Svařené víno, grog a punč jsou nejoblíbenější nápoje, které podáváme za chladných zimních večerů ve vánočním období na zahřátí. Punč se však z této trojice poněkud vymyká: každý ho připravuje trochu jinak a dá se pít i zastudena.
Střední Čechy – Dobrou zprávu mají pro návštěvníky vánočních trhů středočeští hygienici: žádný strach, u stánků se můžete občerstvit bez obav. Dosavadní kontroly stánků nabízejících horké nápoje i občerstvení v podobě skutečně rozmanitých pochoutek ukázaly, že většina provozovatelů nemá s dodržováním základních hygienických pravidel problém. Ve čtvrtek o tom informovala ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.
Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!
Ústí nad Labem – Čtvrteční odpoledne patřilo na Lidickém náměstí hlavně dobrotám z vánočních stánků na trzích, jídlům i nápojům. Na dračku šly dlouhé klobásy, ale i sladká jídla v čele s trdelníkem a horké nápoje. Vládly jim svařák a káva, ke konzumaci hrála nenáročná vánoční hudba, koledy sborů z cédéček.
Zatímco reklamovat obuv či elektroniku jsme si už zvykli, v restauracích se často držíme zpátky kvůli ostychu či neznalosti svých práv. Přitom zde uzavíráme kupní smlouvu jako kdekoliv jinde a pokud se nám nedostane adekvátního plnění, máme právo se ozvat. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?
Název Tropik bar není v Holešově ničím neznámým: podnik tohoto jména tam totiž funguje už dvě desetiletí. Současná majitelka jej převzala přede dvěma lety a rozhodla se lehce pozměnit interiér a zásadně osvěžit nabídku: na své si tam tak nyní přijdou dámy, pánové, pivaři i abstinenti.
FOTOGALERIE / Originálními nápady hýří nové zimní menu Cocktail baru Lanterna ve Velkých Karlovicích. Barmani tohoto vyhlášeného podniku, který je součástí karlovického Spa hotelu Lanterna, se při jeho přípravě nechali inspirovat krásami a chutěmi Valašska. Svůj osobní vztah k jeho různými místům promítli nejen do výběru ingrediencí, ale zejména hravého způsobu servírování.
/ROZHOVOR/ Nad pivem se mluví o všem možném. A když tedy hovořím o samotném pivu s brand manažerkou Staropramenu Petrou Chovancovou, není řeč jen o nápoji, ale také o společenském fenoménu.
Hřebeč – Poněkud znepokojená maminka jednoho ze školáků Základní školy ve Hřebči zavolala v uplynulých dnech ředitelce školy Jindřišce Čermákové. Dítě se doma svěřilo, že při odpoledním čekání na autobus přijelo k zastávce stříbrné auto, ve kterém seděli tři muži a nabízeli dětem zboží v podobě tabletek, údajně na růst svalů a také nějaké nápoje. Kromě toho si děti fotili a natáčeli na mobily.
Polička - „Škola se mi stala koníčkem,“ říká Kateřina Vymazalová. Ta je studentkou Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Poličce. Patří mezi ty studenty, kteří využili příležitosti se vzdělávat i mimo vyučování a stala se mistrem svého oboru. Jako specialistka na čaj a nápoje s ním spojeným se zúčastnila mnoha soutěží.
Čoko-kebab, čokoládové víno či pivo a další netradiční lahodné kombinace si mohou ještě v neděli vyzkoušet návštěvníci Čokoládového festivalu, který se koná Černé louce v centru Ostravy. Zájem o festival je obrovský. Například v sobotu odpoledne se před vstupem tvořila až stometrová fronta.
Společnost Coca-Cola se nechová zodpovědně v krizi způsobené plastovým znečištěním planety. To zjistila nová studie Greenpeace, podle které výrobce známého nápoje vyprodukoval loni o miliardu víc plastových lahví než v předchozích dvanácti měsících. Celkově pak více než 110 miliard každý rok.
Čistá voda, bílé jogurty bez cukru, suché rohlíky… Představa úředníků o školním bufetu. Takzvaná pamlsková vyhláška, která platí od ledna letošního roku, nastavila velmi přísná pravidla na to, co se ve školních bufetech smí prodávat. Jak se „zařídily“ ostravské školy?
Vysoký Chlumec /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Rok se s rokem sešel a pivovar na Příbramsku opět otevře veřejnosti bránu. Den pivovaru Vysoký Chlumec je především oslavou pěnivého moku a umu českých sládků, kteří tu vyrábí pivo od roku 1466. Sobota 9. září ale nabídne také pořádnou porci muziky a návštěvníci budou mít příležitost při komentovaných prohlídkách nahlédnout do prostor pivovaru. Na bližší informace jsme se zeptali výrobního ředitele pivovaru Víta Zrůbka.
