k únavě, bolestem hlavy, v těžkých případech ke zmatenosti, křečím, ke kolapsu organismu, nebo dokonce i k úmrtí. Proč je pro nás pitný režim tak důležitý?
Žízeň je projevem nedostatku tekutin v těle. Pokud tedy pijeme až v případě pocitu žízně, je už pozdě. Nedostatek tekutin může vést k únavě, bolestem hlavy, v těžkých případech ke zmatenosti, křečím, ke kolapsu organismu, nebo dokonce i k úmrtí. Proč je pro nás pitný režim tak důležitý?
Žízeň je projevem nedostatku tekutin v těle. Pokud tedy pijeme až v případě pocitu žízně, je už pozdě. Nedostatek tekutin může vést k únavě, bolestem hlavy, v těžkých případech ke zmatenosti, křečím, ke kolapsu organismu, nebo dokonce i k úmrtí. Proč je pro nás pitný režim tak důležitý?
/FOTOGALERIE/ Vůně grilovaného masa, dámských parfémů i nezaměnitelné horské přírody. Debatující páry před zavřenými hotely a podniky, vychutnávající si drinky. Turisté se spokojenými výrazy po zdolání hřebenové túry nebo po vysednutí z lanovky, cyklisté šlapající do pedálů. Špindlerův Mlýn znovu začal pulzovat. Do horského střediska se vrací život.
/FOTOGALERIE/ Studenti posledního ročníku Střední odborné školy Český Brod - Liblice si před deseti lety užili tradiční poslední zvonění. Pokud se jako letos nešíří nebezpečný koronavirus a není kvůli tomu vyhlášený nouzový stav, maturanti se tímto tradičně loučí se školou před samotnou zkouškou z dospělosti.
Výbornou kávu a další povzbuzující nápoje pro naše zdravotníky z Krajské nemocnice T. Bati věnovala firma Tchibo Česká republika z prodejny na Čepkově ve Zlíně.
/FOTOGALERIE/ Nejstarší česká horská chata ve Slezských Beskydech se pomalu připravuje k významnému výročí. V příštím roce to bude už 100 let, kdy se na kopci Prašivá postavila za rekordních šest měsíců první chata. Čím je Prašivá výjimečná, na to jsme se zeptali chataře, Martina Stillera.
/FOTOGALERIE/ Nejstarší česká horská chata ve Slezských Beskydech se pomalu připravuje k významnému výročí. V příštím roce to bude už 100 let, kdy se na kopci Prašivá postavila za rekordních šest měsíců první chata.
Ve vazbě skončil nedávno recidivista, který v brněnském supermarketu ukradl plechovku energetického nápoje. Kradl totiž v podmínce. Teď mu za to hrozí až osm let vězení, stejně jako dalším dvěma zlodějům.
Sobotní uzavření obchodů a restaurací neudělalo radost řadě jejich vedoucím a provozovatelům. Někteří však využívají formu prodeje, která je ještě možná. Tedy prodej jídel a nápojů s sebou. Řada lidí to využila u nymburské restaurace U Gregorů, kde se v sobotu kolem poledne stavili i někteří pro jídlo.
Místo ve čtyři ráno skončí v osm večer. Barmani přijdou o směny. Bezpečnostní nařízení vlády zavřít podniky ve dvacet hodin se dotkne především hospod a barů. Je to pro ně konec? „Období koronaviru chceme přežít. Koktejly budeme rozvážet," říká šéfbarman a spolumajitel brněnského baru 4pokoje Lukáš Látal. Ten patří do řady zavedených podniků jako je Bar, který neexistuje nebo Super Panda Circus.
Dva a půl tisíce obědů každý den. Více než tisícovku ranních a odpoledních svačinek a stovky litrů ovocných a mléčných nápojů připraví každý den ve školní jídelně v Holečkově ulici. Co obnáší připravit tolik porcí jídla, aby se včas dostalo ke každému strávníkovi a jak to v tak velké kuchyni funguje?
