Kreativ

ŠTÍTEK: Slunce

Na základě simulací vědci odhadují, že v málo prozkoumané oblasti se pohybují planety o velikosti Marsu, které do Sluneční soustavy „připluly“ z cizích planetárních systémů. Ilustrační foto

Co je za Plutem? Do Sluneční soustavy mohlo připlout až pět potulných planet

Vědci stále zjišťují, jak vypadá vzdálený vesmír nacházející se za trpasličí planetou Pluto, kam současné dalekohledy nevidí. Na základě simulací ale odhadují, že v málo prozkoumané oblasti se pohybují planety o velikosti Marsu, které do Sluneční soustavy „připluly“ z cizích planetárních systémů.

Na Nový rok v podvečer se nad centrem Plzně rozzářil tradiční novoroční ohňostroj.

Měl by být zákaz prodeje zábavní pyrotechniky? Přinášíme argumenty pro i proti

/ČERNÁ A BÍLÁ/ Odborníci, média i sociální sítě je ostře kritizují. Češi ale petardy milují. Ukázal to i začátek roku 2024. Lidé slavili soukromými ohňostroji bez ohledu na domácí miláčky či životní prostředí. V anketě Deníku ovšem téměř tři čtvrtiny odpovídajících hlasují pro zákaz. Úvodní článek s hlasy veřejnosti i odborníků jsme přinesli 5. ledna.

Sonda Parker Solar Probe agentury NASA se 24. prosince přiblíží k Slunci a získá vzorky

Nejslavnější okamžik od přistání na Měsíci. NASA se vůbec poprvé dotkne Slunce

Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) letos proletí kolem Slunce. Cíle dosáhne po šesti letech od vypuštění do vesmíru, kde při extrémně vysokých teplotách má získat první vzorek z atmosféry centrální hvězdy Sluneční soustavy. Podle vědců se bude jednat o historický okamžik, který přirovnávají k prvnímu přistání na Měsíci.

Hora Huayna Picchu není pro ty, co by se báli výšek.

Krásný prožitek plný nástrah. Schody smrti v Peru lákají turisty z celého světa

Nic pro ty, co trpí závratí. Na peruánskou horu Huayna Picchu vedou tak prudké schody, že jde snad o největší stoupání svého druhu na světě. Říká se jim dokonce schody smrti. Jedná se tak o místo v Peru, které vyhledávají i příznivci adrenalinu nejen z této země. Zajímavá je tím pádem i informace, kolik lidí už na Huayna Picchu zahynulo.

Úplněk nad hradem Hazmburk.

Úplňky jsou nádhernou podívanou, ale také noční můrou pro řadu lidí

V úplňku je Měsíc na opačné straně od Země než Slunce. Tuhle magickou podívanou si pozorovatelé mohou užívat v době, kdy má nový měsíc stáří 14,8 dne, a je tak plně osvícený. V letošním roce nás ten úplně poslední úplněk teprve čeká. K tomuto jevu se vážou legendy o upírech a vlkodlacích, indiáni pro ně mají názvy související s děním v přírodě. Úplňky ale ovlivňují u mnoha lidí i náladu a zdravotní stav. Měsíční fáze ovlivňují nespavost, objevují se bolesti hlavy i kloubů. Kdy budou úplňky v roce 2024, co se při nich děje a kdy nás čeká superúplněk?

Zatím naposledy byla Halleyova kometa pozorovatelná ze Země v roce 1986

Příběh o Betlémské hvězdě? Za vším mohla být Halleyova kometa

Přesně před 265 lety odborníci doložili existenci Halleyovy komety. Právě toto vesmírné těleso přitom mohlo při jednom ze svých průletů kolem Země inspirovat příběhy o Betlémské hvězdě. Na její další pozorování si lidstvo bude muset počkat ještě několik desítek let. 

Areál hospody Nové Slunce v Novém Jičíně - 15. prosince 2023.

Nový Jičín bude snad konečně mít kulturní dům. U hotelu Praha ale nebude

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nový Jičín, bývalé okresní a zároveň největší město okresu Nový Jičín, je už dlouhá léta tak trochu raritou. Jako jediné z devíti měst na Novojičínsku však dosud nemá svůj kulturní dům. V příštích letech by se snad situace měla změnit. Kulturní stánek ale nebude v přístavbě hotelu Praha, jak město kdysi zamýšlelo, ale v areálu restaurace Nové Slunce.

Korálový hrad je architektonicky výjimečným místem.

