Kreativ

ŠTÍTEK: odbory

Hostinec Občanské záložny (též Prostřední šenk, nebo Snaha), r. 1920

Knihovna slaví 100 let: Vzdělávací spolek Snaha – kolébka vsetínské kultury

Vstoupili jsme do nového roku 2021, ve kterém si od ledna až do prosince bude Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně připomínat své úžasné jubileum, výročí 100 let od svého založení. Ve spolupráci s knihovnou vám v rubrice Čtenář reportér budeme přinášet zajímavé články, které vám dají nahlédnout do její bohaté historie. 

Ilustrační foto

Dojednáno. V Baťovce a Continentalu si zaměstnanci polepší

Skvělá zpráva přichází na konci roku ze dvou firem, které patří mezi největší zaměstnavatele ve Zlínském kraji. V otrokovické firmě Continetal a zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati (KNTB) podepsalo jejich vedení s odbory kolektivní smlouvy. V případě společnosti Continental jde o dodatek ke kolektivní smlouvě pro příští rok, v KNTB byla smlouva podepsána dokonce pro následující dva roky.

Drobní podnikatelé protestovali 1. prosince 2020 proti opatřením vlády. Předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Šéf Podnikatelských odborů Bábek: Vláda nic neotevřela. To museli udělat lidé

Podnikatel Radomil Bábek založil před necelými čtyřmi roky Unii podnikatelských a živnostenských spolků. Nezisková organizace hájí zájmy menších firem a živnostníků. Minulý týden Bábek svolal manifestaci, při které se neúspěšně pokusil vládě předat výzvu s kritikou postupu při řešení koronavirové epidemie a s konkrétními požadavky. Mezi nimi figuruje i návrh na masivní podporu drobných podnikatelů a na druhou stranu podstatné zredukování úřadů i úředníků. „Nevím, jestli mně nedojde natolik trpělivost a nepůjdu do politiky. Ale strašně se mi tam nechce,“ svěřil se Bábek.

Tramvaj v Praze. Ilustrační foto.

Dodatek podepsán. Zaměstnanci dopravního podniku dostanou více peněz

Zaměstnancům pražského dopravního podniku (DPP) se od 1. ledna zvýší mzda. Vedení firmy se s odbory domluvilo na dodatku ke kolektivní smlouvě, který zajistí navýšení mzdových tarifů u všech zaměstnanců o 2,2 procenta. Dnes to sdělila mluvčí podniku Aneta Řehková. Průměrná mzda v DPP je 44 326 korun měsíčně. Podnik je největší městskou firmou, zaměstnává téměř 11 tisíc lidí. Na starosti má provoz MHD.

Drobní podnikatelé protestovali 1. prosince 2020 proti opatřením vlády. Předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Šéf Podnikatelských odborů Bábek: Vláda nic neotevřela. To museli udělat lidé

/ROZHOVOR/ Podnikatel Radomil Bábek založil před necelými čtyřmi roky Unii podnikatelských a živnostenských spolků. Nezisková organizace hájí zájmy menších firem a živnostníků. Minulý týden Bábek svolal manifestaci, při které se neúspěšně pokusil vládě předat výzvu s kritikou postupu při řešení koronavirové epidemie a s konkrétními požadavky. Mezi nimi figuruje i návrh na masivní podporu drobných podnikatelů a na druhou stranu podstatné zredukování úřadů i úředníků. „Nevím, jestli mně nedojde natolik trpělivost a nepůjdu do politiky. Ale strašně se mi tam nechce,“ svěřil se Bábek.

Elektrárna Třebovice provozována Veolia Energie ČR. Ilustrační foto.

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie vzrostou mzdy

Veolia Energie ČR je jednou z prvních firem v České republice, kde už mají jasno o růstu platů pro příští rok. Zástupci vedení a odborových organizací společnosti podepsali dodatek ke Kolektivní smlouvě, který řeší nárůst mezd v příštím roce a sociální program na následující čtyři roky. Od ledna zaměstnancům vzrostou mzdy v průměru o 3,5 procenta.

