Kreativ

ŠTÍTEK: Napoleon Bonaparte

Bitva u Slavkova z Tvarožné, ilustrační foto

Skoro dvanáct set účastníků: sejdou se na rekonstrukci bitvy u Slavkova

/PROGRAM, VIDEO/ Rekonstrukce slavné bitvy u Slavkova vypukne už v sobotu druhého prosince na bojišti pod Santonem u Tvarožné na Brněnsku. Organizátoři napočítali po uzavření registrací celkem 1181 účastníků. Jsou mezi nimi také Poláci, Němci, Maďaři, Italové, Francouzi, Belgičané, Rakušané, Slováci, Rumuni, Litevci, Britové i jeden Američan.

Ozvěny napoleonských válek v Bučovicích

OBRAZEM: Napoleon vtrhl do Bučovic. Lidé byli svědky napoleonských válek

Ozvěny napoleonských válek v Bučovicích se uskutečnily poslední listopadovou sobotu. Návštěvníci zažili ukázky výcviku pěchoty, kavalerie i artilerie. Nechyběly ani sokolnická představení. O půl čtrvré odpoledne se pak v parku za autobusovým nádražím konala ukázka bitvy z období napoleonských válek. Na akci zavítal i náš čtenář Jan Novotný, kterému děkujeme za poslání fotografií. Ty si můžete projít v galerii.

Pochod účastníci zakončí v Křenovicích u sochy generála Kutuzova.

Pochod slavkovským bojištěm: nadšenci se sejdou v Křenovicích

Na pochod slavkovským bojištěm po zelené turistické značce vedoucí přes Křenovice se zájemci vydají už v sobotu pětadvacátého listopadu. Účastníci tradičního výšlapu po stopách všech zúčastněných armád bitvy tří císařů přijdou na horní nádraží v obci, odkud odjedou vlakem v 7.54 do Újezdu u Brna.

Z cesty na pevnost Stříbrná Hora a její prohlídky.

Poklady Polska: Největší horská pevnost v Evropě leží nedaleko českých hranic

/FOTO, VIDEO/ Jedinečný poklad dokonce evropského významu naleznete nedaleko česko-polských hranic. Pevnost Stříbrná Hora je největší horskou pevností v Evropě a její návštěva rozhodně stojí za to. Od českých hranic to budete mít k ní nejblíže od Otovic v Broumovském výběžku (asi 27 km), Náchoda (57 km) či Olešnice v Orlických horách (51 km). Pojďte se na ni podívat s námi.

Rod Schwarzenbergů má velmi dobrodružnou historii.

Heslo Schwarzenbergů: Nic než právo. Získali hlavu Turka, bojovali s Napoleonem

Nedávno zesnulý Karel Schwarzenberg, muž, který byl jednou z nejvýraznějších postav české polistopadové politiky, měl zajímavé kořeny. Příslušníci rodu Schwarzenbergů totiž žili velmi dobrodružné životy. Bojovali s Turky i s Napoleonem, působili jako poslanci i arcibiskupové. V Česku stavěli nemonice i školy. Jejich rodovým heslem na erbu bylo: NIL NISI RECTUM - Nic než právo.

Karel Schwarzenberg na svém zámečku Dřevíč v roce 2012.

Prohlédněte si předky Karla Schwarzenberga. Bojovali proti Turkům i Němcům

O víkendu zemřel bývalý český ministr zahraničí, diplomat a politik Karel Schwarzenberg. Prezident Petr Pavel o něm řekl, že jeho přirozeným posláním byla služba zemi. Podíl na tom mělo i Schwarzenbergovo rodové dědictví. Jeho předkové ovlivňovali chod nejen českých dějin, ale také historie habsburského mocnářství. Bránili jej před Turky či se zapojili do protinacistického odboje. 

Letecký pohled na Zámek Orlík.

Vhodné místo pro hrob Karla Schwarzenberga. Zámek Orlík je vážnou variantou

Zámek Orlík. Krásná stavba na břehu Orlické přehrady ve středních Čechách. Právě o tomto turistickém cíli se mluví v souvislosti s místem posledního odpočinku Karla Schwarzenberga. Stále se však čeká na oficiální oznámení rodiny zesnulého. Zámek Orlík je opravdu obdivuhodné místo a stojí určitě za vaše povšimnutí či návštěvu.

U vchodu do Schwarzenberské hrobky vzniklo improvizované pietní místo.

U hrobky v Třeboni lidé vzpomínají na knížete. Pohřben bude ale zřejmě na Orlíku

Lidé po celé republice vzpomínají na zesnulého Karla Schwarzenberga. Jedním z takových míst je i Schwarzenberská hrobka v Třeboni. U vchodu do objektu spontánně vzniklo srdce zaplněné hořícími svíčkami, které se neustále rozšiřuje. Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zemřel v sobotu ve věku 85 let. Posledních několik dní strávil kvůli zdravotním problémům v nemocnici ve Vídni.

Několik divadelních souborů předvede na divadelním festivalu v Hluboké nad Vltavou hlavně komedie.

