Kreativ

ŠTÍTEK: Slunce

Přes psa nebylo vidět bobek...

Psí osudy: Seznamte se s Benem aneb Veselé historky z převozu

V tomto seriálu vám přinášíme osudy psích duší, které nalezly lásku a pochopení až poté, co si prožily své a často nehezké. Příběhy jednotlivých pejsků pro vás zpracovala Sylva Kaplanová, která je sama patronkou některých z nich. Dnešní netypické vyprávění popisuje martyrium, které může vzniknout při převozu pejska z bodu A do bodu B. Nebyla by to ale Sylva, aby tuto věc hravě nezvládla!

Asteroid Bennu

Asteroid Bennu je nebezpečnější, než se myslelo. Pozornost budí rok 2182

Šance na to, že se asteroid Bennu srazí do roku 2300 se Zemí, je podle nových výpočtů o něco vyšší, než si vědci dosud mysleli. I tak je však nadále téměř jisté, že nás tento obří a nebezpečný asteroid nezasáhne. Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Noční obloha a padající hvězdy perseidy

Perseidy dnes budou zářit noční oblohu nad Náchodskem

Prázdninovou oblohu zpestřují padající hvězdy. Astronomové dnes v noci očekávají ideální podmínky pro pozorování nejznámějšího meteorického roje. Pokud bude z čtvrtka 12. na pátek 13. srpna noční obloha bez mráčků, mohou se i lidé na Náchodsku těšit na velkolepou podívanou.

Helfenburk

Ze Strakonic kolem hradu i rybníků

Trochu country, filmu i středověku. Asi tak nějak by se dal shrnout náš čtyřicetikilometrový cyklovýlet ze Strakonic do Vodňan se zastávkou u zříceniny hradu Helfenburk. 

Snímek z loňského pozorování Perseid na Hvězdárně Valašské Meziříčí.

Padající hvězdy uvidí lidé ze spacáku. Ve Vsetíně ukáží i Jupiter a Saturn

Rozložte spacáky a karimatky na louce uprostřed našeho areálu a nechejte se unášet tajemnou krásou padajících hvězd. S touto nabídkou přichází valašskomeziříčská hvězdárna, která ve čtvrtek 12. srpna od 21.30 hodin zve veřejnost na pozorování meteorického roje Perseid, nazývaného též Slzy svatého Vavřince.

Návštěvnost restauračních zařízení je na  Jindřichohradecku v létě různá. Většinou je však letos v létě nižší než v předchozích letech v tomto období.

Nával lidí uvnitř restaurací a hospod teď nespatříte. Hosty táhnou zahrádky

Zákazníků přichází do většiny hospod, restaurací či kaváren na Jindřichohradecku méně než v předchozích letech v tomto období. Výjimky se ale najdou. Důvodem nižší návštěvnosti může být například to, že lidé mají letos možnost odjet na zahraniční dovolenou. Také si lidé podle provozovatelů podniků zvykly i více šetřit a vařit více doma. Ve vnitřních prostorách restauračních podniků nával hostů v těchto dnech nespatříte.

Návštěvnost restauračních zařízení je na  Jindřichohradecku v létě různá. Většinou je však letos v létě nižší než v předchozích letech v tomto období.

Nával lidí uvnitř restaurací a hospod nyní nespatříte. Hosty táhnou zahrádky

Zákazníků přichází do většiny hospod, restaurací či kaváren méně než v předchozích letech v tomto období. Výjimky se ale najdou. Důvodem nižší návštěvnosti může být například to, že lidé mají letos možnost odjet na zahraniční dovolenou. Také si lidé podle provozovatelů podniků zvykli i více šetřit a vařit více doma.

Valašskomeziříčská hvězdárna uspořádala v sobotu 24. července 2021 rodinný program zaměřený na Slunce, vodu i vznik života na zemi.

Hvězdáři v Meziříčí vzali rodiny na výpravu za Sluncem, vodou a zkamenělinami

Byl to zvláštní pocit, poslechnout si výklad o Slunci, vodě a vzniku života na Zemi a vzápětí na vlastní oči spatřit otisky prehistorických živočichů, zvěčnělé v horninách vystavených v místním geoparku. A co teprve, když mohli sáhnout do krabičky a odnést si na památku zkamenělé ulity plžů a mlžů nalezené na viničních tratích jižní Moravy!

Černé díry ve vesmíru jsou velkou neznámou.

Úspěch českých vědců: Odhalili černou díru s unikátní hmotností

Vědci z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě navrhli metodu, kterou lze využít ke zvážení černých děr. Přestože tyto kosmické objekty jsou samy o sobě neviditelné, vědci k zjištění jejich hmotnosti využili specifické záření uvolněné v jejich okolí. Podařilo se jim tak určit hmotnost jedné z dosud nejtěžších pozorovaných černých děr ve vesmíru. ČTK to za Fyzikální ústav řekl Petr Horálek.

Černé díry ve vesmíru jsou velkou neznámou.

Úspěch opavských vědců: Odhalili černou díru s unikátní hmotností

Vědci z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě navrhli metodu, kterou lze využít ke zvážení černých děr. Přestože tyto kosmické objekty jsou samy o sobě neviditelné, vědci k zjištění jejich hmotnosti využili specifické záření uvolněné v jejich okolí. Podařilo se jim tak určit hmotnost jedné z dosud nejtěžších pozorovaných černých děr ve vesmíru. 

