Kreativ

ŠTÍTEK: Napoleon Bonaparte

Řád čestné legie obdržela vysoká představitelka Generálního ředitelství cel Vendulka Holá.

Představitelka celníků získala francouzské vyznamenání

Praha – Po bok prezidenta Václava Havla, režiséra Miloše Formana, spisovatele Pavla Tigrida či zpěvačky Marty Kubišové se zařadila vysoká představitelka Generálního ředitelství cel Vendulka Holá. Na francouzské ambasádě převzala Řád čestné legie. Rozhodnutí prezidenta Françoise Hollanda je oceněním její více než 30leté spolupráce s francouzskou celní správou a velvyslanectvím Francie.

Unikátní výstava hracích i vykladacích kartet v hodonínském Masarykově muzeu.

Kožené karty Apačů i ty erotické. Unikátní výstava mapuje karban

Hodonín – Karty francouzských vojáků z Napoleonova tažení, ukázky indiánských tvůrců kmene Apačů nebo magické Čertovy obrázky namalované krátce před oslepnutím. To jsou jen některé z exponátů výstavy Eso v rukou, kterou se nyní pyšní hodonínské Masarykovo muzeum.

Unikátní výstava hracích i vykladacích kartet v hodonínském Masarykově muzeu.

Kožené karty Apačů i ty erotické. Unikátní výstava mapuje karban

/FOTOGALERIE/ Karty francouzských vojáků z Napoleonova tažení, ukázky indiánských tvůrců kmene Apačů nebo magické Čertovy obrázky namalované krátce před oslepnutím. To jsou jen některé z exponátů výstavy Eso v rukou, kterou se nyní pyšní hodonínské Masarykovo muzeum.

Ilustrační foto.

Proč se u nás jezdí vpravo? A proč někde ve světě zase vlevo?

Že jezdíme po pravé straně silnice, už bereme samozřejmě. Přesto se možná ptáte, proč je to zrovna tak a proč nejezdíme vlevo stejně jako třeba ve Velké Británii. Za všechno "může" chlápek jménem Napoleon, Američané a nakonec v tom mělo trochu ruce i nacistické Německo.

Místo posledního odpočinku Jana Aloise Ulricha není známo. Jednou z lokalit, kde mohl být nejvyšší úředník žďárského panství pohřben, je Dolní hřbitov.

Ulrich je nejznámějším žďárským strašidlem

Žďár nad Sázavou – Dvaadvacátého února 1817, před dvěma stoletími, zemřel Jan Alois Ulrich. Šedesátiletý nejvyšší úředník žďárského panství, zvaný vrchní, podlehl nervové horečce. Období po jeho smrti obklopuje mnoho pověstí o jeho druhém, posmrtném životě.

Ilustrační foto.

Šlechtic v labyrintu renesance. Na zámku ukáží lidem i kuriozity

Blanensko, Vyškovsko – Jihomoravské památky jsou stále oblíbenější. V roce 2015 je navštívilo něco málo přes čtyři sta tisíc návštěvníků, loni už přes půl milionu. Správci hradů a zámků chtějí trend udržet, a tak si pro novou sezonu přichystali řadu novinek. Těší se na ně třeba Jan Hort z Bořitova na Blanensku. „Navštívil jsem známější zámky v jižních Čechách a nyní vyrazím někam u nás," plánuje. Rovnost přináší přehled největších letošních lákadel.

Charitativní akce Nočníky pro nedonošená miminka

Nočníky a toalety nejsou tabu

Praha /FOTOGALERIE/ - Choulostivé téma týkající se jedné ze základních lidských potřeb může být tím, o kterém se nemluví. To se ale před více než deseti lety rozhodli změnit manželé Renáta a Jan Sedláčkovi.

Lewis Hamilton v tréninku na Velkou cenu Brazílie.