Za kelímek zaplatí zálohu. Když ho vrátí zpět u stánku, dostanou další nápoj do nového nebo dostanou peníze ze zálohy zpět. Zřejmě tak to bude brzy fungovat i na kulturních, společenských či sportovních akcích v Černovicích na Pelhřimovsku. Od příštího roku totiž budou jednorázové plasty na akcích nejen na Vysočině zakázané.
Za kelímek zaplatí zálohu. Když ho vrátí zpět u stánku, dostanou další nápoj do nového nebo dostanou peníze ze zálohy zpět. Zřejmě tak to bude brzy fungovat i na kulturních, společenských či sportovních akcích v Černovicích na Pelhřimovsku. Od příštího roku totiž budou jednorázové plasty na akcích nejen na Vysočině zakázané.
Neznámý pachatel se násilím dostal minulý týden do garáže u rodinného domu. V garáži vše prohledal, odcizil zimní oblečení a nápoje. Způsobil majiteli škodu za více jak 13 000 korun.
Čína je kolébkou jedné z nejstarších civilizací. Zároveň je ale domovem jednoho z prvních alkoholických nápojů v dějinách lidstva. Alespoň to vyplývá z nejnovější studie Stanfordské univerzity, podle které znali starověcí Číňané hned dva způsoby přípravy oblíbeného alkoholického nápoje.
Blansko /FOTOGALERIE/ – Čas vánoční je v plném proudu a není čas ztrácet čas, ale kdo se v sobotu vypravil na blanenské náměstí Republiky, strávených hodin nelitoval. Kulturní program poslední adventní soboty přilákal davy lidí, i přes nepřízeň počasí. Pršelo, ale návštěvníci se těšili krásnou pohádkou, hudbou a na své si přišly i děti. U vánočního stromečku v centru Blanska byla atmosféra vskutku adventní a nechyběl ani lahodný svařák, jehož koupí člověk udělal dobrý skutek!
Na náměstí Míru v Šumperku vypuknou letos poprvé vánoční trhy se stánky s punčem. Ve čtvrtek 5. prosince zde bude nalévat horký nápoj také senátor Miroslav Adámek. Výtěžek z prodeje věnuje nadaci Děti dětem.
Festival chutí a vůní se v tradičním listopadovém termínu opět vrátil do Českých Budějovic. Návštěvníci několik dnů mohli ochutnat neznámé exotické i známé a oblíbené pokrmy a nápoje.
Třináctého listopadu organizovala Integrovaná střední škola Slavkov u Brna společně se svým dlouholetým partnerem - likérkou Metelka a ve spolupráci s Českou barmanskou asociací již devatenáctý ročník barmanské soutěže Metelka Austerlitz Cup a současně čtvrtý ročník soutěže v přípravě čaje a čajových nápojů Teekane Czech Teatenders – Austerlitz Cup.
Už před několika měsíci přišlo Nymburské kulturní centrum s tím, že na akcích města budou stánkaři prodávat vratné kelímky. Pokusně to bylo vyzkoušeno na nymburském posvícení, s rozvojem projektu se počítá v následujících měsících a letech. Nyní se k podobnému kroku odhodlaly i Poděbrady.
Již po třetí si kaplické ženy nenechaly v kaplické kinokavárně ujít odpoledne a večer nazvané Beauty Day. K dispozici jim byli kadeřník a vizážista, čekali je zajímaví hosté, prezentace zlata a šperků, styl, móda a přeměny, líčení, módní přehlídka s možností zakoupení oblečení, welcome drink a tombola.
Svatomartinský festival Delikátní chuti se koná neděli 10. listopadu od 10 hodin v klášteře Kladruby. Je určen příznivcům špičkových nápojů a gastronomie a bude ve znamení letošního svatomartinského vína.
Ačkoliv dny otevřených dveří bývalé vyhlídkové kavárny Perla ve stejnojmenném domě začaly v úterý v 15 h, pár minut po třetí se line fronta na výtah do prostoru až před dům. Na konci stojí paní Dagmar. „Bylo to tam takové decentní, chodilo se tam randit,“ vzpomíná obyvatelka krajského města. Často si tam prý dávala drinky Gin Fizz a Bílá paní. Vrátila se z nostalgie.
