Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Cuvée Ostrava bude už potřinácté

Cuvée je víno, v němž vinaři využijí nejlepších vlastností jednotlivých v něm spojovaných odrůd, aby vytvořili nápoj naprosto jedinečný.

Džus nebo včely. Nemocnice jede na zdravé vlně

Zdravý životní styl, fandící takzvaným fresh potravinám, zavítal i do novojičínské nemocnice. Ta svým pacientům nově nabízí automat, který čerstvý džus vyrobí přímo před zákazníkem.

Cena starosty Polešovic zamířila do Vaďurova vinařství

Polešovice /FOTOGALERIE/ – Znamením Velikonoc v Polešovicích se stal už po osmašedesáté rituál ochutnávání vína. Milovníci ušlechtilého nápoje z hroznů se začali scházet o Velikonoční neděli do tamní sokolovny už před devátou hodinou ranní. „Přišel jsem se s kamarády podělit o barevnost, vůni chuť, harmonii a jemnost vinných vzorků z různých míst Moravy," poznamenal u prezence Jiří Trnavský z Uherského Hradiště.

Amundsen Cup lákal na barevné drinky a voňavé kávy

Prostějov – Barmani a barmanky se spolu s baristy sjeli ve čtvrtek do Prostějova, aby ve Společenském domě předvedli své umění při přípravě koktejlů a kávy. Do třetího ročníku mezinárodní koktejlové a baristické soutěže juniorů s názvem Amundsen Cup Prostějov se zapojila šedesátka soutěžících z celé republiky i zahraničí.

Rada za bar? Hlídat si záda a mít dobré boty, poznal redaktor Rovnosti

Brno - Každý si myslí, že práce za barem je naprostá pohodička. Jste u zdroje, kde si příjemně pokecáte, dáte drink a ještě možná někoho sbalíte. Tak to je velký omyl. Přesvědčil jsem se o tom v populárním Baru, který neexistuje. A to jsem se na míchání drinků jen díval. Staral jsem se hlavně o umývání nádobí a dolívání vody hostům. I tak jsem po dvanácti hodinách lehl do postele totálně hotový. Ale zážitek s výbornou partou lidí za to stál. Redaktor Brněnského deníku Rovnost Jaroslav Kára si vyzkoušel v pravidelném seriálu Na den… práci barmana.

Bacardi - Martini Poděbrady Cup: drinky létaly vzduchem, voněla brazilská káva

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - „Tak číšníci mají dneska sjezd…" Vzpomínáte na slavnou větu Ilji Racka ze začátku komedie Vrchní prchni, když roztlačil hadraplán Josefa Abrháma? Tak přesně jako na sjezdu číšníků to vypadalo před kongresovým centrem 
a uvnitř budovy na Kolonádě v Poděbradech na Nymbursku. Však také číšníci s trochou nadsázky sjezd měli. V sále se konal další ročník soutěže, která nese název Bacardi - Martini Poděbrady Cup 2015.

Středy doktora Středy: Hubnutí s alkoholem

Východní Čechy - Před měsícem jsem psal o pitném režimu a hned se objevil dotaz, jedna čtenářka napsala: „Nechci, aby dieta byla řehole. Našla jsem diety, které jsou dobré a nejsou drahé. Stále však nutí pít vodu nebo hořký čaj, zakazují kafe, alkohol…"

Středy doktora Středy: Hubnutí s alkoholem

Východní Čechy – Před měsícem jsem psal o pitném režimu a hned se objevil dotaz, jedna čtenářka napsala: „Nechci, aby dieta byla řehole. Našla jsem diety, které jsou dobré a nejsou drahé. Stále však nutí pít vodu nebo hořký čaj, zakazují kafe, alkohol…" V ordinaci se chlapi ptají hlavně na pivo, jestli si můžou dát při dietě. Pivo se bohužel k hubnutí nehodí. Co pít při dietě? Je jasné, že k hubnutí je nejvhodnější voda. Ale jak zhubnout i s něčím dobrým k pití?

