Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Kofole klesl obrat, ale stoupla jí hrubá marže i provozní zisk

Krnov – Nápojářské skupině Kofola v loňském roce klesl obrat o 208,8 milionu korun (3,2 procenta) na 6,27 miliardy korun. Zvýšila se jí však hrubá marže, provozní zisk i ukazatel EBITDA. Pozitivního výsledku skupina Kofola dosáhla, přestože kvůli poklesu tržeb v Polsku prodala meziročně o 3,2 procenta méně nápojů. Kofola to dnes oznámila ČTK.

Sbírání ho zaplavilo lahvemi. Teď brojí proti 'tlamolepům'

Praha /ROZHOVOR/ - Zatímco někdo si med maže na krajíc chleba, někdo se tekutým medem „namaže" až pod obraz. Řeč je o medovině, nápoji starém tisíce let. Ta se stala koníčkem a sběratelským pokladem pro čtyřiatřicetiletého Jiřího Poučka. Jelikož se při svém sbírání sám zaplavil lahvemi medoviny, rozhodl se založit muzeum, ve kterém se snaží lidem při ochutnávkách ukázat, že medovina není jen sladký nápoj lepící ústa.

Žáci si užívají celý týden mezi stovkou míchaných nápojů

Klatovy – Mezi koktejly, drinky a různými míchanými nápoji prožívají tento týden někteří žáci Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech. Rozhodli se totiž pro účast na barmanském kurzu, který tato škola pořádá každé dva roky.

Znamenitou kávu si můžete připravit i v kanceláři!

S kávou většinou začínáme den, zpříjemňujeme si s ní dopolední i odpolední pauzy, pracovní jednání i přátelské popovídání s kolegy. Proč bychom si ji neměli kvalitně uvařit a vychutnat i v kanceláři, kde trávíme nejvíce času?

V Česku přibývá barů s čerstvými šťávami, je jich již okolo stovky

Praha - V Česku výrazně přibývá takzvaných fresh barů, které nabízejí svým zákazníkům čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy. Jen loni jich podle informací od firem působících na tomto trhu přibyly více než dvě desítky a jejich počet se blíží stovce. Obrat trhu je odhadován na půl miliardy korun. Nabídka ovocných a zeleninových barů se rozšiřuje, kromě čerstvých nápojů nabízejí saláty, polévky či zmrzlinu.

Školní jídelna vyrobí denně na šedesát vlastních svačinek

Prachatice – Od letošního školního roku přišla s novinkou Základní škola v prachatické Vodňanské ulici. Původní bufet vedení školy úplně zrušilo a dětem podle slov ředitelky Petry Sandanyové nabízí svačiny podle platných norem. V nabídce mají housku buď se šunkou, nebo sýrem či pomazánkou, kterou vyrábí přímo ve školní jídelně.

Ředitelé škol na Vyškovsku: zakázat automaty se sladkostmi je nesmysl

Vyškovsko - Už je to jen na Senátu a prezidentovi. Pokud i ti schválí novelu školského zákona, která minulý týden prošla sněmovnou, od září už ve školách nebudou k vidění automaty s cukrovinkami nebo sladkými limonádami. Jak ale upozorňují někteří ředitelé škol Vyškovska i nutriční specialisté, problém je v tom, co označit za nezdravou potravinu. A především, zda opatření dětem zabrání ve špatných stravovacích návycích.

Ředitelé škol: zakázat automaty se sladkostmi je nesmysl

Vyškovsko - Už je to jen na Senátu a prezidentovi. Pokud i ti schválí novelu školského zákona, která minulý týden prošla sněmovnou, od září už ve školách nebudou k vidění automaty s cukrovinkami nebo sladkými limonádami. Jak ale upozorňují někteří ředitelé škol Vyškovska i nutriční specialisté, problém je v tom, co označit za nezdravou potravinu. A především, zda opatření dětem zabrání ve špatných stravovacích návycích.

V barmanské show si vybojoval druhé místo

Kroměříž - Druhé místo na juniorské koktejlové soutěži, která se minulý týden konala v hotelové škole v Kroměříži obsadil Lukáš Košnar. Účastnili se jí barmani z různých koutů republiky a dvacetiletý Lukáš na odbornou porotu zapůsobil v kategorii flair: jedná se o zajímavou záležitost, kde je důraz kladen především na show a propojení s publikem.

Středy doktora Středy: Jak správně pít při dietě

Východní Čechy - V dnešním pokračování našeho seriálu o hubnutí, dietách, ale také o zdravém životním stylu a zdravé životosprávě se budeme věnovat vodě a pitnému režimu. Lidské tělo je z šedesáti procent tvořeno vodou a obvykle se jí v organizmu nachází 42 až 45 litrů. Muži mívají v těle o něco více vody než ženy a celkově s věkem toto množství klesá.

