Kreativ

ŠTÍTEK: odbory

Vlak Stadler GTW v barvách DB Regio.

Vlaky po celém Německu ochromí stávka. Ovlivní i spoje s Českem

Celého území Německa se zítra dotkne čtyřhodinová stávka, do které vstoupí v pět hodin ráno němečtí železničáři. Oznámily to v neděli železniční odbory EVG, které ukončily jednání s vedením dopravce Deutsche Bahn poté, co nedostaly dostačující nabídku ohledně zvyšování mezd. 

Protesty zaměstnanců Iveca ve Vysokém Mýtě

V Ivecu to vře kvůli mimořádné prémii

Vysoké Mýto - Ve vysokomýtské společnosti Iveco Bus to vře. Zaměstnanci bývalé Karosy dávají vedení firmy už více jak týden velmi hlasitě najevo svou nespokojenost. Ve čtvrtek odpoledne nepokoje vyvrcholily hodinovou demonstrací.

Z ustavujícího zasedání benešovského zastupitelstva.

Ukvapená rozhodnutí od nového vedení Benešova očekávat nelze

Benešov /FOTOGALERIE/ - Když po lednovém převratu v roce 2016 opoziční ČSSD, ANO a KSČM s podporou tehdy koaliční TOP 09, končilo na radnici vedení v čele se starostou Jaroslavem Hlavničkou a místostarosty Zdeňkem Zahradníčkem (oba VPM) a Romanem Tichovským (ODS), stačilo, aby si vzalo své osobní věci, odevzdalo klíče a podepsalo předávací protokoly.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Hejtmanství zve starosty. Nabídne novinky i rady

Střední Čechy – Přivézt si do Prahy své problémy – a domů si odvézt když už ne řešení, tak alespoň rady a doporučení, jak se k nim dopracovat. To nabízí starostům středočeských obcí i měst vedení hejtmanství společně s krajským úřadem. Na úterý 11. prosince chystá v pražských Vysočanech setkání vedení kraje se starosty.

V Semilech se uskutečnil již 47. ročník tradiční celostátní turistické akce „Za posledním puchýřem“.

Turisté předali štafetu na Hanou

Pojizeří - V Semilech se uskutečnil již 47. ročník tradiční celostátní turistické akce „Za posledním puchýřem“. Celou událost organizoval Klub českých turistů odbor Semily ve spolupráci s odbory KČT Benešov u Semil, Jilemnice, Vysoké nad Jizerou a Libereckou oblastí KČT.

Vedení koncernu MESIT, včetně generálního ředitele Vladislava Mazúrka, společně se zástupci odborů, položili v pátek 23. listopadu v pravé poledne během krátkého pietního aktu věnce k památníku u budovy M1.

Před 34 lety pohřbily trosky haly v MESITu 18 lidí

Jeden z nejtragičtějších dnů Uherského Hradiště, pátek 23. listopadu 1984, kdy v troskách budovy M1, zřícené v areálu podniku MESIT našlo smrt 18 zaměstnanců a dalších 43 bylo zraněno, si na sklonku minulého týdne u místa tragédie připomněly desítky lidí.

Havajská miska poké bowl patří v současnosti k největším trendům v gastronomii.

Ryby and chips nebo Poké. Vydejte se světem chutí v Myslíkově ulici

Ochutnávat neznámé speciality a poznávat tak různé kultury baví snad každého z nás. K návštěvě vysněných koutů světa bychom ale potřebovali vyhrát loterii a naordinovat si alespoň tři roky prázdnin. Druhou možností je vydat se do Myslíkovy ulice v centru Prahy, která se neustále rozrůstá o zajímavé gastronomické projekty, s nimiž procestujete i když jen na talíři celý svět.

Kolín přednášel na výstavě Smart City řešení.

Kolín přednášel na výstavě Smart City řešení

Kolín/Berlín /FOTOGALERIE/ – Přehlídka chytrých řešení ve městech, Smart City Convention, se konala v Berlíně a Kolín byl u toho. Právě tam vedení města prezentovala tzv. Smart City řešení, které Kolíňáci mohou používat.

ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.

Odboráři: Zájemci o koupi hutě se s námi konečně začal bavit vážně

Před dvěma týdny ukončili odboráři z kunčické hutě ArcelorMittal Ostrava jednání se Sanjeevem Guptou předčasně. Odpovědi vlastníka skupiny GFG Alliance, do níž patří i Liberty House, která chce huť koupit, je ani trochu neuspokojily. Dnešní jednání výkonného ředitele Liberty House Jona Boltona s odboráři trvalo bezmála tři hodiny.

Volkswagen Passat Alltrack.