Středy doktora Středy: Hubnutí s alkoholem

Východní Čechy – Před měsícem jsem psal o pitném režimu a hned se objevil dotaz, jedna čtenářka napsala: „Nechci, aby dieta byla řehole. Našla jsem diety, které jsou dobré a nejsou drahé. Stále však nutí pít vodu nebo hořký čaj, zakazují kafe, alkohol…" V ordinaci se chlapi ptají hlavně na pivo, jestli si můžou dát při dietě. Pivo se bohužel k hubnutí nehodí. Co pít při dietě? Je jasné, že k hubnutí je nejvhodnější voda. Ale jak zhubnout i s něčím dobrým k pití?

Středy doktora Středy: Hubnutí s alkoholem

Východní Čechy – Před měsícem jsem psal o pitném režimu a hned se objevil dotaz, jedna čtenářka napsala: „Nechci, aby dieta byla řehole. Našla jsem diety, které jsou dobré a nejsou drahé. Stále však nutí pít vodu nebo hořký čaj, zakazují kafe, alkohol…" V ordinaci se chlapi ptají hlavně na pivo, jestli si můžou dát při dietě. Pivo se bohužel k hubnutí nehodí. Co pít při dietě? Je jasné, že k hubnutí je nejvhodnější voda. Ale jak zhubnout i s něčím dobrým k pití?

Středy doktora Středy pokračují: Hubnutí s alkoholem

Východní Čechy - Před měsícem jsem psal o pitném režimu a hned se objevil dotaz, jedna čtenářka napsala: „Nechci, aby dieta byla řehole. Našla jsem diety, které jsou dobré a nejsou drahé. Stále však nutí pít vodu nebo hořký čaj, zakazují kafe, alkohol…"

Středy doktora Středy: Hubnutí s alkoholem

Východní Čechy – Před měsícem jsem psal o pitném režimu a hned se objevil dotaz, jedna čtenářka napsala: „Nechci, aby dieta byla řehole. Našla jsem diety, které jsou dobré a nejsou drahé. Stále však nutí pít vodu nebo hořký čaj, zakazují kafe, alkohol…" V ordinaci se chlapi ptají hlavně na pivo, jestli si můžou dát při dietě.

Ve školách změní obsah automatů

Českokrumlovsko – Žáci a studenti budou mít nabídku pití a občerstvení od září zdravější. Ředitelé škol reagují na novelu zákona, čekají vyhlášku.

Drinky létaly vzduchem, voněla brazilská káva. Bacardi cup na Kolonádě

Poděbrady - „Tak číšníci mají dneska sjezd…" Vzpomínáte na slavnou větu Ilji Racka ze začátku komedie Vrchní prchni, když roztlačil hadraplán Josefa Abrháma? Tak přesně jako na sjezdu číšníků to vypadalo před kongresovým centrem 
a uvnitř budovy na poděbradské Kolonádě v úterý dopoledne.

Kofole klesl obrat, ale stoupla jí hrubá marže i provozní zisk

Krnov – Nápojářské skupině Kofola v loňském roce klesl obrat o 208,8 milionu korun (3,2 procenta) na 6,27 miliardy korun. Zvýšila se jí však hrubá marže, provozní zisk i ukazatel EBITDA. Pozitivního výsledku skupina Kofola dosáhla, přestože kvůli poklesu tržeb v Polsku prodala meziročně o 3,2 procenta méně nápojů. Kofola to dnes oznámila ČTK.

Sbírání ho zaplavilo lahvemi. Teď brojí proti 'tlamolepům'

Praha /ROZHOVOR/ - Zatímco někdo si med maže na krajíc chleba, někdo se tekutým medem „namaže" až pod obraz. Řeč je o medovině, nápoji starém tisíce let. Ta se stala koníčkem a sběratelským pokladem pro čtyřiatřicetiletého Jiřího Poučka. Jelikož se při svém sbírání sám zaplavil lahvemi medoviny, rozhodl se založit muzeum, ve kterém se snaží lidem při ochutnávkách ukázat, že medovina není jen sladký nápoj lepící ústa.