Blovické muzeum ukazuje, z čeho se dříve pilo

Blovice – V Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích je do 6. dubna k vidění výstava Připijme si vesele aneb K počátkům slavností. Výstava je to archeologická a podle jejího autora Jiřího Boudy patří takzvaná archeologie nápojů k nejoblíbenějším.

Informace o alergenech: Restaurace zapomínají na nápoje

Praha - Hygienici v lednu provedli v restauracích, jídelnách, kavárnách a cukrárnách první kontroly od platnosti nařízení informovat o přítomnosti alergenů v pokrmech. Z celkového počtu 1032 kontrol zjistili pochybení ve 130 případech. Častou chybou bylo mimo jiné to, že informace o alergenních složkách byla v provozovně sice na viditelném místě, ale alergeny nebyly vztaženy ke konkrétním jídlům, sdělilo ministerstvo zdravotnictví.

V herně byl myší trus

Jihlava – Kvůli myšímu trusu za barovým pultem, kde se připravovaly nápoje a pokrmy, zavřeli v pátek inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce hernu Club Bonver Quantanamo na jihlavské Okružní ulici.

Výroba vodky v Rusku loni klesla o více než pětinu

Moskva – Slábnoucí ruská ekonomika stahuje dolů i výrobu ruského národního nápoje. Oficiální produkce vodky v zemi loni klesla o více než 22 procent, napsal s odvoláním na statistický úřad ve svém sobotním vydání ruský list Kommersant. Na vině je prý načerno pálená lihovina, která postupně nahrazuje legální výrobky, jež jsou dražší kvůli vyšší dani, napsala agentura DPA.

Absint zakázaný před 100 lety znovu ožívá obklopen mýtem

Paříž - Absint proslavili v 19. století umělci jako byli Van Gogh nebo Verlaine. Před 100 lety byl tento nápoj zakázán, neboť se soudilo, že se po něm "blázní". Dnes tento mok, nazývaný též Zelená víla, zažívá nové vzkříšení. V mysli Francouzů je však absint stále ještě tím zakázaným nápojem, který z člověka dělá blázna.

Deník radí: Zahřejte se! Zima není jen o grogu a svařáku

Není to jen čaj, svařák, medovina nebo punč, které dokážou v zimě zahřát na těle i u srdce. Teplý se dá pít i v poslední době oblíbený cider, jindy vychlazené pivo nebo silnější destiláty. Co by vám mohlo zachutnat, jak si nápoj připravit a na co si dát pozor?

Deník radí: Zahřejte se! Zima není jen o grogu a svařáku

Praha /INFOGRAFIKA/ - Není to jen čaj, svařák, medovina nebo punč, které dokážou v zimě zahřát na těle i u srdce. Teplý se dá pít i v poslední době oblíbený cider, jindy vychlazené pivo nebo silnější destiláty. Co by vám mohlo zachutnat, jak si nápoj připravit a na co si dát pozor?

Halucinogenní nápoj ayahuasca láká do Peru turisty

V peruánské Amazonii turisté naleznou bohatou flóru a faunu - a drogu ayahuasca. V Peru tento halucinogenní nápoj, který vás změní v jaguára nebo v anakondu, láká stále více západních turistů. Může však být velmi nebezpečný, píše francouzský deník Le Figaro.

Svačinu ve školním automatu si někdy koupí přes polovinu dětí

Praha - Více než polovina dětí si někdy koupí svačinu ve školním automatu, pravidelně snídá 57 procent školáků. Většinou jsou to žáci nižších tříd, starší prý nemají hlad a ráno si raději přispí. Pět procent školáků pije energetické nápoje a pět procent přiznalo alkohol. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které organizovalo Centrum prevence o.s. Anonymní dotazník vyplňovali počátkem školního roku žáci deseti pražských škol v projektu zaměřeném na prevenci a včasný záchyt dětské obezity.

Na šavli zapomeňte a nemiřte ani na šéfa

Liberec/Jablonec nad Nisou - Chladíte si na silvestrovskou půlnoc šampaňské? Označení podle oblasti Champagne, kde bublinkový mok vzniká, se vžilo pro nápoje, kterým se správně říká sekt.

Zapomeňte na víno, vychutnejte si raději vodu!

Los Angeles - Gastronomičtí odborníci, kteří se zaměřují na nápoje, začínají stále častěji zaměstnávat svůj jazyk spíše než vínem prostou skleničkou vody. Podle nich ne všechny vody jsou stejné a voda je něco více než jen to, co teče doma z kohoutku a prodává se v plastových lahvích na masovém trhu.

