Od velikonočního Zeleného čtvrtka tradičně táhne pivaře do hospod zelené pivo. Například pivovar Starobrno letos tuto svou specialitu uvařil už potřinácté. Neobvyklou barvu, chuť i hořkost nápoji, který tehdy vymysleli sami zaměstnanci pivovaru, dodává výluh z několika bylin včetně kopřivy.
Lidé v Anglii si brzy připlatí při nákupu nápojů v lahvích a plechovkách. Britská vláda se totiž rozhodla zavést vratnou zálohu na plastové a skleněné lahve a hliníkové a ocelové plechovky a konzervy. Novinkou chtějí podpořit recyklaci a snížit množství odpadu, které zatěžuje přírodu. Výška zálohy na jednotlivé nádoby zatím není určena.
/FOTOGALERIE/ Pořádný ruch zažil ve čtvrtek prostějovský Národní dům. A to přesto, že se ve zdejším přednáškovém sále nekonal ples. Místo toho se zde utkaly tři desítky mladých barmanek a barmanů, studentů a učňů z celé České republiky. Čekala je totiž Barman show, během níž si vyzkoušeli svou kreativitu a šikovnost v míchání nápojů.
Karlovy Vary - Středoevropská nápojová skupina Karlovarských minerálních vod (KMV) v roce 2017 vyrobila přes 1 miliardu lahví, meziročně zvýšila celkový obrat o 12 procent na 8,3 miliardy korun.
Coca-Cola plánuje výrobu nového nápoje s nízkým podílem alkoholu. Nový produkt by měl mít tři až osm procent alkoholu a prodávat se bude hlavně v Japonsku. Firma se za 125 let své existence zabývala zatím jen nealkoholickými nápoji.
Pirátská strana oznámila, že se jí podařilo prolomit jednu letitou parlamentní tradici. Poslanci si nyní v kantýně připlatí za nápoje a studenou kuchyni 50 procent. Tím se ceny občerstvení ve sněmovně alespoň přiblížily k tržní hladině.
/ROZHOVOR/ Nadváhou či obezitou trpí v České republice 71 procent mužů a 57 procent žen. Podle odborníků obézních lidí stále přibývá. Za nárůst obezity může hlavně levný a nekvalitní styl stravování. Problémy často pramení už v dětství, vysvětluje v rozhovoru pro Deník primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jan Boženský.
Jablonec nad Nisou – Jablonecké kino Radnice pokračuje v přímých přenosech z Metropolitní opery. V sobotu je na programu L’elisir d’amore od Gaetana Donizetti.
V kavárně ležící v centru japonského Tokia nově obsluhuje zákazníky robotický barista, který dokáže připravit až šest druhů horkých nápojů. Šálek překapávané horké kávy vyjde v přepočtu přibližně na šedesát korun.
Společnost Bohemia Sekt loni prodala více než 16 milionů lahví sektů a šumivých nápojů. Meziročně se jedná o šestiprocentní nárůst. Společnost tím překonala svůj dosavadní prodejní rekord z roku 1999.
Neveklov – První turnaj okresního futsalového přeboru v novém roce se parádně povedl hráčům Tismi, kteří ve všech třech zápasech získali plný počet bodů. Poradili si s Eltsenem a stejnými výsledky 5:3 pokořili Rumovou Smršť Vlašim a Okrouhlici. Sice vyloženého střelce nemá, ale kolektivní výkon slavil úspěch.
Blanensko, Vyškovsko – Plesová sezona v regionu začíná. Výběr je bohatý. Pořadatelé chystají půlnoční překvapení, hořící drinky nebo ukázku netradičních sportů.
Karlovy Vary - Tři muži ve věku jednatřicet, třiatřicet a šestašedesát let v jednom z obchodních domů v Karlových Varech vybrakovali automat na nápoje.
Hořovice - Nejlepší hráči podzimní Tip ligy Berounského deníku byli pozváni na halový turnaj do Hořovic, který se konal pod názvem Pomáháme fotbalem. Na palubovce se proháněli kvalitní fotbalisté, kterým hráči Tip ligy zafandili. Pozváno bylo jedenáct nejlepších a vítězný tým, každý ze zúčastněných si mohl vybrat z nápojů a jídla, většina zvolila gulášek.
Už nikdy nebudu pít! – nejčastěji zrazované novoroční předsevzetí. Samozřejmě to nemyslíme vážně, ale vstoupíme-li do nového roku s brutální kocovinou, nelze se divit naší lamentaci. Proto Deník přináší z různých krajů osvědčené rady, recepty a vyprošťováky pro boj s kocovinou. Žádný není zaručený, ale každý z nich někomu pomáhá. Inu, de gustibus non est disputandum.
Třetina roční tuzemské produkce sektů se vypije v podstatě v rozmezí několika hodin – při oslavách Vánoc a Nového roku. I bez toho ale Čechům „bublinky“ chutnají čím dál více.
Svařené víno, grog a punč jsou nejoblíbenější nápoje, které podáváme za chladných zimních večerů ve vánočním období na zahřátí. Punč se však z této trojice poněkud vymyká: každý ho připravuje trochu jinak a dá se pít i zastudena.
Střední Čechy – Dobrou zprávu mají pro návštěvníky vánočních trhů středočeští hygienici: žádný strach, u stánků se můžete občerstvit bez obav. Dosavadní kontroly stánků nabízejících horké nápoje i občerstvení v podobě skutečně rozmanitých pochoutek ukázaly, že většina provozovatelů nemá s dodržováním základních hygienických pravidel problém. Ve čtvrtek o tom informovala ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.
Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!