Karlovy Vary - Odborná porota soutěže World Beverage Innovation Awards ocenila lahev na nápoj Fruttimo navrženou designérem Markem Mikovcem jako Nejlepší PET lahev roku 2015.
Švédská automobilka pomalu zveřejňuje některé zajímavosti o chystaném crossoveru XC40. Nyní láká na interiér, který údajně nabídne hromadu praktických vychytávek a úložných prostorů.
Děti ve školním věku mají nedostatečný příjem tekutin. Jejich rodiče to často podceňují a nepřipomínají jim, že by se měly napít ráno při snídani a také dopoledne ve škole.
Svátek všech rumů je tady. Připadá na 16. srpna a nabízí tak všem milovníkům rumu možnost oslavit jeho existenci. Přinášíme několik perliček, které o něm určitě netušíte a příště si na ně při jeho pití jistě vzpomenete.
Černá v Pošumaví – S Davidem Neumannem jsme si povídali o létě, Lipnu a koktejlech. Je profesionálním barmanem, majitelem plážového baru Windy Point a mistrem ČR a vicemistrem Evropy ve flair bartendingu, tedy v točení, házení do vzduchu, žonglování, balancování a chytání láhví a nápojů.
Česká obchodní inspekce uskutečnila začátkem letní turistické sezóny akci zaměřenou na kontrolu nabídky a prodeje výrobků a poskytování služeb. Celkem provedla v období od 2. května do 30. června 319 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 98 případech, což je téměř 31 procent. Prodejci nejčastěji nedodržovali správnou hmotnost pokrmu nebo míru nápoje.
Češi dávají stále více přednost nealkoholickým nápojům. Jejich spotřeba v Česku loni vzrostla o téměř dvě procenta, kdy každý Čech vypil v průměru 215 litrů. Předloni to bylo o tři litry méně. Ve spotřebě dominují limonády, za nimi následuje balená voda.
Břeclav – Rajčata na grilu, v těstovinách, s masem i ve slavném drinku s vodkou a řapíkatým celerem – do ulice u břeclavské synagogy opět dorazí dav milovníků této plodiny. Oblíbená kulinářská akce Slavnosti rajčat je na programu v sobotu.
Kladno - Úterní první srpnový den je podle meteorologů nejteplejším dnem letošním prázdnin. Kdo může, dává přednost koupeli v průzračné vodě či chlazení tím nejdostupnějším způsobem. Lahodné nápoje a relaxace v přírodní nebo umělé nádrži jsou asi tím nejlepším receptem.
Tradiční anglický výrobce sportovních vozů představil zajímavou novinku. Jde dokonce o nejvýkonnější vůz se silniční homologací, jaký u něj zatím vznikl. Přivítejte Lotus Evora GT430.
Třebíč - Zonka dala na Třebíčsku jméno limonádě. Dokumentuje to nová výstava o historii a současnost třebíčské rodinné firmy ZON, čili Zdravotní osvěžující nápoje. Název Zonka se v regionu vžil jako lidové označení pro klasické a točené limonády.
Italská káva je bezkonkurenčně nejlepší na světě. Jak se nedávno vyjádřil zpěvák a herec David Matásek, metr za rakouskými hranicemi ještě káva připomíná vařené bukvice, metr za hranicemi italskými jde o zcela jiný nápoj. Italové si ovšem dají za své kávové umění dobře zaplatit.
Lanškroun /ROZHOVOR/ - První soutěž a hned velký úspěch. Na české finále Jameson Bartender's Ball v Hradci Králové jel Martin Straka z Music Baru Forea v Lanškrouně sbírat zkušenosti a odjížděl s vítězstvím v kapse a letenkou na světové finále do Irska.
Český Krumlov - Českokrumlovský barman Jan Lukas z baru Apotheka získal úžasné 2. místo na mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2017.
Praha - V horkých letních dnech se musí zaměstnavatelé postarat o pitný režim svých pracovníků. Bezplatně jim musí zajistit dostatek tekutin s potřebnými minerály. Ukládá jim to zákoník práce a vládní nařízení o ochraně zdraví při práci. Za nedodržení povinnosti hrozí podnikům pokuty. Firmy a instituce mohou ve vedru také zkrátit či jinak rozvrhnout pracovní dobu. Uvádí to ministerstva práce a zdravotnictví ve svých doporučeních i server o bezpečnosti práce.
Český Krumlov - Krumlovský barman Jan Lukas bude reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, které se uskuteční letos v červnu v Praze.
Česko i celý svět šílí. Z Kima, po Budvaru, kvůli asistované sebevraždě, přesčasům a sexu. Jen Petr Janda drží pohromadě a Dominik Hašek má naštěstí svůj drink.
Orlickoústecko - Od devátého do třináctého místa je pět týmů našlapáno v rozmezí čtyř bodů. Okresní přebor II. třídy ve fotbale slibuje dramatickou bitvu.