Kreativ

ŠTÍTEK: odbory

Ilustrační foto. Firma Kovosvit v Sezimově Ústí.

Odbory za zaměstnanci Kovosvitu stojí. Firma míří k insolvenci a nekomunikuje

Zhruba 200 zaměstnanců KOVOSVIT MACHINE TOOLS a.s. v Sezimově Ústí nedostalo v řádném termínu 15. dubna zaplacenou mzdu. Jak již Deník informoval, radní města v Sezimově Ústí již odsouhlasili pomoc zaměstnancům firmy, kteří jsou občany města a bydlí v městském bytě. Situaci řeší i odborářská organizace OS KOVO KOVOSVIT.

Ve čtvrtek 12. dubna 1934 vypukla v Toledo Electric Auto-Lite dvouměsíční stávka, v jejímž průběhu došlo i k pětidenní bitvě šesti tisíc stávkujících s příslušníky Národní gardy Ohia. Dva demonstranti přišli o život a přes 200 jich bylo zraněno

Jedna z nejzásadnějších stávek v historii USA vyvrcholila bitvou a dvěma mrtvými

Před 90 lety, ve čtvrtek 12. dubna 1934, začala v americkém Toledu v Ohiu velká stávka ve společnosti Electric Auto-Lite kvůli mzdám a kvůli uznání tamějších odborů. Stávka, která nakonec skončila až začátkem června, vyvrcholila brutální pětidenní bitvou s Národní gardou, která si vyžádala dva lidské životy. Mnozí historici považují tuto stávku za jednu z nejdůležitějších v historii Spojených států amerických.

Josef Středula.

Středula bude znovu šéfem odborů. Na sněmu získal nadpoloviční většinu hlasů

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude dál Josef Středula, který před třemi týdny skončil ve vedení centrály kvůli neplacení členských příspěvků. Na mimořádném sněmu v Praze ho v pondělí zvolili odboráři. Získal 64 ze 112 platných hlasů, tedy 57 procent. Na uvolněný post místopředsedy sněm zvolil vedoucího sociálně-ekonomického oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska. Ten ČTK řekl, že ve volbě dostal 79 procent hlasů. Podle předáků některých svazů je Středulův mandát slabý. Středula novinářům po svém zvolení řekl, že důležité je, že se odbory dohodly. Věří, že další volby se uskuteční až na řádném odborářském sjezdu za dva roky.

Hlavní nádraží v Drážďanech.

Další stávka německých strojvedoucích ovlivní spoje do Německa už dnes v noci

Další stávka strojvedoucích německého dopravce Deutsche Bahn (DB) svolaná odbory GDL ovlivní spoje z Česka do Německa a zpět od dnešní noci. Strojvedoucí v osobní dopravě budou stávkovat 24 hodin od úterních 02:00. Omezení se budou týkat zejména vlaků na linkách z Prahy do Berlína, Hamburku, Kielu a Flensburgu nebo regionálních vlaků z Chebu do Marktredwitzu. Noční spoje stávka omezí jak v noci na úterý, tak v noci na středu.

Městská hromadná doprava v Havlíčkově Brodě.

Výpovědi řidičů v městské dopravě v Brodě: radnice problém řeší s odbory

Řidiči městských autobusů v Havlíčkově Brodě si stěžovali na vysokou pracovní zátěž a špatné mzdové podmínky. Řidičů je podle nich málo, za ty, kteří chybějí, není náhrada. Někteří z řidičů proto podali výpovědi a s problémem se obrátili i na Deník. Situaci nyní řeší vedení města společně se zástupci technických služeb a odborů.

Celodenní stávka akademiků filozofické fakulty, fakulty humanitních studií a evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy kvůli mzdám a finanční situaci vysokých škol.

Středula už není šéfem odborů. Rada odborových svazů svolala mimořádný sněm

Odborový předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula není předsedou této centrály. Rada ČKMOS v pondělí pověřila řízením centrály její místopředsedy Víta Samka a Radku Sokolovou, kteří přebírají pravomoci předsedy. Důvodem jsou pochybnosti kolem Středulova členství v odborech kvůli neplacení členských příspěvků. Situaci má vyřešit mimořádný sněm odborářů, který dnes rada ČMKOS svolala na 25. března. Bude volit nového šéfa odborů. Novinářům to po jednání rady řekli Středula a místopředseda ČMKOS Vít Samek. Středula dodal, že na sněmu bude znovu chtít získat předsednický post. O ten se naopak nechce ucházet předseda nejsilnějšího svazu KOVO Roman Ďurčo.