Napoleon a svazek mrkve na ochotnickém festivalu v Hluboké

V Hluboké nad Vltavou chystají další ročník festivalu ochotnických divadel. Nabídne hru Generálka císaře Napoleona od Jiřího Hubače, pohádku Zahrada od Jiřího Trnky nebo středověký sitcom Rytířova dcera, který mohl být inspirován dávným kronikářským zápisem.

Napoleon

Na co v listopadu do kina? Hunger Games, Napoleon či Umění jíst a milovat

Listopad v kinech bude ve znamení silných jmen a diváckých favoritů. Nové Hunger Games ukážou, jak to všechno začalo, Aki Kaurismäki nás odzbrojí svým lidským příběhem i černým humorem a Ridley Scott představí Napoleona. Pro celou rodinu je tu pak chytrý poetický film o jednom klukovi, co svítil. A to není zdaleka všechno. Podívejte se na naše tipy do kin.

Marie Terezie Šarlota Bourbonská, jediná dcera Marie Antoinetty a Ludvíka XVI., která přežila Velkou francouzskou revoluci a dožila se dospělosti. Revoluční události a poprava rodičů ji celoživotně poznamenaly

O dceři Marie Antoinetty vznikla strašidelná konspirace. Dětství prožila v hrůze

Většinu dospívání prožila v absolutní hrůze. Z dětí popravené francouzské královny Marie Antoinetty se dospělosti dožila pouze její prvorozená dcera, která dostala jméno podle své babičky, Marie Terezie. O tom, že její rodiče zemřeli pod gilotinou, se královská dcera dozvěděla až po letech. Navždy ji to poznamenalo, podle slavné teorie natolik, že si vymyslela novou identitu. 

Pivnici Katakomby v krumlovském hotelu Old Inn zachvátil požár.

Psali jsme před 15 lety: hořelo v Měšťáku, pytláci řádili na Studenci

Po seriálu, který čtenáře Deníku půl roku vracel do nedávných dějin Českého Krumlova prostřednictvím městských kronik, startuje další série článků z minulosti: Psali před 15 lety. Podívejte se, které zprávy tehdy nejvíc zaujaly redaktory a také na tehdejší, dnes už patnáctiletá, miminka, která na svět přišla v krumlovské porodnici.

Zdeňka Staňková.

Primářka psychiatrie v Ústí: Chybí nám sestry. V klinice funguje jen jedno patro

Většina lidí si psychiatrické oddělení či kliniku představuje jako ve filmu Dívka na koštěti. Pacienty jako osoby očekávající připlutí Kryštofa Kolumba vodovodem, případně trpící představou, že jsou Napoleon. Primářka psychiatrické kliniky Masarykovy nemocnice Zdenka Staňková by vám ale vysvětlila, že taková porucha osobnosti je ve skutečnosti docela vzácná.

Kadaň. Ilustrační foto.

Oslavy 220 let gymnázia Kadaň začnou první říjnový víkend

V době, kdy byl ve Francii u moci Napoleon Bonaparte a Kadaň byla ještě součástí Habsburské monarchie v čele s Františkem I., začaly se psát dějiny jedné z nejstarších středních škol našeho kraje a celého českého severozápadu. Na kadaňském gymnáziu bylo vyučování zahájeno 24. října 1803 a tak není náhodou, že v říjnu také započnou oslavy tohoto jubilea.

Rembrandtův autoportrét

V muzeu po obrazech zbyly jen rámy. Rembrandt možná skončil u mafiánů

Už 33 let hledá FBI obrazy z největší loupeže uměleckých děl v historii. Při ní se ztratila i tři Rembrandtova díla. Dekádu poté zase zmizel jeho slavný autoportrét. Rembrandt lupiče láká cenou maleb. Deník zločiny připomíná v dalším díle seriálu Největší loupeže umění.

Chantal Poullain.

Herečka Chantal Poullainová převzala francouzský Řád čestné legie

Česko-francouzská herečka a šansoniérka Chantal Poullainová dnes na francouzské ambasádě v Praze převzala nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Ocenění získala za dlouhodobé obohacování české a francouzské kultury navzájem a za trvalé přispívání k přátelství mezi Francií a Českou republikou. Udělení řádu je také oceněním činnosti Poullainové v humanitární oblasti. Insignie rytířky Řádu čestné legie předal Poullainové za přítomnosti její rodiny a přátel francouzský velvyslanec Alexis Dutertre.

Václav Postránecký

Václav Postránecký by oslavil 80: Byl hercem se smyslem pro komedii i drama

Na kontě má více než sto padesát televizních a filmových rolí, přičemž tou nejpopulárnější je bezesporu dirigent Michal Adámek z filmu S tebou mě baví svět. Nespočet úloh vytvořil herec Václav Postránecký i na divadelních jevištích. Od jeho narození uplyne 8. září osmdesát let.

Exponáty na snímcích z muzea bitev u Chlumce mapují nejen třicetiletou historii novodobých vzpomínkových akcí či rekonstrukcí bitvy samotné, ale i rekonstrukce pořádané za starého mocnářství.

