Kreativ

ŠTÍTEK: Slunce

Létající draci jsou podzimní kratochvílí, která snad nikdy neomrzí.

Když draci vzdávají hold Slunci. Nechte se nadchnout pro podzimní radovánky

Letošní podzim nadělil spoustu slunečných a větrných dní. Takové počasí přímo láká k tomu, nechat chvíli za hlavou každodenní starosti a vyrazit na čerstvý vzduch. Zkracující se dny navíc nabízí čím dál dřívější západy slunce, které ve spojení s pouštěním draků dodávají chladným dnům tu správnou atmosféru. Za dračí podívanou a výhledy na okolí Jam děkujeme Haně Peňázové.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Jak končí padající hvězdy?

/10. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. První desítku zvídavých otázek a odpovědí završuje vysvětlení dotazu: Jak končí padající hvězdy?

Polární záře z území Česka v noci z 30. na 31. října 2021 pozorovatelná nebyla. Na snímku je pohled z Pece pod Sněžkou na hřeben Sněžky

Negativní scénář se naplnil. Polární záře v Česku viditelná nebyla

Polární záře z území Česka v noci na dnešek pozorovatelná nebyla. Ačkoliv odborníci připouštěli, že by mohl úkaz nastat z neděle na pondělí, Česká astronomická společnost (ČAS) v podvečer na facebooku uvedla, že ho od nás nakonec lidé nespatří. Odborníci předpovídali možnost pozorování záře v důsledku čtvrteční silné erupce na Slunci. Záře jsou důsledkem interakce hustého oblaku nabitých částic se zemskou atmosférou.

Jupiter patří ve Sluneční soustavě mezi plynné obry.

Rozsáhlý vír na Jupiteru sahá mnohem hlouběji, než vědci předpokládali

Záznamy z americké sondy Juno pomáhají vědcům získat nové poznatky o Jupiteru a jeho rozsáhlém víru, nazvaném Velká rudá skvrna. Podle nových zjištění tento atmosférický jev, který je v podstatě obrovskou bouří, sahá mnohem hlouběji, než se původně předpokládalo. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

Polární záře. Ilustrační snímek

Z Česka budou možná viditelné polární záře. Podmínky pro pozorování jsou dobré

Z území Česka a Slovenska možná lidé ze soboty na neděli spatří polární záře. ČTK to sdělil astronom Petr Horálek ze Slezské univerzity v Opavě s odkazem na informace amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Úkaz by se mohl objevit už po setmění, podmínky pro pozorování budou dobré. Záře jsou důsledkem interakce hustého oblaku nabitých částic se zemskou atmosférou.

Tereza a Matyáš Ramba

Tereza a Matyáš Ramba: Stačí nám málo, za kvalitu si ale chceme připlatit

Ona se proslavila jako herečka pod dívčím jménem Voříšková, on je uznávaný tanečník a akrobat. „Chtěli jsme hlavně začít dělat něco společně,“ objasnili nám manželé hned na začátku, proč se společně pustili do vlastní oděvní značky. Řeč ale byla třeba i o tom, že s blížící se druhou mateřskou plánuje Tereza hereckou pauzu. Rozhovor vyšel v časopise Glanc.

Slunce a Země. Bez Slunce by na Zemi velmi rychle zanikl život.

Zemi zasáhne velká sluneční bouře, může ovlivnit satelity a vyřadit sítě

Lidé ji sice neuvidí, ale přesto je může výrazně ovlivnit. V úterý zasáhne Zemi obří sluneční bouře. Začít měla již v pondělí, její následky by se ale mohly projevit během úterního dne. Podle vyrování amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru může na čas narušit energické sítě a satelity.

Tým Prima SHOW s Agátou Hanychovou

Nový kanál Prima SHOW nabídne Agátu Hanychovou i Královny butiků

Svůj jedenáctý televizní kanál spustí 25. října televize Prima. Pod názvem Prima SHOW se v programovém schématu zaměří na žánr reality show. Přinese druhou sérii české show LIKE HOUSE 2 s Agátou Hanychovou v čele nové party influencerů a představí premiérový denní formát Královny butiků, který je mixem napětí, soutěžení, nákupů, stylingu a módních tipů předního českého stylisty Filipa Vaňka. Nebudou chybět ani ty nejlepší zahraniční show – Krásky a šprti, Ostrov pokušení, Výměna manželek USA nebo Slunce, sex a rodiče v patách.

Běh klatovskou Hůrkou 2017 - archivní fotogalerie.

Běžci míří do Klatov, kde se uskuteční jubilejní ročník velmi oblíbeného závodu

Nezastavujeme, máme zpoždění. I tahle krátká hláška z legendární české komedie Slunce, seno, jahody by si v současnosti mohla notovat s neúprosným kalendářem Ešus ligy, okresní série běhů mimo dráhu. Po závodech v Železné Rudě, Janovicích nad Úhlavou a na Svatoboru se totiž běžci mohou o víkendu těšit na další díl této série.

Sovy a dravce ukázala sokolnice ze Šluknovského výběžku. Na snímku je výr velký, který slyší na jméno Doris.

