Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

U Sousedíka se učí míchat drinky od expertů

Vsetín – V těchto dnech mají žáci Střední odborné školy (SOŠ) Josefa Sousedíka možnost zúčastnit se barmanského a carvingového kurzu. Oba kurzy se každoročně mezi nimi těší velké oblibě.

Zázrak jménem Red Bull: Kde se zrodil úspěch?

Red Bull zná již téměř každý. Značka energetického nápoje s nepřehlédnutelnou kampaní, známou díky sponzoringu sportovních událostí, to však měla v minulosti nahnuté. Jak začala její cesta ke slávě? 

Mandle v jídle i nápoji. Po mandloňové stezce se vydaly k rozhledně davy lidí

Hustopeče /FOTOGALERIE/ – Samotné mandle nebo mandlový dezert k jídlu, mandlovice na posilnění nebo focení s velkou mandlí jako symbolem města. Tento druh ovoce je v sobotu při Slavnostech mandloní a vína v Hustopečích k vidění na každém rohu. V různých formách. „Právě mandloně nás dneska do Hustopečí přilákaly," hlásí například Marian Romkas z Třebíče.

Káva, to je příběh, který si zaslouží naši pokoru, říká barista roku

Litomyšl/VIDEO/ – Kde jinde než v kavárně se sejít s člověkem, který je čerstvým držitelem titulu Barista roku. O nápoji, který milují lidé na celém světě, dokáže mluvit hodiny. Dokáže přesvědčit k vypití šálku výběrové kávy i člověka, jenž ji nikdy v životě neochutnal. Z Prahy, kde pracuje, přijel osmadvacetiletý barista JAN ŠKEŘÍK do rodné Litomyšle.

Nejvíc solí kuchaři ve Žďáře

Vysočina - Chipsy a coca-cola. Tradiční jídelní kombinace dětí a mladých lidí. Čím více jíme slaných potravin, tím větší chuť máme na slazené nápoje. Lékaři přitom varují, že doporučená denní dávka soli činí pro dospělého člověka pouhých 5 gramů. U dětí se jedná ještě o menší množství. V České republice se ale průměrná spotřeba soli pohybuje mezi 14-15 gramy na osobu na den. Přitom právě sůl je odborníky vnímána jako hlavní důvod, jenž významně ovlivňuje vysoký krevní tlak a následně další choroby srdce a cév. Ne náhodou až 50 procent dospělé populace trpí tímto onemocněním.

Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.

Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.

DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. 

DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Praha - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. Pomohlo by více, kdyby stát zavedl zvláštní daň ze sladkých pokrmů a nápojů, nebo ji dokonce uvalil přímo na cukr? Nebo je celý tento humbuk zbytečný a my se škodlivého vlivu cukru tolik obávat nemusíme, protože by stačilo se více hýbat a obézních lidí by okamžitě ubylo?

Meziroční inflace v Německu atakuje hranici dvou procent

Berlín (Německo) - Míra inflace v Německu v lednu podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie meziročně dosáhla 1,9 procenta, a je tak nejvyšší za 3,5 roku. Proti prosinci se ale ceny o 0,8 procenta snížily. Nejvíce se během ledna zvyšovaly ceny potravin, alkoholových nápojů, tabáku a dopravy.

Kofola bude distribuovat české minerálky

Ostrava - Nápojářská skupina Kofola převezme od března výhradní distribuci přírodních minerálních vod s výtěžk​y z léčivých pramenů Bílinská kyselka, Rudolfův pramen a Zaječická hořká voda. Výrobcem těchto nápojů je společnost Bohemia Healing Marienbad Waters, která si jejich distribuci zajišťovala dosud převážně sama.

Kam zmizelo pravé podmáslí?

Výrobek s názvem podmáslí dneska už konzument na pultech obchodů jen tak nenajde. Koupit se dá skoro výhradně jen kysané podmáslí, což je jedna z variant podmáslí. Z dříve čiré tekutiny se stal kysaný nápoj. Proč?

Komu nejvíc chutnají hořká piva? Češkám nad padesát

České pivovary by si měly předcházet ženy. Hlavně již zralé dámy totiž dávají přednost pivům s vyšší hořkostí, což je zpravidla doména českých ležáků. Naopak Maďarkám nebo Slovenkám stejného věku chutnají spíše takzvaná europiva, tedy nápoje s nižší hořkostí. „Češky, zejména nad padesát let, výrazně preferují tradiční hořká piva, dokonce víc než čeští muži," uvedl Jaromír Fiala z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Kiosky na školách končí, nemají na výběr

Mladá Boleslav - Párky v rohlíku, sladkosti nebo energetické nápoje už čtyři měsíce ve školních kioscích a bufetech chybí. Takzvaná „pamlsková vyhláška" sortiment těchto drobných občerstvení značně zredukovala, což na řadě škol vedlo k jejich zavření. Jak je tomu v Mladé Boleslavi?

Školní bufety končí, nová pravidla jsou příliš přísná

Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.

