Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

OBRAZEM: Krása s vůní v šálku. Studenti lákali na kávu

Znojmo – Všichni opravdoví „kávomilové" zamířili ve čtvrtek na střední odbornou školu a učiliště na Přímětické ve Znojmě. Důvod? Káva totiž patří k jednomu z nejoblíbenějších nápojů na světě, a proto má v kalendáři svůj den.

Oktoberfest zatím přilákal o 300 tisíc méně lidí než loni

Berlín – Mnichovský pivní festival Oktoberfest je za polovinou a zatím přilákal jen tři miliony návštěvníků, o deset procent méně než loni za stejnou dobu. Podle organizátorů festivalu ubylo především hostů ze sousedních států. Spotřeba piva však je téměř stejná jako loni, přestože je chmelový nápoj nejdražší v historii festivalu.

Hlavní expozice podzimní Flory Olomouc bude připomínat venkov

Olomouc - Český a moravský venkov bude připomínat hlavní expozice jubilejního 20. ročníku podzimní etapy zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc. Výstavy se od 1. do 4. října v areálu Výstaviště Flora zúčastní 153 pěstitelů z řad profesionálů a zahrádkářů z celé země. Podzimní Floru tradičně doprovodí zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima.

Dny českého piva můžete slavit i s pivovarem Primátor

Náchod - I v letošním roce se náchodský pivovar zapojuje do projektu pořádaného Českým svazem pivovarů a sladoven (ČSPS) pod názvem „Dny českého piva". Nejoblíbenějšího nápoj v Čechách se ve velkém začíná oslavovat tuto neděli 27. září, v předvečer svátku sv. Václava, který je patronem všech českých pivovarníků a sladovníků.

Pravý burčák poznáte chutí, čichem i sluchem

Zlínsko - Období burčáku je v plném proudu. Mnoho prodejců láká na tento sezonní nápoj a konzumenti, kteří se na něj těšili celý rok, se konečně dočkali. Bohužel je to i příležitost pro mnoho podvodníků.

Nezdravá jídla ze škol mizí, úplné utrum má zajistit vyhláška

Slovácko – Čokolády, přeslazené nápoje nebo dokonce fast food. To všechno by mělo patřit mezi potraviny, které by měly podle novely školského zákona zmizet z automatů i bufetů ve školách. Zákon však jasně nestanovuje, jakým potravinám by se měly školní zařízení vyhnout.

Pavel Tvaroh, světově proslulý barman z Mostecka, otevírá bar v Praze

Praha – Londýnskou barovou scénu si doslova podmanil, teď vplouvá na tu pražskou. Pavel Tvaroh z Meziboří, jehož jméno je v barmanském světě obrovským pojmem, otevírá v české metropoli podnik, který bude, stejně jako jeho londýnský Lounge Bohemia, přenášet návštěvníky tak trochu do jiného světa a překvapovat je koktejly, které na první pohled vůbec nevypadají jako koktejly. Z mojita se tu kouří. Další drink lze pít až po přelití vanilkové cukrové vaty. Pavel Tvaroh je král takzvané molekulární mixologie. Některé jeho drinky se totiž musí kousat. „Jak dlouho bude bar v Praze otevřen? To nevím," říká excentrický muž, jenž v devatenácti letech opustil Mostecko a vypracoval se v mága, jehož si často najímají i světoznámé obchodní značky.

Déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku

Déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku. V šesti letech mají podle nové americké studie větší spotřebu vody, ovoce a zeleniny. Naopak méně často pijí cukrem slazené nápoje a džusy. Zjištění zámořských odborníků na tiskové konferenci prezentovala Eva Kudlová z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V pondělí začal Český týden kojení.

Chcete jinou dovolenou? Zkuste leprovou kolonii, Fukušimu nebo hřbitov

Slunce a moře, vybraná jídla a lahodné nápoje, či fascinující historické památky - to vše je úžasné, ale pro mnoho lidí mají tato tradiční místa pro trávení dovolených jen omezenou přitažlivost. Proto nyní v Japonsku vyšlo první číslo časopisu Dark Tourism zasvěceného fenoménu takzvané temné turistiky. A na svých 96 stránkách nabízí morbidnější varianty destinací pro ty turisty, kdo se chtějí ponořit do mizérie, zkázy a smrti, napsal zpravodajský server The Times.

Sladkosti ve školách? Zdravé jídlo je nahradí jen někde

Prostějov – Nezdravé jídlo a sladké nápoje ze škol přece jenom nezmizí. Jejich omezení nebo úplné výměny jídla v automatech ve školách se snažil dosáhnout exministr školství Marcel Chládek. O jejich budoucnosti a o tom, jestli ve školách budou, však nakonec mají rozhodovat ředitelé škol. Resort ministerstva školství vydá jen doporučení, jak by pochutiny a dětské stravování mělo vypadat.

