Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

V pivovaru Chodovar roztočili pípy, pilo se první letošní pivo

Chodová Planá - Pivní klub pořádal letos již popatnácté ve spolupráci s rodinným pivovarem Chodovar z Chodové Plané na Tachovsku a za podpory Západočeské sekce České barmanské asociace unikátní a již tradiční barmanskou soutěž Chodovar Cup 2013. Ta se stala součástí slavnostního zahájení letošní pivní sezony.

Existuje „šetrné" víno? Ano

Někteří lidé se alkoholu hlavně pro jeho nežádoucí účinky při vypití většího množství vzdali zcela a raději se vydali na dráhu abstinentů. Jiní by si rádi občas dali alespoň skleničku lahodného nápoje, ale třeba jim to nedovoluje zdravotní stav, případně „jiný" stav, například těhotenství nebo kojení.

V pivovaru roztočili pípy, pilo se první letošní pivo

Chodová Planá – Pivní klub pořádal letos již popatnácté ve spolupráci s rodinným pivovarem Chodovar z Chodové Plané a za podpory Západočeské sekce České barmanské asociace unikátní a již tradiční barmanskou soutěž Chodovar Cup 2013. Ta se stala součástí slavnostního zahájení letošní pivní sezony.

FOTO: Studenti byli celý týden mezi koktejly

Klatovy – Studenti Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy prožili celý týden mezi koktejly, drinky a různými dalšími míchanými nápoji. Měli totiž možnost si udělat barmanský kurz.

Dobrý den, co vám nabídnu?

Strakonice – Studentka Oldřiška Mášková viděla u přítele v Rakousku, jak se mixují nápoje. Učarovalo jí to natolik, že se přihlásila do barmanského kurzu ve strakonické Euroškole.

Čím doplňují vypocené tekutiny havíři a hutníci z těžkých provozů?

Ostrava - Vysoké pece či ocelárny v hutích, rubání nebo čelba v šachtách. To jsou příklady pracovišť, kde zaměstnanci vypotí za směnu i několik litrů. Dříve doplňovali tekutiny čajem, cikorkou, kalinkou. Později je nahradily minerálky či nízkostupňová piva. Co pijí v současnosti?

Na automatech prohrávají zdraví

Svitavy - Nadváhou nebo obezitou trpí u nás pětina chlapců a desetina dívek. Napomáhají tomu také automaty se sladkostmi, které mají děti přímo ve školách.

Čím doplňují vypocené tekutiny havíři a hutníci z těžkých provozů?

Ostrava - Vysoké pece či ocelárny v hutích, rubání nebo čelba v šachtách. To jsou příklady pracovišť, kde zaměstnanci vypotí za směnu i několik litrů. Dříve doplňovali tekutiny čajem, cikorkou, kalinkou. Později je nahradily minerálky či nízkostupňová piva. Co pijí v současnosti?

Prague Food Festival bude od 24. května na Pražském hradě

Praha – Nejezte blbě a přijďte na Prague Food Festival, který se koncem května uskuteční v Královské zahradě Pražského hradu, vzkazují zájemcům o dobré jídlo a pití pořadatelé sedmého ročníku této kulinářské akce. Ochutnají prý skvělé pokrmy, uvidí nejlepší šéfkuchaře, poznají špičkové podniky, producenty nápojů a delikatesy, které promění areál v jednu velkou kuchařskou školu.

Sobota patřila v Tupesích vinným delikatesám

Tupesy – Rituál koštu vína, ušlechtilého nápoje z hroznů, se stal v sobotu v Tupesích už po čtyřiadvacáté znamením blížících se Velikonoc. Protože vystavovaná vína tu bývají každým rokem velmi kvalitní, přilákala v odpoledních hodinách do tělocvičny tupeské základní školy víc než tři stovky vínomilců.

Otrávíme vaše nápoje, vyhrožovali vyděrači firmě Red Bull

Vídeň - Zatím neznámí pachatelé vydírali rakouského výrobce energetických nápojů Red Bull. Podle agentury APA se dožadovali zaplacení určité finanční částky a vyhrožovali tím, že fekáliemi otráví plechovky s nápojem, pokud se tak nestane.

Pivní mixy jsou stále oblíbenější. Vloni se prodalo 462 tisíc hektolitrů

Praha – V Česku se loni podle odhadu společnosti Pivovary Staropramen prodalo 462.000 hektolitrů pivních mixů, což bylo meziročně více než čtyřnásobné množství. Novinářům to dnes řekl její generální ředitel Zbyněk Kovář. Jím vedená dvojka tuzemského pivovarnictví v květnu 2011 odstartovala pivem Staropramen Cool Lemon nový trend na tuzemském trhu a je v této kategorii jeho lídrem. Nápoje vzniklé smícháním piva a ovocné složky následně začala vyrábět řada dalších pivovarů.