Protest odborů k Liberty Ostrava 22. 2. 2024

Odstřihne se Liberty od Tamehu? Pohltí jej? Kdy je to možné a jak s plným platem

Liberty Ostrava plánuje během několika týdnů návrat zhruba 1500 zaměstnanců do práce. Jak toho chce dosáhnout, když nadále dluží Tamehu za energie asi dvě miliardy korun, a ten proto neuvažuje o obnovení dodávek energií do huti? Liberty také zvažuje scénář, kdy by firmu ke svému fungování nepotřebovala. Je to reálné? A do kdy mají zaměstnanci jistotu, že dostanou mzdu v plné výši?

Demonstrace před Liberty Ostrava, 22. 2. 2024

VIDEO: Gupto, táhni! Na dva tisíce lidí demonstrovalo za práci v Liberty Ostrava

Před ostravskou novou hutí – Liberty bylo tentokrát zapovězené slovo – bylo bouřlivo. Odboráři zde na čtvrteční poledne svolali protest za zachování práce v huti a výroby oceli v Evropě vůbec. Protestovat – a nutno říct, že dost hlasitě – dorazilo odhadem na jeden až dva tisíce lidí. Jaký vzkaz vyslali?

Mezi nepedagogické pracovníky, kteří jsou pro každou školu nepostradatelní, patří například uklízečky.

Odbory se s vládou na penězích pro nepedagogy nedohodly. V rozpočtu chybí peníze

Školské odbory se dnes na jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS), ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) na penězích pro nepedagogy nedohodly. Na zaplacení 2000 nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství chybí zhruba 800 milionů korun. Vláda chce o navýšení rozpočtu jednat až v půli roku, řekl po jednání novinářům předseda školských odborů František Dobšík. Nechtěl komentovat, jak výsledek jednání ovlivní náladu ve školství a rozhodování odborů o případné stávce.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek se dohodl s lékaři. Platy vzrostou až o 15 tisíc, protest by měl skončit

Nabídka, se kterou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) souhlasila Česká lékařská komora (ČLK) i zdravotnické odbory, je růst výdělků lékařů o 5 až 15 tisíc korun měsíčně podle stupně vzdělání a u ostatních zaměstnanců nemocnic včetně nezdravotnických o pět procent. Řekl to po pondělním jednání. Finální dohodu chtějí zúčastněné strany podepsat v pátek, poté by měli lékaři odvolat protest a stáhnout výpovědi z přesčasové práce, kvůli kterým je od začátku prosince v různé míře omezený provoz nemocnic.

Česká národní banka v Praze.

Česká národní banka výrazně zeštíhluje svůj provoz

Česká národní banka se v roce 2023 zaměřila na racionalizaci. Po personálním auditu zadaným guvernérem Alešem Michlem zaniklo v ČNB k 30. listopadu letošního roku 5,1% pracovních pozic. Z 1516 v roce 2022 jejich počet klesl na 1439.

Protest odborů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku, 27. listopadu 2023, Malostranské náměstí, Praha.

Středulo, odstup. Akce odborů zneužila záměr učitelské stávky, tvrdí platforma

Spolek Učitelská platforma se ostře vymezil proti pondělní akci odborů v Praze, která podle něj původní záměr učitelské stávky zneužila a spojila s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit. Spolek to uvedl na sociální síti X. To, že odbory neinformovaly o tom, kdo bude na demonstraci vystupovat, považuje předsedkyně Učitelské platformy a učitelka gymnázia v Litoměřicích Petra Mazancová za skandální. Podle jejího názoru by měl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula odstoupit. Řekla to ČTK.

