Kreativ

ŠTÍTEK: odbory

Ilustrační foto

Které školy na Kutnohorsku budou stávkovat? Jasno bude až za několik dní

/STÁVKA UČITELŮ/ Školské odbory vyhlásily na pondělí 27. listopadu celodenní výstražnou stávku. Některé školy tak mohou v tento den zůstat zavřené, jiné stávku podpoří třeba jen symbolicky. Jestli se do stávky zapojí i personál mateřských, základních a středních škol na Kutnohorsku bude ale zřejmé až v průběhu příštího týdne.

Stávka vysokých škol v Praze. Ilustrační snímek

Stávka učitelů se blíží: Které školy a kdy se zapojí, o čem se jedná, co se žáky

Českomoravská konfederace odborových svazů vyhlásila na 27. listopadu Den protestů. Připojí se k ní výstražnou stávkou také školské odbory. Usilují o větší přísun peněz do školství pro příští rok a chtějí otevřít na toto téma ještě jednou debatu s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Deník shrnul nejdůležitější fakta.

Ilustrační foto.

Školy ze Znojemska stávku na konci listopadu zvažují. Jasno budou mít v pátek

Ke dni protestů, který naplánovaly odbory na sedmadvacátého listopadu, se připojí i ty školské. Hlavním důvodem jsou škrty v penězích pro školníky, kuchařky a další nepedagogické pracovníky na příští rok. Konkrétní podobu stávky řeší ředitelé a předsedové stávkových výborů přímo ve školách. Deník zjišťoval, které školy ze Znojma a okolí se ke stávce připojí.

Ilustrační foto.

Stávka proti škrtům ve školství míří i do škol na Hodonínsku

Zabránit škrtům ve školství a nepřipustit, aby se platy nepedagogických pracovníků a také kantorů v příštím roce snížily. To jsou jen některé z požadavků školských odborů, kvůli kterým plánují na pondělí sedmadvacátého listopadu výstražnou jednodenní stávku. Nabízíme vám přehlednou mapu, která napoví, které školy se v pondělí do stávky zapojí.

Ilustrační foto.

Stávka učitelů: v Brně a okolí se zapojí desítky škol, některé zatím váhají

Zapojit se do stávky nebo ne? Takovou otázku teď řeší ředitelé škol z Brna a okolí. Školské odbory totiž v úterý večer rozhodly, že na pondělí 27. listopadu vyhlásí celodenní výstražnou stávku. Zapojí se základní, střední i mateřské školy. Jestli si mají rodiče na poslední listopadové pondělí shánět hlídání svých dětí, rozhodne většina škol v následujících dnech. Nabízíme vám přehlednou mapu, která napoví, které školy se v pondělí do stávky zapojí.

Ilustrační foto.

Stávka? Ano! Postavíme se za kuchařky i uklízečky, vzkazují učitelé z Břeclavska

Školské odbory vyhlásily na pondělí sedmadvacátého listopadu celodenní výstražnou stávku. Zda se do ní zapojí i personál základních, středních a mateřských škol na Břeclavsku, bude jasné zřejmě až v pátek. Učitelé, které Deník oslovil, byli pro. Chtějí zabojovat za lepší podmínky pro nepedagogické pracovníky. Těch se totiž vládní škrty dotknou nejvíce. Nabízíme vám přehlednou mapu, která napoví, které školy se v pondělí do stávky zapojí.

Ilustrační foto

Plánovaná stávka učitelů. Školy na Žďársku své zapojení teprve zvažují

Školské odbory v úterý ohlásily plánovanou stávku učitelů na 27. listopadu. Do stávky se mají zapojit mateřské, základní i střední školy. Původně se mělo jednat o hodinovou stávku, ale nakonec se zástupci školských odborů rozhodli pro celodenní stávku. Jak tato stávka ovlivní školy na Žďársku se pokusili dnes zjistit redaktoři Deníku.

Ilustrační foto.

Stávka učitelů: na Havlíčkobrodsku školy zatím s rozhodnutím váhají

Školské odbory se tento týden rozhodly, že 27. listopadu se uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by podle nich nebyla dostatečná.  Na Vysočině to zatím na bouřlivý protest nevypadá. Na Havlíčkobrodsku se školy o celodenním přerušení výuky dosud jasně nerozhodly. Někteří ředitelé dokonce vzkázali, že u nich ve škole se stávkovat nebude, protože rodiče nejsou rukojmí.