Burčák? Vinotéky zatím mají částečně zkvašený mošt

Frýdek-Místek, Třinec - Burčák, nebo částečně zkvašený mošt? Stává se tradicí, že začátkem „burčákové" sezony se začíná tato otázka u méně znalých zákazníků objevovat. Zatímco částečně zkvašený mošt Deníkem oslovené vinotéky už nabízejí, na burčák si lidé budou muset ještě pár dní počkat.

Je začátek září a čerstvý burčák je tady

Tachovsko – Velmi kvalitní by měl být podle prodejců letošní burčák, který se tento týden objevil ve většině míst, kde se na Tachovsku obvykle tento oblíbený nízkoalkoholický nápoj přelomu léta a podzimu prodává.

OBRAZEM: Koktejlová show: Janáčkovo divadlo obsadili barmani

Brno - Šejkry létající vzduchem naplněné nejrůznějšími míchanými drinky. Takovou podívanou mohli lidé zhlédnout v pátek na terase i ve foyer brněnského Janáčkova divadla. Konal se tam totiž druhý ročník festivalu Cocktail International, který návštěvníky zavedl do světa koktejlů. „Představily se přes dvě desítky barmanů ze všech koutů světa, kteří zájemce provedli historií koktejlů i modernímimi trendy v míchání nápojů. Byla to vlastně taková hudebně-gastronomická škola," uvedla produkční akce Lucie Karafiátová.

Ze školních kiosků mizí chipsy, sladkosti i energetické nápoje

Mělnicko - Novela školského zákona, kterou letos na jaře schválili poslanci, zakazuje prodávat na základních školách produkty, které nejsou vhodné pro zdravý vývoj dětí. Školy se touto normou musejí řídit už od nového školního roku, většina školáků z Mělnicka si proto bude muset nechat zajít chuť na chipsy, cukrovinky nebo třeba přeslazené nápoje.

Fotbalisté Army si připravili mediální akci Loučení s prázdninami

Ústí n. L. – Bylo by vám po chuti, aby vás místo tradičního personálu obsluhovali mladí fotbalisté či fotbalistky FK Ústí? Chcete vyhrát lístky na pohárový zápas se Slavií Praha? Pak neváhejte a v pondělí od 17 do 19 hodin si přijďte dát kávu či jiný nápoj do Café In v OC Forum.

Dětem sladké chutná. Pít by ale měly vodu

Praha /INFOGRAFIKA/ – Pro život člověka je voda nepostradatelná. U malých dětí však ještě o něco víc. Jejich tělo je totiž tvořeno vodou ze sedmdesáti procent. Podíl vody v těle novorozenců je dokonce ještě o deset procent vyšší. Dohlížet na pitný režim dětí je proto odpovědností každého rodiče a vychovatele. Nejrizikovější období je do tří let života.

Na Vyšehradě se konal Čajomír fest, přišly na něj stovky lidí

Praha – Stovky lidí se v neděli vypravily na Vyšehrad, kde se už posedmé konal festival čajového umění Čajomír fest. Oblíbený nápoj servírovali zástupci dvou desítek čajoven, čaj se ale nabízel i studený, stejně jako další nápoje z čaje, zdravé potraviny či nádobí určené k podávání čaje. Celodenní program, který na bájném Vyšehradě začal už za svítání, provázely i koncerty nebo vystoupení tradičních asijských bojových umění.

Kofole vzrostly v pololetí tržby o 11,1 procenta, zisk o čtvrtinu

Krnov (Bruntálsko) - Nápojářské skupině Kofola vzrostly v letošním prvním pololetí meziročně tržby o 11,1 procenta na 3,395 miliardy korun. Hrubý zisk se zvýšil o 25,2 procenta na 1,291 miliardy korun. Ukazatel EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) jí stoupnul o 46,4 procenta na 608,5 milionu korun. Kofola dnes tyto údaje poskytla ČTK. Podle ní se na hospodářském výsledku nejvíc podepsal březnový nákup slovinského výrobce minerálek společnosti Radenska.

Malá Morávka chystá borůvkové hody, padne na ně tisíce litrů

Malá Morávka (Bruntálsko) - Malou Morávku a Karlov v Jeseníkách zaplní o víkendu borůvky. Již tradičně se zde budou konat borůvkové hody, na které se sjíždějí tisíce jedlíků z celého okolí. Letos se do akce zapojí 16 restaurací včetně restaurace na vysílači na Pradědu. Spojovat je bude bezplatná autobusová linka. Podle pořadatelů lidé během hodů zkonzumují několik tisíc litrů těchto plodů. Objeví se nejen ve sladkých pokrmech, v mase, ale zbarví i řadu nápojů.

