Kreativ

ŠTÍTEK: Slunce

Purpurová planeta. Ilustrační snímek

Zelení mužíčci? Ne. Mimozemský život by mohl mít jinou barvu, než se myslelo

Život ve vesmíru může být purpurový, nikoliv zelený. Podle nové vědecké studie může za zbarvení specifická bakterie, která byla velmi rozšířená a důležitá v počátcích Země a kterou lze najít dodnes. Astronomové získali i data, která pomohou vesmírným dalekohledům s hledáním mimozemského výskytu mikroorganismů.

Mikuláš Koperník na obraze Jana Matejka

Před 510 lety přišel Koperník s ideou heliocentrické soustavy. Pomohl mu Saturn

V roce 1514 rozeslal polský kanovník Mikuláš Koperník svým přátelům vlastní ručně psanou knihu, která shrnovala jeho pohled na vesmír. Podle něj už nebyla středem vesmíru Země, ale Slunce ležící blízko ní. Koperníkova teorie zahrnovala také myšlenku, že východ a západ slunce způsobuje otáčení Země kolem své osy.

Den Země nabídl návštěvníkům pestrý program.

Den Země 2024 ve Znojmě. U Louckého kláštera účastníci oslavovali přírodu

/VIDEO/ Poznávat zvířata nebo stromy, vyzkoušet si řezání pilkou nebo postavit věž ze dřeva. Taková lákadla nabídli pořadatelé Dne země ve Znojmě. Konal se minulý týden v areálu v blízkosti Louckého kláštera a řeky Dyje. Akci plnou zábavy a vzdělání pořádaly Městské lesy Znojmo pod záštitou města Znojma. Informoval o tom v tiskové zprávě tiskový mluvčí znojemské radnice Pavel Kovařík.  

Ilustrace sondy Voyager 1 ve vesmíru.

NASA znovu komunikuje se sondou Voyager: Co již vyfotila, co nese mimozemšťanům

Sonda Voyager 1 po delší době opět navázala spojení s NASA. Inženýři zjistili příčinu závady a dokázali ji nápaditě opravit, ačkoliv museli pracovat s velice zastaralou technologií vzdálenou miliardy kilometrů od Země. Pro vědce důležité zařízení tak může navázat na dřívější klíčové úspěchy, které významně posunuly znalosti lidstva o vesmíru. Navíc v sobě nese i zlatou desku s odkazy lidí pro případné setkání s mimozemskou civilizací.

Ovocné stromy v ohrožení. Ráno na Blanensku bude mrazivé

Ovocné stromy v ohrožení. Ráno na Blanensku bude mrazivé

Obyvatelé jižní Moravy se v pátek probudí do mrazivého rána. Teploty podle meteorologů klesnou až na mínus tři stupně Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal varování před nízkými teplotami, které mohou mít negativní dopad na vegetaci.

Keplerův vesmírný teleskop

Keplerův teleskop lidem otevřel oči. Jeho první exoplaneta byla výjimečná

Zařadil se mezi nejúspěšnější projekty amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Keplerův dalekohled hledal za hranicemi sluneční soustavy planety, na kterých by mohl být život. A byl v tom mimořádně úspěšný. Exoplanet našel přes 2600. První planetu mimořádně podobnou naší Zemi objevil 17. dubna před deseti lety.

Východ Slunce na Králickém Sněžníku

FOTOSOUTĚŽ ORLICKÉHO DENÍKU: Když si ráno přivstaneš, jitřenka tě odmění

Když si ráno přivstaneš, hory tě odmění. Těmito slovy se Horský resort Dolní Morava pochlubil na svých facebookových stránkách působivými snímky ranního východu Slunce na nejvyšším vrcholu Pardubického kraje, Králickém Sněžníku. Je to nádhera, podívejte se. Snímky naši redakci inspirovaly k vyhlášení fotosoutěže Orlického deníku na téma Nejkrásnější východ Slunce na Orlickoústecku. Posílejte fotky.

