Kreativ

ŠTÍTEK: Napoleon Bonaparte

Na Septembeer festu v Horní Plané se návštěvníci dobře bavili.

OBRAZEM: Septembeer fest přilákal do Plané stovky milovníků piva

Kolem patnácti set návštěvníků si nenechalo ujít letošní 7. ročník Septembeer Festu v Horní Plané. A festival na pláži se opravdu vydařil. Tradiční hornoplánské velké slavnosti malých pivovarů tentokrát přijelo podpořit pět pivovarů: Studánky, Schwarzbach, Kněžínek, Malt a Glokner, Hulvát.

Nesbíhají se sliny?

U sousedů budou o víkendu baštit

"Ulice chuťovek" bude v Linci nadcházející pátek (9-22 hodin) a sobotu (10-19). Na tři místa přiveze sto zemědělských výrobců z Horních Rakous asi tisícovku vybraných domácích specialit, píší OÖN.

Ukázka letos připomněla 208. výročí bitvy u Chlumce a Varvažova.

Informační válka v bitvě u Chlumce

Rád bych se s vámi podělil o zážitky z oslav 208. výročí bitvy u Chlumce a Varvažova. Moje děti, kluci ve věku 3, 5 a 7 let, se na „vojáky“ těšili. Nikdy nic takového neviděli, a proto jsme je se ženou v pátek 3. září vzali večer na slavnostní průvod městem. Než ale začnu svoje vyprávění o zážitcích z bojiště, musím vzpomenout oběti. A to nejen těch, co se opravdové bitvy kdysi zúčastnili a zde padli nebo si odnesli nějaké zranění. Ale i těch účinkujících, co v současnosti dobrovolně obětují nemálo ze svého volného času a peněz.

Na Slavnostech Hořických trubiček

Těšte se. Slavnosti Hořických trubiček už tuto sobotu

Kdo odjíždí z Hořic bez toho, aniž by si vychutnal místní sladkou trubičku, jako by v tomto městě snad ani nebyl. A tuto sobotu to bude ještě atraktivnější zážitek. Konají se zde totiž Slavnosti Hořických trubiček, konkrétně na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Slavnosti Hořických trubiček.

Těšte se. Slavnosti Hořických trubiček už tuto sobotu

Kdo odjíždí z Hořic bez toho, aniž by si vychutnal místní sladkou trubičku, jako by v tomto městě snad ani nebyl. A tuto sobotu to bude ještě atraktivnější zážitek. Konají se zde totiž Slavnosti Hořických trubiček, konkrétně na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Divadlo v Úpici.

V Úpici se uskuteční předpremiéra hry Maličký veliký

V pondělí 30. srpna se v Divadle Aloise Jiráska v Úpici uskuteční od 19:30 hodin předpremiéra hry Františka Zavřela Maličký veliký (Bambino di Praga) v podání souboru Společnost Dr. Krásy. Premiéra proběhne v Praze v Divadle v Celetné.

Napoleonská expozice je ve Slavkově už minulostí. Na nové se ale pracuje. Foto: Deník/ archiv

Napoleonské období chtějí lidem přiblížit moderními technologiemi

Místní, turisté, zahraniční návštěvníci i zástupci cestovních kanceláří, poptávají ve Slavkově u Brna ucelenou napoleonskou výstavu. Město i vedení Zámku Slavkov jim podle svých plánů vyjde vstříc. „Skutečně jsme již představili zřizovateli možnosti pro vybudování nové expozice týkající se historie města Slavkov u Brna v období napoleonských válek. V našich depozitářích navíc máme hned několik skvostů, které budeme velmi rádi zájemcům prezentovat,“ prozradila v úterý ředitelka Zámku Slavkov Eva Oubělická.

Koštovské letní hry

V Koštově se rozdávaly medaile za sportovní výkony už pojedenácté

/FOTO/ Ochotnické divadlo mají v Petrovicích, v Tisé a v Povrlech. V Malečově dělají jarní a podzimní jarmark, v Brné milují indiány, zámek ve Velkém Březně je plný květin a čokolády, na Bukově jsou koníci, v Chabařovicích bývá pouť, Chlumec vzpomíná na prchajícího Napoleona. Běhá se na Střížáku, kolem Milady, na cyklostezce pod hradem, v Trmicích. Telnice mají své kecky, Roudníky milují masky. 