Svět zrychlil. Je fajn, že zoopark zůstane, jaký je, chválili lidé na Dni zvířat

Na takzvaných obloucích zaražených do země sedí několik dravců a sov. Někteří ptáci pospávají, jiní sledují kruh lidí, který je zvědavě sleduje. Káně Harrisova vyráží dotčené ostré zvuky. „To je Pan Pipin,“ říká chlácholivě sokolnice, když si ho bere na ruku a ukazuje přítomným hrdý profil tohoto dravce z čeledi jestřábovitých. Pojmenované má všechny své svěřence, například mohutného výra velkého oslovuje elegantním Doris.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Co nastane, pokud by přestalo svítit Slunce?

/4. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. Odborníci v novém seriálu pravidelně odpovídají na dotazy ze všech oblastí života. Pátý díl seriálu se věnuje otázce: Co nastane, pokud by přestalo svítit Slunce?

Astronomické pozorování pomocí velkých astronomických dalekohledů na Bráně Matky Boží v Jihlavě.

Noc vědců v Jihlavě. Lidé budou experimentovat i pozorovat oblohu

Jedna z největších vědecko-popularizačních akcí čeká v pátek 24. září i krajskou Jihlavu. Poslední pátek v září se ve večerních i nočních hodinách otevírají veřejnosti vědecká a výzkumná pracoviště i další instituce na stovkách míst v Evropě. V Jihlavě půjde o Vysokou školu polytechnickou, Muzeum Vysočiny Jihlava i Bránu Matky Boží. Instituce připravily bohatý program.

Podzimní ráno. Ilustrační foto

Astronomické léto končí, o slovo se hlásí podzim. Nastává rovnodennost

Dnes nastává podzimní rovnodennost, končí astronomické léto a začíná podzim. Slunce vstoupí ve 21:21 středoevropského letního času do znamení Vah, kdy se střed Slunce nachází nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Den bude stejně dlouhý jako noc. Dny se budou dál zkracovat do 21. prosince, na kdy tento rok připadne zimní slunovrat.

Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun

Konec střídání času se nekoná

Minimálně na několik roků vzal za své evergreen posledních několika let o tom, jak je zdraví škodlivé, nepraktické a ekonomicky nic nepřinášející střídání zimního a letního času a je třeba se řídit výhradně časem jedním a celoročním.

Templářské slavnosti probíhaly i letos za tropického horka.

Ze vsetínské hvězdárny: Počasí na Vsetíně v létě 2021

Letošní léto se dá z hlediska počasí na Vsetíně rozdělit na dvě části. Zatímco červen a červenec byly teplotně nadprůměrné a spíše sušší měsíce, srpen se naopak stal jedním z nejchladnějších a nejdeštivějších srpnů v tomto století. Více v článku Pavla Svozila, za který moc děkujeme

Konec léta na Šumavě.

Ráno na horách mrzne, přes den jsou letní teploty. Mariánské léto se vydařilo

Na Lučním potoce ve Volarech, v Pohoří na Šumavě, na Rokytské slati, na Horské Kvildě… tam všude nad ránem mrzlo. Přes den se teploty o nadcházejícím slunečném víkendu vyšplhají přes dvacítku, na horách bude jen o pár stupňů míň. Podobné to má být i celý příští týden. Přišlo krásné mariánské léto.

Ředitel Skautského institutu Miloš Říha přezdívaný Šípek.

Šéf Skautského institutu: Skautská myšlenka si v každé zemi našla svou podobu

Skautský institut v radničním bloku na Staroměstském náměstí v Praze funguje už sedm let, ročně pořádá pět set různých akcí pro veřejnost. Od letošního léta má pod sebou i Rybářský domek na Kampě, kde provozuje volnočasové centrum. „Hledáme témata a potřeby dnešní společnosti a propojujeme je se skautskou tradicí,“ říká ředitel Skautského institutu Miloš Říha, kterého kdysi mezi skauty zavedlo jeho nadšení pro Rychlé šípy.

Přes psa nebylo vidět bobek...

Psí osudy: Seznamte se s Benem aneb Veselé historky z převozu

V tomto seriálu vám přinášíme osudy psích duší, které nalezly lásku a pochopení až poté, co si prožily své a často nehezké. Příběhy jednotlivých pejsků pro vás zpracovala Sylva Kaplanová, která je sama patronkou některých z nich. Dnešní netypické vyprávění popisuje martyrium, které může vzniknout při převozu pejska z bodu A do bodu B. Nebyla by to ale Sylva, aby tuto věc hravě nezvládla!

Přes psa nebylo vidět bobek...

Psí osudy: Seznamte se s Benem aneb Veselé historky z převozu

V tomto seriálu vám přinášíme osudy psích duší, které nalezly lásku a pochopení až poté, co si prožily své a často nehezké. Příběhy jednotlivých pejsků pro vás zpracovala Sylva Kaplanová, která je sama patronkou některých z nich. Dnešní netypické vyprávění popisuje martyrium, které může vzniknout při převozu pejska z bodu A do bodu B. Nebyla by to ale Sylva, aby tuto věc hravě nezvládla!