Hamilton si cení fanoušků. Navrhnout novou helmu mu můžete i vy

S jakou helmou bude Lewis Hamilton v nové sezoně útočit na mistrovský titul? O tom rozhodnou jeho fanoušci, které na instagramu vyzval, aby mu nový design navrhli. Autor vítězného konceptu se pak s britským pilotem stáje Mercedes osobně setká a dostane věrnou repliku navržené přilby.

Petrohradský chrám.

Obyvatelé Petrohradu se bouří proti záměru předat chrám církvi

Moskva - Asi tisíc obyvatel Petrohradu se v pátek sešlo u zdí Isaakijevského chrámu (chrámu sv. Izáka), jedné z hlavních městských pamětihodností. Protestovali proti rozhodnutí městského zastupitelstva předat chrám ruské pravoslavné církvi. Od dob bolševické revoluce před sto lety je v chrámu muzeum.

Okolí Chlumce v zimě.

FOTO: Chlumec není jenom poražený Napoleon

Chlumec - Venku byl pěkný mráz, ale cesta na zasněženou Horku se zajímavou kaplí byla prošlapaná. Na lavičkách byl sníh, solidní závěje překvapily především mladou maminku, která chtěla ukázat kapli Nejsvětější Trojice svému šestiletému synkovi, který měl trochu jinou představu o odpolední procházce. Válel se ve sněhu a každý kopeček testoval plastovým bobem.

Papež František

Papež má spor s maltézskými rytíři, zřejmě kvůli kondomům

Řím - Papež František se dostal do sporu s Řádem maltézských rytířů kvůli odvolání jejich velkokancléře. Toho vedení řádu odvolalo zřejmě kvůli rozdávání prezervativů v rozvojových zemích. Papež učinil podle agentury AP neobvyklý krok, když tento týden jmenoval komisi, aby vyšetřila odvolání Albrechta von Boeselagera. Řád nyní papeži vzkázal, že ustavení komise považuje za nepřijatelné.

Výstava Korunovační klenoty v dějinách světa v Ostravském muzeu je jedním z kulturních vrcholů letošního roku.

Zářivá krása korunovačních klenotů v Ostravském muzeu

/FOTOGALERIE/ Korunovační klenoty v dějinách světa. To je název výstavy, která bude zahájena dnes v 18 hodin v Ostravském muzeu. Veřejnosti budou představeny desítky unikátních replik korunovačních klenotů významných říší Evropy, Asie, Ameriky či Afriky. Chybět nebude ani stříbrná koruna z cášské bysty Karla IV., Svatoštěpánská koruna Uherského království, koruna Ludvíka XI. či Napoleonův vavřínový věnec

Rekonstrukce bitvy tří císařů na Slavkovském bojišti.

Vive la France! Bitvu tří císařů opět ovládli Napoleonovi vojáci

Tvarožná /REPORTÁŽ/ – Po 211 letech se historie na Slavkovském bojišti v sobotu odpoledne zopakovala. Přibližně tisícovka vojáků oděných do dobových uniforem před zraky několika tisíců lidí svedla boj připomínající Napoleonovo vítězství v bitvě tří císařů z roku 1805.

Ilustrační foto.

Napoleon? Na bojišti u Tvarožné znovu zvítězí. Krumlov zve na pohádkové Vánoce

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Rány z děla a francouzské, ruské a německé povely se už v sobotu budou rozléhat v okolí Tvarožné na Brněnsku. Právě tam se odehraje ve dvě hodiny odpoledne rekonstrukce známé bitvy tří císařů, která se stala mezi vesnicemi Telnice a Tvarožná nedaleko Slavkova u Brna před 211 lety. V té Napoleon Bonaparte porazil spojená vojska Rakouska a Ruska.

Ilustrační foto.