DinoPark Ostrava

Vydejte se do pravěku za dinosaury

Tuzemská síť DinoParků představuje návštěvníkům záhadný svět dinosaurů v jejich reálných podobách a seznamuje návštěvníky s prostředím druhohor.

Historie a památky královského města táhnou.

Turisté či rekreanti poznávali královské město - Uherské Hradiště

První čtvrtina prázdnin je za námi, prázdniny a dovolené v plném proudu. A s tím opět roste cestovní ruch. Malí i větší rekreanti či turisté poznávají nová zajímavá místa různých měst a seznamují se i s jejich historií. A nejinak je tomu i v našem královském městě. Město Uherské Hradiště ve spolupráci s Městským informačním centrem a Regionem Slovácko se svou pravidelností organizuje po celý rok zajímavé akce, při kterých se zájemci z blízka i daleka mohou seznámit s historii města a prohlédnout krásné památky.

Blanka Dvořáková.

Slunce z Kladenska pomůže rodině s pěti kluky z Moravy 100 tisíci korunami

Nadační fond Slunce pro všechny pod vedením jeho ředitelky Blanky Dvořákové z Kyšic shromažďuje pro uskutečňování aktivit svých klientů se speciálními potřebami celoročně finanční prostředky, aby mohl realizovat společné cíle. V nouzi dokáže však podat pomocnou ruku těm, kteří to aktuálně potřebují ještě více.

Nadšenci ze Žihle točí už třetí letní komedii. Na snímku Libor Kulhánek, Martina Rambousková a režisér Jiří Bláha.

PODÍVEJTE SE: Nadšenci ze Žihle točí už třetí letní komedii

„Kolik kilometrů toho filmu máš?“ směje se Milada Sandnerová, když se jí ani napotřetí nepodaří říct repliku správně. Je polovina června a právě začalo natáčení třetího dílu letní komedie ze Žihle. Autorem scénáře a režisérem je i tentokrát Jiří Bláha, který se jen pousměje a filmovou Aničku Komorousovou uklidňuje.

V lodní třídě Fireball závodilo na Lipně třicet posádek, nejrychlejší byla ta s neratovickým Romanem Ročkem a Martinem Kubovým z Jachtklubu Toušeň.

Dvakrát zlatý vítr. Neratovičtí jachtaři excelovali na Lipně

Dvě nejcennější umístění si vyjeli neratovičtí jachtaři na Lipně, kde se v jachtklubu Černá v Pošumaví konal tradiční závod Vítr a Slunce. Letos se jel jako závod Evropského poháru juniorské třídy 29er, pro kterou byl stejně jako pro Cadety a Létající Holanďany zároveň mistrovstvím republiky, a jako pohárový závod třídy Fireball.

Noční výstup na Sněžku za východem Slunce z Dolní Kalné se letos šel již po pětačtyřicáté.

OBRAZEM: Na Sněžku s čelovkami. Noční výstup zvládly stovky turistů

Padesát kilometrů dlouhý noční výstup na Sněžku z Dolní Kalné za východem Slunce absolvovalo v pátek při 45. ročníku tradičního pochodu 366 turistů. To je o 219 méně než v loňském roce. V posledních pěti letech šlo na Sněžku z Dolní Kalné vždy nejméně 460 startujících.

Pracovníci valašskomeziříčské hvězdárny připravili v úterý 29. června 2021 program pro školáky. Žáci Základní školy Křižná za nimi přišli na hvězdárnu.

Před vysvědčením se školáci zabavili trochou astronomie

I poslední den před vysvědčením se pracovníci valašskomeziříčské hvězdárny věnovali školákům.​ Dvě třídy páťáků z místní Základní školy Křižná se nejprve ponořily do tajů vesmíru a Sluneční soustavy a potom pozorovaly Slunce dalekohledem v hlavní kopuli. Část žáků si pobyt ve hvězdárně prodloužila. Na ohništi si opekli špekáčky a sledovali vypouštění raket vyrobených z plastových lahví a poháněných vodou a vzduchem.

Moderní ložnice

Ložnice nespí, ložnice žije

O posteli básnil už Homér, „král Slunce“ v ní přijímal zahraniční delegace a Yoko s Johnem z ní hlásali „peace and love“. Jaká je odpověď aktuálních trendů? Nebojme se v ložnicích víc žít a užívat si – ať už večerní romantiku se skleničkou, pyžamovou party, nebo třeba relax ve vaně.

Ilustrační foto

Červenec ve znamení obřích planet

V prvním prázdninovém měsíci budou obloze dominovat zejména obě obří planety, Jupiter a Saturn. Během července se nám z večerní oblohy postupně vytratí Mars a z planet ji tak bude zdobit pouze druhá sousedka Země, tedy Venuše. Merkur sice dosáhne své maximální západní elongace, bude se ale postupně vytrácet ve světle ranní oblohy. Uran i Neptun nalezneme za pomoci dalekohledu na ranní obloze, pozorovací podmínky ale nebudou v jejich případě příznivé. Informace o dalších zajímavých úkazech naleznete i na webu www.astrohk.cz.

Večerní nebe po bouři zachycené naší čtenářkou.

Slunovrat v Hodoníně; v pondělí byl nejdelší den v roce

V pondělí 21. června byl letní slunovrat - nejdelšíí den a po západu slunce nejkratší noc v roce. Naší čtenářce se při večerní procházce naskytl krásný pohled na zapadající slunce. Děkujeme ji za dnešní příspěvek!