Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Ilustrační foto

Zázračný nápoj rozsvítí nádor dorůžova. Zefektivní tak operaci

Na univerzitě v Birminghamu se vědci pustili do rozsáhlého výzkumu doslova zázračné tekutiny. Speciální nápoj, který pacient vypije před zákrokem, označí rakovinové buňky růžovou barvou, které tak chirurgové snadněji lokalizují a následně odstraní. Podle britského serveru independent.co.uk vědci své výsledky poprvé předstaili na nedávné konferenci ve skotském Glasgow.

Ilustrační foto

Nápoje chtěli prodat, aby měli peníze na jízdenku

Chrast - Personálu obchodu neunikla dvojice mladých lidí, která ukradla energetické nápoje. Přivolaným policistům muž a žena tvrdili, že jim chyběly peníze na autobus, a tak měli v plánu svůj lup někomu prodat.

Ilustrační foto

Lze koupit poctivý burčák? Šance je stále větší

/INFOGRAFIKA/ Jaro, léto, burčák, zima. Taková jsou roční období na jižní Moravě. Zkvašený mošt z hroznů je v českých zemích stále populárnější. Jak však poznat, jestli opravdu pijeme ten pravý burčák? Nejde o pančovaný nápoj? Fámy tvrdí, že pravého burčáku je minimum, oficiální čísla jsou optimističtější.

Ilustrační foto

Lze koupit poctivý burčák? Šance je stále větší

/INFOGRAFIKA/ Jaro, léto, burčák, zima. Taková jsou roční období na jižní Moravě. Zkvašený mošt z hroznů je v českých zemích stále populárnější. Jak však poznat, jestli opravdu pijeme ten pravý burčák? Nejde o pančovaný nápoj? Fámy tvrdí, že pravého burčáku je minimum, oficiální čísla jsou optimističtější.

Pamlsková vyhláška: zbytečně složitá, říkají provozovatelé bufetů

Pamlsková vyhláška: zbytečně složitá, říkají provozovatelé bufetů

Kutnohorsko - Bufety z prostor základních škol prakticky zmizely. I takový je dopad takzvané pamlskové vyhlášky, která začala platit před dvěma lety. Vyhlášku o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách a která vymezuje požadavky na potraviny včetně nápojů, sice zákonodárci od letošního září zmírnili, i tak je podle provozovatelů školních bufetů zbytečně složitá a nepřehledná.

Plechovky Coca-Cola. Ilustrační foto.

Coca-Cola stahuje ze škol nápoje s cukrem. Mění i vzhled automatů

Z automatů Coca-Coly na českých středních školách začnou mizet slazené nápoje. S omezením prodeje přišla sama společnost v rámci samoregulačních opatření. Od začátku září tak budou v jejích automatech, ze kterých navíc zmizí reklamy a loga, k dostání pouze nekalorické nápoje a nápoje bez přidaného cukru.

Ilustrační foto

Zpronevěřil tržbu za nápoje

Karlovy Vary – Kriminalisté zahájili trestní stíhání sedmačtyřicetiletého muže z Brna, kterého obvinili ze spáchání přečinu zpronevěra.

Ilustrační foto.

S vysokými teplotami roste žízeň. Ovšem ne všude

Kutná Hora – Hospodští a restauratéři se shodují v jednom: léto je čas zahrádek, kdy se lidé přicházejí osvěžit se na čerstvém vzduchu. Někdo si parný den bez piva neumí představit; jiný dává přednost jiným nápojům, třeba limonádě. Některý sortiment hospod a restaurací naopak zcela nejde na odbyt, když panují takové tropické teploty, jako jsme v posledních týdnech zažívali. Jak to tedy je?

Fireshow Jbc.

Umělci zakotví u jablonecké přehrady. Festival vyvrcholí ohnivou show

Jablonec n. N. – Multižánrový festival vypukne v sobotu na poloostrově Tajvan u jablonecké přehrady Mšeno. Návštěvníci se mohou těšit na pohybové a tvořivé workshopy, umělce z nejrůznějších koutů republiky, nevšední muziku mnoha žánrů nebo luxusní jídlo a skvělé drinky.

