Kreativ

ŠTÍTEK: Slunce

Kometa Nishimura (uprostřed dole) byla objevena teprve minulý měsíc.

Nově objevenou kometu astronom vyfotil nad Javořími horami z okna svého bytu

Na začátku týdne se nejblíže k naší planetě přiblížila kometa, která byla objevena teprve 11. srpna japonským astronomem Hideo Nishimurou, když pomocí digitálního fotoaparátu Canon a teleobjektivu pořizoval snímky noční oblohy. Další příležitost ji vidět už nikdo v našich zeměpisných šířkách mít nebude - podle údajů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se u Země objeví za dalších 434,16 roku. A to jen v případě, že se dříve nerozpadne.

Slunce ve skle v Plzni - Černicích.

Tipy na víkend: Slunce ve skle, festival Divadlo, městské a slavnosti vína

Zatímco pivaři si o víkendu dají dostaveníčko v Plzni-Černicích na festivalu minipivovarů Slunce ve skle, vinaři mohou vyrazit například v Plzni na Doubravku nebo do Janovic. Pokračuje Mezinárodní festival Divadlo, a to i venkovními představeními,v Rokycanech a Spáleném Poříčí chystají městské slavnosti, slavit se bude i u rozhledny v Plané a v Horažďovicích si připomenou stará řemesla.

Dorůstající Měsíc bude několik dní vydávat velmi zvláštní popelavé světlo. Vedle zářícího uzoučkého srpku uvidíme i zbytek Měsíce, ale v utlumeném bledém zbarvení

Země v úplňku zabarví Měsíc do popelava. Sledujte o víkendu večerní oblohu

Noci na začátku podzimu jsou příjemné a přejí pozorování oblohy. Nenechte si proto v polovině září ujít příležitost sledovat Měsíc, jehož podoba bude trochu nezvyklá a který bude vydávat velmi zvláštní popelavé světlo. Lidem, kteří se o víkendu zahledí na večerní nebe, možná bude vrtat hlavou, co zvláštní podívanou a popelavý svit Měsíce způsobuje. Tento jev sledovali lidé už od pradávna a vymýšleli si pro něj nejrůznější vysvětlení. Jako první odhalil původ zvláštního světla už před půl tisíciletím geniální Leonardo da Vinci. 

Pálava z oblohy.

Přichází zlatavý podzim. Podívejte se, jak krásný umí na jižní Moravě být

Spousta z nás má podzim spojený se sychravým počasí, mlhami a postupně kratšími dny. Podzim je ale také nádherný. Příroda hraje zlatavými barvami a potěšit dokážou také poslední záchvěvy léta, které známe pod kouzelným názvem Babí léto. Prvního září začal metorologický podzim, děti se vrací do školy a my budeme sledovat, jak se krajina připravuje na zimu. Toto roční období dokáže jižní Moravu úplně změnit. V galerii si prohlédněte, jak krásný u nás může být.

Vincent Hospodářský v hlavní roli filmu Brutální vedro

Klimatická změna na stříbrném plátně: Volání filmařů je stále naléhavější

Planeta, klima a my. V posledních letech se filmaři znovu zaměřují na téma naší civilizace, její budoucnosti na Zemi i vztah k ní. Originálním způsobem je pojímá i český film Brutální vedro, který za několik dnů vstoupí do kin a jenž přiléhavým názvem kopíruje to, co nyní venku zažíváme. Život lidí na modré planetě a její občasný vzdor ale tematizují i snímky mnohem starší. Pojďme si některé připomenout.

Po dva dny s nastavenými fotoaparáty pozoroval noční oblohu i amatérský astronom Čestmír Černý, který má svoji observatoř v Křinicích.

Nad Broumovskem vyfotil Perseidy i vrtulník záchranářů letící k nehodě

V minulých dnech, respektive během nocí, vrcholil letošní meteorický roj Perseid. Meteory zdánlivě vylétající ze souhvězdí Persea jsou k vidění už od druhé poloviny července a jejich frekvence gradovala právě v nočních hodinách o minulém víkendu. Tam, kde příroda nabídla bezmračné podmínky, bylo možné na obloze pozorovat světelné divadlo.

Perseidy a Mléčná dráha

Hlavy vzhůru. V srpnu budou padat hvězdy, čekají nás Perseidy

Pranostika říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“. Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.

Perseidy a Mléčná dráha.

Hlavy vzhůru. Nad jižní Moravou budou padat hvězdy

Pranostika říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“. Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.

