Kreativ

ŠTÍTEK: Napoleon Bonaparte

Střed Evropy pod Dylení a jeho blízké okolí.

Střed Evropy proměnil sníh v pohádkovou krajinu

/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ V dnešním videovýletě se podíváme do samotného středu Evropy, který právě v těchto lednových dnech je doslova zasypán sněhem a krajina připomíná pohádkové zimní motivy.

Miloslav Svatoš, ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Středočeský ředitel Miloslav Svatoš: Práce hasiče mě baví a naplňuje. Má smysl!

/ROZHOVOR/ Ředitel středočeských hasičů plukovník Miloslav Svatoš se dočkal veliké pocty. U příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu jej totiž prezident České republiky Miloš Zeman jmenoval do hodnosti brigádního generála. Povýšení nevnímá pouze osobně za svoji práci, ale jako ocenění celého Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Novoroční výšlap na kopec Dyleň, který se nachází 15 km od Mariánských Lázní, fotograficky zdokumentovala Tereza Hendrichová.

Vyrazili na vrchol Dyleně

Novoroční výšlap na kopec Dyleň, který se nachází 15 km od Mariánských Lázní, fotograficky zdokumentovala Tereza Hendrichová.

V návrat doufají i pořadatelé a účastníci strážnického festivalu.

Z kulturního kalendáře 2021: K návratu se chystá Strážnice i Horňácké slavnosti

Přinášíme nahlédnutí do kulturního kalendáře na jižní Moravě v příštím roce. Vzhledem k současné složité situaci zůstávají všechny termíny předběžné a konání jednotlivých akcí i v dalších měsících ovlivní vládní nařízení a opatření související s epidemií koronaviru. Pokud se vše v dobré obrátí, vrátí se na Hoonínsko tradiční strážnický festival i Horňácké slavnosti.

Z osmadvacátého ročníku Festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice 2020.

Z kulturního kalendáře 2021: Pořadatelé chystají hudební festivaly i vinobraní

Přinášíme nahlédnutí do kulturního kalendáře na jižní Moravě v příštím roce. Vzhledem k současné složité situaci zůstávají všechny termíny předběžné a konání jednotlivých akcí i v dalších měsících ovlivní vládní nařízení a opatření související s epidemií koronaviru. Pokud se vše v dobré obrátí, na Blanensku se mohou milovníci festivalů těšit například na velenský Vesuf či na tradiční boskovický festival pro židovskou čtvrť.  

Britský zpěvák Sting.

Z kulturního kalendáře 2021: Slavkov se těší na příjezd Stinga i Napoleona

Přinášíme nahlédnutí do kulturního kalendáře na jižní Moravě v příštím roce. Vzhledem k současné složité situaci zůstávají všechny termíny předběžné a konání jednotlivých akcí i v dalších měsících ovlivní vládní nařízení a opatření související s epidemií koronaviru. Pokud se vše v dobré obrátí, vrátí se například tradiční napoleonské akce a konečně přijede i Sting.

Pálavské vinobraní v Mikulově 2019.

Z kulturního kalendáře 2021: Zve Pálavské vinobraní i festival k poctě Vivaldimu

Přinášíme nahlédnutí do kulturního kalendáře na jižní Moravě v příštím roce. Vzhledem k současné složité situaci zůstávají všechny termíny předběžné a konání jednotlivých akcí i v dalších měsících ovlivní vládní nařízení a opatření související s epidemií koronaviru. Pokud se vše v dobré obrátí, vrátí se na Břeclavsko vinobraní a lednicko-valtický areál ožije koncerty, které připomenou díla Antonia Vivaldiho.

Koncert švédské metalové skupiny Sabaton

Z kulturního kalendáře 2021: Znojemsko ožije hudbou, do ulic se vrátí vinobraní

Přinášíme nahlédnutí do kulturního kalendáře na jižní Moravě v příštím roce. Vzhledem k současné složité situaci zůstávají všechny termíny předběžné a konání jednotlivých akcí i v dalších měsících ovlivní vládní nařízení a opatření související s epidemií koronaviru. Pokud se vše v dobré obrátí, vrátí se do Znojma vinobraní i festivaly od klasiky po metal.