Je možné komunikovat s mimozemskou civilizací pomocí Slunce, nebo protonů měnících svou velikost? Experti se vyjádřili k novému seriálu Netflixu Problém tří těles. Ilustrační snímek

Problém tří těles v realitě: Přes Slunce a protony lze teoreticky komunikovat

Teoreticky pravděpodobné jevy jsou základem některých událostí v seriálu Problém tří těles z produkce Netflixu. Vědci vysvětlili, zda je možné komunikovat s mimozemskou civilizací pomocí Slunce, nebo protonů měnících svou velikost, a další zásadní události populárního díla. Řekli také, které jevy jsou zcela fiktivní.

Vědci z brněnského VUT fotili u protinožců sluneční korónu.

Podívejte se, jak zachycovali zatmění Slunce nadšenci z jihu Moravy

/FOTO, VIDEO/ Úplné zatmění Slunce bude možné v pondělí pozorovat ve Střední a Severní Americe. Zatímco lidé na jižní Moravě tuto šanci tentokrát nemají, mnozí se v kraji už dříve mohli pochlubit fotografiemi zatmění při řadě příležitostí. Neváhali kvůli tomu ani s výjezdem na druhý konec světa. Připomeňte si je v naší fotogalerii.

V pátek 5. dubna pořádala Střední škola Semily (SŠS) již třetí ročník charitativního běhu.

Semily běžely pro dobrou věc. Honza získal 72 tisíc korun

V pátek 5. dubna pořádala Střední škola Semily (SŠS) již třetí ročník charitativního běhu. Letos lidé podpořili Jana Kovaříka, který se potýká s následky dětské obrny. Jan, slavící na Ostrově v Semilech i své narozeniny, a jeho matka si den užili.

V pátek 5. dubna pořádala Střední škola Semily (SŠS) již třetí ročník charitativního běhu.

Semily běžely pro dobrou věc. Honza z Liberce získal 72 tisíc korun

FOTO / VIDEO: V pátek 5. dubna pořádala Střední škola Semily (SŠS) již třetí ročník charitativního běhu. Letos lidé podpořili Jana Kovaříka, který se potýká s následky dětské obrny. Jan, slavící na Ostrově v Semilech i své narozeniny, a jeho matka si den užili.

Charitativní běh v Semilech pořádaný zdejší Střední školou měl loni podtitul Slunce všem.

Běh pro Honzu v Semilech. Výtěžek půjde na úpravy bytu

Střední škola Semily pořádá v pátek 5. dubna již třetí ročník charitativního běhu na Ostrově v Semilech. Výtěžek z běhu bude věnován na podporu Jana Kovaříka, chlapce s kombinovaným postižením, který je na vozíku.

Smažený sýr. Ilustrační foto.

Fenomén smažák. V Blansku se dá pořídit do sto padesáti korun. Víme kde

/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.

Nový detailní snímek černé díry Sagittarius A* z roku 2024.

Snímky černé díry v Mléčné dráze odhalily, že se podobá kolosu z daleké galaxie

Nové snímky supermasivní černé díry Sagittarius A* odhalují překvapivé podobnosti s daleko větším příbuzným z jiné galaxie. Nová studie naznačila, že silná magnetická pole mohou být u černých děr univerzálním jevem. Vědci se nyní snaží zjistit přítomnost výtrysků a odhalit tajemství ztráty energií těchto vesmírných kolosů.

Na smaženém sýru si rádi pochutnají i hosté restaurace U Bukáčků v Přerově.

Smažený sýr, to je jistota. Vybrali jsme TOP 5 smažáků v Přerově

Redakce Přerovského deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků v Přerově a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.

Zvířetníkové světlo je krásný úkaz, který lidé pozorovali od pradávna, ale který je dnes kvůli světelnému znečištění oblohy vzácný.

