Kreativ

ŠTÍTEK: Napoleon Bonaparte

Suvenýry z Chorvatska? Nejčastěji olivový olej, víno, pálenku, likéry, marmelády, sušenky či produkty z levandule si vozí Češi z dovolené na Jadranu. Rozmanitá země jim toho nabízí mnohem víc.

Suvenýry z Chorvatska? Zapomeňte na kýč, originálních dárků je celé moře

Co by to bylo za dovolenou na Jadranu bez nákupu suvenýrů. Chorvatsko jich nabízí nepřebernou škálu. Tradiční olivový olej, víno či levandule? Jen kapka v moři. Globální asijské výrobky z turistických krámů jsou nuda, vyplatí se spíš sáhnout po regionálních produktech. Jen dejte pozor na zapovězené „dary“ moře.

Připomínka slavné bitvy u Znojma. Před 214 lety Napoleon málem zničil Dobšice

Připomínka slavné bitvy u Znojma. Před 214 lety Napoleon málem zničil Dobšice

Jsou situace a okamžiky, které jen tak mimochodem odkryjí události a osudy, které zůstávaly zapomenuty hluboko pod povrchem. Bez nich by život plynul dál svým neměnným tempem. Tak tomu bylo i zde na předměstí města Znojma. Sice zde místní obyvatelé nacházeli při různých výkopových pracích drobné kosterní pozůstatky obětí veliké bitvy, která zde proběhla, ale odsun původního německého obyvatelstva v roce 1945 historickou paměť zcela zpřetrhal. A nebýt místních nadšenců ze znojemského klubu vojenské historie by možná připomínky kdysi slavné bitvy zmizely zcela.

Tradiční Prokopská pouť, spojená s hornickou parádou, se v Příbrami uskuteční i prvním červencovém víkendu.

Hornické muzeum v rámci Prokopské pouti zpřístupní nový kousek podzemí

/VIDEO, FOTO/ Na nové zážitky spojené s poznáváním minulosti se mohou těšit příznivci hornických tradic. V rámci víkendové Prokopské pouti v Příbrami, která je u nás největší a nejslavnější hornickou poutí, tradičně spojenou i s kulturním a zábavným programem, bude v neděli 2. července zpřístupněna veřejnosti další část podzemí Ševčinského dolu. Deník o tom informoval ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. S tím, že muzeum se k programu připojí právě v neděli.

Újezdský dětský desetiboj zná své vítěze pro rok 2023.

FOTO: Újezdský dětský desetiboj zná své vítěze, šlo o sport i zábavu

Újezd. Malá obec kousek od Trmic se hrdě hlásí ke svým tradicím. Ty zábavné, plné smíchu a přátelských gest založil bývalý ředitel trmické školy Jiří Voprchal. Dnes bělovlasý muž (76) krátce zapózoval před kamerou s hlavním pořadatelem akce Darkem Benešem v sobotu 24. června na zeleném pažitu před svými sousedy.

Příběh o Popelce dopadl v květnu na zámku ve Slavkově znovu dobře. Návštěvníky sem letos lákají na další speciální prohlídky.

Popelka a Napoleon: Zámek ve Slavkově i letos láká na kostýmové prohlídky

/FOTOGALERIE/ Šťastný konec měla pohádka o Popelce také ve slavkovském zámku, kde odstartovala novou sezonu speciálních prohlídek. Během roku pro návštěvníky na Vyškovsku sehrají průvodci také Krásku a zvíře nebo Hrůzostrašné prohlídky. Doplní je akce pod vedením sdružení Per Vobis, mezi které patří Napoleon Bonaparte a Rod Kouniců. „Kostýmované prohlídky budeme pořádat téměř každý měsíc,“ potvrdila ředitelka zámku Eva Oubělická.

Zámek Lednice.

Češi rekordně objevují svou zemi. Zahraniční turisté ale chybí

Zážitková expozice plzeňského piva v centru Prahy, spojení vína, jeho výroby a moderní architektury na jižní Moravě. To je jen část novinek pro turisty, které představila Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism v Brně. Experti v oboru z 23 zemí světa se tam sjeli na Czechia Travel Trade Days.

První francouzský prezident a pozdější císař Francouzů Napoleon III.

