Kreativ

ŠTÍTEK: Napoleon Bonaparte

Opravené předzámčí a výstava Děti ze zlaté kolébky na zámku v Červeném Poříčí.

Na výstavě v Červeném Poříčí uvidíte i dopis o narození Napoleonova syna

Návštěvníci zámku Červené Poříčí se budou moci podívat do nově opraveného předzámčí, kde byla rovněž v pátek slavnostně otevřena pestrá výstava Děti ze zlaté kolébky, která seznamuje také s výraznou osobností Napoleonova syna Orlíka, který se narodil v roce 1811 a zámek v Červeném Poříčí byl jeho majetkem.

Někdejší letní sídlo Františka Ferdinanda d’Este stojí napůl cesty mezi Vídní a Lincem.

Zámek Artstetten: místo posledního odpočinku Ferdinanda d’Este

Hláška paní Müllerové „Tak nám zabili Ferdinanda“ se stala jednou z nejcitovanějších z celé československé literatury a kinematografie. Onoho následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d’Este, poté co v roce 1914 s manželkou Žofií z Hohenbergu v Sarajevu schytal pověstných sedm kulí (ve skutečnosti byly jen dvě), Habsburkové pohřbili v dolnorakouském zámku Artstetten.

Zlatý odznak J. K. Tyla obdržela Ludmila Šmídová, režisérka a herečka Náchodské divadelní scény, za dlouholetý přínos ochotnickému divadlu v oblasti režie, herectví a organizační práce.

Zlatý odznak J. K. Tyla poprvé i v Náchodě. Zasloužila si ho Ludmila Šmídová

Svaz českých divadelních ochotníků, Česká obec sokolská, SAL a VSVD, Divadelní centrum Podbeskydí, Občanské sdružení divadelních ochotníků a Tělovýchovná jednota Orel vytvořily komisi pro udělování Zlatého odznaku J. K. Tyla. Je to nejvyšší možné ochotnické ocenění. Zlatý odznak J. K. Tyla se uděluje jednotlivcům při významné události, na velkých přehlídkách, výročích, u životního jubilea oceněného a podobně.

Céčka, kostkový cukr, Člověče nezlob se a další československé vynálezy vystavují v Letohrádku Mitrovských v Brně.

Kostkový cukr, síťovku i galoše vystavují v Letohrádku Mitrovských. Podívejte se

/FOTO/ Síťovka, galoše, kostkový cukr, céčka či pohádkoví hrdinové Křemílek a Vochomůrka. Nejlepší československé vynálezy a nápady uvidí návštěvníci výstavy Československá Nej v Letohrádku Mitrovských v Brně. Doplňkem hlavní expozice je legendární stavebnice SEVA, která se nachází v přízemí zámečku. Výstava, kterou návštěvníky provází Igráčci, potrvá do letošního prvního května.

lakomec

Biskupský dvůr a letní divadelní program. Lidé uvidí Lakomce i Noc na Karlštejně

Malebný kout Zelného trhu ožívá už třináct let poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I na letošní léto je připravena rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním nebi nad vámi i na jevišti před vámi. Herecký ansámbl se ze svých kamenných scén v Lidické ulici opět přemístí i na svou třetí scénu v podmanivém prostoru Biskupského dvora.

Marie Karolína se prý povahově zcela podobala své matce, královně Marii Terezii.

Nejnebezpečnější žena v Evropě. Před dcerou Marie Terezie varoval i Napoleon

Francouzský císař Napoleon Bonaparte o ní mluvil jako o úhlavním nepříteli, současníci i historici jako o dítěti, které se vůbec nejvíce povahově podobalo matce - panovnici Marii Terezii. Marie Karolína byla opravdu velmi zdatnou političkou. Zkrotila nejen politickou konkurenci, ale také svého obhroublého manžela. A mezitím stihla osmnáct porodů.

Ukrajina na svém Twitteru zveřejnila karikaturu Hitlera s Putinem.

Putin jako Hitler a Stalin. Z vtipných karikatur srší mrazivá realita

Po invazi ruských vojsk na území Ukrajiny zaplavily internet nesouhlasné názory z celého světa odsuzující tenhle agresivní akt. Mimo to ale na sociálních sítích začaly kolovat různé karikatury či koláže, vyobrazující ruského prezidenta Vladimira Putina jako nacistického diktátora Adolfa Hitlera či sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina.

Jasan v zaniklé osadě Kolm. Zlomený kmen stromu.

OBRAZEM: Rostl už za Napoleona. Vichřice Dudley pokácela statný jasan

Rostl za Darwina i vojevůdce Napoleona, přežil běsy dvou světových válek, ale silný vítr předcházející ničivé Dudley ho zlomil. Kmen s korunou padlého jasanu v zaniklé osadě Kolm na Tachovsku zůstane ležet na zemi jako jakýsi monument. Podobně je na tom i památná lípa velkolistá u kaple ve Výškovicích. Ne za všechny skácené mohutné stromy může tedy vichr minulého týdne.

