Kreativ

ŠTÍTEK: odbory

Ilustrační foto

V kraji slouží 3516 policistů, mělo by jich být o stovky víc

Střední Čechy – Policistů je málo; to není žádná novinka. Města se snaží leckde ale vycházet vstříc policii tím, že chtějí ve spolupráci nabízet určité benefity nově nastupujícím policistům, aby se bezpečnostní situace ve městě zlepšila. Takový plán má například Mladá Boleslav, která patří mezi územní odbory, kde je ve Středočeském kraji podstav nejznatelnější.

Vchod do areálu nemocnice Písek. Ilustrační foto

Písecká nemocnice zvýšila zaměstnancům mzdy

Písek - Už potřetí za sebou dostanou zaměstnanci Nemocnice Písek od ledna přidáno o 10 procent. Vedení nemocnice po dohodě s odborovými organizacemi opět vyhovělo nařízení vlády a zvýšilo tarifní mzdu, navíc všech svých pracovníků.

Doly Bílina, ilustrační foto

Odboráři Severočeských dolů vstupují do stávkové pohotovosti

Dosavadní neúspěch v jednání o platech, plošný růst o 2000 korun měsíčně. To jsou důvody, proč odboráři ze Severočeských dolů (SD) vstupují do stávkové pohotovosti. Dnes to oznámili zástupci odborů. Vyjádření vedení Severočeských dolů, které jsou součástí koncernu ČEZ, ČTK zjišťuje.

Kroměřížská nemocnice. Ilustrační foto.

Hejtman si přál mé odvolání, říká Merghentalová

Během posledních dnů kolují po Kroměříži doposud ničím nepodložené zvěsti o odvolání Lenky Mergenthalové z pozice šéfky tamní nemocnice. Stalo by se tak po pěti letech od jejího nástupu do funkce. Konečné rozhodnutí padne zřejmě zítra, kdy zasedá představenstvo, které může Mergenthalovou zbavit postu. Vedení kraje se k věci zatím nevyjádřilo.

Ilustrační foto.

V Hlinsku protestují kvůli velmi nízkým mzdám

Hlinsko – Odboráři OS KOVO ve firmě Backer Elektro CZ v Hlinsku vyhlásili neomezenou stávkovou pohotovost. Důvodem jsou podle jejich slov „tragicky nízké mzdy“, jež společnost vyplácí tamějším zaměstnancům. Protest má masivní podporu všech zaměstnanců, nejen členů odborů.

Ilustrační foto.

Podstav. Policisté shání v kraji 129 nových kolegů

Jižní Morava – Stále máme volná místa, hlásí státní policie ze všech územních odborů na jižní Moravě i přes náborový příspěvek pětasedmdesát tisíc korun. Nejvíc policistů chybí na Brněnsku a Vyškovsku. „Rozdíly mezi okresy se ale stírají, takže je úplně jedno, kde se uchazeč přihlásí. Volná místa máme všude,“ sdělil ve středu krajský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Fakultní nemocnice Ostrava. Ilustrační foto

FNO: odbory kritizují ministra Vojtěcha

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) zůstává bez řádného ředitele, poslední rezignoval loni v říjnu. Ředitel vzejde z nového výběrového řízení, protože v posledním komise dala stejný počet hlasů dvěma uchazečům (lékař Jiří Havrlant a primářka Krevního centra FNO Zuzana Čermáková) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se pro žádného nerozhodl.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a Evžen Machytka (vpravo).

FNO: Vojtěch zase nerozhodl. Konkurz na ředitele bude znovu!

Krize ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) se nadále prohlubuje. Po dalším rozhodnutí ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za Ano) totiž zůstává největší zdravotnické zařízení v regionu bez řádného ředitele, poslední přitom rezignoval loni v říjnu.  

Ilustrační fotografie.

Policie hlásí personální změny

Vysočina – Nové vedení mají od prvního ledna hned tři územní odbory v rámci Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Je to Jihlava, Pehlřimov a Žďár nad Sázavou.