Mléčná dráha a meteorický roj Perseidy na snímku známého astrofotografa Petra Horálka

Mléčnou dráhu čekají dva karamboly: jeden ji dostane do kondice, druhý ji zničí

Teplé letní noci jsou jako stvořené k pozorování hvězd. Pokud si najdete místo daleko od velkých měst, naskytne se vám překrásná podívaná. Mezi všemi těmi většími či menšími zářícími body nelze přehlédnout stříbřitý pás táhnoucí se oblohou. Mléčnou dráhu pozorovali už naši předkové, ale netušili, že jsme její součástí a že je to náš domov. My už to víme, přesto nás nové poznatky o Mléčné dráze stále překvapují. Víte, že vypadá jako větrník a že ji podle vědců čeká srážka s jinými galaxiemi?

Zařízení pro jadernou fúzi v kalifornském San Diegu během údržby v roce 2017

Úspěch jaderné fúze: Vědci podruhé získali víc energie, než spotřebovali

Americkým vědcům z laserového centra v kalifornském státním vědeckém ústavu Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) se opět podařilo při jaderné fúzi získat více energie, než kolik při experimentu spotřebovali. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího LLNL. Konkrétní čísla se teprve vyhodnocují, experiment byl ale úspěšnější než ten prosincový, kdy se fúzi poprvé podařilo realizovat tak, aby byla energeticky zisková.

Brno se zapsalo do knihy rekordů. Díky festivalu planet na Kraví hoře

Brno se zapsalo do knihy rekordů. Díky festivalu planet na Kraví hoře

Zástupci Hvězdárny a planetária Brno a uměleckého seskupení VISUALOVE obdrželi od agentury Dobrý den certifikát o vytvoření českého rekordu v podobě Největší kolekce nafukovacích modelů vesmírných těles. Události v pátek 4. srpna večer přihlíželo několik tisíc návštěvníků, kteří vzápětí pózovali na unikátním záběru „Tisíce hvězd na Kraví hoře“.

Asterismus Letní trojúhelník. Hvězda Deneb je na snímku uprostřed.

Co je to romantický Letní trojúhelník? Teď je správný čas hledat ho na obloze

Letní podvečery nebo večery, vzhledem k teplému počasí, lákají k romantickým vycházkám, v řadě případů spojených s pozorováním oblohy. Za dobré viditelnosti je na ní vidět celá řada zajímavých věcí. Jednou z nich je určitě Letní trojúhelník. Letní trojúhelník je za dobré viditelnosti možné pozorovat v létě celou noc. Tvoří ho hvězdy Deneb, Vega a Altair. To jsou nejjasnější hvězdy souhvězdí Labuť, Lyra a Orel.

Dunajovické kopce s východem slunce

Žlutočervená záře obklopila krásy jižní Moravy. Podívejte se

Za krásou přírody Dunajovických kopců, skrytou za bílým masivem Pálavských vrchů, se vydávám v krátké době již po druhé. Tentokrát je mým cílem pouze vrchol Velké Slunečné, odkud hodlám fotografovat západ slunce s majestátním javorem na vrcholu sousedního kopce. 

Sluneční hodiny různých tvarů a velikostí.

Tip na výlet: Největší sluneční hodiny na světě jsou na západě Čech

Svým způsobem jedinečné jsou sluneční hodiny u Bezvěrova a také na Kladské. Kdo se vypraví do Bezvěrova, bude si u stožáru a obřích čísel připadat jako trpaslík, na Kladské u hodin není gómon, tedy tyč vrhající stín. Na místo gnómonu se musí postavit návštěvník. Podívejte se, ty největší sluneční hodiny si nezadají s unikátem Samrat Yantra v indickém Džajpuru.

Pět planet na Kraví hoře v Brně

Obří modely planet jsou na Kraví hoře v Brně. Podívejte na detaily všech těles

/FOTO, VIDEO/ Lunalón, Terralóna, Marsmeloun, Heliosféra a letos poprvé také Temnalóna. Všech pět obřích modelů vesmírných těles mají možnost vidět od úterý návštěvníci Festivalu planet na brněnské Kraví hoře. Podle ředitele Hvězdárny a planetária Brno Jiřího Duška nemá tak rozsáhlá přehlídka v České republice obdoby. „Nabídneme všem návštěvníkům unikátní možnost prožít výjimečně estetický zážitek s kapkou poučení," sdělil. Deník přibližuje čtenářům detaily jednotlivých modelů.