Udivuje jako Stonehenge. Ohromující korálový hrad je stavitelskou záhadou

Korálový hrad je americká stavba, která udivuje podobně jako Stonehenge či pyramidy v Gíze. Stojí za ní estonský přistěhovalec Edward Leedskalnin, který ji zvládl postavit sám. To i přesto, že některé části neobvyklého objektu váží několik tun a Ed neměl k dispozici žádnou motorovou techniku. Jen kov a dřevo.

Otestujte si, jak moc znáte Slunce a další obry z naší galaxie

KVÍZ: Vydejte se do vesmíru. Co víte o Slunci a dalších obrech naší soustavy?

Slunce je pro život na Zemi naprosto zásadní. Na energii ze slunečního záření jsou závislé téměř všechny procesy a také podnebí, změny počasí i teploty, ale i příliv a odliv. Zemi také ovlivňují sluneční erupce a výrony koronální hmoty, které mohou způsobit geomagnetické bouře, a tím narušit rádiové a GPS signály a také zapříčinit výpadky elektrického proudu. Pojďte si v kvízu Deníku otestovat, jak moc znáte žhavou hvězdu a další obry vyskytující se ve Sluneční soustavě.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Proč je polární záře někdy zelená a někdy červená?

/46. OTÁZKA/ V uplynulých týdnech mnoho lidí uchvátilo pozoruhodné nebeské divadlo - i nad Českou republikou byla velmi dobře viditelná polární záře. Češi si nad svými obydlími fotili úkaz v odstínech růžové až červené. Ti, kdo viděli polární záři například v severských zemích, si ji ale pamatují zelenou. Co určuje barvu polární záře? To už vysvětluje další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Kdy se narodil Ježíš? Vlastně nevíme, dat, z nichž si můžeme vybrat, je celá řada. Jedno připadá i na 17. listopad roku tři před naším letopočtem.

Kdy se narodil Ježíš? Možná už v listopadu. A možná tři roky před Kristem

Pamatujete si ještě postavu zrádného Commoda z filmu Gladiátor? Římský císař toho jména skutečně existoval, i když zemřel úplně jinak než ve filmu. Jeho smrti bychom však přesto měli věnovat pozornost, protože podle některých historických záznamů se od ní prý můžeme dopočítat skutečného data narození Ježíše Krista. To by v tom případě nepřipadalo na 25. prosince, ale na 17. listopadu. Tři roky před Kristem…

Iluminace rukopisu Historia Regum Britanniae z 15. století zobrazuje krále Britů Vortigerna a římsko-britského válečného vůdce Ambrosia Aureliana, sledující boj mezi červeným a bílým drakem

Vídali naši předci létat nad českou kotlinou draky? Kroniky svědčí o tom, že ano

Rudě žhnoucí polární záře, která se začátkem minulého týdne objevila nad Českou republikou, připomněla některé tajemné jevy popisované v kronikách. Máme-li věřit zápiskům dávných českých kronikářů, například Kanovníka vyšehradského či Mnicha sázavského, pak naši předci vídali na obloze obludy podobné draku. Šlo o přírodní úkazy podobné tomu z minulého týdne? Nebo se mytický svět opravdu protnul s realitou?

Křest charitativního kalendáře Slunce v Žižkovském divadle Járy Cimrmana

V Žižkovském divadle Járy Cimrmana pokřtili charitativní kalendář Slunce

/FOTOGALERIE/ Kalendář Nadačního fondu Slunce pro všechny, který každoročně vzniká za účelem pomoci dětem a dospělým s mentálním postižením, se může pochlubit nejen krásnými fotografiemi, ale také známými tvářemi, které se do něj zapojily. Křest se uskutečnil 2. listopadu před benefičním představením hry Posel z Liptákova v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.

Polární záře nad Hradcem-Novou Vsí na Jesenicku.

Polární záře nad Jesenickem. Podívejte se na tu krásu

Na obloze nad Českem se v neděli večer rozhořela krásná polární záře. Kochali se i lidé z Olomouckého kraje. Jev byl velice silný a z této oblasti běžně nevídaný. K vidění byl i na Jesenicku. Nádherné snímky z Hradce-Nové Vsi a České Vsi nám poslali čtenáři Radek Leskovjan a Roman Janas. Děkujeme a podívejte se ve fotogalerii.

Polární záře nad Podbořany.

Unikátní podívaná. V Podbořanech byla k vidění nádherná polární záře

V Podbořanech byla v neděli 5. listopadu večer vidět polární záře. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se jednalo o velice silnou polární záři, kterou Česko nezažilo roky. Na většině území ale její pozorování bránila oblačnost, v Podbořanech byla k vidění například kolem deváté hodiny večerní.