Noční oblohu už brzy prozáří zvířetníkové světlo: Kdy a odkud je uvidíme

Když se na přelomu března a dubna zahledíte krátce po soumraku na noční oblohu, možná si všimnete zvláštního světelného kuželu zářícího na západním obzoru. Je to zvířetníkové světlo, krásný úkaz, který lidé pozorovali od pradávna. Dnes je ale kvůli světelnému znečištění oblohy vzácný. Co je zvířetníkové světlo? A kdy a kde můžeme zvířetníkové nebo také zodiakální světlo spatřit?

Polární záře zachycená na Aljašce.

Letos budou skvělé příležitosti vidět polární záři. A to i v Česku

Mluví se o ní jako o jednom z vůbec nejkrásnějších úkazů, které lze spatřit na obloze. Kdo chce polární záři vidět na vlastní oči, bude k tomu mít v letošním roce velmi dobrou příležitost. Podmínky pro její vznik totiž jsou v roce 2024 ideální. A existuje dokonce šance, že se objeví nad hlavami lidí i v tuzemsku. 

Sluneční náměstí v Praze a jeho významné symboly současnosti.

Aktuální události ve světě čísla 27

Sluneční náměstí v Praze a jeho významné symboly současnosti. Toto náměstí na Praze 5, v okolí stanice metra Hůrka, je velmi důležité, protože se poslední dobou Slunce projevuje velmi častými anomáliemi a v létě je stále větší teplo. Sluneční náměstí je navíc pokryto dlaždicemi, ze kterých ve slunných letních dnech sálá obrovské horko.

Na základě simulací vědci odhadují, že v málo prozkoumané oblasti se pohybují planety o velikosti Marsu, které do Sluneční soustavy „připluly“ z cizích planetárních systémů. Ilustrační foto

Co je za Plutem? Do Sluneční soustavy mohlo připlout až pět potulných planet

Vědci stále zjišťují, jak vypadá vzdálený vesmír nacházející se za trpasličí planetou Pluto, kam současné dalekohledy nevidí. Na základě simulací ale odhadují, že v málo prozkoumané oblasti se pohybují planety o velikosti Marsu, které do Sluneční soustavy „připluly“ z cizích planetárních systémů.

Na Nový rok v podvečer se nad centrem Plzně rozzářil tradiční novoroční ohňostroj.

Měl by být zákaz prodeje zábavní pyrotechniky? Přinášíme argumenty pro i proti

/ČERNÁ A BÍLÁ/ Odborníci, média i sociální sítě je ostře kritizují. Češi ale petardy milují. Ukázal to i začátek roku 2024. Lidé slavili soukromými ohňostroji bez ohledu na domácí miláčky či životní prostředí. V anketě Deníku ovšem téměř tři čtvrtiny odpovídajících hlasují pro zákaz. Úvodní článek s hlasy veřejnosti i odborníků jsme přinesli 5. ledna.

Sonda Parker Solar Probe agentury NASA se 24. prosince přiblíží k Slunci a získá vzorky

Nejslavnější okamžik od přistání na Měsíci. NASA se vůbec poprvé dotkne Slunce

Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) letos proletí kolem Slunce. Cíle dosáhne po šesti letech od vypuštění do vesmíru, kde při extrémně vysokých teplotách má získat první vzorek z atmosféry centrální hvězdy Sluneční soustavy. Podle vědců se bude jednat o historický okamžik, který přirovnávají k prvnímu přistání na Měsíci.

Hora Huayna Picchu není pro ty, co by se báli výšek.

Krásný prožitek plný nástrah. Schody smrti v Peru lákají turisty z celého světa

Nic pro ty, co trpí závratí. Na peruánskou horu Huayna Picchu vedou tak prudké schody, že jde snad o největší stoupání svého druhu na světě. Říká se jim dokonce schody smrti. Jedná se tak o místo v Peru, které vyhledávají i příznivci adrenalinu nejen z této země. Zajímavá je tím pádem i informace, kolik lidí už na Huayna Picchu zahynulo.