Ilustrační foto.

Krize v Liberty Ostrava: firmy volají po platbách, odbory po schůzce s majitelem

/FOTOGALERIE/ Huť Liberty Ostrava rozeslala svým dodavatelům a partnerům dopis, kde vysvětluje svou tíživou situaci. Firmy však chtějí své peníze, některé už huti určily lhůtu, po níž začnou situaci řešit právní cestou. Odbory se mezitím marně dožadují schůzky s majitelem Guptou, pravidelně se scházejí pouze s prostředníky. Na SOS volání dosud nereagovala ani vláda. Kdy se znovu rozjede vysoká pec?

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Odbory kritizují Jurečku: O platech nejedná, schůzku nesvolal. Ministr to odmítá

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který má v gesci odměňování ve veřejné sféře, podle odborů se zástupci zaměstnanců nejedná. Nesvolal schůzku, kterou sliboval na říjen, uvedl na tiskové konferenci předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář. Jde podle něj o porušení sociálního dialogu, premiéra Petra Fialu (ODS) proto vyzval k nápravě. Nečinnost ze strany Jurečky lze podle Bednáře vnímat „i jako konec smíru“. Předsedové stran vládní koalice se s odbory setkají 7. listopadu, uvedl po kritice Jurečka na sociální síti X. Odbory podle něj neříkají pravdu, když tvrdí, že s nimi nejedná.

Učitel. Ilustrační snímek

Jsme před stávkou, varují školské odbory. V rozpočtu podle nich chybí miliardy

Školské odbory mluví o možné stávce kvůli podle nich nedostatečnému rozpočtu na regionální školství na příští rok. Jde zejména o výdělky nepedagogických pracovníků. Místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová novinářům řekla, že svaz vyzval k aktivizaci stávkových výborů, podrobnosti k případné stávce zatím ale známy nejsou.

Liberty Ostrava. Ilustrační foto.

TÉMA DENÍKU: Co se děje v huti Liberty Ostrava? Mám vážné obavy, varuje expert

Nejprve na podzim kvůli špatné situaci na trhu odstavili vysokopecní koksárenskou baterii 11, v pondělí pak kunčická huť Liberty Ostrava dočasně zastavila také provoz své poslední vysoké pece č. 3. Údajně dočasně a chce ji znovu rozjet. Právě před takovým postupem varuje bývalý šéf Třineckých železáren. Co vedení ostravské huti chystá a jak na problémy v hutích nahlíží vedení Moravskoslezského kraje a města Ostravy?

VOP CZ, Šenov u Nového Jičína. Ilustrační foto.

Ministerstvo obrany zahájilo kontrolu ve státním podniku VOP CZ v Šenově

Ministerstvo obrany (MO) zahájilo kontrolu ve státním podniku VOP CZ a v brzké době ho jeho zástupci navštíví. ČTK to řekla Simona Cigánková z tiskového oddělení MO. Situací v podniku se zabývá i Vojenská policie (VP). Ředitel VOP CZ Marek Špok dnes sdělil ČTK, že se na Vojenskou policii obrátil kvůli snaze destabilizovat podnik šířením nepravdivých a zkreslených informací. VOP CZ v Šenově u Nového Jičína se zabývá opravami vojenské techniky či strojírenskou výrobou pro armádu i civilní sektor. Má zhruba 600 zaměstnanců.

Firma Motorpal vyrábí vstřikovací zařízení pro motory. Na Vysočině zaměstnává tisíc sto lidí. Ilustrační foto.

Motorpal chce přesunout výrobu z Batelova, odbory jsou ve stávkové pohotovosti

Strojírenská společnost Motorpal chce postupně přestěhovat výrobu ze závodu v Batelově do volných prostor v Jihlavě. Firma uvedla, že přesun chystá z ekonomických důvodů, všem sto třiceti zaměstnancům batelovského závodu nabízí uplatnění v Jihlavě. Na dotaz to uvedl mediální zástupce společnosti Karel Samec. Odborová organizace v batelovském závodě je ve stávkové pohotovosti. V prohlášení uvedla, že zaměstnanci se stěhováním zásadně nesouhlasí.

