Kreativ

ŠTÍTEK: nápoj

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100

Brno je jeden velký mejdan, myslí si herec a food bloger Lukáš Hejlík

Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.

Zážitková Whisky Trail v Olomouci pořádaná v létě roku 2022

Olomoucké bary loví hosty skrze zážitkovou whisky trail

Whisky, historické centrum a turistický ruch se rozhodly spojit v Olomouci spřátelené bary. Připravily proto takzvanou Whisky Trail, tedy trasu centrem hanácké metropole spojenou s vyhlášeným alkoholem. Považují to za možnost, jak po dlouhé koronavirové odmlce dostat více hostů do barů a restaurací.

Brněnský cukrář Adolf Zeman slaví 89 let.

Někdo to rád sladké: legendární brněnský cukrář Zeman slaví 89 let, podívejte

Někdo to rád sladké. Veletržní dort. Na pana mistra. V tomto duchu se v pátek nese narozeninová oslava legendárního brněnského cukráře Adolfa Zemana. Mistrovi devětaosmdesáté narozeniny se konají přímo v jeho noblesní cukrárně a kavárně v centru Brna na Josefské ulici. Hosté si smlsnou na jeho tradičních zákuscích či se osvěží speciálním nápojem.

Podnik Lékárna.

Bistra v centru Karlových Varů sází na originalitu

Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

Marek Siwy v hale, kde nápoj dozrává

Slavný návrat kombuchy. Mladý podnikatel dělá z houby nápoj, který jde na dračku

Patříte-li do starší generace, možná si na tu slávu ještě vzpomenete. Houba zvaná kombucha se totiž v 90. letech těšila velké popularitě jako jedna z těžkých zbraní lidového léčitelství. Tehdy, ještě jako dítě, se s ní setkal i Marek Siwy, dnes jedenatřicetiletý mladý muž, který s kombuchou spojil později své podnikatelské štěstí.

Páternoster, Jižňáky i Dřevák: Bar 1931 připravil speciální drinky k 700 letům Zlína

Páternoster, Jižňáky i Dřevák: Bar 1931 připravil speciální drinky k výročí

Může toto vše mít něco společného? Může! Jde o názvy drinků, které vytvořili barmani zlínského Baru 1931 na počest letošních oslav 700. výročí od první písemné zmínky o městu Zlín. Drinky připomínají slavné zlínské osobnosti či dominanty. Barmani si pohráli jak s recepturami, tak i se servisem, který je plné hravých a vtipných detailů.

Nealkoholické pivo Birgo v plechovkách zabalených do papírového obalu

Pivovary končí s igelitem. Plechovky zavěsí do papíru

Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.

Studenti na Přímce si vyzkoušeli barmanské dovednosti.

Na Přímce rachotily šejkry. Studenti už umí namíchat lahodné drinky

Po dlouhých dvou letech, kdy chod naší školy, znojemské Přímky ovlivnil Covid-19, se první dva dubnové týdny konaly barmanské kurzy. Díky velkému zájmu žáků napříč obory se nakonec uskutečnily kurzy dva, jeden pro žáky oboru Hotelnictví a turismus a druhý pak pro žáky oboru Kuchař-číšník.

Nealkoholické pivo Birgo v plechovkách zabalených do papírového obalu

Pivovary končí s igelitem, plechovky zavěsí do papíru

Do žlutých popelnic na plast vyhodí ročně Češi na 200 tisíc tun nežádoucího materiálu. Nemalou část z toho tvoří PET lahve či průhledné fólie z balených nápojů. Na zbytečnou zátěž pro planetu se již nechtějí dívat některé české pivovary a producenti nealko nápojů. Od plastu proto ustupují a přecházejí na ekologické materiály, většinou ve formě nových kartonových obalů. Ty mají stejnou nosnost jako igelit, lidé se tak nemusejí bát, že jim nápoj z papírového balení vypadne.

Studenti na Přímce absolvovali barmanský kurs.