Napoleon? Na bojišti u Tvarožné znovu zvítězí. Krumlov zve na pohádkové Vánoce

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Rány z děla a francouzské, ruské a německé povely se už v sobotu budou rozléhat v okolí Tvarožné na Brněnsku. Právě tam se odehraje ve dvě hodiny odpoledne rekonstrukce známé bitvy tří císařů, která se stala mezi vesnicemi Telnice a Tvarožná nedaleko Slavkova u Brna před 211 lety. V té Napoleon Bonaparte porazil spojená vojska Rakouska a Ruska.

Louny - Žatecká brána

Zajímavý výlet z Loun do severní Francie. I tohle je partnerství!

Louny - Když jsme přijali pozvání spřáteleného severofrancouzského městečka Veneux Les Sablons na 27. ročník tradičních slavností, jež jsou oslavou sýrů a vína, věděl jsem na základě vlastních zkušeností, že nás čeká nefalšovaná srdečnost lidí a uvolněná atmosféra, což se bezezbytku vyplnilo.

Věrní císaři v Čechách pod Kosířem

Pod Kosířem zuřila napoleonská bitva, císaři pak podepsali mír

Čechy pod Kosířem – Jako v roce 1805 si museli připadat všichni návštěvníci, kteří přišli při nedělním dopoledni do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem. Konala se tu totiž akce s názvem Věrní císaři, která připomněla všechny krutosti způsobené bitvami za dob Napoleona. A to dokonce i v Prostějově.

Napoleonská bitva v Čechách pod Kosířem

Věrní císaři! Pod Kosířem se strhne napoleonská bitva

Čechy pod Kosířem – Další velkolepá akce se chystá v Čechách pod Kosířem. Po vydařeném letním Josefkolu se v zámeckém parku představí program nazvaný Věrní císaři, na nichž nebude opět o historickou zábavu plnou vozů, koní a speciálních efektů nouze.

Napoleon v Brně. Při vzpomínkové akci dostal císař na náměstí Svobody od měšťanů symbolický klíč od města.

Napoleon získal klíč k Brnu. Císaře přivítaly stovky diváků

Brno /REPORTÁŽ/ – Centrem města se ozývá tlukot bubnů. Chvílemi jej přerušují stručné francouzské rozkazy. Kašnu před Místodržitelským palácem v Brně lemují hořící svíce. Přestože nepřetržitě prší, každou chvílí zde stovky diváků očekávají slavnostní příjezd Napoleona Bonaparta. Připomenou si tak dobu před 211 lety, kdy město ovládla francouzská armáda.

VEDOUCÍ KINA Petr Gondkovský s plakátem prvního filmu, který se v budově kina promítal před 85 lety, tedy 19. 11. 1931.

Kino ve Frýdlantu slaví 85 let. Začínalo německým filmem

Frýdlant - Milostný románek rukavičkářky z Vídně s mladým ruským carem Alexandrem I. na vídeňském kongresu, kde se po Napoleonově porážce rozhodovalo o osudech Evropy. Muzikálově laděná komedie Kongres tančí byla prvním filmem, který se ve Frýdlantě promítal v nově otevřeném kině. Psal se 19. listopad 1931.

Ilustrační foto.

Zatančí si s carem i císařem. Při vzpomínce na slavnou bitvu u Slavkova

Slavkov u Brna, Tvarožná – Na Napoleona prý udělal hodně velký dojem. Proto možná po městě, jehož dominantou zámek je, pojmenoval jednu z nejznámějších bitev, které se odehrály na Moravě. Nebo také proto, že den před bitvou v památce nocovali panovníci spojeneckých zemí, Rakouska a Ruska. Císaře Františka I. a cara Alexandra Slavkov u Brna přivítá se vší slávou za necelý měsíc, kdy si po roce opět připomene slavnou bitvu. Akcí Tenkrát ve Slavkově.

Nicholas Winton

Část majetku zemřelého Nicholase Wintona jde do aukce

Londýn - Část majetku zesnulého zachránce československých, převážně židovských dětí před německými nacisty Nicholase Wintona bude prodána v dražbě. Informoval o tom dnes server britského listu Windsor Observer, který se odvolává na Wintonova syna Nicka.