Jasan v zaniklé osadě Kolm. Zlomený kmen stromu.

Rostl už za Napoleona, vítr skácel obří jasan, jednu z dominant Vodního světa

/FOTOGALERIE/ Rostl za Darwina i vojevůdce Napoleona, přežil běsy dvou světových válek, ale silný vítr předcházející ničivé Dudley ho zlomil. Kmen s korunou padlého jasanu v zaniklé osadě Kolm zůstane ležet na zemi jako jakýsi monument. Podobně je na tom i památná lípa velkolistá u kaple ve Výškovicích. Ne za všechny skácené mohutné stromy může tedy vichr minulého týdne.

Kaplický masopust dodržuje a představuje tradice staročeské koledy. Je obohacený o vystoupení historického regimentu.

Muzika a salvy pušek zněly na kaplickém náměstí. Staročeská koleda se líbila

Stovky koblih, jitrnic, desítky kil tlačenky a klobás čekaly v sobotu na návštěvníky Kaplického masopustu. Za náporu silného větru na náměstí hrála muzika a zněly salvy z pušek. Dobrovolní hasiči ze Žďáru a Hubenova tu spolu s městem uspořádali klasickou staročeskou koledu, která si získala u obyvatel Kaplice a okolí velkou oblibu.

9. Oslava Dony Leopoldiny v Muzeu vystěhovalectvi v Náhlově.

V Náhlově podeváté slavili narozeniny brazilské císařovny

/FOTO, VIDEO/ Muzeum vystěhovalectví v Náhlově se o uplynulém víkendu konala oslava narozenin Dony brazilské císařovny Dony Leopoldiny. Tentokrát byla hostem setkání učitelka hudba Eva Navrátilová, která se narodila v Sao Paulu a od 6 let žije v České Lípě.

Císařovna Karolína Augusta Bavorská, čtvrtá manželka rakouského císaře Františka I., rakouská císařovna a česká a uherská královna

Karolína Augusta Bavorská: Zapsala se do dějin Prahy a šuškalo se, že je na ženy

Před 230 lety, 8. února 1792, se v Mannheimu narodila Karolína Augusta Bavorská, čtvrtá manželka rakouského císaře a českého i uherského krále Františka I. Rakouského. Šuškalo se o ní, že má slabost pro stejné pohlaví, možná proto, že jí už jedno manželství nevyšlo. Originálním způsobem se zapsala do dějin Prahy.

Jiří Urban.

První kopii vladařské koruny jsem tvořil trochu omylem, vzpomíná známý šperkař

Turnovský šperkař Jiří Urban se stal celorepublikově známým poté, co vytvořil dokonalé kopie hned několika stěžejních korun českých králů a římských císařů. Ani dnes, kdy je již pár let v důchodovém věku, nezahálí. Kromě malování, které provozuje pro potěchu, vyrobil pro soukromého zájemce kopii císařské koruny Napoleona Bonaparte.

Večerní Karlova Studánka bez lidí a s vánoční nasvícenou atmosférou.

Co všechno nabízí Karlova Studánka? Perla Jeseníků okouzlí i v zimě

/FOTOGALERIE/ Panenská příroda a kouzlo historie. Návštěva jedné z nejkrásnějších obcí Jeseníků - Karlovy Studánky - nabízí nespočet možností, jak si užít zdejší zdravý vzduch a krásu prostředí, malebné místo nabízí velké množství tipů na výlety - znáte je všechny? Podívejte se na náš výběr.

Večerní Karlova Studánka bez lidí a s vánoční nasvícenou atmosférou.

Perla Jeseníků okouzlí i v zimě. Co všechno nabízí Karlova Studánka

/FOTOGALERIE/ Panenská příroda a kouzlo historie. Návštěva jedné z nejkrásnějších obcí Jeseníků - Karlovy Studánky - nabízí nespočet možností, jak si užít zdejší zdravý vzduch a krásu prostředí, malebné místo nabízí velké množství tipů na výlety - znáte je všechny? Podívejte se na náš výběr.

Zámeček Pachtů z Rájova v Jablonném v Podještědí.

Zámeček Pachtů z Rájova navštívili Josef II. i Napoleon

Poštovní a četnická stanice, hospodářská komora i mateřská škola. Pachtovský zámeček, který se nalézá severovýchodně od náměstí Míru v Jablonném v Podještědí, má za čtvrt tisíciletí své existence vskutku bohatou historii.

Mladá autorka sklízí se svojí prvotinou pochvalné ohlasy

Napsat deset stran denně je vysilující, říká o své tvorbě spisovatelka z Rokycan

Napsat ve dvaadvaceti letech publikaci o čtyři sta stranách (a mimochodem vážící přes půl kilogramu), to vzbuzuje obdiv. Studentce Západočeské univerzity Izabele Strakové se to podařilo, přestože zvolila náročné téma z historie napoleonských válek. Autorka úspěšného románu Hortensie de Beauharnais ovšem na vavřínech neusnula, o čemž svědčí její další plány.