Žáci si užívají celý týden mezi stovkou míchaných nápojů

Klatovy – Mezi koktejly, drinky a různými míchanými nápoji prožívají tento týden někteří žáci Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech. Rozhodli se totiž pro účast na barmanském kurzu, který tato škola pořádá každé dva roky.

Znamenitou kávu si můžete připravit i v kanceláři!

S kávou většinou začínáme den, zpříjemňujeme si s ní dopolední i odpolední pauzy, pracovní jednání i přátelské popovídání s kolegy. Proč bychom si ji neměli kvalitně uvařit a vychutnat i v kanceláři, kde trávíme nejvíce času?

V Česku přibývá barů s čerstvými šťávami, je jich již okolo stovky

Praha - V Česku výrazně přibývá takzvaných fresh barů, které nabízejí svým zákazníkům čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy. Jen loni jich podle informací od firem působících na tomto trhu přibyly více než dvě desítky a jejich počet se blíží stovce. Obrat trhu je odhadován na půl miliardy korun. Nabídka ovocných a zeleninových barů se rozšiřuje, kromě čerstvých nápojů nabízejí saláty, polévky či zmrzlinu.

Školní jídelna vyrobí denně na šedesát vlastních svačinek

Prachatice – Od letošního školního roku přišla s novinkou Základní škola v prachatické Vodňanské ulici. Původní bufet vedení školy úplně zrušilo a dětem podle slov ředitelky Petry Sandanyové nabízí svačiny podle platných norem. V nabídce mají housku buď se šunkou, nebo sýrem či pomazánkou, kterou vyrábí přímo ve školní jídelně.

Ředitelé škol na Vyškovsku: zakázat automaty se sladkostmi je nesmysl

Vyškovsko - Už je to jen na Senátu a prezidentovi. Pokud i ti schválí novelu školského zákona, která minulý týden prošla sněmovnou, od září už ve školách nebudou k vidění automaty s cukrovinkami nebo sladkými limonádami. Jak ale upozorňují někteří ředitelé škol Vyškovska i nutriční specialisté, problém je v tom, co označit za nezdravou potravinu. A především, zda opatření dětem zabrání ve špatných stravovacích návycích.

Ředitelé škol: zakázat automaty se sladkostmi je nesmysl

Vyškovsko - Už je to jen na Senátu a prezidentovi. Pokud i ti schválí novelu školského zákona, která minulý týden prošla sněmovnou, od září už ve školách nebudou k vidění automaty s cukrovinkami nebo sladkými limonádami. Jak ale upozorňují někteří ředitelé škol Vyškovska i nutriční specialisté, problém je v tom, co označit za nezdravou potravinu. A především, zda opatření dětem zabrání ve špatných stravovacích návycích.

V barmanské show si vybojoval druhé místo

Kroměříž - Druhé místo na juniorské koktejlové soutěži, která se minulý týden konala v hotelové škole v Kroměříži obsadil Lukáš Košnar. Účastnili se jí barmani z různých koutů republiky a dvacetiletý Lukáš na odbornou porotu zapůsobil v kategorii flair: jedná se o zajímavou záležitost, kde je důraz kladen především na show a propojení s publikem.

Středy doktora Středy: Jak správně pít při dietě

Východní Čechy - V dnešním pokračování našeho seriálu o hubnutí, dietách, ale také o zdravém životním stylu a zdravé životosprávě se budeme věnovat vodě a pitnému režimu. Lidské tělo je z šedesáti procent tvořeno vodou a obvykle se jí v organizmu nachází 42 až 45 litrů. Muži mívají v těle o něco více vody než ženy a celkově s věkem toto množství klesá.