Takto vypadá výroba tkanin ve firmě Nová Mosilana v Černovicích

Protest v textilce Nová Mosilana. Dochází nám trpělivost, vzkázali zaměstnanci

/VIDEO/ Vládo, dochází nám trpělivost! Takové heslo zaznělo v pondělí po poledni při protestu uvnitř textilky Nová Mosilana v brněnských Černovicích. Tamní zaměstnanci protestovali proti krokům vlády a podobě konsolidačního balíčku, který má platit od nového roku. Zapojili se tím do celorepublikového Dne protestů, který na pondělí vyhlásily odbory napříč profesemi.

Zaměstnanci kvasinské automobilky se v pondělí po poledni připojili k výstražné stávce odborů společnosti Škoda Auto a jednu hodinu nepracovali.

VIDEO: V Kvasinách se zastavila výroba, odbory brojí proti nižším benefitům

Zaměstnanci kvasinské automobilky se v pondělí po poledni připojili k výstražné stávce odborů společnosti Škoda Auto a jednu hodinu nepracovali. Výroba se tak kvůli dvou směnám zastavila na dvě hodiny. Na protestním shromáždění na parkovišti před branami fabriky se sešly desítky lidí, ovšem symbolicky neodpracovanou hodinou se k ní připojily celé směny.

Do stávky se kromě mateřských, základních i středních škol na Jičínsku zapojila také přibližně čtvrtina zaměstnanců Městského úřadu v Jičíně. Stávkovali od 12 do 13 hodin, nepřítomnost vykázali jako neplacené volno.

VIDEO: Vidím naději na zlepšení, říká ředitel stávkujícího Lepařova gymnázia

Do pondělní stávky se zapojila většina škol nejen na Jičínsku. Kromě mateřinek a základních škol stávkovaly také některé střední školy. Všichni zaměstnanci zůstali v pondělí doma "na překážkách" například na jičínském Lepařově gymnáziu. Kvůli provozním důvodům do práce přesto přišel ředitel školy Miloš Chlumský.

Protestní shromáždění stávkujících zaměstnanců společnosti Vítkovice Steel, 27. listopadu 2023, Ostrava.

Odboráři z Ostravska se zlobí: Fiala nás urazil, je to nebezpečný člověk

Plánované zvýšení cen energií, podle zástupců průmyslových firem likvidační, přijatelný důchodový systém pro pracující v těžkém průmyslu a nucené krácení benefitů. To byla hlavní témata a důvody protestních akcí, k nimž se spolu s pedagogy odhodlali také odborářů z průmyslových podniků.

Zástupci odborářů a studentů v čele s předsedou školských odborů Františkem Dobšíkem na pondělní tiskové konferenci v Praze

Ve střehu budeme i po stávce. Nechceme vyhrožovat, ale dohodnout se, řekl Dobšík

Do pondělní stávky se připojilo 7 213 škol, což je 74 procent z jejich celkového počtu. Zapojily se mateřské, základní, střední školy i školní jídelny. Někde přerušili provoz, jinde ho omezili. Zástupci mnoha dalších škol, které se přímo k protestu nepřipojily, vydali petice, kde ji podporují. Novinářům to v pondělí sdělili odboráři. Předseda školských odborů František Dobšík řekl, že po stávce budou s vládou nadále jednat, neboť jim jde o výsledek.

Premiér Petr Fiala

Vláda neustoupí od snahy ozdravit veřejné finance, řekl Fiala ke stávce učitelů

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) nemůže pod tlakem ustoupit od snahy o ozdravení veřejných financí. „Ustoupili bychom od dobré budoucnosti,“ řekl premiér v Brně v den stávky ve školství a dalších odborářských protestů. Vláda voličům slíbila, že dá dohromady veřejné finance, a schválený ozdravný balíček a připravovaná důchodová reforma jsou tak podle premiéra nezbytné kroky. Fiala kritizoval odbory, vláda s nimi podle premiéra dlouhodobě jedná, sociální dialog by mohl fungovat dobře. Zájem domluvit se by ale musely mít obě strany, uvedl na adresu odborů.

Prázdná třída. Ilustrační foto.

Stávka ve školách. Podívejte se, jaké školy v Praze se k ní připojí

Celodenní stávky mateřských, základních a středních školy se podle odhadů odborů zúčastní 74%  škol. Každá si ale může určit jiný způsob, některé se zapojí úplně a budou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném provozu. Přinášíme mapu škol, které se do stávky připojily.

