Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Bufet na půdě poslanecké sněmovny

Díky nám poslanecký bufet zdražil, pochlubili se Piráti

Pirátská strana oznámila, že se jí podařilo prolomit jednu letitou parlamentní tradici. Poslanci si nyní v kantýně připlatí za nápoje a studenou kuchyni 50 procent. Tím se ceny občerstvení ve sněmovně alespoň přiblížily k tržní hladině.

Ilustrační foto

Za obezitu dětí v předškolním věku můžou rodiče, říká primář Jan Boženský

/ROZHOVOR/ Nadváhou či obezitou trpí v České republice 71 procent mužů a 57 procent žen. Podle odborníků obézních lidí stále přibývá. Za nárůst obezity může hlavně levný a nekvalitní styl stravování. Problémy často pramení už v dětství, vysvětluje v rozhovoru pro Deník primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jan Boženský.

Horní řada zleva: Michal Kašpar, Jaromír Sedmík, Tomáš Vacek, Martin Žirovnický, Viktor Hovorka, Radim Kašpar. Dolní řada zleva: Roman Kudyn, Vojtěch Přitasil, Zdeněk Císař, Filip Linhart.

Tisem zářila, Rumové smršti chyběl v závěru správný nápoj

Neveklov – První turnaj okresního futsalového přeboru v novém roce se parádně povedl hráčům Tismi, kteří ve všech třech zápasech získali plný počet bodů. Poradili si s Eltsenem a stejnými výsledky 5:3 pokořili Rumovou Smršť Vlašim a Okrouhlici. Sice vyloženého střelce nemá, ale kolektivní výkon slavil úspěch.

Ilustrační foto

Na plese vzplane maršál Malinovskij

Blanensko, Vyškovsko – Plesová sezona v regionu začíná. Výběr je bohatý. Pořadatelé chystají půlnoční překvapení, hořící drinky nebo ukázku netradičních sportů.

V rámci turnaje Pomáháme fotbalem byly předány ceny pro nejlepší hráče Tip ligy.

Nejlepší hráči Tip ligy se představili na palubovce

Hořovice - Nejlepší hráči podzimní Tip ligy Berounského deníku byli pozváni na halový turnaj do Hořovic, který se konal pod názvem Pomáháme fotbalem. Na palubovce se proháněli kvalitní fotbalisté, kterým hráči Tip ligy zafandili. Pozváno bylo jedenáct nejlepších a vítězný tým, každý ze zúčastněných si mohl vybrat z nápojů a jídla, většina zvolila gulášek.

kocovina, ilustrační foto

Jak na kocovinu čili Když člověk vstává z opice

Už nikdy nebudu pít! – nejčastěji zrazované novoroční předsevzetí. Samozřejmě to nemyslíme vážně, ale vstoupíme-li do nového roku s brutální kocovinou, nelze se divit naší lamentaci. Proto Deník přináší z různých krajů osvědčené rady, recepty a vyprošťováky pro boj s kocovinou. Žádný není zaručený, ale každý z nich někomu pomáhá. Inu, de gustibus non est disputandum.

Domácí punč pro zimní večery i vánoční atmosféru

Svařené víno, grog a punč jsou nejoblíbenější nápoje, které podáváme za chladných zimních večerů ve vánočním období na zahřátí. Punč se však z této trojice poněkud vymyká: každý ho připravuje trochu jinak a dá se pít i zastudena.

Ilustrační foto

Adventní stánky s občerstvením jsou celkem v pohodě, hlásí hygienici

Střední Čechy – Dobrou zprávu mají pro návštěvníky vánočních trhů středočeští hygienici: žádný strach, u stánků se můžete občerstvit bez obav. Dosavadní kontroly stánků nabízejících horké nápoje i občerstvení v podobě skutečně rozmanitých pochoutek ukázaly, že většina provozovatelů nemá s dodržováním základních hygienických pravidel problém. Ve čtvrtek o tom informovala ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.

peprmintová čokoláda

Horké tajemství veselých Vánoc

Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!  