Jihočeské vedení Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR. Uprostřed místopředseda republikového vedení odborů Lubomír Francl.

Jihočeské zdravotnické odbory odmítly přesčasy a chystají stížnost

Konzultaci s právníky a případnou stížnost na Evropskou komisi chystají jihočeské zdravotnické odbory. Oznámili to jejich zástupci ve čtvrtek po jednání v Českých Budějovicích. Ve svém obsáhlém stanovisku zkritizovali odboráři nejen nové ustanovení zákona, které navyšuje možné přesčasy, ale dlouhodobě špatnou personální situaci ve zdravotnictví.

Stávka hollywoodských scenáristů může ovlivnit desítky filmů, seriálů i talk show. Ilustrační snímek

Hollywoodští herci se přidali ke stávce scenáristů. Studia jsou zcela ochromená

Vedení odborového svazu amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) se rozhodlo zahájit stávku poté, co se vyjednavači odborů nedohodli se studii na nové kolektivní smlouvě. Informují o tom americká média, podle nichž krok prakticky znamená ochromení hollywoodského zábavního průmyslu. Herci se totiž přidávají ke scenáristům, kteří stávkují kvůli sporům o platy a pracovní podmínky už přes dva měsíce. Odbory scénáristů WGA protest herců podpořily.

Kroměřížská radnice. Ilustrační foto

Městský úřad v Kroměříži ruší některé odbory. Ušetří na platech vedoucích

Kroměřížští radní schválili organizační změny, které povedou ke snížení počtu odborů na městském úřadě ze stávajících čtrnácti na dvanáct. Od 1. září se ruší odbory právní, regionálního rozvoje a Útvar tajemníka. Z odboru Stavební úřad byla jinam přesunuta dvě oddělení a nově vznikne odbor kultury, cestovního ruchu a památkové péče. Úřad tak od září bude mít dvanáct odborů a útvar interního auditu a vnitřní kontroly.

Kladenští zdravotníci drží stávkovou pohotovost, s napětím očekávají verdikt vlády.

Stávková pohotovost v kladenské nemocnici. Zdravotníci čekají na verdikt vlády

Odboráři v celém Česku jsou jako na trní. S napětím očekávají, jak dopadnou vládní škrty, které mají být součástí konsolidačního balíčku. Mezi těmi, kterým se zamýšlená úsporná vládní opatření nelíbí, jsou i zdravotníci Oblastní nemocnice Kladno. Už na začátku týdne zahájili stávkovou pohotovost.

Demonstrace před továrnou Nexen v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Pondělí 6. února

V Nexenu se schyluje k podpisu kolektivní smlouvy. Končí čtyři roky sporů

Vedení korejské společnosti Nexen, která v průmyslové zóně Triangle u Žatce vyrábí pneumatiky, a zaměstnanecké odbory továrny se dnes, v pondělí 26. června, dohodly na posledních detailech kolektivní smlouvy. Ta bude podepsána do konce června. Ukončí se tím dlouhodobé spory, které vyvrcholily letos v únoru stávkou.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Generální stávka? Jurečka pro ni nevidí důvody. S odboráři je připraven jednat

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí racionální důvody pro generální stávku. S odboráři je připraven diskutovat během prázdnin o případných drobných změnách pro druhé čtení konsolidačního balíčku v Poslanecké sněmovně. Novinářům to řekl v reakci na slova zástupců Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) o tom, že odbory jsou připraveny k celorepublikovému protestu.

Škoda Auto. Ilustrační foto.

Ke stávkové pohotovosti se podle svazu KOVO přidávají i odbory ze Škoda Auto

Ke stávkové pohotovosti, kterou na protest proti vládnímu konsolidačnímu balíčku vyhlásilo v pondělí 15. května 31 svazů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), se přidávají odbory automobilky Škoda Auto. Novinářům to v úterý 16. května řekl předák nejpočetnějšího svazu KOVO Roman Ďurčo.