Krumlovští stávkující studenti a učitelé vyrazili na protestní pochod proti vládním škrtům ve školství.

Den protestů 2023: Obří stávky se účastnila většina škol, také firmy i úřady

V Česku proběhla celodenní výstražná stávka základních, středních a mateřských škol, podle odhadu odborů se do ní zapojilo 7213 škol. Některé zůstaly zavřené, jiné fungovaly v omezeném režimu. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se v neděli večer omluvil rodičům, že se oni a jejich děti stali rukojmími ve sporu mezi vládou, odbory a stávkujícími. Žádná z možných změn ve školství podle něj nepovede ke zhoršení kvality vzdělávání, cílem je zajistit dlouhodobě udržitelné personální obsazení.

Ministr školství Mikuláš Bek

Bek se omluvil rodičům žáků. Budeme hledat další peníze na školství, slíbil

V pondělí zažije Česko jednu z největších protestních akcí za posledních třicet let. Až sedmdesát procent škol se zapojí do stávky. Důvodem je podle stávkujících učitelů požadavek na zvyšování platů pro nepedagogické pracovníky na důstojnou úroveň, ale také reálná hrozba omezení výuky. Některé školy budou totiž muset kvůli nižším dotacím od státu osekat odborné hodiny, ale také propouštět. Podle ministra školství Mikuláše Beka tomu tak není.

Stávka. Ilustrační foto.

Nejen učitelé. Na Vysočině budou v pondělí stávkovat i další profese

K více než stovce zavřených škol se v pondělí na Vysočině přidají i firmy z mnoha oborů. Budou mezi nimi i největší strojírenské nebo dřevozpracující podniky v kraji. Připojí se tak ke Dni protestů, který na pondělí 27. listopadu vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů.

Ilustrační foto.

Většina budějovických základních a mateřských škol se v pondělí chystá do stávky

Pečlivě sledovat web školy nebo sdělení rodičům musejí v posledních dnech všichni, jejichž děti jsou školou povinné. I ti, kteří mají ratolesti na středních školách. V pondělí se totiž chystá jednodenní stávka školských odborů, do níž se v Budějovicích zapojí velká část mateřinek a základek. Mapu zapojených škol po celé ČR si můžete prohlédnout pod článkem.

Stávka škol. Ilustrační foto

Velká část škol na Svitavsku bude v pondělí zavřená. Co si o stávce myslíte vy?

/SEZNAM STÁVKUJÍCÍCH ŠKOL, ČTENÁŘSKÁ ANKETA/ „Situace je vážná, stávkovat musíme,“ shodli se učitelé ze Svitavska. K pondělí stávce se v regionu připojí desítky zdejších škol. Ředitelé upozornili, že nejde o jejich platy, ale o kvalitu vzdělávání dětí. Stávkovat budou i kuchařky a školníci. Co si myslíte o stávce vy? Hlasujte v anketě.

Podle aktuálních odhadů odborů se do pondělní stávky zapojí přes 60 procent základních, středních i mateřských škol v Česku. Ilustrační snímek

Největší protest. Do stávky se zapojí 70 procent českých škol, tvrdí odbory

Do pondělní stávky se podle aktuálních odhadů odborů zapojí téměř 70 procent základních, středních i mateřských škol v Česku. ČTK to řekla mluvčí školských odborů Jana Kašparová. Školy se do stávky zapojí v různé míře, některé budou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném provozu. Další školy podle Kašparové stávku podporují. Školské odbory vyhlásily celodenní výstražnou stávku základních, středních a mateřských škol na pondělí 27. listopadu.

Prázdná třída. Ilustrační foto.

Stávka ve školách a školkách na Blanensku: mapa ukazuje, kde se dnes zapojí

/SEZNAM STÁVKUJÍCÍCH ŠKOL/ Zavřeno. Stávkujeme. Tak to v pondělí bude podle všeho vypadat ve značné části základních škol a mateřských škol na Blanensku. Připojí se k celorepublikovému protestu, který ohlásili zástupci školských odborů kvůli chystaným vládním škrtům v rozpočtu na příští rok. Nabízíme vám přehlednou mapu, která napoví, které školy se v pondělí do stávky zapojí.