Policejní snímek devětadvacetiletého italského zloděje Vincenza Peruggii, kterého v roce 1911 proslavila krádež Mony Lisy

Podezřívali i Picassa. Obraz Mona Lisa proslavila až krádež, jež vešla do dějin

Je to nejslavnější obraz na světě. Každý den stojí v pařížském muzeu Louvre dlouhé fronty tisíců turistů, toužících na vlastní oči spatřit záhadný posmutnělý úsměv této ženy, o němž tolikrát četli a slyšeli. Ale třebaže to dnes tak nevypadá, Mona Lisa, zvaná též La Gioconda, se nestala světově proslulou díky svému melancholickému výrazu. To, co ji skutečně globálně proslavilo, byla až krádež před 110 lety.

V Brně vařili pivo podle 200 let starého historického postupu. Zaznamenal ho legendární sládek František Ondřej Poupě.

V Brně vařili pivo jako za Napoleona. Podle postupu legendárního Poupěte

Napoleon Bonaparte v roce 1805 právě pochodoval s armádou pro vavříny ke Slavkovu od Brna, když v moravské metropoli zemřel František Ondřej Poupě. Pivo od geniálního sládka přesto mohli popíjet i francouzští vojáci. Po téměř 200 letech zrekonstruovali Poupětem zapsaný proces vaření ležáku akademici, kteří se zlatavému moku věnují i profesně.

Starosta Hrušek na Vyškovsku Jan Kauf.

Starosta: Plány v Hruškách? Lávka přes řeku Litavu a protipovodňová opatření

/FOTO, ROZHOVOR/ Již dvanáctý rok působí Jan Kauf jako starosta Hrušek na Vyškovsku. Obec se zhruba 780 obyvateli je střediskem mikroregionu Ždánický les a Politaví. Místní žijí především návratem společenských akcí, stihli už například tradiční hody. „Osmnáctého září pak chystáme charitativní den. Výtěžek poputuje k postiženým dětem,“ říká Kauf v rozhovoru pro Vyškovský deník.

Renesanční fáze z období šestnáctého až sedmnáctého století.

Studenti rekonstruovali historickou podobu račického zámku, podívejte se

/ROZHOVOR/Velkou proměnou prochází díky rekonstrukci zámek v Račicích-Pístovicích na Vyškovsku. Teprve loni ho obdivovali návštěvníci na prvních prohlídkách, zatímco dlouho sloužil jako dětský domov. Vedoucí Ústavu památkové péče Vysokého učení technického v Brně Ivo Boháč se svými studenty rekonstruoval historickou podobu památky. „V plánu je toho ještě opravdu hodně,“ říká Boháč.

Proso seté (Panicum miliaceum)

Příběh písně: Sil jsem proso na souvrati

Leckdo ten nakažlivý popěvek zná. Text je příkladem lidové písně, o níž se soudí, že byla uměle dotvořena. A melodie se navlas podobá kdysi velmi populární skladbě, kterou proslavil Mozart.

Před pěti lety v Cannes při uvedení filmu Hra peněz S Goergem Clooneym a Julií Roberts

Jodie Foster. Nenápadná holka v Cannes

/OD ZVLÁŠTNÍ ZPRAVODAJKY DENÍKU/ Když přijela poprvé na Riviéru a na červeném koberci lízala vedle slavných tváří bez okolků zmrzlinu, málokdo tušil, že se dívá na budoucí oscarovou hvězdu. Byla jsem taková nenápadná holka, řekla publiku v Cannes Jodie Foster, jež na zahájení převzala Zlatou palmu za přínos filmu.

Sobota 15. srpna patřila ve Slavkově u Brna Napoleonským hrám, které připomněly narozeniny císaře Napoleona Bonaparta.

Napoleonovy narozeniny letos ve Slavkově oslaví bez bitvy v parku

Na tradiční Napoleonské hry se příznivci historie do zámeckého parku ve Slavkově u Brna letos nepodívají. Těšili se přitom na noční bitvu, výcvik armád, vojenské ležení, dělostřelecké salvy, ale i na jezdecký pohár. V plánu byla akce od třináctého do patnáctého srpna.

Zámek Jindřichův Hradec.

Jihočeské památky jsou otevřené, podívejte, co chystají za novinky

S dvouměsíčním zpožděním se v úterý 1. června otevřely všechny státní památky v Jihočeském kraji. Skupinové prohlídky budou pro maximálně deset lidí. Až 30 lidí může jít na prohlídku, pokud jsou organizovaná skupina, např. zájezd či školní kolektiv, ti se ale musí prokázat negativním testem nebo osvědčením o očkování či o prodělané nemoci covid-19. Před vstupem do interiérů návštěvníci musí mít zakryté dýchací cesty a musí si desinfikovat ruce. Vstupné se zdražovat nebude.