Česká pošta. Ilustrační snímek

Pošta k březnu propustí až 1500 lidí. Hamáček chce vysvětlení

Česká pošta plánuje k 1. březnu příštího roku zrušit 2371 pracovních míst. Znamená to propuštění zhruba 1500 lidí, protože část pozic je neobsazených. Propuštěným zaměstnancům nabídne rekvalifikaci. ČTK to dnes řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Státní podnik zaměstnává téměř 29 tisíc lidí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na twitteru uvedl, že bude chtít k plánu vysvětlení a ve čtvrtek bude jednat s generálním ředitelem pošty Romanem Knapem i zástupci odborů.

Zatím konečná pro rychlostní silnici.

Netopýři „přibrzdili“ sousedy

Linec – O posunutí zahájení dostavby posledního úseku rakouské rychlostní silnice S10 k české hranici až na rok 2023 náš web informoval.

OKD Důl Darkov, 2. května 2020 v Karviné.

Budoucnost regionu? Většina těch, kdo odejdou z OKD, si pohorší

/ROZHOVOR/ Důlní firmu mají opustit skoro dva tisíce lidí. Část z nich ale může do předčasného důchodu. Největší šanci sehnat novou práci mají svářeči, zámečníci či elektrikáři. „Většina těch, kdo odejdou z OKD, si pohorší“ říká předseda odborové organizace OKD Jiří Waloszek.

Ministr školství Robert Plaga

Platy učitelů vzrostou. Ministr Plaga se dohodl s odbory na navýšení

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se dnes dohodl se zástupci školských odborů a zaměstnavateli na růstu platů učitelů pro příští rok o devět procent. Navýšení by tak mělo odpovídat tomu, na čem se Plaga domluvil loni s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Plaga a šéf školských odborů František Dobšík to řekli novinářům po dnešním jednání školské tripartity. O přesném rozdělení peněz do základu a nadtarifů se podle nich ještě bude jednat. Nepedagogům by se výdělky měly zvednout o nejméně sedm procent.

Žák v roušce 1. třídy ZŠ Komenského ve Světlé nad Sázavou si utírá ruce na toaletě do papírové utěrky (na snímku z 25. května 2020)

Pravidla pro školy? Chaos, říká opozice. Odbory chtějí přesnější manuál

Opozice v souvislosti s opatřeními proti epidemii koronaviru ve školách, která dnes představilo ministerstvo školství, mluví o chaosu či improvizaci. Upozorňuje na to, že některá opatření budou obtížně realizovatelná. Ministerstvo podle opozičních stran také přeneslo značnou část odpovědnosti na ředitele škol, pro které bude naplnění pravidel náročné. Manuál pro školy měl být podle odborů v doporučeních přesnější.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a ředitel krajského úřadu Jiří Holub.

Podíl na přeplácení úředníků středočeská hejtmanka odmítá

Volání po zveřejnění jmen i zásluh nejlépe odměňovaných zaměstnanců středočeského krajského úřadu, jehož vlna se vzedmula před týdnem poté, co se údajnému přeplácení vybraného kroužku pracovníků krajského úřadu věnoval článek na serveru Seznam Zprávy, odmítla v pondělí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Ve středu 12. srpna se setkali v Jindřichově Hradci první místopředseda českých policejních odborů Milan Synek a předseda slovenských policejních odborů Pavel Paračka.

V Jindřichově Hradci se setkali zástupci policejních odborů

Ve středu 12. srpna se uskutečnilo v Jindřichově Hradci setkání prvního místopředsedy českých policejních odborů a Jindřichohradečáka Milana Synka a předsedy slovenských policejních odborů Pavla Paračky, které předcházelo plánovanému setkání předsednictev obou organizací v příštím měsíci.

Změn v názvech dostály hned dva odbory hustopečského městského úřadu. Ze správního odboru se stal odbor správních činností a z odboru dopravy je nově odbor přestupků a dopravních činností.

Nárůst agendy u přestupků? V Hustopečích zareagovali změnami u odborů

Na lidi, kteří si od prvního srpna přijdou vyřídit své záležitosti do budovy hustopečského městského úřadu, čekají nově hned dvě změny. Je jimi přejmenování dvou odborů. Ze správního odboru se stal odbor správních činností. Z odboru dopravy pak nově odbor přestupků a dopravních činností.

