Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Spotřeba nealkoholických nápojů v Česku roste. Dominují limonády

Češi dávají stále více přednost nealkoholickým nápojům. Jejich spotřeba v Česku loni vzrostla o téměř dvě procenta, kdy každý Čech vypil v průměru 215 litrů. Předloni to bylo o tři litry méně. Ve spotřebě dominují limonády, za nimi následuje balená voda.

Do červena. Břeclav čekají rajčatové hody

Břeclav – Rajčata na grilu, v těstovinách, s masem i ve slavném drinku s vodkou a řapíkatým celerem – do ulice u břeclavské synagogy opět dorazí dav milovníků této plodiny. Oblíbená kulinářská akce Slavnosti rajčat je na programu v sobotu.

OBRAZEM: První srpen je zatím nejteplejší den prázdnin

Kladno - Úterní první srpnový den je podle meteorologů nejteplejším dnem letošním prázdnin. Kdo může, dává přednost koupeli v průzračné vodě či chlazení tím nejdostupnějším způsobem. Lahodné nápoje a relaxace v přírodní nebo umělé nádrži jsou asi tím nejlepším receptem.

Odpoledne se zaměří na kávu

Hradec Králové - Milovníci černých silně vonících nápojů ve středu mohou zavítat na ojedinělou akci - takzvaný kávový Pop up.

OBRAZEM: Třebíčská Zonka dala jméno limonádě

Třebíč - Zonka dala na Třebíčsku jméno limonádě. Dokumentuje to nová výstava o historii a současnost třebíčské rodinné firmy ZON, čili Zdravotní osvěžující nápoje. Název Zonka se v regionu vžil jako lidové označení pro klasické a točené limonády.

Pro náruživé kafaře. Kde je v Itálii nejlevnější káva

Italská káva je bezkonkurenčně nejlepší na světě. Jak se nedávno vyjádřil zpěvák a herec David Matásek, metr za rakouskými hranicemi ještě káva připomíná vařené bukvice, metr za hranicemi italskými jde o zcela jiný nápoj. Italové si ovšem dají za své kávové umění dobře zaplatit.

Straka: „Namíchat drink, to je alchymie"

Lanškroun /ROZHOVOR/ - První soutěž a hned velký úspěch. Na české finále Jameson Bartender's Ball v Hradci Králové jel Martin Straka z Music Baru Forea v Lanškrouně sbírat zkušenosti a odjížděl s vítězstvím v kapse a letenkou na světové finále do Irska.

Zaměstnavatelé musí v horku zajistit pracovníkům zdarma minerálky

Praha - V horkých letních dnech se musí zaměstnavatelé postarat o pitný režim svých pracovníků. Bezplatně jim musí zajistit dostatek tekutin s potřebnými minerály. Ukládá jim to zákoník práce a vládní nařízení o ochraně zdraví při práci. Za nedodržení povinnosti hrozí podnikům pokuty. Firmy a instituce mohou ve vedru také zkrátit či jinak rozvrhnout pracovní dobu. Uvádí to ministerstva práce a zdravotnictví ve svých doporučeních i server o bezpečnosti práce.

Krumlovský barman postoupil na mistrovství světa

Český Krumlov - Krumlovský barman Jan Lukas bude reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, které se uskuteční letos v červnu v Praze.

Týdenní zkrat: Eutanazie nebude

Česko i celý svět šílí. Z Kima, po Budvaru, kvůli asistované sebevraždě, přesčasům a sexu. Jen Petr Janda drží pohromadě a Dominik Hašek má naštěstí svůj drink.

U Sousedíka se učí míchat drinky od expertů

Vsetín – V těchto dnech mají žáci Střední odborné školy (SOŠ) Josefa Sousedíka možnost zúčastnit se barmanského a carvingového kurzu. Oba kurzy se každoročně mezi nimi těší velké oblibě.

Zázrak jménem Red Bull: Kde se zrodil úspěch?

Red Bull zná již téměř každý. Značka energetického nápoje s nepřehlédnutelnou kampaní, známou díky sponzoringu sportovních událostí, to však měla v minulosti nahnuté. Jak začala její cesta ke slávě? 

Mandle v jídle i nápoji. Po mandloňové stezce se vydaly k rozhledně davy lidí

Hustopeče /FOTOGALERIE/ – Samotné mandle nebo mandlový dezert k jídlu, mandlovice na posilnění nebo focení s velkou mandlí jako symbolem města. Tento druh ovoce je v sobotu při Slavnostech mandloní a vína v Hustopečích k vidění na každém rohu. V různých formách. „Právě mandloně nás dneska do Hustopečí přilákaly," hlásí například Marian Romkas z Třebíče.