Návštěvníci v poněkud zastaralých hasičských uniformách. Zleva Josef Dvořák, Dagmar Patrasová, Josef Bláha a Jiří Datel Novotný.

KVÍZ: Hlavně nenápadně! Milovali jste seriál Návštěvníci? Otestujte své znalosti

Od chvíle, kdy se expedice Adam 84 vedená akademikem Richardem vypravila do minulosti, aby zachránila planetu Zemi, uplynulo už 40 let. Ačkoli její mise dopadla jinak, než si všichni představovali, a lidstvo nebylo ohroženo ani tak neznámým tělesem putujícím vesmírem jako chybou Centrálního mozku lidstva (CML), dobrodružstvími Návštěvníků žily a žijí generace televizních diváků. Legendární seriál vstoupil na obrazovky 5. listopadu 1983. Co o něm víte?

Sisi a já, další originální pohled na slavnou císařovnu

Věčná Sisi, mořské panny a gangy Berlína. Začíná Das Filmfest

Vášnivé i zakázané vztahy, teenageři na sídlišti, ostrý soudní proces i terapie v převleku mořské panny. To všechno uvidí návštěvníci 17. ročníku Festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest, který odstartoval 19. října večer. Zahájil jej další svérázný pohled na císařovnu Alžbětu Bavorskou Sisi a já, který osobně uvedla hlavní představitelka Susanne Wolffová.

Zajímavá výmalba vzniká na zdi u továrních hal na Ostrově u Stříbra.

Nový street art na Ostrově u Stříbra: Slunce, voda, pára a další symboly přírody

Slunce, voda, pára, lokomotiva, mikroskop, meziplanetární těleso a další výjevy, vše obklopené zeleným listovím. Neobvyklá výmalba vzniká na zdi podél příjezdové komunikace k branám do areálu nových továrních hal na Ostrově u Stříbra. Street art mohou vidět nejen přijíždějící zaměstnanci, ale také řidiči jedoucí od Ostrova k Heřmanově Huti.

Sicilské Údolí chrámů v Agrigentu a cestovatel Ervín Dostálek.

V sicilském Údolí chrámů v Agrigentu na vás dýchne antický svět

/FOTO/ Prestižní pozůstatky antického Agrigenta patří k největším archeologickým parkům Středomoří a zasloužily si jméno "Valle dei Templi"- Údolí chrámů, je zde instalována i socha toho, kdo chtěl doletět ke Slunci - Ikara, hodí se sem. Jsme na Sicílii, dnes největší italské provincii. Ale nebylo tomu tak vždy. Byla i součástí velkého antického Řecka, vládli tu Byzantinci, ale i Normané. Kultury západní i východní se tu setsakra promíchaly.

Albert Na Slunci umožňuje zákazníkům zaparkovat auto až na dvě hodiny zdarma. Někteří tuto plochu berou jako odstavné parkoviště.

Řidiči v Jihlavě se snaží vyzrát na modré zóny. Parkují i proti předpisům

/VIDEO/ Na začátku všeho byl nenápadný a satiricky laděný příspěvek na sociálních sítích, kde se autor ptal na dobrou restauraci v centru Jihlavy. Zmínil tam však, že parkování řeší u obchodu Albert v Brtnické ulici, kterému místní neřeknou jinak než Na Slunci. Je tam sice parkování zdarma jen na dvě hodiny, ale za tři týdny to nikdo nekontroloval. Tak zněl návod, jak vyzrát na modré zóny.

Až se kontinenty dnešní Země spojí znovu dohromady, může to podle vědců způsobit velké hromadné vymírání

Smrtící superkontinent. Lidem zbývá 250 milionů let, život vymaže extrémní horko

Sedm současných kontinentů se podle propočtů geologů vrátí do jednoho obrovského celku zvaného Pangea Ultima. Badatelé nyní vytvořili model klimatu, které tam bude panovat. S překvapením zjistili, že v obrovské pevninské mase na rovníku zavládne doslova smrtící počasí. Horko zničí mnoho rostlin, savce i člověka, nikdo z nich se měnícím se podmínkám nestihne přizpůsobit.

Dobré pivo a slunečné počasí přilákalo do Černic na Festival Slunce ve skle rekordní počet návštěvníků

Festival Slunce ve skle přilákal tisíce lidí z Plzně a okolí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Už 16. ročník oblíbeného Festivalu minipivovarů Slunce ve skle se konal v pátek a v sobotu v plzeňských Černicích. Na Selské návsi a v pivovarské zahradě se během dvou dnů představilo celkem dvaašedesát malých pivovarů. Slunečné počasí přilákalo i rekordní počet milovníků piva.