Kreativ

ŠTÍTEK: Napoleon Bonaparte

Autoři knihy Marian Hochel a Marta Pavlíková.

Bývalý kastelán zámku Duchcov: České země byly pro Napoleona třináctou komnatou

Teplice /ROZHOVOR/ – Na knižní trh zamířila nedávno nová publikace, která poprvé v České republice mapuje formování obrazu nejpozoruhodnějšího francouzského císaře a vojevůdce Napoleona I. a jeho odraz ve fondech českých hradů a zámků. Kniha dostala příznačný název Třináctá komnata Napoleonova. Jejími autory jsou bývalý kastelán duchcovského zámku Marian Hochel a Marta Pavlíková z ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu. „Napoleonské války dodnes připomínají němí svědkové doby, umělecká díla, produkty uměleckých řemesel, užité předměty či jakékoliv otisky lidské kreativity, tzv. napoleonika, a my si díky bohaté ikonografii, jejímiž jsou nositeli, můžeme vytvořit představu o událostech a osobnostech, které na přelomu 18. a 19. století hýbaly osudem Evropy,“ říká v rozhovoru pro Směr spoluautor knihy Marian Hochel. 

Pavel Vaňásek během poslední klapky filmové komedie Honza dědí mlýn.

Pavel Vaňásek: Jsem spíše krajským režisérem

Pavel Vaňásek je velký filmový nadšenec a srdcař. Naposledy spoustu času věnoval natáčení komedie Honza dědí mlýn, jejíž poslední klapka před nedávnem padla na vítkovském městském úřadu. Zkušeností má na rozdávání. V minulosti spolupracoval třeba i se Zdeňkem Troškou. Naše redakce ho „proklepla“ v krátkém rozhovoru.

Pavel Vaňásek během poslední klapky filmové komedie Honza dědí mlýn.

Pavel Vaňásek: Děti jsou vděčné a náročné publikum

/ROZHOVOR/ Pavel Vaňásek je velký filmový nadšenec a srdcař. Naposledy spoustu času věnoval natáčení komedie Honza dědí mlýn, jejíž poslední klapka před nedávnem padla na vítkovském městském úřadu. Zkušeností má na rozdávání. V minulosti spolupracoval třeba i se Zdeňkem Troškou. Naše redakce ho „proklepla“ v krátkém rozhovoru.

Savoia Castle Škvorec

Zámek povstal z ruin, dnes patří k vyhledávaným cílům

Škvorec - Pokud dnes navštívíte Savoia Castle ve Škvorci, neuvěříte, že ještě před deseti lety tu nebyl zámek, ale ruina se zříceným mostem, propadlými stropy, k nebi se nezřídka smutně zvedaly jen rozpadající se zdi a na to, co nespadlo samo, si už brousily zuby bagry pod hlavičkou platného demoličního výměru. Osud někdejší středověké pevnosti a oblíbeného sídla Marie Terezie Savojské byl už téměř zpečetěn.

ZA NAPOLEONA. Rekonstrukce bitvy tří císařů u Slavkova.

Napoleon si podmanil i čtenáře a porotu. Nejlepší fotkou Rovnosti 2017 je bitva

Jižní Morava /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Další vítězné napoleonské tažení. Tradiční soutěž o nejlepší fotografii Rovnosti za rok 2017 ovládl snímek z rekonstrukce bitvy tří císařů, který zachytila fotoreportérka Lenka Jebáčková. Na vrchních příčkách se umístily také fotografie trosek vrtulníku a závodu Rainbow Run od Attily Racka. O vítězích rozhodovali v anketě čtenáři jihomoravských Deníků Rovnost a komise šéfredaktorů. Do soutěže nominovali fotoreportéři 58 záběrů, které si můžete v plné velikosti prohlédnout ve fotogalerii. 

Služba armádě zanechala v panu Josefovi tak silné zážitky, že chtěl na ni vzpomínat s dnešními vojáky. Plukovník Jaroslav Hrabec a nadrotmistr Pavel Pandolarovský přijeli do Krnova, aby mu vánoční přání splnili.

Ježíškova vnučka plnila přání seniora: jízdu v armádním džípu

Krnov - Ne každý má na službu v armádě dobré vzpomínky. Pan Josef, který sloužil v armádě před víc než šedesáti lety, na službu vlasti ve zbrani vzpomíná rád. Byl mladý a plný síly. Dobře zvládl jak výcvik, tak práci v zemědělství, k níž byla tehdy armáda běžně využívána.

Ve Slavkově u Brna se konala další rekonstrukce dobové bitvy. Přihlíželi ji tisíce lidí.

Střelba z děl a padlí vojáci. Slavkovské vzpomínání opět nadchlo

Slavkov u Brna /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Vůně svařeného vína a stovky tlačících se lidí. Tak to v sobotu od rána vypadá na náměstí a v okolí zámku ve Slavkově u Brna, kde se konají vzpomínkové akce na Bitvu tří císařů. Ještě předtím, než vypukne podvečerní bitevní ukázka, si návštěvníci užívají nákupů na historickém jarmarku, ukázek vojenského výcviku a někteří jsou svědky návštěvy ruského cara, který v poledne vyráží na inspekci armád.