Návštěvníci centra mohli vidět komentované cooking shows. Připraveny byly ochutnávky pro publikum. Také se podávaly míchané drinky od Aperol Spritz, nechyběl fotokoutek. Prezentovala se také Biorestaurace Zahrada Teplice. Vstup byl zdarma.
Břeclav – Zhruba na deseti místech v Břeclavi se v týdnu objevily kontejnery na kovový odpad. Vhazovat do nich mohou lidé plechovky od nápojů, konzervy od potravin či staré kuchyňské nádobí.
Až si příště návštěvníci nějaké městské akce v Bruntále koupí něco k pití, zaplatí o něco více. Nápoj totiž dostanou v zálohovaném kelímku. Ten ale po dopití vrátí a peníze dostanou zpět.
Turistický pochod z Hlučína do Vřesiny je opět tady. Třináctý ročník Hlučínsko-Vřesinské šlápoty se uskuteční v sobotu 5. října od 8.30 hodin. Odchod z hlučínského Mírového náměstí je naplánován na 9. hodinu. Cílem se pak stane Sportovní areál Vřesina. Pořadatelé zvou všechny na příjemnou procházku s možností občerstvení a dobré zábavy nejen v cíli. V ceně startovného, které činí 50 korun, je klobása a nápoj.
Přiblížit milovníkům kávy, jak lahodný nápoj správně připravit, se v úterý rozhodl nadšený barista Lukáš Materna v Trutnově. Na oslavu Dne kávy uspořádal ochutnávku u horolezecké stěny ve Středisku volného času na Nivách.
Už o nadcházejícím víkendu 5. a 6. října provoní Velké Karlovice frgály, zabíjačka a další (nejen) valašské speciality. Program Karlovského Gastrofestivalu odstartuje už v pátek 4. října večer posezením u míchaných drinků vedle penzionu U Dorňáků a hudebním podvečerem s Bolkem Vjaclovským a ochutnávkou specialit zlínské Bistrotéky Valachy.
Jihlava - V sobotu 28. září se na Březinkách konal další Restaurant Day. Lidé si mohli pochutnat na nejrůznějších sladkých i slaných delikatesách, nechyběla ani pestrá nabídka nápojů a degustace vína.
Víno je společenský nápoj. Pokud s vínem začínáte a nevíte o něm zhola nic, je nejlepší cestou „poučený kamarád“, který vás (pokud je opravdu poučený), přivede ke kvalitnímu vínu a ochutná s vámi pár základních odrůd od dobrých vinařů. Tím si sami uděláte obrázek, co vám chutná.
/FOTOGALERIE/ Poslední zářijovou neděli si mohli užít v Kolejním nádvoří Uherského Hradiště milovníci vybraných sladkých a slaných delikates, studených i teplých pokrmů a nápojů domácí produkce. V režii neziskové komunitní kavárny Cafe 21 se tam uskutečnil již 3. ročník mezinárodního food festivalu Restaurant Day.
Strážníky, úředníky, akademiky či knihovníky zažili v sobotu lidé na porubském Alšově náměstí v docela neobvyklých rolích barmanů, kteří podávali drinky všech možných barev i chutí.
Strážníky, úředníky, akademiky či knihovníky zažili v sobotu lidé na porubském Alšově náměstí v docela neobvyklých rolích barmanů, kteří podávali drinky všech možných barev i chutí.
Strážníky, úředníky, akademiky či knihovníky zažili v sobotu lidé na porubském Alšově náměstí v docela neobvyklých rolích barmanů, kteří podávali drinky všech možných barev i chutí.
Strážníky, úředníky, akademiky či knihovníky zažili v sobotu lidé na porubském Alšově náměstí v docela neobvyklých rolích barmanů, kteří podávali drinky všech možných barev i chutí.
Strážníky, úředníky, akademiky či knihovníky zažili v sobotu lidé na porubském Alšově náměstí v docela neobvyklých rolích barmanů, kteří podávali drinky všech možných barev i chutí.