Káva, to je příběh, který si zaslouží naši pokoru, říká barista roku

Litomyšl/VIDEO/ – Kde jinde než v kavárně se sejít s člověkem, který je čerstvým držitelem titulu Barista roku. O nápoji, který milují lidé na celém světě, dokáže mluvit hodiny. Dokáže přesvědčit k vypití šálku výběrové kávy i člověka, jenž ji nikdy v životě neochutnal. Z Prahy, kde pracuje, přijel osmadvacetiletý barista JAN ŠKEŘÍK do rodné Litomyšle.

Nejvíc solí kuchaři ve Žďáře

Vysočina - Chipsy a coca-cola. Tradiční jídelní kombinace dětí a mladých lidí. Čím více jíme slaných potravin, tím větší chuť máme na slazené nápoje. Lékaři přitom varují, že doporučená denní dávka soli činí pro dospělého člověka pouhých 5 gramů. U dětí se jedná ještě o menší množství. V České republice se ale průměrná spotřeba soli pohybuje mezi 14-15 gramy na osobu na den. Přitom právě sůl je odborníky vnímána jako hlavní důvod, jenž významně ovlivňuje vysoký krevní tlak a následně další choroby srdce a cév. Ne náhodou až 50 procent dospělé populace trpí tímto onemocněním.

Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.

Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.

DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. 

DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Praha - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. Pomohlo by více, kdyby stát zavedl zvláštní daň ze sladkých pokrmů a nápojů, nebo ji dokonce uvalil přímo na cukr? Nebo je celý tento humbuk zbytečný a my se škodlivého vlivu cukru tolik obávat nemusíme, protože by stačilo se více hýbat a obézních lidí by okamžitě ubylo?

Meziroční inflace v Německu atakuje hranici dvou procent

Berlín (Německo) - Míra inflace v Německu v lednu podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie meziročně dosáhla 1,9 procenta, a je tak nejvyšší za 3,5 roku. Proti prosinci se ale ceny o 0,8 procenta snížily. Nejvíce se během ledna zvyšovaly ceny potravin, alkoholových nápojů, tabáku a dopravy.

Kofola bude distribuovat české minerálky

Ostrava - Nápojářská skupina Kofola převezme od března výhradní distribuci přírodních minerálních vod s výtěžk​y z léčivých pramenů Bílinská kyselka, Rudolfův pramen a Zaječická hořká voda. Výrobcem těchto nápojů je společnost Bohemia Healing Marienbad Waters, která si jejich distribuci zajišťovala dosud převážně sama.

Kam zmizelo pravé podmáslí?

Výrobek s názvem podmáslí dneska už konzument na pultech obchodů jen tak nenajde. Koupit se dá skoro výhradně jen kysané podmáslí, což je jedna z variant podmáslí. Z dříve čiré tekutiny se stal kysaný nápoj. Proč?

Komu nejvíc chutnají hořká piva? Češkám nad padesát

České pivovary by si měly předcházet ženy. Hlavně již zralé dámy totiž dávají přednost pivům s vyšší hořkostí, což je zpravidla doména českých ležáků. Naopak Maďarkám nebo Slovenkám stejného věku chutnají spíše takzvaná europiva, tedy nápoje s nižší hořkostí. „Češky, zejména nad padesát let, výrazně preferují tradiční hořká piva, dokonce víc než čeští muži," uvedl Jaromír Fiala z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Kiosky na školách končí, nemají na výběr

Mladá Boleslav - Párky v rohlíku, sladkosti nebo energetické nápoje už čtyři měsíce ve školních kioscích a bufetech chybí. Takzvaná „pamlsková vyhláška" sortiment těchto drobných občerstvení značně zredukovala, což na řadě škol vedlo k jejich zavření. Jak je tomu v Mladé Boleslavi?

Školní bufety končí, nová pravidla jsou příliš přísná

Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.

Školní bufety končí, nová kritéria jsou příliš přísná

Blanensko, Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.

Vyměnit krev burčákem? Je to mýtus, říká vinař

Slovácko - Nápoj bez chemické konzervace, přírodní a plný vitaminu B, právě to je burčák, který příznivě působí na pleť i celý organismus. Provází ho ale také spousta mýtů, jaké to jsou, prozradil vinař ze Zlechova Břetislav Jakubík.

Český zahraniční obchod je úspěšný

Praha - Zahraniční obchod Česka skončil loni v listopadu v přebytku 10,8 miliardy korun, meziročně tak byl vyšší o 1,1 miliardy Kč. Výsledek příznivě ovlivnil pokles schodku obchodu s chemickými výrobky, potravinami, nápoji a tabákem a vyšší přebytek u obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím a se surovinami. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.