Chcete si udržet váhu? Vyhněte se tvrdému alkoholu

Praha – Kdo si chce udržet váhu a sváteční dny si nedovede představit bez přípitku, měl by podle odborníků volit nápoje s nižším obsahem alkoholu, jako je vinný střik, a měl by vynechat tvrdý alkohol. Zatímco 100 gramů bílkovin nebo sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy 1,5 krát víc.

Míchat drinky učil studenty barman rekordman

Hradec Králové - Ohánět se křehkými lahvemi s alkoholem, správně zatřást shakerem a nakonec nápoj naservírovat k potěše oka i jazyka. To i mnohé další se celý týden učili studenti Hotelové školy Hradec Králové.

Vědci varují před energetickými nápoji u dětí, mohou mít křeče a zrychlený tep

Již několik let vydávají experti stále častější varování před popíjením energetických nápojů, jako je například Red Bull, píše francouzský deník Le Figaro. Nemají se míchat s alkoholem a nemají je pít těhotné či kojící ženy. Citlivě na ně reagují děti, pro něž představují skutečné riziko, varují američtí vědci.

Test Deníku: Většina punčů ze stánků na náměstí obstála

České Budějovice – Kvalita nápojů, které se prodávají na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, je dobrá. Jen některé mají nevýraznou vůni nebo v nich není dostatečně cítit alkohol. Takový je závěr testu Deníku 
z minulého týdne.

Vědci varují před energetickými nápoji u dětí, mohou mít křeče a zrychlený tep

Paříž – Již několik let vydávají experti stále častější varování před popíjením energetických nápojů, jako je například Red Bull, píše francouzský deník Le Figaro. Nemají se míchat s alkoholem a nemají je pít těhotné či kojící ženy. Citlivě na ně reagují děti, pro něž představují skutečné riziko, varují američtí vědci.

Svařený saně nabízejí nápoje a také muziku

Humpolec – V minulém týdnu „vyrostl" na Horním náměstí v Humpolci stánek, kde si kolemjdoucí mohou denně od 16 do 22 hodin pochutnat na horkých alkoholických i nealkoholických nápojích.

Při kontrole v ostravské Stodolní ulici neobstálo 14 z 18 podniků

Ostrava - Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) během nedávné mimořádné kontrolní akce v ostravské Stodolní ulici zjistili porušení zákona o ochraně spotřebitele v téměř 78 procentech kontrolovaných podniků. Prodávající například nalévali nápoje pod míru nebo si účtovali víc, než měli. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Maturitní ples se změnil v boj o život. Policie hledá svědky

Třeboň - Páteční maturitní ples třeboňské obchodní akademie měl tragický závěr. Jak již Jindřichohradecký deník informoval, dvě dívky v Kongresovém a kulturním centru Roháč vypily dosud neznámou tekutinu, kterou jim podle informací tiskového mluvčího policie Jiřího Matznera mohl někdo přimíchat do nápoje.

Kofola bude v Česku a na Slovensku distribuovat nápoje Rauch

Praha - Skupina Kofola bude od ledna příštího roku v Česku a na Slovensku distribuovat džusy a další nápoje od rakouské firmy Rauch. Roční obrat Kofoly na českém a slovenském trhu se tímto obchodem zvýší o 450 milionů korun, což je zhruba desetina současného obratu. Vedení obou firem to dnes oznámila na tiskové konferenci.

Něco lahodného pro zahřátí

Až budete už podesáté za den zalévat pytlík s čajem horkou vodou, možná vás napadne, že byste mohli udělat změnu a připravit si nějaký neobvyklý horký nápoj. Tady je několik receptů na jeho přípravu.

Budvar má patent na zcela nové pivo

České Budějovice – Revoluci do pivovarnictví přináší Budějovický Budvar. V restauracích začíná prodávat B: Cryo, nápoj, který se vymyká dosud známým kategoriím. „Je velice silný, chutná jako pivo, hřeje jako destilát. Využíváme princip vymrazování vody 
z piva ve speciálních lahvích, který jsme si nechali patentovat," uvedl Petr Košin.

Budvar nabízí nový produkt B:Cryo - extrakt ze zmraženého piva

České Budějovice /FOTOGALERIE/- Revoluci do pivovarnictví přináší Budějovický Budvar. V restauracích začíná prodávat B: Cryo, nápoj, který se vymyká dosud známým kategoriím. „Je velice silný, chutná jako pivo, ale hřeje jako destilát. Využíváme princip vymrazování vody z piva ve speciálních láhvích, který jsme si nechali patentovat," říká Petr Košin, specialista řízení jakosti. B: Cryo má 21 procent alkoholu a čtyřicet stupňů, Petr Košin jej označuje jako spirit piva.