Český premiér Petr Fiala

Fiala: Stávková pohotovost odborů je nezodpovědnost. Nátlak k dialogu nepatří

Premiér Petr Fiala (ODS) označil po pondělním jednání sociálních partnerů ve Strakově akademii o konsolidačních rozpočtových opatřeních vyhlášenou stávkovou pohotovost odborů za nezodpovědnost. K dialogu nepatří nátlakové akce, uvedl na večerní tiskové konferenci po téměř čtyřhodinovém jednání s tím, že vláda není připravená ustupovat od svých návrhů, chce ale o nich jednat.

Odborové svazy vyhlásily s okamžitou platností kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku stávkovou pohotovost. Ilustrační snímek

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim vládní balíček úspor

Odborové svazy vyhlásily s okamžitou platností kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku stávkovou pohotovost. Po odborářském jednání to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Za situaci podle něj může extrémně špatná komunikace vlády. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý uvedl, že stávkové pohotovosti nerozumí. Každý si podle něj musí utáhnout opasky.

Stávka na německé železnici. Ilustrační snímek

Odbory v Německu odvolaly stávku. Měla ochromit železnici

Stávka na německé železnici, která měla začít v neděli večer a trvat 50 hodin, se neuskuteční. Železniční a dopravní odbory EVG, které ji svolaly, dosáhly u soudu pro pracovněprávní záležitosti ve Frankfurtu nad Mohanem dohody s vedením společnosti Deutsche Bahn (DB). Odbory chtěly stávkovat za vyšší mzdy. Dráhy oznámily, že miliony cestujících si mohou oddechnout, nadále však musí kvůli urychlenému přeplánování směn počítat s možnými výpadky v dálkové i regionální dopravě. Stávka se měla dotknout i spojů z a do Česka, podle Českých drah (ČD) se dá i nadále očekávat omezení provozu.

Budova Domu odborů v Oděse dne 2. května 2014

Požár Domu odborů v Oděse v roce 2014: Co víme a o čem se stále v Česku lže

Dezinformační weby začaly v květnu připomínat 9. výročí tragédie v ukrajinské Oděse z května roku 2014, kde po nepokojích a požáru Domu odborů na Kulikově Poli zahynulo celkem 48 lidí. Je realitou, že tato věc nebyla řádně vyšetřena, což v roce 2019 konstatovala ve své zprávě monitorovací skupina OSN. Dezinformátoři však jako fakta předkládají i tvrzení, která byla prokazatelně vyvrácena.

Nahlédněte do dávné historie KČT Vamberk

Odbor Klubu českých turistů ve Vamberku obnovuje ke stému výročí svou činnost

Ve středu 19. dubna uběhlo 100 let od oficiálního založení Klubu českých turistů ve Vamberku. Podle dostupných informací zanikl pravděpodobně ke konci roku 2003. Ale znovu obnovuje svoji činnost. Nahlédněte prostřednictvím článku zveřejněném v městském zpravodaji (a nám zaslaném) do jeho historie s Bohoušem Obstem, který se ho rozhodl vzkřísit. Nejen on bude rád za ty, kteří se do klubu budou chtít přidat.

Letiště Václava Havla v Praze Ilustrační foto.

Provoz na třech letištích v Německu narušila stávka. Lety do Prahy byly zrušeny

Výstražná stávka za lepší finanční ohodnocení ve čtvrtek 20. dubna ochromila provoz na třech německých letištích - v Hamburku, Kolíně nad Rýnem/Bonnu a Düsseldorfu. Dopady to má i na spojení s Českou republikou, zrušeny byly dvě linky mezi Prahou a Düsseldorfem. Desítky tisíc cestujících musejí s omezeními, zpožděními a rušením letů počítat i v pátek, kdy navíc plánují stávku ještě železniční a dopravní odbory EVG.

V případě, že pozměňovací návrh projde, je velká část pedagogů ochotná vstoupit do stávky

Šetří, nepřidají nám, podezírají vládu pedagogové. Zvažují stávku

Poslanecká sněmovna by měla v nejbližších dnech projednat novelu zákona o pedagogických pracovnících doplněnou o pozměňovací návrh, kterým si vláda podle pedagogů hledá cestu jak šetřit na jejich platech. Přijetím návrhu by se totiž koalice odklonila od programového prohlášení vlády, které slibuje uzákonění platů pedagogů na minimálně 130 procentech průměrné hrubé mzdy. V případě, že pozměňovací návrh projde, je velká část pedagogů ochotná vstoupit do stávky.