Škodovácké odbory chtějí sledovat, jak se passatu daří, aby neprodělával

Odbory Škody Auto vítají, že v Česku zůstane výroba modelu Superb. Uvedl to předseda podnikové rady Jaroslav Povšík. Reagoval tím na oznámení Volkswagenu, že se výroba modelu Passat přesune do závodu Škody v Kvasinách, kde se bude montovat spolu se superby. Současně dodal, že je třeba sledovat, jak si model Passat stojí ve světě a zda Škodě nepodstrčili něco, co bude prodělávat.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Od ledna vzroste minimální mzda na 13 350 korun. Vláda podpořila odbory

Minimální mzda se od ledna zvýší o 1150 korun na 13 350 korun, rozhodla dnes vláda. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) to oznámila na twitteru. Přeje si, aby se v roce 2021, kdy vyprší současnému kabinetu mandát, přiblížila 16 tisíc korun. O 15 200 korunách mluvil o víkendu v tomto časovém horizontu i premiér Andrej Babiš (ANO).

Simona Lazarová.

Vrátí se do čela městské policie v Nymburce Simona Lazarová?

Nymburk - Městem letí fáma, že by se do čela městské policie měla vrátit Simona Lazarová, která byla loni po patnácti letech odvolána. A po letošních komunálních volbách se stala nymburskou zastupitelkou. Lazarová, která pokračuje v práci jako řadový strážník, možnost návratu odmítá, už proto, že by mohlo jít o střet zájmů.

Alena Schillerová (vpravo) a Jana Maláčová.

Minimální mzda se od ledna navýší o více než tisícovku, dohodla se koalice

 Minimální mzda se od ledna v Česku zvýší o 1150 korun na 13 350 korun. Dohodli se na tom dnes zástupci koaličních stran ANO a ČSSD. O případném zvýšení životního minima budou dál jednat. Novinářům to po jednání tripartity a koaličních špiček řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle Hospodářské komory změna zatíží podnikatele vyššími náklady.

Ilustrační foto.

Minimální mzda je v Česku dlouhodobě pod hranicí příjmové chudoby

Minimální mzda v Česku je dlouhodobě pod hranicí příjmové chudoby. Ta byla loni pro samotného dospělého o 1555 korun vyšší než nejnižší čistý výdělek. Předloni rozdíl činil 1881 korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, výzkumného ústavu práce a výpočtu čisté mzdy.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Zaměstnancům ve veřejném sektoru porostou platy. Pedagogům až o deset procent

Vláda dnes potvrdila valorizaci platů ve veřejné sféře od 1. ledna schválením změn tarifů. Informovala o tom ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Přidáno dostanou podle dohody mezi hnutím ANO, ČSSD a odbory z konce léta zaměstnanci ve veřejném sektoru nerovnoměrně podle profese, například pedagogové o deset procent, zaměstnanci ve zdravotnictví a sociálních službách o sedm procent.

Šéfka odborů FNO Zuzana Sargová.

Odborářka z FNO Sargová: Ministr Vojtěch nám nevěří

Nejpočetnější odborová organizace ve Fakultní nemocnici Ostrava, která má 900 členů, je nadále velmi znepokojena přístupem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha při řešení vyhrocené situace v největším zdravotnickém zařízení v kraji. Ta se totiž příliš neuklidnila po rezignaci ředitele Evžena Machytky, resp. dočasném jmenování na post šéfa FNO Petra Vávry.

Rychlovlak šinkansen. Ilustrační foto.

Děsivé tréninky končí. Provozovatel rychlovlaků šinkansen ohrožoval zaměstnance

Japonská společnost West Japan Railway na nátlak odborů ustoupí od nevšedních metod výcviku zaměstnanců. Ti v minulosti museli v rámci bezpečnostní osvěty strávit zhruba dvacet minut v tunelu mezi projíždějícími vlaky, které se mohou pohybovat až třísetkilometrovou rychlostí. Zaměstnanci se během „děsivých“ školení báli o život.

Vlak skotského železničního dopravce ScotRail. Ilustrační foto.

Britské odbory bojují proti vypouštění výkalů na skotské koleje

Nově zrekonstruované vysokorychlostní vlaky skotských drah ScotRail si vysloužily ostrou kritiku britské unie odborů v dopravě RMT. Odboráři uvedli, že jsou zděšeni z toho, že je ještě v 21. století možné, aby nové vlaky vypouštěly lidský odpad přímo na koleje. Odborová organizace si stěžuje, že výkaly mohou postříkat její členy. Informovalo o tom BBC.

V pátek 19. října 2018 byla v Berouně podepsána koaliční dohoda o novém vedení Berouna. Po několika dnech už ale neplatí.

Rozpad koalice: Beroun sobě měl prý nepřijatelné požadavky

Beroun - Rozpad koalice, kterou vytvořilo hnutí Nezávislí Berouňáci, Beroun sobě, Lepší Beroun a část ČSSD, provází bouřlivé debaty na sociálních sítích a i v hospodách. Mluví se o různých důvodech. Někteří diskutující poukazují na klientelismus a povyšování osobních zájmů nad ty veřejné, jiní na osobní antipatie a dokonce se zmínila i zamýšlená privatizace Plzeňky.