Blovické muzeum ukazuje, z čeho se dříve pilo

Blovice – V Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích je do 6. dubna k vidění výstava Připijme si vesele aneb K počátkům slavností. Výstava je to archeologická a podle jejího autora Jiřího Boudy patří takzvaná archeologie nápojů k nejoblíbenějším.

Informace o alergenech: Restaurace zapomínají na nápoje

Praha - Hygienici v lednu provedli v restauracích, jídelnách, kavárnách a cukrárnách první kontroly od platnosti nařízení informovat o přítomnosti alergenů v pokrmech. Z celkového počtu 1032 kontrol zjistili pochybení ve 130 případech. Častou chybou bylo mimo jiné to, že informace o alergenních složkách byla v provozovně sice na viditelném místě, ale alergeny nebyly vztaženy ke konkrétním jídlům, sdělilo ministerstvo zdravotnictví.

V herně byl myší trus

Jihlava – Kvůli myšímu trusu za barovým pultem, kde se připravovaly nápoje a pokrmy, zavřeli v pátek inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce hernu Club Bonver Quantanamo na jihlavské Okružní ulici.

Výroba vodky v Rusku loni klesla o více než pětinu

Moskva – Slábnoucí ruská ekonomika stahuje dolů i výrobu ruského národního nápoje. Oficiální produkce vodky v zemi loni klesla o více než 22 procent, napsal s odvoláním na statistický úřad ve svém sobotním vydání ruský list Kommersant. Na vině je prý načerno pálená lihovina, která postupně nahrazuje legální výrobky, jež jsou dražší kvůli vyšší dani, napsala agentura DPA.

Absint zakázaný před 100 lety znovu ožívá obklopen mýtem

Paříž - Absint proslavili v 19. století umělci jako byli Van Gogh nebo Verlaine. Před 100 lety byl tento nápoj zakázán, neboť se soudilo, že se po něm "blázní". Dnes tento mok, nazývaný též Zelená víla, zažívá nové vzkříšení. V mysli Francouzů je však absint stále ještě tím zakázaným nápojem, který z člověka dělá blázna.

Deník radí: Zahřejte se! Zima není jen o grogu a svařáku

Není to jen čaj, svařák, medovina nebo punč, které dokážou v zimě zahřát na těle i u srdce. Teplý se dá pít i v poslední době oblíbený cider, jindy vychlazené pivo nebo silnější destiláty. Co by vám mohlo zachutnat, jak si nápoj připravit a na co si dát pozor?

Deník radí: Zahřejte se! Zima není jen o grogu a svařáku

Praha /INFOGRAFIKA/ - Není to jen čaj, svařák, medovina nebo punč, které dokážou v zimě zahřát na těle i u srdce. Teplý se dá pít i v poslední době oblíbený cider, jindy vychlazené pivo nebo silnější destiláty. Co by vám mohlo zachutnat, jak si nápoj připravit a na co si dát pozor?

Halucinogenní nápoj ayahuasca láká do Peru turisty

V peruánské Amazonii turisté naleznou bohatou flóru a faunu - a drogu ayahuasca. V Peru tento halucinogenní nápoj, který vás změní v jaguára nebo v anakondu, láká stále více západních turistů. Může však být velmi nebezpečný, píše francouzský deník Le Figaro.

Svačinu ve školním automatu si někdy koupí přes polovinu dětí

Praha - Více než polovina dětí si někdy koupí svačinu ve školním automatu, pravidelně snídá 57 procent školáků. Většinou jsou to žáci nižších tříd, starší prý nemají hlad a ráno si raději přispí. Pět procent školáků pije energetické nápoje a pět procent přiznalo alkohol. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které organizovalo Centrum prevence o.s. Anonymní dotazník vyplňovali počátkem školního roku žáci deseti pražských škol v projektu zaměřeném na prevenci a včasný záchyt dětské obezity.