Ruský historik Oleg Sokolov u soudu v Petrohradu, 25. prosince 2020

Znalec napoleonské éry rozčtvrtil svou přítelkyni. Odsedí si 12,5 roku

Ruský historik Oleg Sokolov, považovaný za znalce epochy francouzského císaře Napoleona Bonaparteho, dostal dnes u soudu v Petrohradě za vraždu své partnerky 12,5 roku vězení. Informovala o tom agentura Reuters. Čtyřiašedesátiletý Sokolov, který svého času přednášel i na pařížské Sorbonně a který je nositelem Řádu čestné legie, se k vraždě už dříve přiznal. Tělo ženy rozčtvrtil.

Pro vysílání na webu a sociálních sítích chystají organizátoři předtočené vstupy.

Bitva online. Nahlédněte do Napoleonova velitelského stanu ve Slavkově

Videa a živé vstupy už připravují pořadatelé vzpomínkových napoleonských akcí ve Slavkově u Brna. Pro vysílání od pátku až do neděle využijí facebook akce, youtube kanál města a stream na webu www.tenkratveslavkove.cz. Tentokrát v samotném Slavkově kvůli omezením oželí především tradiční bitevní ukázky, program vysílání je však pestrý.

Ve Slavkově se před 215 lety změnila Evropa

Série #světovéČesko / Dnes si lidé jezdí do Slavkova zahrát golf a prohlédnout si zdejší barokní klenot – slavkovský zámek. Tehdy se město jmenovalo Austerlitz a měl je brzy znát celý svět. 

O víkendu si brněnští milovníci historie připomenou příjezd Napoleona do Brna on-line.

Tipy na víkend 20. až 22. listopadu: Připomenou si Napoleona v Brně on-line

Předposlední listopadový víkend si mohou lidé z pohodlí domova připomenout průjezd francouzských vojsk i císaře Napoleona Brnem. Vyhledávaná akce se přesouvá do on-line prostředí. Tvořivé zájemce může upoutat festival kutilství nebo tvoření v Jihomoravském muzeu ve Znojmě. Zklidnění najdou milovníci filmů nad snímkem Ermitáž - síla umění a procházky s dětmi zpestří skryté příběhy.

Napoleonské hry u Slavkova

Tipy na víkend 20. až 22. listopadu: Připomenou si císaře Napoleona on-line

Předposlední listopadový víkend si mohou lidé z pohodlí domova připomenout průjezd francouzských vojsk i císaře Napoleona Brnem. Vyhledávaná akce se přesouvá do on-line prostředí. Tvořivé zájemce může upoutat festival kutilství nebo výstava v Moravských Budějovicích. Zklidnění najdou milovníci filmů nad snímkem Ermitáž - síla umění a procházky s dětmi zpestří skryté příběhy.

V parku Zámku Slavkov bojovaly armády tří císařů.

Bitvu u Slavkova uvidí letos lidé online. Vojáci budou muset na testy

Příznivci napoleonské historie a bitevních rekonstrukcí se letos ve Slavkově větších vzpomínkových akcí přeci jen dočkají alespoň zprostředkovaně. „Tenkrát ve Slavkově“ se uskuteční od sedmadvacátého do osmadvacátého listopadu s upraveným programem, ale bez diváků.

Okupace francouzskými vojsky znamenala pro moravská města obrovské materiální i finanční zatížení

Shon po žrádle a chlastu. Před 215 lety vtrhli do Čech a na Moravu Francouzi

Začátkem prosince se významným 215. výročím připomene slavná bitva u Slavkova, zvaná také Bitva tří císařů. Francouzský císař Napoleon zde dobyl své možná největší vítězství. Trochu méně se však vzpomíná na to, že na území Čech a Moravy vstoupila jeho vojska již o několik týdnů dříve.