Letoun společnosti Ryanair

Ryanair čeká v pátek další stávka personálu. Musí zrušit 190 letů

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair musí kvůli plánované páteční stávce palubního personálu zrušit 190 letů. Zasaženo tím bude přibližně 30 tisíc cestujících. Belgická odborová organizace předtím aerolinky obvinila, že si zahrávají s ohněm, když i nadále prodávají letenky na pátek a nevarují cestující před možnými dopady čtyřiadvacetihodinové stávky.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula vystoupil 11. září v Praze na shromáždění odborářů před začátkem kolektivního vyjednávání o růstu mezd ve firmách.

Platy ve školství proti jiným oborům výrazněji nerostou, tvrdí odbory

Platy ve školství se zatím podle školských odborů výrazně rychleji než v jiných oborech nezvyšují. Letos v prvním pololetí se proti stejnému loňskému období zvedly o 14 procent. Ostatním pracovníkům veřejného sektoru, kteří nejsou ve státní službě, rostly zhruba o 13 procent. Na tiskové konferenci to dnes uvedli představitelé odborového svazu pracovníků školství.

Ilustrační foto

Na platy zdravotníků půjde příští rok o šest miliard korun navíc

Zdravotníci dostanou příští rok o šest miliard korun víc než letos. Celkově se podle dohody zdravotních pojišťoven se zástupci jednotlivých oblastí péče rozdělí 320 miliard korun, což je o 20 miliard více než letos. Vyplývá to z úhradové vyhlášky, která stanovuje rozdělení peněz na rok 2019. 

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Růst platů a důchodů. Zaměstnavatelé a odboráři podpořili priority v rozpočtu

Zástupci odborů i zaměstnavatelů podpořili na dnešním jednání tripartity priority nastavené vládou v návrhu státního rozpočtu na příští rok, jako je například růst platů, důchodů nebo investic. Zároveň ale například Svazu průmyslu a dopravy chce po vládě zrychlit výstavbu dopravní infrastruktury nebo ještě více rušit neobsazená úřednická místa. Vyplývá to z vyjádření účastníků tripartity na twitteru.

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Středula by chtěl, aby nikdo nepracoval. Já makám 15 hodin denně, řekl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl výhrady odborů proti změnám služebního zákona, které jeho vláda připravila. O předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů Josefu Středulovi řekl, že dělá kampaň a že by chtěl, aby nikdo nepracoval a všichni dostávali mzdu. Středula se proti tomu ohradil. Babiš dnes v rámci interpelací zkritizoval také představitele a postoj Evropské komise.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Rozkol trvá. Ministr Vojtěch se s lékařskými odbory na platech nedohodl

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se dnes s lékařskými a zdravotnickými odbory nedohodl na výši růstu platů zdravotníků. Nabízel jim sedm procent navíc do tarifních platů zaměstnanců v příspěvkových organizacích ministerstva. Odbory chtěly deset procent pro všechny, jak jim slíbila předchozí vláda. Novinářům to řekli po dnešním jednání. Od poloviny srpna jsou odbory ve stávkové pohotovosti, stávka ale podle nich reálná není. Chtějí upozorňovat na zneužívání přesčasů.

Ryanair  Ilustrační foto

Piloti Ryanairu stávkují, dopravce zrušil 150 letů

Letecký dopravce Ryanair dnes zrušil 150 letů, které mířily do nebo z Německa. Může za to 24hodinová stávka pilotů a personálu letadel. Cestujícím, kterým dopravce zrušil lety, nabídne alternativní spoje. Není to poprvé, co zaměstnanci protestují proti nízkým platům a špatným pracovním podmínkám. Firma svým lidem vyhrožuje, že v případě dalších stávek začne propouštět.

Ilustrační foto.

Mzdy vzrostou o téměř devět procent. Firmy by neměly zapomínat ani na investice

České firmy budou muset v roce 2019 čelit tomu, jak se vyrovnat s rychlým růstem mezd. Podle předběžných výsledků šetření Hospodářské komory to pro jejich rozvoj bude znamenat větší překážku než nedostatek pracovní síly. Hospodářská komora zároveň uvedla, že mzdy letos vzrostou o 8,6 procenta a pod osm procent neklesnou ani příští rok.  

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr Vojtěch trvá na tom, aby zdravotníci nedostali plošně přidáno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) trvá na tom, aby platy ve zdravotnictví od příštího roku nerostly plošně. Případné debaty o protestech zdravotníků kvůli tomuto zvyšování považuje za nepatřičné. O řešení situace se dá stále jednat. Vojtěch to dnes řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Prostor k dohodě vidí i předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Chemička DEZA ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.

Odboráři radí: Nepodepisujte!

Představitelé Odborového svazu (OS) KOVO působícího ve valašskomeziříčské chemičce DEZA nedoporučují zaměstnancům podepsat dodatek v květnu uzavřené kolektivní smlouvy. Týká se změn v odměňování zaměstnanců.