Česká pošta plánuje prodloužit dobu doručování ekonomických zásilek ze dvou na tři dny

Ze dvou dnů tři. Česká pošta chce prodloužit dobu ekonomického doručování

Česká pošta chce kvůli úsporným opatřením prodloužit dobu doručování u ekonomických zásilek na tři dny od podání ze současných dvou. Ušetřit tím hodlá část doručovatelů, protože v polovině roku plánuje jejich počet snížit o 500. Odborům se opatření nelíbí, protože půjde o snížení kvality a dostupnosti poštovních služeb. Zástupci odborů to uvedli na jednání s managementem pošty.

Jedna z poštovních poboček v Českých Budějovicích sídlí i na sídlišti Vltava (na snímku).

Pošta by mohla rušit pobočky hlavně v Českých Budějovicích

Podle dosavadních informací o plánech na zeštíhlení České pošty by mělo být v celé republice zrušeno přibližně tři sta poboček. Na Jihočeský kraj je to hrubým odhadem o něco více než dvacet úřadoven. Jak by to mohlo vypadat na Českobudějovicku?

Ilustrační foto

Kolik pošťáků propustí v Olomouckém kraji? Číslo přesahuje stovku

Deníku se podařilo zjistit přesnější počet pracovníků České pošty, kteří mají v Olomouckém kraji příjít o místo v souvislosti s chystaným zrušení tří stovek poštovních poboček po celé zemi. Podle odborů se však u propuštěných zaměstnanců nemusí jednat o definitivní počet. 

Pobočka České pošty na Horním náměstí v Olomouci

Které pobočky zavře pošta v Olomouci? Nic nevíme, reagují zaměstnanci a odbory

O tři stovky plánuje Česká pošta snížit počet svých poboček, převážně ve větších městech. V Olomouci je jich nyní v provozu 14. Jestli to tak bude i po 1. červenci, zatím není jasné. Informace o chystaných změnách zatím nemají odbory ani samotní zaměstnanci podniku. Zejména na menších pobočkách spekulují, co reforma přinese, jestli budou mít práci.

Nová budova krajského úřadu v Jihlavě.

Nová budova Kraje Vysočina v Jihlavě. Podívejte se, jak to uvnitř vypadá

/VIDEO/ Někteří ji kritizují, jiní se nové budovy krajského úřadu v Jihlavě zastávají. Zaměstnanci kraje v nové budově E úřadují od začátku letošního roku. Budova stojí v ulici Ke Skalce v sousedství stávajícího krajského úřadu a její stavba vyšla na téměř 440 milionů korun. Lidé ji navštěvují například při vyřizování dotací. Své nové místo tam našli i pracovníci odborů, které byly rozmístěné různě po městě.

Pavel Bednář - Šéf svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář

V Praze se koná sjezd úřednických odborů i konference odborové asociace

V Praze se v pátek 3. března koná sjezd Odborového svazu státních orgánů a organizací. Krátce po zahájení by měl před členy úřednických odborů s projevem vystoupit premiér Petr Fiala (ODS). Na akci by měl dorazit také ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ze sjezdu úřednických odborů by se měl předseda vlády přesunout na konferenci k problémům české ekonomiky, kterou pořádá Asociace samostatných odborů. Hlavními tématy by měla být energetika, zdravotnictví a penze.

Zrušené lety na letišti v německém Düsseldorfu.

Stávka odborů v Německu ochromila letecký provoz. Lety do Prahy byly zrušeny

Varovná stávka odborů za vyšší mzdy v pondělí 27. února ochromila provoz na letištích v západoněmeckém Düsseldorfu a Kolíně nad Rýnem/Bonnu. Zrušeno bylo přes 300 letů a dalších několik desítek spojů bylo přeloženo na jiná letiště. Protest v obou směrech zasáhl i ranní a večerní linku společnosti Eurowings mezi mezi Prahou a Düsseldorfem.