Henri Rousseau

Zlobivý celník Rousseau

Umělce své doby okouzloval, advokáty a finančníky rozčiloval. Henri Rousseau, francouzský malíř, jehož dílo u nás teď poprvé představuje Národní galerie, byl podivuhodný muž. Celník, který nebyl celníkem.

Loutka Hurvínka.

Loutkoherec Bohuslav Šulc dovedl Hurvínka k pohybové dokonalosti

Praha - Jeho tvář není příliš známá, přesto se s jeho uměním seznámil takřka celý svět. Loutkoherec Bohuslav Šulc, který 5. září oslaví osmdesátiny, totiž téměř čtyřicet let stál za výkony jedné z nejpopulárnějších loutek – Hurvínka. Této populární postavičce Divadla Spejbla a Hurvínka vdechl život, gesta i charakter v množství inscenací, v nichž potěšil i rozesmál statisíce diváků.

Donald Trump

Trump má silnější psychopatické rysy než Hitler, tvrdí studie

Londýn - Donald Trump si do do psychopatických rysů nic nezadá s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem či římským císařem Neronem. Tvrdí to studie vědců z britské Oxfordské univerzity, která srovnávala hodnoty psychopatických rysů osobnosti dvojice amerických prezidentských kandidátů Trumpa a Hillary Clintonové s významnými politickými osobnostmi minulosti. Newyorský magnát svou sokyni výrazně předčil.

HASIČSKÉ JUBILEUM. Sbor dobrovolných hasičů Buchlovice má nový prapor i novou brožuru ze své historie. A v sobotu slavil.

Buchlovičtí hasiči slavili 140. výročí od založení svého sboru

Buchlovice – Sbor dobrovolných hasičů Buchlovice je pátým nejstarším na Slovácku. V sobotu oslavil osmdesátičlenný sbor 140. výročí od svého vzniku. Takové výročí je vzácné, i když se týká hasičů, kteří si připomenuli, že buchlovický sbor byl v roce 1876 založen z podnětu zámeckého zahradníka Bedřicha Böhma pod názvem Dobrovolná hasičská jednota. Jeho stanovy schválilo c. k. místodržitelství 7. února 1878.

Druhou ženu Napoleona Bonaparta připomínají sobotní Napoleonské hry ve Slavkově u Brna.

OBRAZEM: Napoleon slavil, přijela jeho druhá manželka i stovky vojáků

Slavkov u Brna – Řemeslný jarmark, košt vín, ukázky výcviku vojsk, bitevní střet v parku i večerní slavnost s promítáním různých scén na hladinu spodního bazénu a vodní stěnu. Napoleon Bonaparte znovu ve Slavkově u Brna slavil své narozeniny, tentokrát se návštěvníci museli spokojit s přítomností Marie Luisy Habsbursko-Lotrinské, která se v devatenácti letech stala jeho druhou ženou. Bitevní ukázka nicméně byla k vidění i bez francouzského státníka a vojevůdce. Přiblížila, jak rakouská vojska ustupovala od Wagramu, u kterého bitva přinesla rozhodnutí rakousko-francouzské války.

Ilustrační foto

Deset až 13 procent lidí jsou leváci, dnes mají mezinárodní den

Praha - Dnešní Mezinárodní den leváků je příležitostí pro praváky, aby si vyzkoušeli, jak se žije levákům ve světě vybaveném podle potřeb praváků. Levou ruku při psaní i běžných činnostech upřednostňuje deset až 13 procent obyvatel. Leváctví zohledňují výrobci, k dostání jsou pomůcky pro leváky, z nich prý nejvíce kupovanou je škrabka na brambory, ovoce a zeleninu, v nabídce jsou ale i hodinky pro leváky s obráceným ciferníkem či pravítko s číslicemi psanými zprava doleva.