K řece Svitavě se vrátí život. Díky festivalu

Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.

K řece Svitavě se vrátí život. Díky festivalu

Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.

K řece Svitavě se vrátí život. Díky festivalu

Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.

K řece Svitavě se vrátí život. Díky festivalu

Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.

K řece Svitavě se vrátí život. Díky festivalu

Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.

K řece Svitavě se vrátí život. Díky festivalu

Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.

Kofola chystá v Česku expanzi na trhu s rychlým občerstvením

Praha – Nápojářská skupina Kofola otevře v úterý v Praze svou první restauraci rychlého občerstvení s názvem NaGrilu. Půjde o pilotní koncept, restaurace je umístěna v pražské Jindřišské ulici. Kofola chce s tímto konceptem restaurací v následujících pěti letech expandovat v ČR i na Slovensku především formou franšíz. V dlouhodobějším horizontu má jít o desítky restaurací. ČTK to řekla mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová.

Malí indiáni v Otnicích házeli lasem, jezdili na poníkovi i míchali pití

Otnice /REPORTÁŽ/ – Je libo do nápoje supí krev, hadí jed nebo bizoní zub? Ve skutečnosti jde pouze o sirup, šumák respektive pendrek. S tím si ovšem nikdo hlavu neláme. V salonu U Supa, který vyrostl v malém westernovém městečku vedle otnického fotbalového hřiště, si skoro pořád nějaký ten malý indián míchá svou ohnivou vodu nebo jiný nápoj.

Kuchař se osvěží sprchou, zahradníci si musejí přivstat

Olomouc – Vedro doslova na padnutí. Teploměr šplhá téměř ke čtyřicítce a každý touží po chládku, osvěžujícím nápoji a relaxaci u vody. Dovolenkářům počasí mimořádně přeje. Lidé, kteří musejí bez ohledu na tropické teploty chodit do zaměstnání, ale trpí. Přežít vedra v práci se různými způsoby snaží například kuchaři, zahradníci i administrativní pracovníci. Bojují s nimi také olomoučtí fotbalisté, kteří však tréninky nijak výrazně omezit nemohou.

V Evropě vznikne největší nezávislá stáčírna nápojů Coca-Coly

Londýn - Evropská stáčírna Coca-Cola Enterprises se spojí se španělskou stáčírnou Coca-Cola Iberian Partners a s německou pobočkou americké nápojové společnosti Coca-Cola. Vytvoří tak největšího nezávislého producenta nápojů této firmy na světě. Nová společnost ponese název Coca-Cola European Partners a bude stáčet a distribuovat nápoje ve 13 zemích, sdělila dnes Coca-Cola Enterprises.

Pivo v práci? Jen slabé a někde

Praha – Při pohledu na aktuální předpověď a nepolevující vedra to napadne asi hodně lidí. Jak by bylo v práci snesitelněji se sklenkou opravdového piva v ruce.Pod slovem „opravdové" si samozřejmě každý představí tekutý mok se skutečným alkoholem. Jenže zákoník práce je v tomto poměrně striktní. Alkoholizované pivo povoluje jen pro minimum profesí, a to jen velmi slabé. Zákoník řeší pitný režim zaměstnanců a hovoří přitom o takzvaných „ochranných nápojích". Zvláštní důraz je kladen na manuální pracovníky, hlavně na ty, kteří pracují u „výhně".

Zaměstnavatelé musí při vedrech zajistit dostatek tekutin

Praha – Zaměstnavatelé musí při vedrech zajistit svým pracovníkům dostatek tekutin, klimatizace však ze zákona povinná není. Sdělila to personálně-poradenské společnosti McROY Czech. Česku hrozí v příštích dnech vysoké teploty. Výstraha platí pro celou ČR od pátečního poledne. V sobotu může teplota vystoupat až na 37 stupňů Celsia.

Na venkov pletená, na drink hedvábná

České Budějovice - Co nesmí opravdovému gentlemanovi ve společnosti nikdy chybět? Přece kravata! Právě kravaty jsou kromě kabelek či šátků vítány na letošním Kabelkovém veletrhu Deníku, který se bude konat 2. září v českobudějovickém IGY. Pokud máte doma kravatu, která se vám již nehodí, podpořte charitativní akci, jejíž výtěžek půjde na nadané děti, a přineste ji do redakcí jihočeských Deníků.