Napoleon III. si myslel, že je vyvolený: Chystal spiknutí, byl posedlý milenkami

Několikrát skončil ve vězení či zajetí, organizoval spiknutí, milenky střídal jako na běžícím páse. Ale také se zasloužil o prosperitu Francie, vzdělávání žen, přestavbu Paříže, rozšíření francouzské koloniální říše či vybudování Suezského průplavu. Největší životní chybou prvního francouzského prezidenta a zároveň posledního vládnoucího francouzského císaře byla jeho představa, že je osudem vyvoleným vládcem. Napoleon III. se narodil 20. dubna před 215 lety. 

Historie v sedle: Brno se vrátilo do dob Napoleona

Historie v sedle: Brno se vrátilo do dob Napoleona

Denisovy sady v Brně byly v neděli 9. dubna v rukou Napoleonských vojáků. Konala se tam totiž připomínka historické události z roku 1809, kdy skončilo takzvané Dunajské tažení. Po sérii vítězstvích ho završil Napoleon Bonaparte oslavou svých 40. narozenin přímo v Brně. Děkujeme Marii Nezbedové za krásné fotky.

Místem, kde je ukrytý velký poklad, je prý hrad Házmburk v Českém středohoří.

Zlato, stříbro, drahokamy. Pět míst, kde se v Česku mají ukrývat velké poklady

Jsou místa, o nichž se už po staletí vypráví, že ukrývají nepředstavitelné bohatství. Pět z nich ve svém videu na YouTube přiblížil kanál TopTrendingCZ. České hrady, kopce, zříceniny i skály, které představuje, prý skrývají poklady pocházející nejen ze středověku, ale také z dob pohanských nebo z druhé světové války.

Jan Jiří Grasel (uprostřed) po dopadení v železech spolu se svými nejvěrnějšími kumpány. Zleva Jacob Fähding, Jan Jiří Grasel a Ignaz Stangl. Litografie Adolpha Friedricha Kunikeho z ledna 1818, pořízená krátce před popravou trojice

Loupežník Jan Jiří Grasel: Zločincem byl od dětství, k šibenici ho dostala léčka

Češtině po něm zůstalo slovo grázl coby obecné označení pro darebáka a lumpa. Loupežník Jan Jiří Grasel řádil na přelomu 18. a 19. století zejména na jihozápadní Moravě a v Dolním Rakousku. Lidová tradice ho obestřela aurou sympatického rošťáka, ve skutečnosti však šlo o surového vraha, který se nezastavil ani před mučením dívek a žen. A to přesto, že jeho samého měl chránit anděl v ženské podobě.

Zámek ve Vranově nad Dyjí.

Prohlídky s polštářem a karimatkou. Zájemce na ně láká vranovský zámek

/FOTO/ Kam se v nadcházející turistické sezóně vydat na rodinný výlet? O tom začala s prvními jarními dny a teplými slunečními paprsky přemýšlet řada Jihomoravanů. Už začátkem dubna se kromě cyklostezek začnou plnit zámecké a hradní areály nejznámějších jihomoravských památek. První vlaštovkou se stane hojně navštěvovaný zámek ve Valticích. Nejpopulárnější prohlídkový okruh si tam lidé projdou již od pátku. Na místě aktuálně najdou pestrobarevně rozkvetlé krokusy kopírující půdorys zaniklého hradu Feldsberg. Ani ostatní památky však s vychytávkami neotálely a připravily pro návštěvníky řadu novinek.

Žáci Střední školy technické Mohelnice navštívili v Brno

Žáci Střední školy technické Mohelnice navštívili divadlo v Brně

Žáci 3. a 4. ročníků Střední školy technické Mohelnice navštívili 6. března divadelní představení Animal Farm. Představení v anglickém jazyce se konalo v kulturním centru Semillaso v Brně, kam přijeli herci britské divadelní společnosti TNT Theatre Britain. Za příspěvek velmi děkujeme.

Plzeňka U Brabců.

U Brabců: hostinec, který vstal z popela rovnou dvakrát

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ V minulosti Prahu obklopovala řada zájezdních hostinců, kde se ubytovávali formani a poutníci směřující do metropole. Mezi nimi obzvláště proslul hostinec U Brabců, který bychom našli v ulici Na Proseku č.p. 2 na Praze 9.