Ústí nad Labem – Čtvrteční odpoledne patřilo na Lidickém náměstí hlavně dobrotám z vánočních stánků na trzích, jídlům i nápojům. Na dračku šly dlouhé klobásy, ale i sladká jídla v čele s trdelníkem a horké nápoje. Vládly jim svařák a káva, ke konzumaci hrála nenáročná vánoční hudba, koledy sborů z cédéček.
Zatímco reklamovat obuv či elektroniku jsme si už zvykli, v restauracích se často držíme zpátky kvůli ostychu či neznalosti svých práv. Přitom zde uzavíráme kupní smlouvu jako kdekoliv jinde a pokud se nám nedostane adekvátního plnění, máme právo se ozvat. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?
Název Tropik bar není v Holešově ničím neznámým: podnik tohoto jména tam totiž funguje už dvě desetiletí. Současná majitelka jej převzala přede dvěma lety a rozhodla se lehce pozměnit interiér a zásadně osvěžit nabídku: na své si tam tak nyní přijdou dámy, pánové, pivaři i abstinenti.
FOTOGALERIE / Originálními nápady hýří nové zimní menu Cocktail baru Lanterna ve Velkých Karlovicích. Barmani tohoto vyhlášeného podniku, který je součástí karlovického Spa hotelu Lanterna, se při jeho přípravě nechali inspirovat krásami a chutěmi Valašska. Svůj osobní vztah k jeho různými místům promítli nejen do výběru ingrediencí, ale zejména hravého způsobu servírování.
/ROZHOVOR/ Nad pivem se mluví o všem možném. A když tedy hovořím o samotném pivu s brand manažerkou Staropramenu Petrou Chovancovou, není řeč jen o nápoji, ale také o společenském fenoménu.
Hřebeč – Poněkud znepokojená maminka jednoho ze školáků Základní školy ve Hřebči zavolala v uplynulých dnech ředitelce školy Jindřišce Čermákové. Dítě se doma svěřilo, že při odpoledním čekání na autobus přijelo k zastávce stříbrné auto, ve kterém seděli tři muži a nabízeli dětem zboží v podobě tabletek, údajně na růst svalů a také nějaké nápoje. Kromě toho si děti fotili a natáčeli na mobily.
Polička - „Škola se mi stala koníčkem,“ říká Kateřina Vymazalová. Ta je studentkou Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Poličce. Patří mezi ty studenty, kteří využili příležitosti se vzdělávat i mimo vyučování a stala se mistrem svého oboru. Jako specialistka na čaj a nápoje s ním spojeným se zúčastnila mnoha soutěží.
Čoko-kebab, čokoládové víno či pivo a další netradiční lahodné kombinace si mohou ještě v neděli vyzkoušet návštěvníci Čokoládového festivalu, který se koná Černé louce v centru Ostravy. Zájem o festival je obrovský. Například v sobotu odpoledne se před vstupem tvořila až stometrová fronta.
Společnost Coca-Cola se nechová zodpovědně v krizi způsobené plastovým znečištěním planety. To zjistila nová studie Greenpeace, podle které výrobce známého nápoje vyprodukoval loni o miliardu víc plastových lahví než v předchozích dvanácti měsících. Celkově pak více než 110 miliard každý rok.
Čistá voda, bílé jogurty bez cukru, suché rohlíky… Představa úředníků o školním bufetu. Takzvaná pamlsková vyhláška, která platí od ledna letošního roku, nastavila velmi přísná pravidla na to, co se ve školních bufetech smí prodávat. Jak se „zařídily“ ostravské školy?
Vysoký Chlumec /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Rok se s rokem sešel a pivovar na Příbramsku opět otevře veřejnosti bránu. Den pivovaru Vysoký Chlumec je především oslavou pěnivého moku a umu českých sládků, kteří tu vyrábí pivo od roku 1466. Sobota 9. září ale nabídne také pořádnou porci muziky a návštěvníci budou mít příležitost při komentovaných prohlídkách nahlédnout do prostor pivovaru. Na bližší informace jsme se zeptali výrobního ředitele pivovaru Víta Zrůbka.
Karlovy Vary - Odborná porota soutěže World Beverage Innovation Awards ocenila lahev na nápoj Fruttimo navrženou designérem Markem Mikovcem jako Nejlepší PET lahev roku 2015.
Švédská automobilka pomalu zveřejňuje některé zajímavosti o chystaném crossoveru XC40. Nyní láká na interiér, který údajně nabídne hromadu praktických vychytávek a úložných prostorů.
Děti ve školním věku mají nedostatečný příjem tekutin. Jejich rodiče to často podceňují a nepřipomínají jim, že by se měly napít ráno při snídani a také dopoledne ve škole.
Svátek všech rumů je tady. Připadá na 16. srpna a nabízí tak všem milovníkům rumu možnost oslavit jeho existenci. Přinášíme několik perliček, které o něm určitě netušíte a příště si na ně při jeho pití jistě vzpomenete.
Černá v Pošumaví – S Davidem Neumannem jsme si povídali o létě, Lipnu a koktejlech. Je profesionálním barmanem, majitelem plážového baru Windy Point a mistrem ČR a vicemistrem Evropy ve flair bartendingu, tedy v točení, házení do vzduchu, žonglování, balancování a chytání láhví a nápojů.
Česká obchodní inspekce uskutečnila začátkem letní turistické sezóny akci zaměřenou na kontrolu nabídky a prodeje výrobků a poskytování služeb. Celkem provedla v období od 2. května do 30. června 319 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 98 případech, což je téměř 31 procent. Prodejci nejčastěji nedodržovali správnou hmotnost pokrmu nebo míru nápoje.