Policisté zasahovali desátého srpna na radnici Brna-středu. Zavřený byl investiční, ekonomický, bytový odbor a odbor správy majetku.

Policisté vyšetřují majetkové machinace na Brně-středu. Razie skončila brzy ráno

Od pondělního dopoledne zasahovali na radnici Brna-středu policisté. Zásah se týkal čtyř odborů radnice, ty byly pro veřejnost uzavřené. Na ostatních odborech lidé záležitosti vyřídili. Policejní zásah se údajně týká prověřování vysoce postavených brněnských politiků ODS kvůli podezření z majetkových machinací. Skončil v úterý před čtvrtou hodinou ráno.

Škoda Auto. Ilustrační foto.

Jaroslav Povšík: Až se rozzlobíme, zastavíme pásy

Rozčílení. To je pocit, který aktuálně sužuje Odbory Kovo v souvislosti se změnou ve vedení Škoda Auto. „Jsme naštvaní, hra o trůny je více než zákazník a výroba,“ okomentoval pro Deník předseda odborů Kovo Jaroslav Povšík situaci směrem k dění v německém managementu.

Škoda Auto. Ilustrační foto.

Změna ve vedení Škody: Až se rozzlobíme, zastavíme pásy, říká odborář

Rozčílení. To je pocit, který aktuálně sužuje Odbory Kovo v souvislosti se změnou ve vedení Škoda Auto, hlavně pak s odchodem Bernharda Maiera. Předseda představenstva odborů Jaroslav Povšík nevylučuje, že by dělníci mohli klidně zastavit výrobu. „Jsme naštvaní, hra o trůny je více než zákazník a výroba,“ okomentoval pro Deník situaci směrem k dění v německém managementu.

Hejtman Ivo Vondrák v roušce.

Koronavir na Karvinsku: Hejtmanovi vadí nedisciplinovanost, horníkům populismus

Bezmála 3500 zaměstnanců karvinských dolů ČSM Sever a ČSM Jih bylo od pátku do pondělí otestováno na koronavirus, který způsobuje nemoc covid-19. Nejméně 15 procent testovaných je pozitivních. Hornické odbory reagují na slova politiků: Odmítáme štvavou kampaň proti horníkům! „Karviné dochází trpělivost, chybí akutní lůžka i zdravotníci, utlumte konečně provoz v dolech,“ přidává se lídryně Pirátů Zuzana Klusová. 

Hejtman Ivo Vondrák v roušce.

Koronavir na Karvinsku: Hejtmanovi vadí nekázeň, horníkům populismus

Bezmála 3500 zaměstnanců karvinských dolů ČSM Sever a ČSM Jih bylo od pátku do pondělí otestováno na koronavirus, který způsobuje nemoc covid-19. Nejméně 17 procent testovaných je pozitivních. Hornické odbory reagují na slova politiků: Odmítáme štvavou kampaň proti horníkům! „Karviné dochází trpělivost, chybí akutní lůžka i zdravotníci, utlumte konečně provoz v dolech,“ přidává se lídryně Pirátů Zuzana Klusová. 

Ilustrační foto.

Záchranářka si postěžovala a čelí vyšetřování. Odboru pro terorismus

Kriminalisté z odboru extrémismu a terorismu pražské policie se zabývají stesky nad stavem zásob ochranných prostředků proti koronaviru, jež v březnu na počátku koronavirové krize vyjádřila v otevřeném dopise vedení Středočeského kraje záchranářka ze Zdib na Praze-východ Veronika Brožová; následně její vyjádření publikoval server Náš region.

Ilustrační foto.

Záchranářka si postěžovala a čelí vyšetřování. Odboru pro terorismus

Kriminalisté z odboru extrémismu a terorismu pražské policie se zabývají stesky nad stavem zásob ochranných prostředků proti koronaviru, jež v březnu na počátku koronavirové krize vyjádřila v otevřeném dopise vedení Středočeského kraje záchranářka ze Zdib na Praze-východ Veronika Brožová; následně její vyjádření publikoval server Náš region.

Ilustrační foto.