Tisíce lidí se přišly podívat na připomínkovou bitvu u Slavkova na poli nedaleko Tvarožné.

Bitevní pole obsadí tisíce vojáků. Ve Slavkově se utkají tři císaři

Brno /ANKETA/ - Rány z děl, křik a dusot kopyt bylo v prosinci roku 1805 slyšet okolo Slavkova. Od bitvy tří císařů uplynulo 212 let. V sobotu ji lidem připomene na tisíc vojáků, jezdců a dělostřelců. Letošní ročník je věnovaný roli rakouského generála Weyrothera, autora bitevní strategie.

Ilustrační foto.

Napoleonský gastroboj: lidé ochutnají jídla bitvy tří císařů

Jižní Morava – Píše se prosinec 1805 a územím dnešního slavkovského bojiště projíždí vojáci tří armád. Rabují a drancují. Lidé se snaží ubránit životy. O tom vypráví devětadvacetiminutový film Josefa Abrháma mladšího Austerlitz Advent. Snímek syna známého herce bude mít premiéru za necelý měsíc na nádvoří slavkovského zámku. Jde o jednu z novinek letošní připomínky bitvy tří císařů.

Zlatohorská císařská garda ukončila salvou z pušek a výstřely z děl letošní golfovou sezonu ve Městě Albrechticích.

Zlatohorská garda poprvé vyrazila mezi hráče golfu

Zlatohorská garda jezdí s ostatními kluby vojenské historie po celé Evropě na rekonstrukce událostí z období napoleonských a prusko rakouských válek. Tentokrát vyměnila bitevní pole za golfové hřiště.

Festival Olmütz 1813 na Korunní pevnůstce v Olomouci

Olmütz 1813: na Korunní pevnůstce se bojovalo s Napoleonem

FOTOGALERIE / Ráno se spolu smáli u ohniště, odpoledne už byli nepřátelé na život a na smrt. Přes dvě stovky dobrovolníků ukázalo v sobotu návštěvníkům olomoucké Korunní pevnůstky, jak v roce 1813 vypadalo obléhání Hamburku.

O šípkové Růžence aneb kouzelné divadlo

V pátek startuje Sokolovská čurda

Sokolov – Od pátku 22. do neděle 24. září se uskuteční v Sokolově v Městském divadle již 15. ročník celostátní nesoutěžní přehlídky divadelních amatérských souborů Sokolovská čurda.

Ilustrační foto.

Na co kam: Hořické trubičky, folklór a zábava

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - V sobotu od samého rána až do večerních hodin žijí Hořice tradičními Slavnostmi hořických trubiček. Letošního ročníku se účastní také zástupci partnerských měst - polská Strzegom a Jablonka, slovenská Trstená a maďarská Kerepes představí své folklórní soubory.

Čachtický hrad

Kysuce. To není pouze horská krajina

Koho omrzí toulky Moravskoslezskými Beskydy, může se vydat přes státní hranici na Slovensko. Turisty přivítají Kysuce, krajina plná kopců a lesů, zároveň však oblast, která patří k nejchudším v zemi.

Poutníci.

Poutníci se vracejí, Guláš zavoní bluegrassem

Chlumec /ROZHOVOR/ – Možná desetkrát jsme pobavili festival Chlumecký guláš, soudí Jiří Karas Pola, bělovlasý baskytarista, nadšený houbař, kapelník i manažer brněnské skupiny Poutníci.

K nošení šatů ve stylu lolita se dostala Kristýna Pernicová z Krasové na Blanensku přes cosplay (to znamená, že se někdo obléká jako jeho oblíbený hrdina) a anime.

Šaty ve stylu lolita? Dívky v nich mluví slušně

Krasová - K nošení šatů ve stylu lolita se dostala Kristýna Pernicová z Krasové na Blanensku přes cosplay (to znamená, že se někdo obléká jako jeho oblíbený hrdina) a anime. „Na Anime festu jsem viděla holky v nádherných šatech. Dala jsem se s nimi do řeči a od té doby jsem styl lolita začala vyznávat také,“ říká třiadvacetiletá Kristýna.

Papež František

Papež hodlá bojovat proti italské mafii, uvažuje o exkomunikaci

Svatý stolec má novou doktrínu boje proti italské mafii. Papež František zvažuje vypracovat seznam katolíků, kteří jsou zkorumpovaní nebo napojení na mafii, ti pak budou exkomunikováni. Proti mafii již církev v minulosti vystupovala, někteří za to zaplatili dokonce životem.

Ilustrační foto.

Tiché bojiště. Zastaví nová směrnice Evropské Unie Napoleona?

Vyškovsko, Brněnsko - Místo salv z mušket a děl jen kulisa z reproduktorů a pokládání květin na hromadný hrob. I tak se možná brzy změní vzpomínkové akce k prosincovému výročí bitvy tří císařů u Slavkova. Nadšenci do vojenské historie varují před koncem populární rekonstrukce na vrchu Santon u Tvarožné na Brněnsku, která každoročně láká téměř čtyři tisíce aktérů a třicet tisíc diváků. Na vině jsou nové normy Evropské unie o zbraních.