Školní bufety končí, nová kritéria jsou příliš přísná

Blanensko, Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.

Vyměnit krev burčákem? Je to mýtus, říká vinař

Slovácko - Nápoj bez chemické konzervace, přírodní a plný vitaminu B, právě to je burčák, který příznivě působí na pleť i celý organismus. Provází ho ale také spousta mýtů, jaké to jsou, prozradil vinař ze Zlechova Břetislav Jakubík.

Český zahraniční obchod je úspěšný

Praha - Zahraniční obchod Česka skončil loni v listopadu v přebytku 10,8 miliardy korun, meziročně tak byl vyšší o 1,1 miliardy Kč. Výsledek příznivě ovlivnil pokles schodku obchodu s chemickými výrobky, potravinami, nápoji a tabákem a vyšší přebytek u obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím a se surovinami. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

FOTO: Na Silvestra šli na Sedlo

Podmokly – Na již tradiční silvestrovský pochod se sešli lidé do Podmokel. Už se sice druhým rokem neschází u ohně na návsi, ale před obecním úřadem, tradici s lahodným nápojem na posilněnou ale dodržují.

Hrníček na teplé nápoje si pronajali, nebo odnesli domů

Nespeky /FOTOGALERIE/ - Ve dvoře Obecního úřadu v Nespekách se v sobotu 26. listopadu odehrál druhý adventní trh pod patronací radnice. Předtím předvánoční setkání obyvatel Nespek a okolí pořádal několik roků Kult Klub.

Tělo si řekne, kdy má dost kávy

Řím - Po šálku espresa někdo hned usne, zatímco druhý je několik hodin čiperný. Je tomu tak proto, že citlivost na kofein je velmi individuální a každý reaguje jinak. Když však vypijeme příliš mnoho kávy, organismus to zjistí a vysílá signály, jimž je dobré věnovat pozornost, abychom zmírnili případné negativní účinky nápojů na bázi kofeinu, napsal italský deník Corriere della Sera.

Největší trhy v historii Brna ozvláštní obří bary. Zahájí je rozsvícení stromu

Brno /PLÁNKY NÁMĚSTÍ, ANKETA/ - Vizuální show při slavnostním rozsvícení patnáct a půl metru vysoké jedle obrovské v pátek zahájí brněnské vánoční trhy, největší v historii. V posledních dnech vrcholily přípravy na čtyřech náměstích, pro lidi jsou přichystané i tisíce vratných hrnků a kelímků se dvěma motivy, ze kterých si návštěvníci letos vychutnají horké nápoje.

Vánoční trhy v Brně: hrnků bude letos o tisíce víc, i kvůli žloutence

Brno – Předvánoční dobu v brněnských ulicích už si někteří lidé nedokáží představit bez šálku horkého nápoje na vánočních trzích. I v letošním roce si ho Brňané vypijí z ekologických hrnků a kelímků. Letos si můžou domů odnést i hrnek ve zcela novém designu. Kvůli epidemii žloutenky ovšem chystají organizátoři speciální opatření. Letos bude pro návštěvníky k dispozici asi šedesát tisíc hrnků a dvě stě tisíc kelímků. Oproti loňskému roku je to tedy o pětinu víc.

Jindřichohradecký TUZEMÁK a grog k zimě patří od nepaměti

Zima se s podzimem už přetahuje o žezlo, dny se krátí, teploty klesají pod nulu. Těžko si vybavit tradičnější nápoj horských chalup a podzimních výletů než poctivý grog s Tuzemákem. Nezaměnitelná barva a vůně nápoje jsou v Českých zemích oblíbené po staletí. Od kdy se vlastně v Jindřichově Hradci vyrábí rum s plachetnicí?

V létě přibylo prodejců, kteří šidili turisty

Praha - V létě přibylo v turisticky atraktivních místech Česka prodejců, kteří šidili zákazníky. Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) zjistili závady u 37 % obchodníků, loni to bylo u 35 %. Nejčastějším prohřeškem byly špatné hmotnosti jídel a nápoje pod mírou. Za nepoctivost inspektoři uložili pokuty za 860 500 korun a zakázali prodej zboží za 108 000 korun. ČOI příští rok plánuje další kontroly.

Vyměnit krev burčákem? Je to mýtus, říká vinař

Slovácko – Nápoj bez chemické konzervace, přírodní a plný vitaminu B, právě to je burčák, který příznivě působí na pleť i celý organismus. Provází ho ale také spousta mýtů, jaké to jsou, prozradil vinař ze Zlechova Břetislav Jakubík v dalším díle seriálu Škola burčáku.

Detoxikační kúry jsou zbytečné až škodlivé, upozorňují vědci

Detoxikace slibuje vyčistit organismus od škodlivých látek a zároveň rychle zhubnout. Faktem ale je, že organismus už se čistí sám, a to díky ledvinám a játrům. I kilogramy, které rychle shodí, se brzy vracejí. Detoxikační nápoje nečistí organismus a navíc zpomalují metabolismus, upozorňují vědci, kteří se problematikou zabývají.