Kreativ

ŠTÍTEK: Slunce

V Pohledci se rozloučili se zimou.

FOTO: Slunce, seno, Krakonoš. Pohledečtí se rozloučili se zimou. Podívejte se

V Pohledci nemají klasický masopustní rej s maskami, ale do rozmanitých a hlavně veselých masek se již skoro čtyřicet let oblékají proto, aby se rozloučili se zimou a přivítali jaro. Na tuto akci za nimi přijede i Krakonoš, který má od své sojky „práskačky" nahlášené prohřešky lidí z Pohledce a vtipně je zveršované přednese všem naslouchajícím.

Kulturní dům v Horním Jiřetíně, kde se konal seminář o fotovoltaice.

Horní Jiřetín vyrobí víc zelené energie a posílí vlastní přenosovou síť

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Město Horní Jiřetín rozšíří výrobu energie ze Slunce. Fotovoltaické elektrárny hodlá vybudovat na dalších místech, aby pokrylo spotřebu elektřiny ve svých budovách a ušetřilo. Už teď si pomáhá vlastní lokální distribuční sítí propojující důležité městské objekty, včetně bytů. Do budoucna radnice plánuje vznik první komunity výrobců-spotřebitelů pro ekonomicky výhodné sdílení energie z většího bezemisního zdroje. „Opravdu to má velký smysl,“ řekl starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který se snaží inspirovat další malá města a obce čelící zdražování.

Tesla Roadster.

Kde je nyní? Muskova Tesla již čtyři roky poletuje sluneční soustavou

Před čtyřmi lety odstartovala z amerického státu Florida nejvýkonnější nosná raketa na světě, Falcon Heavy, soukromé společnosti SpaceX. Do vesmíru odnesla netradiční těleso - osobní vůz Tesla miliardáře a majitele obou zmíněných společností, Elona Muska. Vůz se stále pohybuje po sluneční soustavě. Dokonce je možné sledovat, kde se nachází.

Sněžka je největším turistickým magnetem.

Milion turistů. Krkonoše zaznamenaly rekordní návštěvnost, zájem o lanovku klesá

Krkonošský národní park navštívily v loňském roce rekordní davy turistů. V hlavním turistickém období, od července do října, zamířil do vrcholových partií hor jeden milion lidí. To je nejvíce od doby, kdy Správa KRNAP monitoruje návštěvnost. Stoupla opět návštěvnost Sněžky, kde se v srpnu denně pohybovalo až deset tisíc lidí. Naproti tomu Lanová dráha Sněžka zaznamenala v loňském roce výrazný úbytek cestujících, měla jich zhruba o třetinu méně než v roce 2018.

Hospoda U Javoru.

Zahrála si v Slunce, seno. Slavná hospoda píše další kapitolu své existence

Není v Česku slavnější hospody. V trilogii režiséra Zdeňka Trošky ze života jedné obyčejné jihočeské vesnice Slunce, seno… byla dějištěm nezapomenutelných scén. A i když první díl triologie šel do kin už v září 1984, stále do Hoštic nedaleko Volyně jezdí návštěvníci, kteří chtějí vidět, kde se nešťastná Miluna nalévala kořalkou kvůli nenaplněné lásce k zemědělskému mechanikovi Vencovi.

Hospoda U Javoru. Jejím novým majitelem je Petr Zíka (vlevo).

Slavná hospoda z trilogie Zdeňka Trošky Slunce, seno začíná nový život

Není v Česku slavnější hospoda. V trilogii režiséra Zdeňka Trošky ze života jedné obyčejné jihočeské vesnice Slunce, seno… byla dějištěm nezapomenutelných scén. A i když první díl Slunce, seno, jahody přišel do kin už v září 1984, stále do Hoštic nedaleko Volyně jezdí návštěvníci, kteří chtějí vidět, kde se nešťastná Miluna nalévala kořalkou kvůli nenaplněné lásce k zemědělskému mechanikovi Vencovi.

Čínská sonda poslala z odvrácené strany Měsíce nové snímky

Potvrzeno. Na povrchu Měsíce to klouže, vědci přišli s překvapivým vysvětlením

Výsledky měření čínské lunární sondy Čchang-e 5 potvrdily, že povrch našeho věčného souputníka je pokrytý tenkou námrazou. Měsíční jinovatka je velmi jemná, proto množství životadárné kapaliny na Měsíci není nijak závratné: 120 molekul vody na milion částic měsíčního prachu. Zdrojem lunární vody jsou sluneční větry.

Pohled na oblohu prostřednictvím radiového vesmírného dalekohledu MWA. Tajemný objekt je označen bílou hvězdou

Vědci zachytili podivné signály z vesmíru. Míří k Zemi a jsou relativně blízko

Cosi vzdáleného jen 4000 světelných let od Země k nám vysílá podivné signály, jaké astronomové dosud neviděli. Každých 18,18 minuty se zhruba na 30 až 60 vteřin rozzáří jasným pulzem jeden z nejsvítivějších objektů, jaký kdy astronomové v nízkofrekvenčním rádiovém vesmírném dalekohledu zaznamenali. Tajemný vysílatel neodpovídá profilu žádného známého astronomického tělesa.