Bylinkářky radí: Dbejte na pročišťování

Počátek týdne je vhodný k pročištění trávicího traktu, které ovlivňuje měsíc ve dnech Panny. Vyzkoušejte k tomuto účelu Psyllium. Vlákninu, která se nechává nabobtnat v nápoji nebo v jogurtu, užíváme při zácpě, čištění střeva a redukci k zasycení žaludku.

Nápoje z Horácka

Recept nám poslala Jana Pavlová z Třebíče.  (Ořechovka tety Irenky, Jarní šťáva, Nápoj z jablek na posílení imunity, Pečený čaj babičky Růženky)

Drinky míchají mladí barmani mistrně, ale vypít je nesmějí

Chrudim - V Hotelové škole Bohemia se celý týden studenti učili nejnovějším trendům v přípravě rautových stolů. Zároveň absolvovali barmanský kurz ukončený teoretickými a praktickými zkouškami vedený Karlem Zapalačem, držitelem mnoha mezinárodních ocenění, mezi nimiž kraluje titul nejzručnějšího barmana světa.

Šéfkuchař pivovaru Antoš: Kromě piva chceme i posilovat gastronomickou kulturu

Tradiční i netradiční piva, používání místních a hlavně kvalitních surovin a doporučení vhodných kombinací jídel a nápojů. Přesně to najde host slánského Pivovaru Antoš, jehož šéfkuchař připravil pro hosty unikátní službu, a to kombinaci pití a jídla „na míru". Takže to je náš dnešní tip na výlet…

Je libo kafíčko? Voňavý šálek povzbudí tělo i mysl

Náchodsko - Někdo má rád turka, jiný espresso nebo cappuccino. Řeč je o kávě. Její pití je bezesporu oblíbeným rituálem. Ke všemu káva obsahuje kofein, který příjemně povzbudí a odbourá pocit únavy. Tento vyhledávaný nápoj se dá připravovat mnoha způsoby, ať už doma nebo v kavárně či v restauraci.

OBRAZEM: Nápoje míchali jako profesionálové

Litoměřice - Jak správně míchat dlouhé nápoje, jak vybrat vhodný koktejl, jak jej nabídnout i připravit to vše se pod vedením mistra svého oboru, zakladatele 1. České barmanské asociace Miloše Trettera, učili studenti Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích.

K Valentýnu bublinky prostě patří – vyhrajte SodaStream Cola pack!

Už jste přemýšleli, kde letos prožijete svátek zamilovaných? Strávíte večer v restauraci nebo svou lásku pozvete k sobě? Jestli se rozhodnete pro intimnější prostředí vašeho domova, je třeba kromě dobré večeře myslet i na nápoje. Šampaňské je sváteční klasika, co takhle zkusit letos trochu jiné „bublinky"?

Správné pití čaje vyžaduje zklidnění mysli i těla

Stříbro /ROZHOVOR/ – Oblíbený je snad po celém světě, přináší každodenní potěšení milionům lidí. Připravovaný na stovky způsobů, pijeme ho téměř všichni, přesto o něm mnohdy víme pramálo. Kdo by neznal nápoj, jehož název pochází z čínského čcha a běžně se mu říká čaj.

Správné pití čaje vyžaduje zklidnění mysli i těla

Stříbro – Oblíbený je snad po celém světě, přináší každodenní potěšení milionům lidí. Připravovaný na stovky způsobů, pijeme ho téměř všichni, přesto o něm mnohdy víme pramálo. Kdo by neznal nápoj, jehož název pochází z čínského čcha a běžně se mu říká čaj.

Veseta prohlašuje: Lidé se vody bát nemusí

Kladensko - Doslova pozdvižení na vsi vyvolaly v uplynulých dnech informace o tom, že v nápojích společnosti Veseta, která má své sídlo v Kyšicích na Kladensku, se objevila cizorodá chemická látka toluen. Přestože lidi informace zpočátku poplašila, skutečnost je mnohem méně dramatická, než jak by se na první pohled mohlo zdát.

Veseta prohlašuje: Lidé se vody bát nemusí

Kyšice -  Doslova pozdvižení na vsi vyvolaly v uplynulých dnech informace o tom, že v nápojích společnosti Veseta, která má své sídlo v Kyšicích na Kladensku, se objevila cizorodá chemická látka toluen. Přestože lidi informace zpočátku poplašila, skutečnost je mnohem méně dramatická, než jak by se na první pohled mohlo zdát.