Jednání Mikuláše Beka se školskými odbory ztroskotala a pondělní stávka škol je v zásadě jasná. Ilustrační snímek

Jednání s odbory selhala. Stávka škol je jistá, přiznal ministr Bek

Ministr školství Mikuláš Bek vystoupil ve středu před starosty z různých koutů Česka. Celostátní konferenci Sdružení místních samospráv České republiky ve Zlíně dal přednost před jednáním vlády. Netajil se tím. Vzápětí přiznal, že jednání se školskými odbory ztroskotala a pondělní stávka škol je v zásadě jasná. „Ukazuje se, že školské odbory jsou v tomto dohodnuté s dalšími odborovými svazy, které se přidávají,“ konstatoval.

Automobilka Škoda Auto. Ilustrační foto.

Škoda Auto chystá na pondělí velký protest. Na dvě hodiny zastaví výrobu

Automobilka Škoda Auto bude v reakci na kroky české vlády stávkovat. V pondělí 27. listopadu na dvě hodiny zastaví výrobu ve všech závodech. Připraven je také happening, kterého se mají zúčastnit tisíce lidí. Novinářům to na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů ve středu potvrdili předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík.

Na pondělí 27. listopadu se chystá masivní celodenní stávka ve školství.

Stávka škol v okrese Louny. Většina z nich zavře, děti zůstanou doma

Celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol naplánovaná na 27. listopadu nabírá konkrétních obrysů. Kolik z nich se zapojí a které přesně to budou, se neustále vyvíjí, seznamy se stále doplňují. V okrese Louny jich bude většina. Řada škol už rodičům oznámila, že zůstanou v pondělí zavřené.

Ilustrační foto.

Stávkovat budou školky i školy na Liberecku. Je mezi nimi i ta vaše?

Školské odbory plánují na pondělí 27. listopadu stávkovou pohotovost a na děti školou povinné tak v řadě případů čeká prodloužený víkend. A zatímco některé školy zavřou úplně, jinde proběhne výuka v klasickém režimu i navzdory tomu, že místní zaměstnanci s důvody stávky souhlasí.

Josef Středula

Stávku už nic neodvrátí, uvedl Středula. Zapojí se do ní přes sto tisíc odborářů

Do stávky v pondělí 27. listopadu proti krokům vlády se zapojí víc než polovina členů odborů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zúčastnit se mají odboráři z desítky svazů. Na tiskové konferenci po úterním sněmu ČMKOS v Praze to řekl předseda centrály Josef Středula. ČMKOS zastřešuje na 270 tisíc odborářů z 31 svazů. Podle Středuly stávku teď už nic neodvrátí. Plánují se do ní zapojit i dopravní odbory. Doprava by se mohla přerušit v části jižních Čech od půlnoci do poledne, uvedl předák.

Celodenní stávka akademiků kvůli mzdám a finanční situaci vysokých škol. Ilustrační snímek

Stávka učitelů bude masivní. Podpoří ji nejméně polovina škol, vznikla i petice

Školou povinné děti příští týden možná čeká prodloužený víkend. Na pondělí 27. listopadu plánují školské odbory stávkovou pohotovost a odezva je podle nich velká. Krok má podporu ve školách napříč všemi kraji i od profesních organizací. Kromě toho učitelé přidávají své podpisy také pod novou petici proti škrtům. Za posledních dvacet let stávkovali pětkrát, protestů ale mohlo být, kdyby nedošlo na domluvu s politiky, mnohem více. Ministr školství se s odbory setká ještě v úterý.

Ilustrační foto

Které školy na Kutnohorsku budou stávkovat? Jasno bude až za několik dní

/STÁVKA UČITELŮ/ Školské odbory vyhlásily na pondělí 27. listopadu celodenní výstražnou stávku. Některé školy tak mohou v tento den zůstat zavřené, jiné stávku podpoří třeba jen symbolicky. Jestli se do stávky zapojí i personál mateřských, základních a středních škol na Kutnohorsku bude ale zřejmé až v průběhu příštího týdne.