Žádná jiná obec s třemi tisíci obyvateli se zřejmě nemůže chlubit vlastním planetáriem. Ždánice na Hodonínsku ano. Tamním obyvatelům se splnil sen, když po téměř třiceti letech chátrání opravili a zprovoznili budovu, kterou navštěvovaly i významné osobnos

Ždánická hvězdárna ruší přednášky. Láká však na Uran i trpasličí planetu Ceres

Ždánická hvězdárna a planetárium Oldřicha Kotíka odvolává avizovanou lednovou přednášku Jiřího Grygara s názvem „ŽEŇ OBJEVŮ“ a též únorovou přednášku Zdeňka Mikuláška s názvem „DALŠÍ ZÁLUDNÉ OTÁZKY Z ASTRONOMIE“. Láká však na přednášku Pavla Suchana a taktéž na pozorování Slunce a hvězdné oblohy. Děkujeme panu Trutnovskému za dnešní příspěvek.

Soutěžní fotogalerie: Pavel Kikinčuk

Gambler z Okresního přeboru. Kikinčuk pořád slýchá: Nechcete drobný?

Dodnes hraje těžké a vážné role v Činoherním klubu, ale slávu získal Pavel Kikinčuk hlavně díky televizi. S jeho jménem jsou totiž spojeny dvě stěžejní postavy. Pro babičky a starší publikum je to navždy student a fešák Šimon Plánička z filmu Slunce, seno, jahody. Zato fotbalová veřejnost jej má za smolaře Ludvíka Hovorku.

Soutěžní fotogalerie: Pavel Kikinčuk

Gambler z Okresního přeboru. Kikinčuk pořád slýchá: Nechcete drobný?

Dodnes hraje těžké a vážné role v Činoherním klubu, ale slávu získal Pavel Kikinčuk hlavně díky televizi. S jeho jménem jsou totiž spojeny dvě stěžejní postavy. Pro babičky a starší publikum je to navždy student a fešák Šimon Plánička z filmu Slunce, seno, jahody. Zato fotbalová veřejnost jej má za smolaře Ludvíka Hovorku.

Jihočeská univerzita investuje do moderních technologií šetrných k životnímu prostředí.

Univerzita pořídila fotovoltaiku a vyvrtala studny. Chce i dobíjecí lavičky

Uspořit energie a zároveň se chovat šetrně k životnímu prostředí. Tento cíl má řada investic, které v poslední době učinila Jihočeská univerzita. Na fotovoltaické panely získala dotaci 15 milionů korun, nechala si vyvrtat i vlastní studny. A v kampusu školy chce mít i chytré lavičky, které umožní nabití mobilních telefonů a notebooků pomocí energie ze Slunce.

Jakub Hron.

Další Cimrmanův předobraz, zpyták i věčný bažák Jakub Hron byl odvážný pokusník

/FOTO/ Po léta prý zapichoval do bláta kolíky, na základě toho spočítal jeho průměrnou vrstvu v Čechách a podle toho si nechal zhotovit náležitě tlusté podrážky. Zklamán nedokonalostí českého jazyka se snažil ji obohatit svými novotvary: bažák (student), zpyták (profesor), lepšišťan (optimista), horšišťan (pesimista), bezvládišťan (anarchista), měravna (geometrie), čujba (myšlení), libomudravna (filozofie). Štrůdl nazýval svinstvo jablečné, jako závin, který se svinuje, gauč byl pro něj hovník. Profesor na hradeckém gymnáziu Jakub Hron Metánovský (4. 6. 1840 - 29. 4. 1921) pronikal během svého života do mnoha oborů a byl neobyčejně plodným vynálezcem, sic poněkud extravagantním a podobným dojmem působily jeho objevy. Kromě toho byl básníkem, teoretickým fyzikem, filologem, psychologem, logikem, etikem, filosofem, průkopníkem multimedialismu… Jeho krev jakoby kolovala v žilách českého velikána Járy Cimrmana, ale na rozdíl od něj byl postavou skutečnou, svými současníky nepochopenou.

Z oslavy zimního slunovratu spolku Jarmínek.

Jarmímek oslavil slunovrat a už se těší na Hromnice

Rodinnou vycházkou do přírody oslavili členky jaroslavického Jarmínku zimní slunovrat a doufají, že se jim po vynucené přestávce podaří vrátit k oslavě Hromnic Za pěkný příspěvek a fotky děkujeme Martině Mühlbergerové.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Dá se určit, kde se nachází střed vesmíru?

/19. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. A to: Dá se určit, kde se nachází střed vesmíru? I tentokrát jsme požádali o odpověd odborníka.

Martin Jungling a jeho kolega Tomáš Marek (v pozadí) mají plné ruce práce – o soláry je nyní obrovský zájem

Záchrana od Slunce? Zájem o solární elektrárny narůstá raketovým tempem

Martin Jungling se už čtyři roky zabývá instalací fotovoltaických elektráren ve středních Čechách. „Zatím jsme jich instalovali asi šedesát, to znamená dohromady zhruba patnáct set jednotlivých panelů. V současnosti zájem o solární elektrárny narůstá přímo raketovým tempem, máme plné ruce práce,“ říká pro přední český společenský magazín Květy.

Detail částečného zatmění slunce.

TOP ČLÁNKY ROKU 2021: Zatmění Slunce fotil náš čtenář přes vlastní filtr

Částečné zatmění Slunce se stalo 10. června hlavním předmětem cvakání fotoaparátů. Náš čtenář Richard Strouhal to však vzal jak se říká od podlahy a na tento nevšední zážitek se pořádně připravil… Tato fotogalerie byla jedním z nejčtenějších článků roku 2021 v kolínské rubrice Čtenář reportér.