Václav Boštík v Litomyšli nabízí několik druhů točené i kopečkové zmrzliny.

VIDEO: Vanilková, jahodová, citrónová... U zmrzliny v Litomyšli zní italské árie

/TIPY NA ZMRZLINY VE SVITAVSKÉM OKRESE/ Je libo makové buchty, dukátové buchtičky nebo panna cottu? Nejde o žádné dezerty, jak by se mohlo zdát, ale nabídku poctivých zmrzlin. Václav Boštík z Litomyšle se sice původně vyučil obráběčem kovů, následně vystudoval konzervatoř a věnoval se i finančnímu poradenství. Nakonec se však našel v úplně jiném oboru. Před rokem otevřel zmrzlinový stánek u řeky Loučné v Litomyšli. Jako jediný ve městě má kopečkovou i točenou.

Vědci z brněnského VUT fotili u protinožců sluneční korónu.

Slunce, jak ho neznáme. Brněnští vědci pořídili unikátní snímky sluneční koróny

/FOTO, VIDEO/ Jedinečné snímky úplného zatmění Slunce pořídili matematici z brněnského Vysokého učení technického. Museli pro ně jet do Austrálie i na neobydlený ostrov v Indickém oceánu. Jejich práce je unikátní. Nadšenci z Brna jsou jediným věděckým týmem na světě, který jezdí na místa zatmění a fotografuje je. „Naše skupina má know-how na to podobnou technicky náročnou operaci zvládnout,” řekla členka expedice Jana Hoderová. Cílem výpravy bylo zkoumat složení slunečních korón a magnetické pole hvězdy.

Historie a památky královského města táhnou.

Historie a památky královského města Uherské Hradiště táhnou

První čtvrtina prázdnin je za námi, prázdniny a dovolené v plném proudu. Malí i větší rekreanti či turisté poznávají nová místa různých měst a seznamují se s jejich historií. A ne jinak je tomu i v našem královském městě. Město Uherské Hradiště ve spolupráci s Městským informačním centrem a Regionem Slovácko se svou pravidelností organizuje po celý rok zajímavé akce, při kterých se zájemci z blízka i daleka mohou seznámit s historii města a prohlédnout krásné památky. 

Restaurace U Bukáčků v Přerově.

Kartou nebo cash? V Přerově se platí hotově jen někde

V přerovské restauraci Base Camp se odjakživa platilo jen hotově. A podle provozovatelky Lenky Sasákové to tak i do budoucna zůstane. Mezi mladými lidmi oblíbená hospůdka je ale v Přerově spíše výjimkou. Většina místních podniků nabízí možnost bezhotovostní platby, i když jejich majitelé připouštějí, že to někdy zdržuje.

Exoplaneta LTT9779b odráží světlo své hvězdy. Kovové mraky v její atmosféře fungují jako zrcadlo.

Jako obří vesmírné zrcadlo. Vědci objevili unikátní planetu s titanovými mraky

Vědci objevili velmi zajímavou exoplanetu, tedy planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Popisují ji jako žhavý svět, který je o něco větší než Neptun a který obíhá kolem hvězdy podobné Slunci každých 19 hodin. Zdá se, že exoplaneta je zahalena do kovových mraků z titanu a křemičitanů, které odrážejí většinu dopadajícího světla zpět do vesmíru. Informovala o tom agentura Reuters. Odkazuje přitom na astronomy, podle kterých by taková exoplaneta nejspíš neměla vůbec existovat.

Oblaka Mammatus

Tornáda, tromby, blesky. Meteorologové vydávají varování, lovci bouřek jásají

Příroda umí vykouzlit různé scény, které berou dech. Některé jsou krásné, u jiných máme z jejich síly obavy. Díky rozmarům počasí můžeme vnímat a pozorovat v poslední době mnoho zajímavých jevů a extrémů. I na jihu Čech se můžeme setkat s tornády, tromby a mammaty. Prohlédněte si je v naší galerii a zjistěte, co je který zač. 

Mezinárodní den jógy oslavili také ve Staré Roli.

Mezinárodní den jógy oslavili také ve Staré Roli

Organizací spojených národů byl na podzim roku 2014 vyhlášen 21. červen jako Mezinárodní den jógy. Stalo se tak tradicí, že všechny jógová centra a studia na celém světě uctívají tento svátek společným cvičením pro celou veřejnost a pořádají u této příležitosti zdarma různé akce jógy.