Funkční prádlo bere Vesna výhradně od českých výrobců

Platy ve Vesně jsou stále na hranici bídy

Východní Čechy - Jen něco málo přes tisíc korun navíc vůči minimální mzdě dostávají některé prodavačky v české textilní firmě Vesna. Přestože firma vydělává miliony a finančně podporuje různé organizace, se zaměstnanci už třetím rokem marně jedná o nové kolektivní smlouvě. Zaměstnanci jsou prý dokonce zastrašováni.

Výrobní linka, na které se vyrábí traktory Zetor Major.

V Zetoru začnou rozdávat výpovědi. Propuštění ale nebudou mít o práci nouzi

Výpovědi zaměstnancům brněnského výrobce traktorů Zetor se sice začnou rozdávat nejdříve v pondělí, část zaměstnanců při odchodu na vánoční dovolenou ale už věděla, že na konci března přijdou o práci. Informoval o tom vedoucí odborů Alois Kazelle. Firmy z Brna i okolí už do Zetoru posílají desítky pracovních nabídek, propuštění tak nebudou mít o práci nouzi.

V Budapešti protestovaly tisíce lidí proti novele zákoníku práce, kterou nazývají "otrocký zákon."

V Maďarsku pokračovala série protivládních protestů. Sešlo se na 10 tisíc lidí

Vyvrcholením letošního pokračování prosincových protivládních demonstrací bylo dnešní shromáždění v centru Budapešti. Hlavním motivem protestů se stal odpor proti nedávno schválené novele zákoníku práce, která prolamuje limity na přesčasy zaměstnanců. Lidé šli v průvodu centrem města od Náměstí hrdinů a za vlhkého a chladného počasí došli před budovu parlamentu, informovaly agentury DPA a Reuters.

Ilustrační foto.

Lidé rozhodují o novince na úřadě

Moravská Třebová – Elektronické objednávání služeb na odborech ušetří lidem čas. Jestli novinku ve Třebové zavedou, o tom rozhodnou sami lidé.

Michal Stiborek.

Novým ředitelem IKEM se stal bývalý náměstek Michal Stiborek

Výběrová komise složená z dvaadvaceti představitelů odborných společností, profesních komor, vzdělávacích institucí, odborů a nemocnic většinou hlasů doporučila ministru zdravotnictví jmenovat na pozici ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny jeho současného ekonomicko-provozního náměstka Michala Stiborka. Ministr zdravotnictví doporučení přijal a dnes ho jmenoval do funkce. Michal Stiborek nastoupí do čela IKEM od Nového roku.

Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Úředníci pod kontrolou, kraj chystá personální audit

Karlovarský kraj - Na jedné straně se přetíženým úředníkům uleví, na té druhé budou muset zřejmě někteří odejít. Nyní jich na hejtmanství pracuje 362, a jak jsou zaměstnanci v práci efektivní, to vše má zjistit plánovaný personální audit na krajském úřadě a ve vybraných příspěvkových organizacích.

Ilustrační foto.

Platy v nemocnici se zvednou o deset procent

Náchod - Vedení náchodské nemocnice a zdravotnické odborové organizace uzavřely novou kolektivní smlouvu pro příští rok. Přinese navýšení mzdových tarifů zdravotníků o 10 procent a o 10 procent se zvednou také sazby dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr.

Ilustrační fotografie.

Chtějí pomoci rodině policisty

České Budějovice – Překonat těžké období života bez tatínka a manžela bude mu᠆set rodina Vladimíra Lavičky, českobudějovického kriminalisty, jenž 11. prosince spáchal sebevraždu.

Ilustrační foto.

V Temelíně jednají o nových mzdách

Temelín – Odboráři uspořádali v pondělí v temelínské elektrárně krátké shromáždění v rámci polední přestávky na podporu zvýšení mezd podle svého návrhu – o devět procent.

Předvánoční nákupní horečka v obchodech v Hradci Králové.

ČERNÁ A BÍLÁ: Má být o svátcích zavřeno?

