Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.
Spřátelené bary v Olomouci se rozhodly propojit whisky, historické centrum a turistický ruch. Připravily proto takzvanou Whisky Trail, tedy trasu centrem hanácké metropole spojenou s vyhlášeným alkoholem. Považují to za možnost, jak po dlouhé covidové odmlce dostat do barů a restaurací více hostů.
Whisky, historické centrum a turistický ruch se rozhodly spojit v Olomouci spřátelené bary. Připravily proto takzvanou Whisky Trail, tedy trasu centrem hanácké metropole spojenou s vyhlášeným alkoholem. Považují to za možnost, jak po dlouhé koronavirové odmlce dostat více hostů do barů a restaurací.
Někdo to rád sladké. Veletržní dort. Na pana mistra. V tomto duchu se v pátek nese narozeninová oslava legendárního brněnského cukráře Adolfa Zemana. Mistrovi devětaosmdesáté narozeniny se konají přímo v jeho noblesní cukrárně a kavárně v centru Brna na Josefské ulici. Hosté si smlsnou na jeho tradičních zákuscích či se osvěží speciálním nápojem.
Několik střípků z příběhu této tekutiny u příležitosti výstavy věnované Pivovaru v Nové Pace, který si připomíná 150 let od svého založení, ve výstavní síni Suchardova domu pořádanou Městským muzeem Nová Paka.
Obliba toniku ve světě i České republice v posledních letech silně roste. Vedoucí postavení v tuzemsku si drží značka Kinley. Barman Tomáš Kubíček si na nedostatek práce nemůže stěžovat. V okénku zážitkového autobusu brázdícího v těchto dnech ČR a SR pod názvem Kinley Bus míchá jeden koktejl za druhým.
Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
Také milujete tu opojnou a jedinečnou vůni, která je cítit široko daleko, když zrovna kvete černý bez? U lesa, v parku nebo přímo za plotem u domu? Drobné bílé kvítky jsou však výjimečné nejen svou libou vůní, ale také širokou škálou zdravotních benefitů, které nám jeho konzumace nabízí.
Patříte-li do starší generace, možná si na tu slávu ještě vzpomenete. Houba zvaná kombucha se totiž v 90. letech těšila velké popularitě jako jedna z těžkých zbraní lidového léčitelství. Tehdy, ještě jako dítě, se s ní setkal i Marek Siwy, dnes jedenatřicetiletý mladý muž, který s kombuchou spojil později své podnikatelské štěstí.
Pátráte po místu, kam si v našem kraji zajít na dobrou kávu, jídlo, pivo či drink? Máme pro vás několik tipů na podniky, v nichž zaručeně najdete to, co hledáte.
Může toto vše mít něco společného? Může! Jde o názvy drinků, které vytvořili barmani zlínského Baru 1931 na počest letošních oslav 700. výročí od první písemné zmínky o městu Zlín. Drinky připomínají slavné zlínské osobnosti či dominanty. Barmani si pohráli jak s recepturami, tak i se servisem, který je plné hravých a vtipných detailů.
Krásné letní počasí přímo vybízí k posezení na zahrádce s oblíbeným drinkem. A co takhle nechat si ho namíchat od nejlepšího barmanského nováčka v republice? Miroslav Navrátil ze zlínského Baru 1931 zvítězil v prvním ročníku klání „Nová éra?“.
Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.
Po dlouhých dvou letech, kdy chod naší školy, znojemské Přímky ovlivnil Covid-19, se první dva dubnové týdny konaly barmanské kurzy. Díky velkému zájmu žáků napříč obory se nakonec uskutečnily kurzy dva, jeden pro žáky oboru Hotelnictví a turismus a druhý pak pro žáky oboru Kuchař-číšník.
Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.
V naší škole se pořád něco děje. "První dny měsíce dubna byly tentokrát ve znamení šejkrů, drinků, koktejlů. Prváci a druháci oboru Hotelnictví a turismus zvyšovali svoji kvalifikaci, absolvovali barmanský kurz,“ informoval Renata Balíková, vedoucí oboru hotelnictví a turismus na znojemké střední škole v Přímětické, v naší Přímce.
Děkujeme Ludmile Karpíškové a Renatě Balíkové za zajímavý příspěvek.