Rozhovor na konci týdne s Jindřichem Pokorou ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Voda, přidaný cukr a barviva? I taková zvěrstva objevíme, říká Pokora z inspekce

Brno /ANKETA/ – Původ, přidanou vodu či množství oxidu siřičitého. Kvalitu burčáku kontrolují zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce od srpna do konce listopadu, kdy smí prodejci nápoj z hroznů nabízet zákazníkům. V případě šizení hrozí podvodníkům přísné tresty. „U většího množství může jít pokuta do statisíců,“ upozorňuje v rozhovoru pro Deník Rovnost Jindřich Pokora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Voda - Ilustrační foto

Horko v kanceláři? Od 34 stupňů mají zaměstnanci nárok na minerální vodu zdarma

Nárok na minerální vody zdarma mají lidé v kancelářích, pokud teplota na pracovišti přesahuje 34 stupňů. Pracovníci v těžkém průmyslu, jako jsou skláři, soustružníci, svářeči či lidé pracující venku, mají nárok od 26 stupňů. Vyplývá to z nařízení vlády, které se teplotou na pracovišti zabývá. Pitnou vodu, ať už z kohoutku nebo balenou, musí zaměstnavatel podle zákoníku práce zajistit všem bez ohledu na teplotu.

Cascara.

Kávě podobná cascara válcuje americké trhy. V EU i v Česku je zakázaná

Znáte nápoj zvaný cascara? Vyrábí se ze sušených plodů kávovníku po oddělení jeho zrn. Chuť má vzdáleně podobnou kávě i čaji a kromě kofeinu obsahuje více vitaminů a antioxidantů, než její populárnější „bratříčci“. Za Atlantikem je stále oblíbenější a její cena stále roste.

Přes den si návštěvníci mohli vydechnout při chill out hudbě, v podvečer začalo představení mládežnické hudební skupiny a po 20. hodině odstartovala hlavní party s DJs Freezer a Tommy z Hradce Králové, která trvala až do dvou hodin.

Hawaii párty přilákala stovky lidí

Stará Huť /FOTOGALERIE/ - Již třetí ročník Hawaii párty na břehu u Strže u Památníku Karla Čapka přilákal stovky lidí. Podávaly se stylové drinky a tančilo se, zájemci se mohli vyfotit na pláži. Pro děti byly připraveny nejrůznější atrakce.

Letošnímu ročníku filmového festivalu přeje slunečné počasí a opět velký počet návštěvníků.

Obchodní inspekce odhalila u téměř poloviny prodejců na MFF pochybení

Karlovy Vary – Chybějící ceny, nevydání příslušných dokladů, chybné účtování a nedodržování míry nápojů. To byly nejčastější prohřešky, které odhalila Česká obchodní inspekce (ČOI) při konání 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech (MFF).

Ilustrační foto

Restaurace ve Sněmovně výrazně nezlevní, vyvrací nepřesnosti Vondráček

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvádí na pravou míru nepřesná tvrzení představitelů Pirátů k vývoji cen pokrmů a nápojů v restauracích Poslanecké sněmovny. Podle něj Piráti ve skutečnosti žádný návrh na zvýšení cen jídel a nápojů začátkem roku 2018 nepodali. Nový ceník platí už od února.

Muzeum vodky ve Varšavě nabídne interaktivní výstavu.

Výstava plná alkoholu. V Polsku otevřou první muzeum vodky

/VIDEO/ Pili ji králové i vojáci a často byla využívána jako lék. V Polsku během 2. světové války dokonce sloužila k podplácení okupujících nacistů. Řeč je o polské vodce, která má v zemi pětisetletou tradici. Právě tomuto tradičnímu nápoji se tak bude věnovat nově otevřené muzeum ve Varšavě. Informovala o tom agentura AP.

Ilustrační foto

Okresní fotbal: Střelci „lábali“ energy drinky

Pardubice - V osmi zápasech okresního přeboru padlo dohromady dvaačtyřicet branek. Brankáři si museli připadat jako na kolotoči. Spíše je spoluhráči nechávali na holičkách. Nejvíce trpěl gólman z Torpeda a Dašic. Ten dokonce doma.