Od 12 hodin na Štědrý večer až do 27. prosince ráno nenakoupíme v supermarketech a hypermarketech. Dva roky už platí zákon, který zakazuje v některé svátky otevírat obchodům s plochou větší než dvě stě metrů čtverečních. V nejbližší době se možná bude měnit. Na stole leží návrh na jeho úplné zrušení, který podala ODS. Odborový svaz pracovníků obchodu naopak žádá, aby bylo zavřeno o všech státních svátcích.

Demonstrace u jaderné elektrárny Dukovany

Před elektrárnou Dukovany protestovali zaměstnanci. Žádali vyšší mzdy

Asi 150 zaměstnanců dnes protestovalo před jadernou elektrárnou Dukovany. Odbory, které shromáždění organizovaly, požadují růst mezd o devět procent. ČEZ zatím nabízí čtyřprocentní růst. Podle zástupce dukovanských odborářů Jana Hrba bude poslední letošní kolektivní vyjednávání ve středu a zřejmě se bude o platech jednat i v příštím roce.  

Nehoda rychlovlaku v turecké Ankaře

Šlo o nedbalost? Za nehodu rychlovlaku v Turecku padla první obvinění

Turecká policie zadržela tři pracovníky státních drah, které podezřívá z podílu na tragickém vykolejení rychlovlaku na okraji metropole Ankary. Informovala o tom turecká zpravodajská agentura Anadolu. Při nehodě minulý týden zahynulo devět lidí a desítky dalších utrpěly zranění. Podle odborářů však na nebezpečnost úseku trati zaměstnanci v minulosti upozorňovali.

Demonstrující horníci - ilustrační foto

V Chomutově demonstrují horníci. Žádají vyšší mzdy

Zaměstnanci Severočeských dolů dnes demonstrovali před budovou ředitelství společnosti. Požadují zvýšit měsíční mzdy průměrně zhruba o tři tisíce korun. Jednání odborářů se zaměstnavatelem nicméně zatím nebyla úspěšná.

Protesty zaměstnanců Iveca ve Vysokém Mýtě

Protesty v Ivecu nabírají obrátky

Vysoké Mýto – Protesty zaměstnanců vysokomýtského Iveca ani po dvou týdnech nekončí. Důvodem je mimořádná prémie, jejíž vyplacení navrhly vedení společnosti odbory.

Hasiči trénovali záchranu osob, které by uvízly na nefunkční lanovce.

OBRAZEM: Hasiči-lezci obsadili lanovku na Kleť

Kleť - Záchranu osob uvízlých na lanovce, spouštění na laně a další dovednosti si na sedačkové lanovce na Kleť na konci listopadu procvičili při součinnostním cvičení lezeckých skupin a družstev HZS Jihočeského kraje hasiči z územních odborů Český Krumlov, Prachatice a České Budějovice.

Železničáři po celém Německu stávkují.

Chaos v Německu. Železničáři stávkovali, na dálnicích se vytvořily kolony

Němečtí železničáři začali po čtyřhodinnové stávce obnovovat železniční dopravu v Německu. Železniční odbory EVG totiž ukončily jednání s vedením Deutsche Bahn, kde se nedohodly na výši mezd. Původně měla stávka postihnout jen dálkové spoje, ale v Berlíně, Braniborsku a Bavorsku nevyjely ani spoje regionální a nejezdily ani příměstské vlaky a nadzemka S-Bahn. Kvůli tomu se vytvořily stokilometrové zácpy na silnicích a dálnicích.

Setkání vedení Středočeského kraje se starosty středočeských obci. Ilustrační foto.

Starostům radní nabídnou vize i praktické rady

Střední Čechy - Změnu proti třem minulým schůzkám chystá středočeské hejtmanství pro v pořadí již čtvrté setkání vedení kraje se starosty obcí a měst. Na akci, kterou v úterý 11. prosince hostí Clarion Congress Hotel v Praze, se zkrátí prezentace jednotlivých členů rady kraje představujících to, co dělají jejich týmy - a důraz bude kladen na to, co se chystá.