Veseta prodávala pramenitou vodu s toluenem, zjistila inspekce

Brno - Pramenitá neperlivá voda společnosti Veseta z Kyšic na Kladensku obsahovala toluen. Při plánované kontrole výrobce na to přišla Státní zemědělská a potravinářská inspekce a okamžitě nařídila stáhnout danou šarži z prodeje. Společnost vyrobila 50.652 litrů tohoto nápoje, který prodávala v lahvích s obsahem 1,5 litru. 

Pivo má nového konkurenta! Pražané si oblíbili jablečný cider

Praha – V pražských barech se boří mýty, že Češi pili, pijí a budou pít jen pivo. Za poslední rok se rozšířila popularita českého cideru přírodního kvašeného jablečného nápoje. Suchý cider je hořký jako pivo a konzistencí a kyselostí připomíná víno.

Pivo má nového konkurenta! Pražané si oblíbili jablečný cider

Praha – V pražských barech se boří mýty, že Češi pili, pijí a budou pít jen pivo. Za poslední rok se rozšířila popularita českého cideru přírodního kvašeného jablečného nápoje. Suchý cider je hořký jako pivo a konzistencí a kyselostí připomíná víno.

Trend budoucnosti: chytrá domácnost

Okna, která se vám sama zavřou, když začne pršet. Trouba, která dopeče pečivo chvilku před tím, než se probudíte. Žehlička, co sama ví, kdy se vypnout nebo jakou teplotu si nastavit podle typu látky. A lednice, jíž stačí na ochlazení nápojů pro hosty pět minut.

Některé restaurace v centru Prahy na Silvestra zvyšují ceny

Praha – Lidé, kteří budou konec roku oslavovat v centru Prahy, mohou v některých restauracích narazit na vyšší ceny. Dočasné zdražení se vedle speciálního silvestrovského menu dotkne i běžné nabídky jídel a nápojů. Za pivo hosté například zaplatí i téměř sto korun.

Některé restaurace v centru Prahy na Silvestra zvyšují ceny

Praha – Lidé, kteří budou konec roku oslavovat v centru Prahy, mohou v některých restauracích narazit na vyšší ceny. Dočasné zdražení se vedle speciálního silvestrovského menu dotkne i běžné nabídky jídel a nápojů. Za pivo hosté například zaplatí i téměř sto korun.

Hugo, Vánoční pohlazení nebo Piňa Colada: 8 tipů na silvestrovský koktejl

Velké Karlovice - Chutný koktejl může zpříjemnit nejrůznější sváteční příležitosti. Překvapte letos překvapit své přátele při silvestrovské či jiné oslavě v závěru roku neobvyklým přípitkem - vyzkoušejte tipy na míchané nápoje od barmana Petra Slováka z vyhlášeného nočního Cocktail baru ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Jak se vypořádat ve zdraví se zimou? Pomáhají teplé nápoje a jídlo

Praha – Vypořádat se ve zdraví se zimou pomáhají lidem podle propagátorky čínské medicíny Lenky Romanové nápoje a jídlo, které jsou v souladu s ročním obdobím. V chladných dnech je podle ní lépe jíst jídlo, které zahřeje, v létě naopak. Teplé nápoje a polévky doplní v zimě tělu energii na to, aby si udrželo přirozenou teplotu. Podle socioložky Jany Duffkové je pro zdraví důležité také umět odpočívat.

Jak se vypořádat ve zdraví se zimou? Pomáhají teplé nápoje a jídlo

Praha – Vypořádat se ve zdraví se zimou pomáhají lidem podle propagátorky čínské medicíny Lenky Romanové nápoje a jídlo, které jsou v souladu s ročním obdobím. V chladných dnech je podle ní lépe jíst jídlo, které zahřeje, v létě naopak. Teplé nápoje a polévky doplní v zimě tělu energii na to, aby si udrželo přirozenou teplotu. Podle socioložky Jany Duffkové je pro zdraví důležité také umět odpočívat.

Letošní prodej burčáku: zatím jediný zjištěný špatný vzorek

Brno – Pouze jediný odebraný vzorek burčáku nebo částečně zkvašeného hroznového moštu letos nevyhověl analýze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Odebrala jich třiapadesát, analyzovala  už sedmačtyřicet, šest ještě zbývá. „Proti minulým letům jde o výrazný posun v kvalitě nabízeného nápoje," informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.