Lidické náměstí bude patřit Ústeckým Vánocům až do Štědrého dne.

FOTO, VIDEO: Marcel Zmožek přilákal na náměstí desítky seniorů

Ústí nad Labem – Čtvrteční odpoledne patřilo na Lidickém náměstí hlavně dobrotám z vánočních stánků na trzích, jídlům i nápojům. Na dračku šly dlouhé klobásy, ale i sladká jídla v čele s trdelníkem a horké nápoje. Vládly jim svařák a káva, ke konzumaci hrála nenáročná vánoční hudba, koledy sborů z cédéček.

Ilustrační foto

Nechutná vám? Nebojte se jídlo v restauraci reklamovat, říká dTest

Zatímco reklamovat obuv či elektroniku jsme si už zvykli, v restauracích se často držíme zpátky kvůli ostychu či neznalosti svých práv. Přitom zde uzavíráme kupní smlouvu jako kdekoliv jinde a pokud se nám nedostane adekvátního plnění, máme právo se ozvat. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?

Holešovský Tropik bar se nachází v Masarykově ulici hned naproti radnice. Hosté se tam mohou osvěžit jak pivem, tak míchanými drinky, popřípadě si zahrát kulečník, billiard, šipky či fotbálek, nebo si zatančit u jukeboxu.

Tropik bar láká hosty na pivo, drinky i jukebox

Název Tropik bar není v Holešově ničím neznámým: podnik tohoto jména tam totiž funguje už dvě desetiletí. Současná majitelka jej převzala přede dvěma lety a rozhodla se lehce pozměnit interiér a zásadně osvěžit nabídku: na své si tam tak nyní přijdou dámy, pánové, pivaři i abstinenti.

Barmani z Coctail baru

Barmani z Lanterny vzdávají hold Valašsku

FOTOGALERIE / Originálními nápady hýří nové zimní menu Cocktail baru Lanterna ve Velkých Karlovicích. Barmani tohoto vyhlášeného podniku, který je součástí karlovického Spa hotelu Lanterna, se při jeho přípravě nechali inspirovat krásami a chutěmi Valašska. Svůj osobní vztah k jeho různými místům promítli nejen do výběru ingrediencí, ale zejména hravého způsobu servírování.

Ilustrační foto

Tři muži ve stříbrném autě měli nabízet dětem léky a nápoje

Hřebeč – Poněkud znepokojená maminka jednoho ze školáků Základní školy ve Hřebči zavolala v uplynulých dnech ředitelce školy Jindřišce Čermákové. Dítě se doma svěřilo, že při odpoledním čekání na autobus přijelo k zastávce stříbrné auto, ve kterém seděli tři muži a nabízeli dětem zboží v podobě tabletek, údajně na růst svalů a také nějaké nápoje. Kromě toho si děti fotili a natáčeli na mobily.

Kateřina Vymazalová.

Číňani, nebo Rusové? Nejlepší čaj vaří v Poličce

Polička - „Škola se mi stala koníčkem,“ říká Kateřina Vymazalová. Ta je studentkou Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Poličce. Patří mezi ty studenty, kteří využili příležitosti se vzdělávat i mimo vyučování a stala se mistrem svého oboru. Jako specialistka na čaj a nápoje s ním spojeným se zúčastnila mnoha soutěží.

Čokofestival na výstavišti Černá louka v Ostravě.

Pozornost návštěvníků budily netradiční jídla i nápoje

Čoko-kebab, čokoládové víno či pivo a další netradiční lahodné kombinace si mohou ještě v neděli vyzkoušet návštěvníci Čokoládového festivalu, který se koná Černé louce v centru Ostravy. Zájem o festival je obrovský. Například v sobotu odpoledne se před vstupem tvořila až stometrová fronta.

Ilustrační fotografie.