Záchranářka si postěžovala a čelí vyšetřování. Odboru pro terorismus

Kriminalisté z odboru extrémismu a terorismu pražské policie se zabývají stesky nad stavem zásob ochranných prostředků proti koronaviru, jež v březnu na počátku koronavirové krize vyjádřila v otevřeném dopise vedení Středočeského kraje záchranářka ze Zdib na Praze-východ Veronika Brožová; následně její vyjádření publikoval server Náš region.

Reorganizace bude k ničemu, když se kvalita práce nezmění

Ústí bude zeštíhlovat administrativu, škrtat čtyři odbory, slučovat oddělení, krátit investice. Prostě šetřit. Počítá, že zruší deset údajně nepotřebných pracovních míst a zároveň čtyři úředníky přesune na přestupky, kde se budou věnovat tunelům a dálnici D8. To prý zefektivní vybírání pokut za přestupky.

Ilustrační foto.

Petice žádá odvolání ředitelky základní umělecké školy

"Žádáme, aby se důkladně prošetřilo, proč vedení školy propustilo kvalitního pedagoga Lukáše Luskače a jeho práci nahradila neadekvátní náhradní výuka. Žádáme okamžité odvolání Vladimíry Kočí z funkce ředitelky školy." To jsou jen dva z mnoha požadavků, které podepsalo sto třicet lidí v elektronické petici za odvolání ředitelky ZUŠky v Moravském Krumlově.  

V Dole Darkov začali hygienici v pondělí s plošným testováním všech zaměstnanců.

Plošné testování v Dole Darkov: počet nakažených raketově roste

Plošné testy na nemoc covid-19 na Dole Darkov, se kterými v pondělí začali hygienici na Karvinsku, odhalily již 82 nakažených zaměstnanců. Všichni zaměstnanci pracují v Dole Darkov na Karvinsku. Onemocnění covid-19 se prokázalo také u jednoho z dobrovolných hasičů, který zasahoval u pondělního tragického požáru v Havířově.

Ilustrační foto.

Slučování odborů na blanenské radnici budí nelibost opozice

Zásadní organizační změnu struktury městského úřadu připravilo vedení blanenské radnice. Chce na návrh tajemníka sloučit do jediného superodboru hned čtyři odbory: investičního a územního rozvoje, komunální údržby, kanceláře tajemníka a školství, kultury, mládeže a tělovýchovy.

Pracovník v automobilce Škoda

Provoz ve Škodovce najel hladce. Automobilka je nekuřácká

Škoda Auto funguje již druhý týden. Podle odborů byl nájezd automobilky po neplánované odstávce způsobené koronavirem klidný a všichni jej dobře zvládli. Továrna se navíc po mnoha diskuzích proměnila v nekuřácké pracoviště, což patří mezi hygienická opatření.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně

Vedení zlínské KNTB ustoupilo odborům

Do konce dubna by mohlo vedení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně podepsat s odbory nemocnice kolektivní smlouvu. V úterý o tom informoval hejtman Jiří Čunek na tiskové konferenci. "Snad se to podaří, mám takové zprávy," uvedl hejtman.

Ilustrační foto.

Liberty Ostrava: odstávka peci číslo 2? Co na to řekl odborářům Babiš?

Vedení společnosti Liberty Ostrava z důvodů koronavirové pandemie oznámilo, že dočasně odstaví vysokou pec číslo 2 a sníží do konce srpna výrobu surového železa o 20 procent. Odborové organizace v reakci vydaly prohlášení, že s několikaměsíční odstávkou jedné vysoké pece zásadně nesouhlasí a požádaly o pomoc i premiéra Andreje Babiše.

Ilustrační foto.

Liberty Ostrava odstaví pec číslo dva. Odboráři požádali o pomoc Babiše

Vedení společnosti Liberty Ostrava z důvodů koronavirové pandemie oznámilo, že dočasně odstaví vysokou pec číslo 2 a sníží do konce srpna výrobu surového železa o 20 procent. Odborové organizace v reakci vydaly prohlášení, že s několikaměsíční odstávkou jedné vysoké pece zásadně nesouhlasí a požádaly o pomoc i premiéra Andreje Babiše. Opatření bude mít dopad přibližně na 400 zaměstnanců, což je podle firmy méně než sedm procent. Huť je využije v jiných provozech, část pracovníků ale zůstane doma.¨