Jaromír Jágr byl na mistrovství kapitánem českého týmu v jediném případě.

Céčko odpárat, měl jasno po nezdaru Jágr. Ve Švédsku byl kapitánem naposledy

/SERIÁL DENÍKU/ Pouze v jednom případě se Jaromír Jágr vydal na mistrovství světa s kapitánským céčkem na prsou. V roce 2002 však obrovské úspěchy českého hokeje z předešlých let rázně zastavili Rusové. Ač měli slabší tým, Čechy vyřadili ve čtvrtfinále olympiády v Salt Lake City a poté i na květnovém šampionátu ve Švédsku.

Historik Michal Stehlík

Historik Michal Stehlík: Dějiny nelze vykládat jako velkou pravdu

Spory kolem pomníků a pohledu na průběh i konec druhé světové války dokazují, že do hodnocení minulosti promítáme především postoj k současnému dění. Proč to děláme a jak by se k tomu měli stavět učitelé dějepisu? Deník o tom hovořil s historikem, náměstkem ředitele Národního muzea a kandidátem na rektora Univerzity Karlovy profesorem Michalem Stehlíkem.  

Působení hořovických pěvců v online projektech.

Hořovičtí pěvci zpívali online. Zapojili se do několika projektů

Jak napsal Jan Amos Komenský: "Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval, pamatoval na minulost, znal přítomnost a předvídal budoucnost." Také žáci Základní umělecké školy Josefa Slavíka Hořovice z klavírní a pěvecké třídy Květuše Ernestové se v době uzavření českých škol a distančního vyučování nedobrovolně uchýlili do online prostoru. Vedle už tradičního studiového nahrávání nalezli motivaci a uplatnění v celostátních uměleckých projektech.

Květinová kytice potěší každou mámu

Maminky v hlavní roli. Krásný svátek matek

Utěší a pohladí, když pláčeme. Vyslechne a podpoří, když to potřebujeme. Je tady pro nás, kdykoliv. Ať chceme nebo ne, maminky sehrávají v našich životech významnou roli. Dnes slaví svůj svátek. Je co slavit, a je k čemu blahopřát. Děkujeme za krásný text Markétě Skládalové

Květinová kytice potěší každou mámu

Maminky v hlavní roli. Krásný svátek matek

Utěší a pohladí, když pláčeme. Vyslechne a podpoří, když to potřebujeme. Je tady pro nás, kdykoliv. Ať chceme nebo ne, maminky sehrávají v našich životech významnou roli. Dnes slaví svůj svátek. Je co slavit, a je k čemu blahopřát. Děkujeme za krásný text Markétě Skládalové

Květinová kytice potěší každou mámu

Maminky v hlavní roli. Krásný svátek matek

Utěší a pohladí, když pláčeme. Vyslechne a podpoří, když to potřebujeme. Je tady pro nás, kdykoliv. Ať chceme nebo ne, maminky sehrávají v našich životech významnou roli. Dnes slaví svůj svátek. Je co slavit, a je k čemu blahopřát. Děkujeme za krásný text Markétě Skládalové

Květinová kytice potěší každou mámu

Maminky v hlavní roli. Krásný svátek matek

Utěší a pohladí, když pláčeme. Vyslechne a podpoří, když to potřebujeme. Je tady pro nás, kdykoliv. Ať chceme nebo ne, maminky sehrávají v našich životech významnou roli. Dnes slaví svůj svátek. Je co slavit, a je k čemu blahopřát. Děkujeme za krásný text Markétě Skládalové

Květinová kytice potěší každou mámu

Maminky v hlavní roli. Krásný svátek matek

Utěší a pohladí, když pláčeme. Vyslechne a podpoří, když to potřebujeme. Je tady pro nás, kdykoliv. Ať chceme nebo ne, maminky sehrávají v našich životech významnou roli. Dnes slaví svůj svátek. Je co slavit, a je k čemu blahopřát. Děkujeme za krásný text Markétě Skládalové

Květinová kytice potěší každou mámu

Maminky v hlavní roli. Krásný svátek matek

Utěší a pohladí, když pláčeme. Vyslechne a podpoří, když to potřebujeme. Je tady pro nás, kdykoliv. Ať chceme nebo ne, maminky sehrávají v našich životech významnou roli. Dnes slaví svůj svátek. Je co slavit, a je k čemu blahopřát. Děkujeme za krásný text Markétě Skládalové