Také nezačnete den jinak než kávou? Má neodolatelnou vůni a dodá porci energie na úspěšný start. Kde se káva vlastně vzala a jaké má účinky na naše zdraví?
Akciová společnost Pivovary CZ Group, která od 1. října 2021 slučuje pivovary Holba, Litovel a Zubr, prodala vloni 727 tisíc hektolitrů nápojů, což je o deset procent více než v předchozím roce. Tržby dosáhly 1,2 miliardy Kč bez DPH. Export meziročně posílil o více než 22 procent.
Asi nejpilnějším gratulantem SRN je Markus Söder, bavorský předseda vlády, napsal Donaukurier. Denně rozesílá přes 1700 blahopřání k narozeninám a k výročím svateb, což je třikrát víc než 15 ostatních zemských premiérů Německa dohromady. Ročně odchází s jeho podpisem 635 000 gratulací.
Akciová společnost Pivovary CZ Group, která od 1. října 2021 slučuje pivovary Holba, Litovel a Zubr, prodala vloni 727 000 hektolitrů nápojů, což je o deset procent více než v předchozím roce. Tržby dosáhly 1,2 miliardy Kč bez DPH. Export meziročně posílil o více než 22 procent.
Studenti i pedagogové Vysoké školy hotelové a ekonomické v Praze 8 se ve čtvrtek pustili do vaření ukrajinských jídel. Na kulinářské akci, která se uskutečnila v 1. patře budovy školy, byla tradiční jídla a nápoje ukrajinské gastronomie. Tradiční ukrajinská jídla si můžete zkusit uvařit i sami doma. Zkuste to podle receptů.
Masopustní průvod se ve Vraném na konci února a organizovala jej ZŠ Vraný, spolek DUHA Vraný a SDH Vraný. Zahájení bylo ve 14 hodin, kdy průvod vyrazil od školy. V čele jel povoz s hudebníky, tažený koňmi za doprovodu dvou jezdců na koních (Novákovi z Horní Kamenice), následovali hasiči s basou a za nimi již šel průvod rozmanitých masek i občanů bez nich. V průvodu nechyběli ani nepostradatelní medvědi a smrtka.
Charita vyhlašuje potravinovou sbírku na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prosí o darování především potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě pro děti i dospělé, kteří přijíždějí a čekají v pardubickém krajském asistenčním centru pro uprchlíky.
Charita vyhlašuje potravinovou sbírku na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prosí o darování především potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě pro děti i dospělé v krajském asistenčním centru pro uprchlíky v Pardubicích.
Oblastní charita Pardubice vyhlašuje potravinovou sbírku na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prosí o darování především potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě pro děti i dospělé, kteří přijíždějí a čekají v pardubickém Krajském asistenčním centru pro uprchlíky.
Věra Příkaská ze Znojemska s nadsázkou uvedla: „Odteď je ze mě stoprocentní sušička.“ Komentovala tím své zapojení do akce Suchej únor. Přidala se k dalším asi dvěma milionům dobrovolných abstinentů z celé republiky. Výrobcům alkoholických nápojů ale dělá novodobý zvyk vrásky. Přichází o desítky milionů korun. Naopak roste zájem o nealkoholické náhražky.
„Odteď je ze mě stoprocentní sušička,“ uvedla s nadsázkou Věra Příkaská ze Znojemska. Okomentovala tak své zapojení do akce Suchej únor, které se účastní asi dva miliony lidí z celé republiky. Novodobý zvyk dělá vrásky výrobcům alkoholických nápojů. Přicházejí totiž o desítky milionů korun.
Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Michal Ďuriník z brněnské Masarykovy univerzity - spolu s kolegou Františkem Špásem - fermentovanému drinku obětoval téměř celý svůj profesní život. Společně zprovoznili první kombuchovar v České republice a jejich kombucha zvaná Loklok dobývá brněnské kavárny, restaurace, ale i firmy.
Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Který chutná tak dobře, jak špatně na první pohled vypadá. Alespoň podle Michala Ďuriníka z brněnské Masarykovy univerzity, který fermentovanému drinku obětoval spolu s kolegou Františkem Špásem téměř celý svůj profesní život.