Margarita, Pina Colada, Mojito... studenti z Přímky procvičili barmanský um

V naší škole se pořád něco děje. "První dny měsíce dubna byly tentokrát ve znamení šejkrů, drinků, koktejlů. Prváci a druháci oboru Hotelnictví a turismus zvyšovali svoji kvalifikaci, absolvovali barmanský kurz,“ informoval Renata Balíková, vedoucí oboru hotelnictví a turismus na znojemké střední škole v Přímětické, v naší Přímce. Děkujeme Ludmile Karpíškové a Renatě Balíkové za zajímavý příspěvek.

Red Bull ve všem, Mateschitz...

Od sousedů: Bavorský premiér denně rozesílá přes 1600 gratulací

Asi nejpilnějším gratulantem SRN je Markus Söder, bavorský předseda vlády, napsal Donaukurier. Denně rozesílá přes 1700 blahopřání k narozeninám a k výročím svateb, což je třikrát víc než 15 ostatních zemských premiérů Německa dohromady. Ročně odchází s jeho podpisem 635 000 gratulací.

Kulinářská akce Ukrajinská kuchyně.

OBRAZEM: Boršč i holubky. Studenti vařili pro Ukrajinu, zkuste jejich recepty

Studenti i pedagogové Vysoké školy hotelové a ekonomické v Praze 8 se ve čtvrtek pustili do vaření ukrajinských jídel. Na kulinářské akci, která se uskutečnila v 1. patře budovy školy, byla tradiční jídla a nápoje ukrajinské gastronomie. Tradiční ukrajinská jídla si můžete zkusit uvařit i sami doma. Zkuste to podle receptů.

Masopustní rej masek ve Vraném.

OBRAZEM: Řezník Krkovička nebo pohádkoví rádci. Vranští slavili masopust

Masopustní průvod se ve Vraném na konci února a organizovala jej ZŠ Vraný, spolek DUHA Vraný a SDH Vraný. Zahájení bylo ve 14 hodin, kdy průvod vyrazil od školy. V čele jel povoz s hudebníky, tažený koňmi za doprovodu dvou jezdců na koních (Novákovi z Horní Kamenice), následovali hasiči s basou a za nimi již šel průvod rozmanitých masek i občanů bez nich. V průvodu nechyběli ani nepostradatelní medvědi a smrtka.

Suchej únor v lokálech, ilustrační foto

Suchej únor na Znojemsku je další hřebíček do rakve, obávají se podnikatelé

Věra Příkaská ze Znojemska s nadsázkou uvedla: „Odteď je ze mě stoprocentní sušička.“ Komentovala tím své zapojení do akce Suchej únor. Přidala se k dalším asi dvěma milionům dobrovolných abstinentů z celé republiky. Výrobcům alkoholických nápojů ale dělá novodobý zvyk vrásky. Přichází o desítky milionů korun. Naopak roste zájem o nealkoholické náhražky.

Suchej únor v lokálech. Ilustrační snímek

Suchej únor? Jen další hřebíček do naší rakve, obávají se podnikatelé

„Odteď je ze mě stoprocentní sušička,“ uvedla s nadsázkou Věra Příkaská ze Znojemska. Okomentovala tak své zapojení do akce Suchej únor, které se účastní asi dva miliony lidí z celé republiky. Novodobý zvyk dělá vrásky výrobcům alkoholických nápojů. Přicházejí totiž o desítky milionů korun. 

Dvojice studentů spustila první kombuchovar v republice

Loklok dobývá kavárny i firmy. Brněnští studenti zprovoznili první kombuchovar

Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Michal Ďuriník z brněnské Masarykovy univerzity - spolu s kolegou Františkem Špásem - fermentovanému drinku obětoval téměř celý svůj profesní život. Společně zprovoznili první kombuchovar v České republice a jejich kombucha zvaná Loklok dobývá brněnské kavárny, restaurace, ale i firmy.

Dvojice studentů spustila první kombuchovar v republice

Loklok dobývá kavárny i firmy: brněnští studenti zprovoznili první kombuchovar

Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Který chutná tak dobře, jak špatně na první pohled vypadá. Alespoň podle Michala Ďuriníka z brněnské Masarykovy univerzity, který fermentovanému drinku obětoval spolu s kolegou Františkem Špásem téměř celý svůj profesní život.