K smrti dobrý bylo poslední představení letošního Štítu města Prachatice. Výsledky porotci vyhlásí v sobotu 24. února večer.

Prachatický Štít začíná, nabídne pět soutěžních představení

Kola tradičního prachatického festivalu amatérského divadla se pomalu začínají roztáčet. Letos ochotníci na prachatická prkna vystoupají už při 48. ročníku Festivalu amatérského divadla Štít a při 24. ročníku Festivalu Štítek, co jsou divadelní představení pro nejmenší diváky, který dostal už před léty podtitul Kolotoč pohádek.

Steven Spielberg se Zlatým medvědem za celoživotní dílo

Vypadni z mého kanclu? Tohle mladým neříkám, vtipkoval Spielberg na Berlinale

Spielberg, Spielberg! Mohutné ovace a skandující fanoušci. Amerického režiséra Stevena Spielberga vítaly v úterý večer na filmovém festivalu Berlinale davy. Jeden z nejlepších filmových vypravěčů opět dokázal, že umí přitáhnout publikum na jakékoli půdě, a to i mimo kino. Do Berlína si přijel pro čestnou cenu.

V době karnevalu lidé v ulicích a na náměstích Benátek potkají nádherné masky. Mnohé z nich jsou umělecká díla

Milenci v klášterech a dokonce vraždy. Karneval v Benátkách býval plný neřestí

Jde o nejslavnější událost svého druhu v Evropě. Již za několik dní se začnou italské Benátky plnit návštěvníky, kteří do města dorazí na vyhlášený karneval, aby při procházení kolem vodních kanálů mohli obdivovat dobové masky. Historie oblíbené akce ale nebyla vždy jen o radosti a kráse - v některých momentech byla naopak pořádně rozpustilá, nebo dokonce i krvavá.

Francouzský velvyslanec v ČR Alexis Dutertre (vpravo) udělil Řád čestné legie Šimonu Pánkovi, spoluzakladateli a výkonnému řediteli společnosti Člověk v tísni

Ředitel Člověka v tísni Pánek se stal rytířem francouzského Řádu čestné legie

Ředitel a spoluzakladatel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek ve čtvrtek 19. ledna v Buquoyském paláci v Praze převzal Řád čestné legie, nejvyšší francouzské státní vyznamenání. Francouzský velvyslanec v Praze Alexis Dutertre ocenil, že Pánek vyznává stejné hodnoty jako Francie, zasazuje se na ochranu lidských práv, svobody, solidarity a humanitární činnosti.

Reklama, přelom 19. a 20. století

Dáte si šálek? Voňavá náhražka zrnkové kávy dobyla české kuchyně

/RETRO FOTO/ Bývá to jeden z prvních vjemů návštěvníků Pardubic – vůně pražených kávovin z místní továrny. Dnes se jmenuje Kávoviny, ale dříve nesla jméno svého zakladatele Jindřicha Francka a její „pravá pardubická Franckovka“ byl nápoj proslulý široko daleko. Pojďte s námi do historie, voňavý příběh začíná už na konci 19. století.  

Reklama, přelom 19. a 20. století

Je libo šálek? Voňavá náhražka zrnkové kávy dobyla české kuchyně

/RETRO FOTO/ Bývá to jeden z prvních vjemů návštěvníků Pardubic – vůně pražených kávovin z místní továrny. Dnes se jmenuje Kávoviny, ale dříve nesla jméno svého zakladatele Jindřicha Francka a její „pravá pardubická Franckovka“ byl nápoj proslulý široko daleko. Pojďte s námi do historie, voňavý příběh začíná už na konci 19. století.  

Město Vyškov má bohatou historii. Už třicet let je napojeno na dálnici D1.

Výročí. Před třiceti lety byla prodloužena dálnice D1 do Vyškova

Vyškov. Jedno z mnoha měst, kterými D1 prochází na trase spojující republiku od západu k východu. Už tři desítky let. Zdeněk Koblížek při příležitosti třicátého výročí napojení D1 na Vyškov shrnul historii a význam města i budování této významné dopravní tepny. Děkujeme za příspěvek.

Doska Franckovka, papírové balení s kotouči lisované čekankové moučky, 2. čtvrtina 20. století.