Ochranáři se bouří. Coca-Cola zvýšila produkci plastových lahví o miliardu

Společnost Coca-Cola se nechová zodpovědně v krizi způsobené plastovým znečištěním planety. To zjistila nová studie Greenpeace, podle které výrobce známého nápoje vyprodukoval loni o miliardu víc plastových lahví než v předchozích dvanácti měsících. Celkově pak více než 110 miliard každý rok.

Ilustrační foto

Zmizely z ostravských škol bufety?

Čistá voda, bílé jogurty bez cukru, suché rohlíky… Představa úředníků o školním bufetu. Takzvaná pamlsková vyhláška, která platí od ledna letošního roku, nastavila velmi přísná pravidla na to, co se ve školních bufetech smí prodávat. Jak se „zařídily“ ostravské školy?

Pivovarské slavnosti Vysoký Chlumec. Ředitel pivovaru Vít Zrůbek.

Pivovar v podhradí nabídne hudební show, exkurze i nový nápoj

Vysoký Chlumec /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Rok se s rokem sešel a pivovar na Příbramsku opět otevře veřejnosti bránu. Den pivovaru Vysoký Chlumec je především oslavou pěnivého moku a umu českých sládků, kteří tu vyrábí pivo od roku 1466. Sobota 9. září ale nabídne také pořádnou porci muziky a návštěvníci budou mít příležitost při komentovaných prohlídkách nahlédnout do prostor pivovaru. Na bližší informace jsme se zeptali výrobního ředitele pivovaru Víta Zrůbka.

Ilustrační foto

Etiketu může vybrat veřejnost

Karlovy Vary - Odborná porota soutěže World Beverage Innovation Awards ocenila lahev na nápoj Fruttimo navrženou designérem Markem Mikovcem jako Nejlepší PET lahev roku 2015.

Barman David Neumann, mistra ČR a vicemistr Evropy ve Flair bartendingu. Kvůli pláži a baru Windy point se přestěhoval z Prahy na Lipno a předvádí tu každý víkend své umění.

Lahve musí létat vzduchem

Černá v Pošumaví – S Davidem Neumannem jsme si povídali o létě, Lipnu a koktejlech. Je profesionálním barmanem, majitelem plážového baru Windy Point a mistrem ČR a vicemistrem Evropy ve flair bartendingu, tedy v točení, házení do vzduchu, žonglování, balancování a chytání láhví a nápojů.

Ilustrační fotografie.

Špatná míra nebo hmotnost. Kontrolami ČOI neprošla třetina prodejců

Česká obchodní inspekce uskutečnila začátkem letní turistické sezóny akci zaměřenou na kontrolu nabídky a prodeje výrobků a poskytování služeb. Celkem provedla v období od 2. května do 30. června 319 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 98 případech, což je téměř 31 procent. Prodejci nejčastěji nedodržovali správnou hmotnost pokrmu nebo míru nápoje.

Ilustrační foto

Spotřeba nealkoholických nápojů v Česku roste. Dominují limonády

Češi dávají stále více přednost nealkoholickým nápojům. Jejich spotřeba v Česku loni vzrostla o téměř dvě procenta, kdy každý Čech vypil v průměru 215 litrů. Předloni to bylo o tři litry méně. Ve spotřebě dominují limonády, za nimi následuje balená voda.

Slavnosti rajčat v Břeclavi.

Do červena. Břeclav čekají rajčatové hody

Břeclav – Rajčata na grilu, v těstovinách, s masem i ve slavném drinku s vodkou a řapíkatým celerem – do ulice u břeclavské synagogy opět dorazí dav milovníků této plodiny. Oblíbená kulinářská akce Slavnosti rajčat je na programu v sobotu.

Vodní radovánky v Tuchlovicích

OBRAZEM: První srpen je zatím nejteplejší den prázdnin

Kladno - Úterní první srpnový den je podle meteorologů nejteplejším dnem letošním prázdnin. Kdo může, dává přednost koupeli v průzračné vodě či chlazení tím nejdostupnějším způsobem. Lahodné nápoje a relaxace v přírodní nebo umělé nádrži jsou asi tím nejlepším receptem.