David Kryemadhi přímo v kavárnách kreslí obrázky a portréty z kávy

Lidé byli smutní. Tak je umělec začal kreslit nahé pomocí oblíbeného nápoje

David Kryemadhi je člověk, z něhož čiší ryzí optimismus. Trápilo ho, že lidé v době pandemie bývají často smutní a tak se je rozhodl rozveselit. Přímo v kavárnách jim kreslí obrázky a portréty – jak jinak než z kávy. „Umění a káva pomáhají mnoha lidem. Jde to zkrátka k sobě," říká umělec z albánského města Drač.

Nejžhavější novinkou na čerpacích stanicích Benziny jsou chia nápoje Stop Cafe plné živin.

Lídr českého trhu sází rovněž na zdravou výživu

Čerpací stanice nejsou již dávno jen místem k doplnění pohonných hmot. Stále více se ukazuje, že jsou vyhledávaným místem k odpočinku, občerstvení a také nákupu potravin. Síť čerpacích stanic Benzina ORLEN tak dlouhodobě rozšiřuje nabídku svých privátních produktů.

Alkoholický drink Backdoor („Zadní vrátka“)

Koktejl Backdoor: základem je koňak naložený v banánových slupkách

Zfetovaný rocker po proflámované noci cestou přes celé Státy na legendární festival Woodstock prchá před policií, která si pro něj přijde až do jeho hotelového pokoje na předměstí nějakého texaského zapadákova. Jediná cesta ven vede skrz zavřené okno. Trávou a houbičkami nasáklé tělo prolétává okenní tabulí a spolu s hromadou střepů přistává na parkovišti před motelem…

Granulovaný chmel

Instantní nápoje a čaje: Jsou praktické, nebo škodí?

Rodiče se od narození snaží pro své potomky udělat to nejlepší. Začíná to vlastně už během těhotenství. Nejdřív to je výběr porodníka, postupně se přidávají věci materiální. Pokojíček, postýlka, oblečení. Je pravda, že v prvních dnech a dokonce letech spočívá tíha péče převážně na maminkách, i když moderní tatínkové téměř ve všem pomáhají.

Poslední svařák ze stánku 26. listopadu 2021 na vánočních trzích v Praze.

PODÍVEJTE SE: Pražané si v pátek večer vychutnali poslední svařák ze stánku

18.00 a hotovo. Pravděpodobně poslední svařené víno v letošním roce se prodalo na vánočních trzích v Praze. Podle nových vládních nařízení se trhy zavírají a navíc platí zákaz konzumace jídla a nápojů na veřejnosti. Jeden ze symbolů předvánočního času si tak mohou lidé uvařit akorát doma nebo vypít v restauraci do 22.00.

Rychlé občerstvení je na každém rohu a cena za nejběžnější oběd – hranolky, hamburger a nápoj – je téměř bezkonkurenční

Rychlé občerstvení, pomalá cesta k nemocem

Když začátkem devadesátých let minulého století otevřel nejznámější americký fast food svoji první restauraci v Praze na Václavském náměstí, byla to velká sláva. Mezi návštěvníky převažovali cizinci a domácí tam chodili ojediněle na „svátečný oběd“. Jednak to nebyl obvyklý druh stravování, druhým aspektem byla na tu dobu poměrně vysoká cena.

Na Přímětické soutěžili mladí baristé.

Baristé soutěžili na Přímce v přípavě kávvy. Podávali espresso, i irskou kávu

Nejlepší mladí baristé se ve v druhé polovině října sešli na SOU a SOŠ Přímětická, aby se utkali v přípravě kávy. Prvního ročníku této netradiční soutěže se zúčastnili studenti oboru hotelnictví ze čtyř středních škol z celé České republiky. Připravované kávové nápoje účastníci prezentovali odborné porotě, která je hodnotila na základě několika kritérií. Soutěž byla pro všechny účastníky neobyčejným zážitkem a pro vítěze byly připraveny věcné ceny, pohár a diplom. Děkujeme Ivetě Šafratové za zajímavý příspěvek.