Martin Červíček (Občanská demokratická strana + STAN + Východočeši), 48 let

KOMENTÁŘ: Švejkův Červíček v hlavě

„Tak hejtmanem bude Červíček,“ řekla posluhovačka panu Švejkovi, jež si právě ruce mazal anticovidem. „Kterýho Červíčka máte na mysli paní Müllerová?" otázal se Švejk, nepřestávaje si vtírat lihovou tinkturu do rukou, "já znám dva Červíčky. Jednoho, ten kdysi řídil v Náchodě dopravu a pak se zázrakem stal policejním prezidentem, a potom ještě jednoho, kerý na mě zíral před volbami z billboardů jako Napoleon.

Uprchlíci se snaží do Velké Británie doplout na malých člunech přes Lamanšský průliv

Británie řeší, jak zastavit migranty už na moři. Možností jsou sítě i vodní děla

Hoďte na něj síť je známá hláška v jedné z her Divadla Járy Cimrmana. Nedá se předpokládat, že by ji snad zhlédli i úředníci britského ministerstva vnitra či důstojníci Královského námořnictva, ale ta shoda je do očí bijící. Londýn reálně zvažuje, že zabrání sítěmi migrantům plujících na člunech z Evropy do Spojeného království pro vysněný azyl.

Ilustrační foto.

Pacienti v době koronaviru nechtějí čekat, hrnou se na pohotovost

Místo ke svému lékaři na pohotovost nebo do nemocnice. Koronavirová nákaza, sezona chřipek a dlouhé čekací lhůty u praktiků nutí pacienty k různým trikům. Ten nejoblíbenější je podle lékařů návštěva pohotovosti nebo ambulance v nemocnici. „Pacienti to dělali vždycky, ale nyní je to doslova extrémní,“ stěžují si zdravotníci.  

Ilustrační foto.

Pacienti v době koronaviru nechtějí čekat, hrnou se na pohotovost

Místo ke svému lékaři na pohotovost nebo do nemocnice. Koronavirová nákaza, sezona chřipek a dlouhé čekací lhůty u praktiků nutí pacienty k různým trikům. Ten nejoblíbenější je podle lékařů návštěva pohotovosti nebo ambulance v nemocnici. „Pacienti to dělali vždycky, ale nyní je to doslova extrémní,“ stěžují si zdravotníci.  

Septembeer fest v Horní Plané.

OBRAZEM: Pivní festival v Plané se vyvedl. Vypilo se téměř dva tisíce litrů

Sedmý ročník Septembeer Festu v Horní Plané dopadl nad všechna očekávání naprosto skvěle. "Pozvani přijalo celkem pět pivovarů," pochvalovala si za organizátory ředitelka KIC Horní Planá Lucie Roubínová. "Návštěvníci ochutnávali kvalitní piva pivovarů Kněžínek, Malt, Swarzbach, Studánky a Březí koza. Piva se vypilo okolo dvou tisíc litrů."

Historické uniformy v Tisé a v Nakléřově

Jiří Bureš pozval diváky před chlumeckou bitvou do Tisé a Nakléřova

Ve čtvrtek 3. září se objevily historické uniformy v Tisé a v Nakléřově. Hlavní bitva s Napoleonem je plánována na sobotu 5. září, ale pořadatel akce Jiří Bureš stále studuje staré kroniky a historická fakta, aby věděl víc o události, která v roce 1813 otřásla Evropou. Proto připravil malou ukázku mimo hlavní bojiště.

Svět kostiček Seva bude v Oblastním muzeu a galerii v Mostě.

Svět kostiček Seva bude v muzeu

V Oblastním muzeu a galerii v Mostě se chystá expozičně - herní výstava od projektu Svět kostiček Seva.  Na tu se mohou návštěvníci těšit od úterý 1. září. Bude to na světově unikátní expozičně - herní výstava.