Bitva u Chlumce má své muzeum. V domku, kde bydlívali účastníci bojů

Bílá uniforma s čepicí zvanou čáka bývala charakteristickou pro habsburskou armádu. Nosili ji na sobě i vojáci, kteří zastavili Napoleonova vojska u Chlumce. Nasazuje si ji i člen ústeckého klubu vojenské historie Jiří Bureš, hauptmann (kapitán, setník) historické vojenské jednotky, když provádí zájemce po malém domku s malou muzejní expozicí naproti pomníku bitvy ve Varvažově. Redakce Deníku jej dokonce zastihla, když dvěma turistům z Německa plynulou němčinou popisoval vše, co bylo k vidění.

Pamětní deska visí na domě s číslem popisným 12 na náměstí 1. máje.

Chomutov se slavně zapsal do napoleonských válek. Hlásí se ale k prohrané bitvě

/FOTO, VIDEO/ Nikdy se v dějinách severozápadních Čech nestalo, že by se v jeden moment a na jednom místě sešlo tolik evropských mocnářů jako 23. srpna 1813 v Chomutově. Na opomíjenou dějinnou kapitolu upozorňuje nová pamětní deska umístěná na náměstí 1. máje. Připomíná setkání rakouského císaře, ruského cara a pruského krále a jejich dohodu na společném postupu proti Napoleonovi. Deska však nevzpomíná na slavnou bitvu národů u Lipska, ale na prohraný boj u Drážďan.

Talentovaná Viktorie Jílková v hokejovém

Ze Žebráku do hokejového nároďáku? Jde to, ukazuje příběh Viktorie Jílkové

Letos uplynulo už čtvrtstoletí od vítězství českých hokejistů na 18. zimních OH. Od té doby je pro nás Nagano podobným symbolem triumfu jako Waterloo pro vítěze nad císařem Napoleonem. V lesku zlatých medailí ale poněkud zanikl jiný milník, který tento sportovní svátek do historie OH přinesl. Tehdy poprvé vyjely na olympijská kluziště ženy. Tedy ještě ne ty naše.

Bitva u Chlumce a vesnice Přestanov proběhla v severních Čechách ve dnech 29. a 30. srpna 1813. Asi 32 000 Francouzů pod velením Dominiqua Vandamma zaútočilo na armádu asi 50 až 60 000 Rakušanů, Rusů a Prusů pod velením Alexandra Ostermanna-Tolstého

U Chlumce neselhali jen sedláci. Napoleonovi prohra zabránila vpadnout do Čech

Pojem bitva u Chlumce si většinou spojujeme s neslavnou porážkou selského povstání v roce 1775, k níž došlo u Chlumce nad Cidlinou, ten však není jediným Chlumcem v české kotlině. Další Chlumec se nachází v severních Čechách severozápadně od dnešního Ústí nad Labem. A právě u něj před 210 lety, 30. srpna 1813, dostali napráskáno nikoli sedláci, ale vojáci francouzského císaře Napoleona.

Bitvu Baníků Libušín a Švermov řídili fotbaloví generálové Jiří Veselý (vlevo) a Tomáš Marek

Generálská bitva es minulosti Veselý - Marek skončila smírem

Při derby fotbalové I. B třídy mezi Libušínem a Švermovem se domácí tentokrát hlavně bránili a čekali na protiútoky. Hosté museli hrát do plných a nakonec brali přes stálou převahu jen bod a to ještě mohli být rádi. Pro oba celky je to první bodový počin v sezoně.

Vítejte v Repubblica Italiana.

Pozvánka na toulání Itálií

Tip na výlet nás tentokrát zavede dost daleko za hranice, do Itálie. Nechte se pozvat od Karla Kafky, kterému za příspěvek děkujeme

Festival Překročme řeku na černovickém nábřeží v Brně u řeky Svitavy.

Tipy na víkend na Brněnsku. Ožije nábřeží Svitavy, lidé budou zdolávat řeku

Co nabídne na Brněnsku srpen o předposledním prázdninovém víkendu? Lidé se mohou těšit na překračování řeky Svitavy za kulturními i sportovními zážitky. Na akci Strongman dorazí siláci ze širokého okolí a koupaliště v Tišnově láká na Oldies party. Návštěvníci si tak pod širým nebem zatační na hity 50. až 90. let. 

Během válečných konfliktů byly v nemocnici umístěny tisíce zraněných vojáků. Po roce 1968 byla obsazena rudou armádou. Nyní jíž přes dvě dekády chátrá. Město marně hledá její využití. Po odchodu armády v roce 1991 budovu několikrát využily filmové štáby.

Zdravotnická pýcha monarchie v Josefově čeká na využití. Nyní se tam točí filmy

/FOTO, VIDEO/ Velká šedivá vrata s červeným zdravotnickým křížem se po odemknutí zámku otevírají překvapivě tiše. U vstupu do vojenské nemocnice v Jaroměři každého ohromí obří propagandistické mozaiky připomínající někdejší vládu sovětských vojsk. Vytlučená okna, vyvrácené dveře a prostorné nádvoří připomínající bujný les - sláva zdravotnického zařízení, které v době jeho postavení v roce 1789 budilo velký ohlas, je ale ta tam. Dnes je hojně vyhledávaná filmaři.