David Kryemadhi je člověk, z něhož čiší ryzí optimismus. Trápilo ho, že lidé v době pandemie bývají často smutní a tak se je rozhodl rozveselit. Přímo v kavárnách jim kreslí obrázky a portréty – jak jinak než z kávy. „Umění a káva pomáhají mnoha lidem. Jde to zkrátka k sobě," říká umělec z albánského města Drač.
Slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj není ani přes svoji proslulost muže sametové revoluce 1989 příliš viditelným politikem. V neustále rozhádané slovenské vládní koalici je to dnes ale spíše výhoda, díky které se mu daří prosazovat své návrhy.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
Vánoční, nyní povánoční, trh na českokrumlovském náměstí je znovu otevřen. Ovšem ne v takové síle, jako by tomu bylo před Vánoci. Z 22 stánků je návštěvníkům Krumlova k dispozici zhruba sedm stánků, vesměs nabízejících teplé nápoje a rychlé občerstvení.
Milovníci kávy, kteří mají k tomuto nápoji velmi blízký vztah, založili před čtyřmi lety v Rumburku na Děčínsku kavárnu Bohemian Coffee House. Jejich cíl byl jasný – nabídnout svým zákazníkům tu nejlepší výběrovou kávu z tradičních kávových regionů celého světa.
Čerpací stanice nejsou již dávno jen místem k doplnění pohonných hmot. Stále více se ukazuje, že jsou vyhledávaným místem k odpočinku, občerstvení a také nákupu potravin. Síť čerpacích stanic Benzina ORLEN tak dlouhodobě rozšiřuje nabídku svých privátních produktů.
Zfetovaný rocker po proflámované noci cestou přes celé Státy na legendární festival Woodstock prchá před policií, která si pro něj přijde až do jeho hotelového pokoje na předměstí nějakého texaského zapadákova. Jediná cesta ven vede skrz zavřené okno. Trávou a houbičkami nasáklé tělo prolétává okenní tabulí a spolu s hromadou střepů přistává na parkovišti před motelem…
Rodiče se od narození snaží pro své potomky udělat to nejlepší. Začíná to vlastně už během těhotenství. Nejdřív to je výběr porodníka, postupně se přidávají věci materiální. Pokojíček, postýlka, oblečení. Je pravda, že v prvních dnech a dokonce letech spočívá tíha péče převážně na maminkách, i když moderní tatínkové téměř ve všem pomáhají.
Dlouhé měsíce příprav, najímání lidí, jejich práce či nákupy materiálů přišly vniveč kvůli zrušeným vánočním trhům. Trvaly jen pár hodin. Skončily v pátek v šest hodin odpoledne. Milovníci turbomoštu, ale nemusí zoufat. Legendární nápoj bude i nadále k dostání na třech místech v Brně.
18.00 a hotovo. Pravděpodobně poslední svařené víno v letošním roce se prodalo na vánočních trzích v Praze. Podle nových vládních nařízení se trhy zavírají a navíc platí zákaz konzumace jídla a nápojů na veřejnosti. Jeden ze symbolů předvánočního času si tak mohou lidé uvařit akorát doma nebo vypít v restauraci do 22.00.
Když začátkem devadesátých let minulého století otevřel nejznámější americký fast food svoji první restauraci v Praze na Václavském náměstí, byla to velká sláva. Mezi návštěvníky převažovali cizinci a domácí tam chodili ojediněle na „svátečný oběd“. Jednak to nebyl obvyklý druh stravování, druhým aspektem byla na tu dobu poměrně vysoká cena.
Pomocí vinařských kvasinek vzniká nealkoholické pivo Slušné číslo, které v pondělí 15. listopadu v Praze představila Univerzita Karlova. Technologii výroby navrhli odborníci z Matematicko-fyzikální fakulty UK a z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Nejlepší mladí baristé se ve v druhé polovině října sešli na SOU a SOŠ Přímětická, aby se utkali v přípravě kávy. Prvního ročníku této netradiční soutěže se zúčastnili studenti oboru hotelnictví ze čtyř středních škol z celé České republiky. Připravované kávové nápoje účastníci prezentovali odborné porotě, která je hodnotila na základě několika kritérií. Soutěž byla pro všechny účastníky neobyčejným zážitkem a pro vítěze byly připraveny věcné ceny, pohár a diplom.
Děkujeme Ivetě Šafratové za zajímavý příspěvek.