Ročně do Benátek zavítá přibližně 15 milionů turistů

Benátky v náporu turistů. I kvůli nejlepšímu karnevalu

Benátky zná celý svět. Je to město protkané malebnými kanály, které nabízí jedinečnou romantickou atmosféru, úžasné historické paláce, bohatou historii a významné umělecké sbírky. Mnozí je považují za nejkrásnější město na světě. Na své si zde přijmou zamilované páry, milovníci umění, historie i architektury.

Zámeček Pachtů z Rájova v Jablonném v Podještědí.

Zámeček Pachtů z Rájova navštívili Josef II. i Napoleon

Poštovní a četnická stanice, hospodářská komora i mateřská škola. Pachtovský zámeček, který se nalézá severovýchodně od náměstí Míru v Jablonném v Podještědí, má za čtvrt tisíciletí své existence vskutku bohatou historii.

Karlova Studánka v zimě.

Jak se žije v perle Jeseníků - Karlově Studánce? Pojďte s námi na návštěvu

/SERIÁL DENÍKU, FOTOGALERIE/ Karlova Studánka je díky své lázeňské architektuře tak malebná, že se jí v turistických průvodcích přezdívá „perla Jeseníků“. Za svůj půvab vděčí nejen architektuře, ale také horskému prostředí, ve kterém se nachází. Se svou nadmořskou výškou 800 m n. m. je nejvýše položenou obcí bruntálského okresu. A právě sem jsme zamířili v dalším díle seriálu Deník na návštěvě.

Brno 21.11.2020 - císař Napoleon Bonaparte převzal od primátorky Markéty Vaňkové klíč od města Brna.

Napoleon s vojáky přijede do Brna. Výstaviště, Zaječí i Věstonice provoní víno

Třetí listopadový víkend bude na jihu Moravy ve znamení vína. Proudem poteče na brněnském Výstaviští i v Zaječí na Břeclavsku. Do Brna dorazí Napoleon se svými vojáky, Blansko bude žít Rajbasem . Slavkovský zámecký park zažije Uspávání broučků. Jiřice u Miroslavi na Znojemsku pořádají Grazeljádu, kde ochutnají tradiční jugoslávské speciality. Valitcký svatební veletrh ale museli pořadatelé na poslední chvíli zrušit.

Svatební veletrh v Havlíčkově Brodě se konal o minulém víkendu.

Pro velký den. Valtice hostí Svatební veletrh. Zaječí i Věstonice provoní víno

Třetí listopadový víkend bude na jihu Moravy ve znamení vína. Proudem poteče na brněnském Výstaviští i v Zaječí na Břeclavsku. Do Brna dorazí Napoleon se svými vojáky, Blansko bude žít Rajbasem a Valtice ožijí Svatebním veletrhem. Slavkovský zámecký park zažije Uspávání broučků. Jiřice u Miroslavi na Znojemsku pořádají Grazeljádu, kde ochutnají tradiční jugoslávské speciality.

Rekonstrukce bitvy u Slavkova.

Do boje k Tvarožné vyrazí tisíc účastníků. Slavkovský park zažije noční bitvu

/PROGRAM/ Pásmo větších i menších akcí připomene milovníkům historie slavné tažení francouzského císaře Napoleona, které vrcholilo v roce 1805 bitvou u Slavkova. Koncem listopadu a na začátku prosince si je užijí na Vyškovsku i na Brněnsku. Na rozdíl od loňska si události připomenou i bitevními rekonstrukcemi, ať již tou hlavní u Tvarožné nebo bitvou, kterou organizuje město ve slavkovském zámeckém parku.

Rekonstrukce bitvy u Slavkova.

Bitva tří císařů a Napoleon. Po vynucené pauze se armády utkají opět u Slavkova

Od smrti francouzského císaře Napoleona letos v květnu uplynulo 200 let. Historická rekonstrukce bitvy u Tvarožné i vzpomínkové akce na mnoha místech v okolí po roční pauze opět připomenou slavné Napoleonovo vítězství u Slavkova. Na tisíc účastníků v dobových uniformách si letos na slavkovském bojišti připomene jeho nejslavnější manévr – „Lví skok“.

Iva Haghofer.

Bude tažení "malého Napoleona" úspěšné?

Vídeň přitvrzuje. Zatímco donedávna sloužily k rozlišení očkovaných od neočkovaných ve vnitřních prostorách a provozovnách respirátory, zanedlouho to s nadsázkou budou dlouhé vlasy, vousy u mužů nebo nepěstěné nehty jindy upravených dam.

Výlet do Varvažova. Napoleon, Stará pošta, rybáři a nudistky.

Výlet do Varvažova. Napoleon, Stará pošta, rybáři a nudistky

Zeleným autobusem to není daleko, z Bukova dvacet minut. Krvavou lázeň U Chlumce (1813) připomínají štíhlé pomníky, před nimi na vojenských mapách je naznačena linie bitvy, kde poraženým byl Napoleon. Znovu nalezený kříž hlídá minulost, zatopený lom láká rybáře, jednou v roce vítá i Uhelného muže.