FOTO: Zdravá a lahodná... Voňavá náhražka zrnkové kávy dobyla české kuchyně

Bývá to jeden z prvních vjemů návštěvníků Pardubic – vůně pražených kávovin z místní továrny. Dnes se jmenuje Kávoviny, ale dříve nesla jméno svého zakladatele Jindřicha Francka a její „pravá pardubická Franckovka“ byl nápoj proslulý široko daleko. Pojďte s námi do historie, voňavý příběh začíná už na konci 19. století. Za zajímavé informace a fotografie děkujeme Východočeskému muzeu v Pardubicích. 

Doska Franckovka, papírové balení s kotouči lisované čekankové moučky, 2. čtvrtina 20. století.

FOTO: Zdravá a lahodná... Voňavá náhražka zrnkové kávy dobyla české kuchyně

Bývá to jeden z prvních vjemů návštěvníků Pardubic – vůně pražených kávovin z místní továrny. Dnes se jmenuje Kávoviny, ale dříve nesla jméno svého zakladatele Jindřicha Francka a její „pravá pardubická Franckovka“ byl nápoj proslulý široko daleko. Pojďte s námi do historie, voňavý příběh začíná už na konci 19. století. Za zajímavé informace a fotografie děkujeme Východočeskému muzeu v Pardubicích.  

Reklama, přelom 19. a 20. století

RETRO: Je libo šálek? Voňavá náhražka zrnkové kávy dobyla české kuchyně

Bývá to jeden z prvních vjemů návštěvníků Pardubic – vůně pražených kávovin z místní továrny. Dnes se jmenuje Kávoviny, ale dříve nesla jméno svého zakladatele Jindřicha Francka a její „pravá pardubická Franckovka“ byl nápoj proslulý široko daleko. Pojďte s námi do historie, voňavý příběh začíná už na konci 19. století. Za zajímavé informace a fotografie děkujeme Východočeskému muzeu v Pardubicích.  

Diváci při vzpomínkové akci viděli dle dobových zásad manévrující a bojující pěchotu, jezdectvo i dělostřelectvo.

Ohlédnutí za 217. výročím bitvy u Slavkova: Mrkněte, jak se bojovalo v roce 1805

Začátkem prosince vyvrcholily několikadenní vzpomínkové akce při příležitosti výročí jedné z nejslavnějších bitev na českém a moravském území. Dvousté sedmnácté výročí triumfu francouzské armády pod vedením císaře Napoleona nad rakouskými a ruskými vojsky z prosince roku 1805 připomněla zejména rekonstrukce bitvy u Slavkova na bojišti pod návrším Santon u Tvarožné. Za krásné fotografie a video děkujeme Marii Nezbedové.

Diváci při vzpomínkové akci viděli dle dobových zásad manévrující a bojující pěchotu, jezdectvo i dělostřelectvo.

Ohlédnutí za 217. výročím bitvy u Slavkova: Mrkněte, jak se bojovalo v roce 1805

Začátkem prosince vyvrcholily několikadenní vzpomínkové akce při příležitosti výročí jedné z nejslavnějších bitev na českém a moravském území. Dvousté sedmnácté výročí triumfu francouzské armády pod vedením císaře Napoleona nad rakouskými a ruskými vojsky z prosince roku 1805 připomněla zejména rekonstrukce bitvy u Slavkova na bojišti pod návrším Santon u Tvarožné. Za krásné fotografie a video děkujeme Marii Nezbedové.

Diváci při vzpomínkové akci viděli dle dobových zásad manévrující a bojující pěchotu, jezdectvo i dělostřelectvo.

Ohlédnutí za 217. výročím bitvy u Slavkova: Mrkněte, jak se bojovalo v roce 1805

Začátkem prosince vyvrcholily několikadenní vzpomínkové akce při příležitosti výročí jedné z nejslavnějších bitev na českém a moravském území. Dvousté sedmnácté výročí triumfu francouzské armády pod vedením císaře Napoleona nad rakouskými a ruskými vojsky z prosince roku 1805 připomněla zejména rekonstrukce bitvy u Slavkova na bojišti pod návrším Santon u Tvarožné. Za krásné fotografie a video děkujeme Marii Nezbedové.

Diváci při vzpomínkové akci viděli dle dobových zásad manévrující a bojující pěchotu, jezdectvo i dělostřelectvo.