Foto z minulých jarmarků.

Další Školní jarmark připravilo sedlčanské učiliště na tuto sobotu

Sedlčany – Asi málokdo tušil, že Školní jarmarky, které ve svém areálu v Bezručově ulici pořádá Střední odborné učiliště Sedlčany, se budou setkávat s takovým ohlasem. Dvakrát ročně, vždy na jaře a před Vánoci, míří na jarmark stovky návštěvníků, aby si zakoupily či prohlédly výrobky a výpěstky zdejších učňů, ochutnaly různé nápoje nebo si poseděly ve školní restauraci. Další příležitost budou mít v sobotu 12. května od 9 do 12 hodin.

Nominační kolo Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů. Jiří Boháč.

Národní kolo Mattoni Grand Drink plné neotřelých chutí ovládl Jiří Boháč

České Budějovice - Že originalita, inovace a cit pro vyváženou chuť jsou nejdůležitějšími ingrediencemi moderní mixologie, znovu dokázal 21. ročník národního nominačního kola Mattoni Grand Drink. Ten proběhl v úterý 10. dubna v českobudějovickém baru Žlutá ponorka. Nominační kolo Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů představilo nejlepší české barmany a jejich neotřelé nealkoholické drinky.

Pivo či víno ve vlakovém kupé, tramvaji, v kině nebo v letadle. Vše na jednom místě

Neobvyklý bar v centru Prahy. Drink si můžete dát v letadle či u žehlicího prkna

Oslava narozenin v kině, letadle nebo tramvaji. Kousek od Václavského náměstí najdete bar s netradičním interiérem. Vytvořili ho studenti cestovního ruchu. Sedačky z vlaků či MHD sháněli horko těžko asi rok a půl. V centru Prahy tak můžete posedět například ve vlaku, kde vás obslouží stevardi, kteří vám namíchají i tematický koktejl.

Konopné mléko vyrábějí dva Slováci. Martin a Daniela

Nové konopné mléko prospívající zdraví. Začali ho vyrábět dva mladí Slováci

Už nechcete pít kravské mléko? Rádi byste vyzkoušeli jinou alternativu a sójovému mléku jste nepřišli na chuť? Řešením je mléko z konopí. Nápoj začali vyrábět dva mladí Slováci z čistě rostlinných surovin. Proto si na něm pochutnají i vegani. Jeho základní složkou jsou konopná semínka, dalšími pak kešu oříšky, vanilka, kokosový cukr a voda.

Příprava velikonočního zeleného piva v brněnském pivovaru Starobrno.

Hospody lákají nejen na zelené pivo, Velikonoce přejí speciálům

Od velikonočního Zeleného čtvrtka tradičně táhne pivaře do hospod zelené pivo. Například pivovar Starobrno letos tuto svou specialitu uvařil už potřinácté. Neobvyklou barvu, chuť i hořkost nápoji, který tehdy vymysleli sami zaměstnanci pivovaru, dodává výluh z několika bylin včetně kopřivy.

Ilustrační foto.

V Anglii zavedou zálohu na plastové lahve a plechovky. Chtějí více recyklovat

Lidé v Anglii si brzy připlatí při nákupu nápojů v lahvích a plechovkách. Britská vláda se totiž rozhodla zavést vratnou zálohu na plastové a skleněné lahve a hliníkové a ocelové plechovky a konzervy. Novinkou chtějí podpořit recyklaci a snížit množství odpadu, které zatěžuje přírodu. Výška zálohy na jednotlivé nádoby zatím není určena.

Barman show v Prostějově

VIDEO: Divadlo zažilo svátek barmanů. Ti se sjeli z celé republiky

/FOTOGALERIE/ Pořádný ruch zažil ve čtvrtek prostějovský Národní dům. A to přesto, že se ve zdejším přednáškovém sále nekonal ples. Místo toho se zde utkaly tři desítky mladých barmanek a barmanů, studentů a učňů z celé České republiky. Čekala je totiž Barman show, během níž si vyzkoušeli svou kreativitu a šikovnost v míchání nápojů.