Ohlédnutí za 217. výročím bitvy u Slavkova: Mrkněte, jak se bojovalo v roce 1805

Začátkem prosince vyvrcholily několikadenní vzpomínkové akce při příležitosti výročí jedné z nejslavnějších bitev na českém a moravském území. Dvousté sedmnácté výročí triumfu francouzské armády pod vedením císaře Napoleona nad rakouskými a ruskými vojsky z prosince roku 1805 připomněla zejména rekonstrukce bitvy u Slavkova na bojišti pod návrším Santon u Tvarožné. Za krásné fotografie a video děkujeme Marii Nezbedové.

Diváci při vzpomínkové akci viděli dle dobových zásad manévrující a bojující pěchotu, jezdectvo i dělostřelectvo.

Ohlédnutí za 217. výročím bitvy u Slavkova: Mrkněte, jak se bojovalo v roce 1805

Začátkem prosince vyvrcholily několikadenní vzpomínkové akce při příležitosti výročí jedné z nejslavnějších bitev na českém a moravském území. Dvousté sedmnácté výročí triumfu francouzské armády pod vedením císaře Napoleona nad rakouskými a ruskými vojsky z prosince roku 1805 připomněla zejména rekonstrukce bitvy u Slavkova na bojišti pod návrším Santon u Tvarožné. Za krásné fotografie a video děkujeme Marii Nezbedové.

Diváci při vzpomínkové akci viděli dle dobových zásad manévrující a bojující pěchotu, jezdectvo i dělostřelectvo.

Ohlédnutí za 217. výročím bitvy u Slavkova: Mrkněte, jak se bojovalo v roce 1805

O prvním prosincovém víkendu vyvrcholily několikadenní vzpomínkové akce při příležitosti výročí jedné z nejslavnějších bitev na českém a moravském území. Dvousté sedmnácté výročí triumfu francouzské armády pod vedením císaře Napoleona nad rakouskými a ruskými vojsky z prosince roku 1805 připomněla zejména rekonstrukce bitvy u Slavkova na bojišti pod návrším Santon u Tvarožné. Za krásné fotografie a video děkujeme Marii Nezbedové.

 217.výročí bitvy u Slavkova Austerlitz 2022.

Ve Tvarožné si připomněli bitvu tří císařů u Slavkova, nechyběl ani Napoleon

FOTOGALERIE/ Po dvouleté pauze se první prosincovou sobotu konala na slavkovském bojišti hlavní vzpomínková akce Rekonstrukce bitvy u obce Tvarožná. Účast byla asi 1100 účastníků z 15 zemí světa, 60 koní a 12 děl. Cílem akce je připomínka a podpora poznávání společné evropské historie. za krásnou fotoreportáž velice děkujeme Antonínu Geržovi.

Vrcholem sobotního programu byla noční bitva v zámeckém parku.

Napoleon v bitvě u Slavkova po letech omezení: podívejte se, jak letos vypadala

Zhruba tisícovka účastníků ze čtrnácti zemí světa. V sobotu odpoledne se zapojili do bitevní rekonstrukce pod kopcem Santonem u Tvarožné na Brněnsku. Po několika letech covidových odkladů si návštěvníci znovu naplno užili návrat do slavné bitvy u Slavkova v roce 1805. „Přípravy jsou vždy náročné, ale už to umíme. Scénář ladíme online mezi kluby vojenské historie už delší dobu,“ komentuje Miroslav Jandora z Projektu Austerlitz.

Bitva u Slavkova v roce 2019.

Tipy na víkend 2. - 4. prosince: Na slavkovské bojiště opět přijede Napoleon

O prvním prosincovém víkendu to bude na řadě míst Brněnska a Vyškovska vypadat jako na bitevním poli na počátku devatenáctého století. Konají se totiž vzpomínkové akce k 217. výročí bitvy u Slavkova. Vše vyvrcholí sobotní rekonstrukcí bitvy v blízkosti Tvarožné a nedělním pietním aktem na Mohyle míru. Víkend bude také pařit čertům, Mikulášům a andělům. Ti přijdou třeba i do jeskyně Výpustek, na zámek do Moravského Krumlova nebo do areálu Bunkr v Mokré-Horákově.